Zielone pokoje na rozgniewanej planecie,cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Zielone pokoje na rozgniewanej planecie,cz.9

Post »

Wstąpiłam Jagodo , jak byś nie opisała całej historii ukrytych zagrożonych roślin ,nic bym nie podejrzewała że coś jest nie tak ,jest pięknie z tym kosmosem,cały ból w tym że wiesz co powinno się ukazać z pod kosmosu,ale ja już często miałam starą górkę w opłakanym stanie i powiem ci tak, przetrwają silniejsi,nie wszystko polegnie a żeby się nie dobijać rób sobie po małym konkretnym kawałeczku,nie myśl o całej reszcie.Za jakiś czas nie spostrzeżesz obczyścisz wszystko a wiele roślin przetrwa,będzie dobrze.Z tego co widzę dom będzie bardzo ciekawy. ;:138 Powodzenia. ;:215
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witaj Jagódko :wit

Za ten tekst o manewrach wojennych w Twoim ogrodzie należy się Ci nagroda Pulitzera. ;:63 ;:63 ;:63 ;:215
Zawsze to, co tutaj pisałaś czytałam z przyjemnością i podziwem.
I chociaż ta piechota, kosmos, okazała się siatką maskującą, to jest prześliczna.
Szkoda, że u mnie kosmosy nie bardzo rosną. One wolą chyba bardziej piaszczystą glebę.
Mnie też oczarowały fotki Lisicy. ;:215
Pozdrawiam Was obie serdecznie ;:196 ;:196 :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Tak jak przedmówcy, zachwycam się tekstem o wojennych manewrach ogrodowych. U mnie w rolach głównych występują zazwyczaj wieczornik damski całorocznie, a w lecie dziwaczek oraz aristolochia – bardzo chętnie wszystko wokół zaduszą, wyeliminują, przykryją… Ostatnio również ostróżka roczna dołączyła do tego grona, zwłaszcza że przekracza dwa metry i sieje się jak najęta…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Jeszcze raz podziwiam te kosmosy ale ta niebieska wanna nadaje super uroku aż sobie na niebiesko coś pomaluje na górce tylko farbę muszę kupić ale kosmosy w takich pięknych polorach to już mi się nie udadzą ale mam zadanie na drugi rok jak spamiętammm ;:14 :wit Pozdrawiam serdecznie ;:168
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagi,
Przyroda wytoczyła Ci wojnę?
Trzeba przyznać, że uzbroiła się na wszelkie rodzaje manewrów wojennych, które z wrodzonym sobie talentem opisałaś :twisted: :twisted:
Masz dwa wyjścia: albo karczować zawzięcie jak osadnicy w dżungli, albo patrzeć z podziwem na żywotność natury.
W końcu kosmosy są piękne, bluszcze lubisz, do lisich ogonów masz słabość - więc chyba dramatu nie ma?

W moim ogrodzie minął właśnie "okres niebieski".

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przekwitły ostróżki, dzwonki, kocimiętki, szałwie. Wkroczyła różnokolorowa pstrokacizna, tak lubiana przez wielu ogrodników, przeze mnie mniej.
Ale co tam ogród, ostatnio miałam okazję oglądać prawdziwy cud natury: małego 2-tygodniowego konika.
Oczywiście dzięki zaproszeniu Madzi, która dobrze zna moją słabość do tych zwierząt.
Konik jest krwi arabskiej, a co ciekawe, jego matka jest siwa, a źrebaczek.... sami zobaczcie.

Obrazek

Obrazek

Cudne zwierzę, można było do niego podejść i nawet pogłaskać. Dzięki Madziu!
Trzymajcie się wszyscy w tych upałach, cieszmy się latem, bo już prawie półmetek...
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Lisico
Ależ cudny maluch ,zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia ;:167 :D
Ciekawe jak będzie się wabił :)
Zastanawiałam się co z Madzią /nie daje oznak życia/
Ostróżki niebieskie to jedne z ulubieńszych kwiatów dla mnie :!:
Niestety również pełzających stworów. ;:224
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Droga JagiS ;:196 Nadrabianie Twojego wątku to przyjemność, jaką ty masz lekkość pióra i wyobraźnię, a już ostatni post to majstersztyk ;:215 Ja już ci kiedyś pisałam, że jeżeli mąż wyznaczy mi wizytę u lekarza pewnej specjalności to będzie to duża zasługa czytania Twojego wątku :wink: Wymieniłaś cały arsenał atakujący cię, ale nie wspomniałaś o podagryczniku, nigdy o nim nie pisałaś a przecież to też zmora nie do wytępienia dla sprawnych ogrodników a co dopiero kogoś, kto chwilowo niedomaga. Bo zmartwiła mnie wzmianka o cierpieniu ;:168 Ten ostatni post pokazuje "obce" zdjęcia (piękne) ale też pisany jest o nienormalnej dla ciebie porze ;:202 Czytając wątek zastanawiałam się, czy ta dziewczyna nie ma melisy? Dobra, od końca zaczęłam a teraz o Zielonych pokojach z doby świetności.
Taras pięknie odnowiony zastałam z nowymi mebelkami. Agapant pięknie się prezentuje na nim, inne rośliny również. Mam i ja agapant, dostałam nasionka od pani przewodnik we Wrocławiu, bo zauważyła moje szczególne zainteresowanie roślinami. Na 15 nasionek przyjęło mi się 13 i teraz czekam na kwitnienie. Może wiesz ile mu się zejdzie, bo nie dowiedziałam się z internetu.
Nie wiedziałam, że irysy są późniejsze i wcześniejsze. Masz piękne odmiany. Poczułam tu, że też chcę ich mieć więcej, a oglądając zastanawiałam się, czy warto je mieszać. Myślę, że nie.
Jeża ci zazdroszczę, niby u mnie miałby wszystko co do szczęścia mu potrzebne, ale omija mnie. Dowiedziałam się u ciebie co to jest Pliska :D Edukacja wszechstronna :D Ale krukowatych nie wyglądam, może przez to, żem rolniczka. Czarna chmura opadająca na pole zwłaszcza wiosną budzi przerażenie, jak sceny z filmu Ptaki Hitchcoca ;:202 Ładnie wyglądają 3 na brzozie ale nie 3000 na polu.
Nadrabiając wątek pilnie obserwowałam zdjęcia z bukszpanami z wiadomych względów. Wygrywałaś do czasu ale ostatni wpis nie brzmiał dobrze, chociaż nic nie pokazałaś. U mnie remis. Ćma atakowała, ja walczyłam ręcznie i chemicznie, ale szkody są. W tym roku zacznę wcześniej, bo nie wiem skąd moje przekonanie, że ona atakuje w lipcu. Może tak było na początku dopóki się nie rozbestwiła.
Głowa do góry JagiS, regeneruj się przez zimę, od wiosny ruszysz i wszystko wróci do normy. Może tych kosmosów zostaw więcej, są takie piękne. Obezwładnienie to nie ubezwłasnowolnienie :D Niech szklanka będzie zawsze do połowy pełna ;:196 Pozdrawiam.
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagis
Ostatnio o Tobie rozmawiałyśmy z Asią - asmą ;:196
Tzn. Asia wymieniła Ciebie ,jako nieliczną z zapamiętanych z F.O. osób.
Powody do zmartwień i sporych ''dołów '' ma obecnie większość z nas...
Ale ogrody są miejscem ,gdzie możemy się zregenerować i odnaleźć spokój ducha...
Jak tam miewają się koty :?:

Miriam
Nasiona agapantów ;:oj
W szklarni z roślinami egzotycznymi O. Botanicznego we Wro. :lol: :?:
Ojojoj :!: Czekam latami aż te posadzone z kłączy raczą zakwitnąć a co dopiero te maleństwa ;:224
One lubią upał, zauważyłam ,że najwięcej pędów wtedy wytwarzają.
Moje linki
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Wróciłam tu jeszcze, bo zapomniałam napisać, że zauważyłam kwitnące ciemierniki a pamiętam, że przysłałaś mi kilka, bo straciłaś do nich cierpliwość. U mnie się zmarnowały( z tęsknoty za Tobą?) ale widzę, że reszta zakwitła ( ze strachu przed podróżą?), więc cieszę się. Straszenie kompostem podobno pobudza kwitnienie a tu wysyłka w Polskę też przynosi efekty ;:215
Pelagio znalazłam w końcu informację na temat kwitnienia agapantów z nasion i zdarza się to już po dwóch latach ;:oj No to czekamy, to byłby ten sezon ;:215 Tylko u mnie z przetrzymaniem zimy rośliny mają problem. To chyba mój problem ;:224
A jak tam rozchodniki ode mnie ? :D Obdarowałam cię w Sulejowie, chciałaś dla pszczółek :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko
Trzymam kciuki za agapanty :D
Dżizas alez to było dawno...teraz się zastanawiam ,które to od Ciebie...
Generalnie mają się dobrze /choć zdarza się ,że rozetki w doniczkach podgniwają , potem się regenerują.
Mamy w trzech miejscach ogródki.
To jedne z najmniej obsługowych roślin ;:224
Moje linki
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Kochana Jagódko jak bardzo się cieszę, że z powrotem trafiłam na Twój wątek widzę znajome krzesła na zdjęciach i ogród jak dobrze poczytać CO u ciebie i mam nadzieje, że nada tu zaglądasz.
Ja nadal mieszkam tu gdzie mieszkam :) Pamietasz jak wiele lat temu przyjechałam małym Citroenem wykopać Ci pół ogrodu do swojego puściutkiego . Dziś nie ma już grama miejsca. Z niecierpliwością czekam na Twój post. A pamiętasz prosiaczka (rudo białego kota którego mi dałaś) Nadal biega i bryka po ogrodzie :) A to ci łobuz niego wyrósł - Ciepło pozdrawiam i ściskam Agnieszka.
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”