Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Witaj Soniu
Pierwsze zdjęcie całej rabatki to ładny widoczek , chciałabym mieć tak uporządkowany ogród.
Ale nie zawsze czas pozwala mi na pracę w ogródku. Jak się pracuje w systemie 12h, to czasem odsypia się, szczególnie po nockach, a i dom trzeba ogarnąć.
Mam nadzieję, że jak w lipcu pójdę na urlop to więcej popracuję w ogródku (mam nadzieję , że nie będzie lało bo jak jestem w pracy to nie pada a jak mam dzień wolny to pada - takie to szczęście).
Róże, przetaczniki i dalie ślicznie się prezentują.
W wolnej chwili będę tu zaglądać i podglądać.

Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jak na razie nie obcinam stip
Bez nich rabat byłaby pusta.
A siewki wyrywam. Czekam aż trochę podrosną, bo łatwiej się je wtedy wyrywa.
Masz przepiekne ostróżki
Moja ziemia za uboga, a zapominam je dodatkowo dokarmiać.
zresztą jak wielu innych roślin ;:173
Tylko róże u mnie czują się całkiem dobrze, za bardzo o nie nie dbam
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeden dzień słońca i znowu pada. ;:145 Już się cieszyłam, że róże trochę pokwitną, niestety dziś większość wycięłam. Lilie zaczynają łapać chorobę grzybową. ;:223 Trawy i hortensje wykorzystują nadmiar wody i rosną ogromne. Najstarsze hortensje już mają dwa metry wysokości, a jeszcze wyżej będą kwiatostany.

Donice w tym roku obsadzone eksperymentalnie, różnorodnie.

Obrazek

Obrazek

Aniu dziękuję za miłe słowa. ;:196 Z tej rabaty muszę wykopać lilie. Rosną tam kilka lat i są coraz niższe. Chyba perowskie je duszą korzeniami.
Dalie w kolorach czerwonych dostałam w ramach wymiany od miłej forumki. Prosiłam o jedną małą karpę, a dostałam sześć. :shock: Udało mi się większość przechować w zaprzyjaźnionej piwnicy, tylko jedna nie przeżyła.
Rib City podpędzona w doniczce, pozostałe w różnej fazie.

Damian dziękuję. Wąskie rabaty przy domu długo czekały na jakieś rozsądne nasadzenia. ;:173 O trzech lat królują tam żurawki, długo są ładne. Niewiele kwitnących roślin tam sobie radziło. Eksperymentowałam pięć lat.
Drzewka na pniu to sosny Benjamin. Przyrastają około 1-2 cm rocznie, więc idealnie, bo tam nie ma miejsca na szersze formy.
Różowa róża to Pomponella, wyjątkowy terminator. ;:215 Kwitnie niezawodnie od pierwszego roku posadzenia. Róże rosną na skarpie w strasznym zagęszczeniu, dwie Pomponelle, dwie Aspirin Rose, kilka innych rabatowych i okrywowych.
Pomarańczowe jeżówki to Secret Glow. Kupione w ubiegłym roku pomyłkowo, przesadzone wiosną , ale całkiem ładnie kwitną.
Stipa u mnie przeżywa zimę od czterech lat. Jednak po tylu latach kępa jest ogromna. ;:108 Staram się trzyletnie wyrzucać i sadzić młode, które lepiej wyglądają. W tym roku porosły ogromne, a padające deszcze sprawiają, że starsze stipy rozkładają się na boki. ;:222 Zostawiłam tylko ubiegłoroczne siewki, a starsze wycięłam, już puszczają zielone przyrosty. Ponieważ nie są obciążone nasionami, ładnie trzymają pion. ;:215
Starsze niestety tak wyglądają.

Ewuś rabatka trochę przypadkowo obsadzona. Miło, że Ci się podoba. ;:196 Po wykopaniu wielkich bukszpanów i posadzeniu tam małych cisów, jest sporo miejsca. Zanim cisy urosną sadzę jednoroczne i ostnice. Tytoniu mam zawsze pełno, więc on króluje na tej rabacie.
Lato mamy w tym roku trudne do prac w ogrodzie. Nie trzeba podlewać, ale chwasty rosną jak szalone, a trudno się wstrzelić w pogodny dzień, żeby popracować.

Gosiu dziękuję. ;:196 Niestety niektóre ostróżki złapały mączniaka prawdziwego, chemia niewiele pomogła. ;:174 Deszcze też przyśpieszyły przekwitanie. Większość ścięłam, mam nadzieję, na ponowne kwitnienie.
Zazdroszczę Ci dobrej kondycji róż. ;:180 Muszę przestać się swoimi przejmować, może będą mniej chorować.
Na każdej rabacie mam kilkanaście stip, więc jak ścięłam stare kępy, to i tak młodsze jeszcze widać. Niedawno ścięte kępy już puszczają zielone listki, więc szybko będzie je widać ponownie, a nie będą się pokładać.
Po ośmiu latach ogrodowania widzę, jak gleba u mnie się zmienia. Widać już ładną warstwę organiczną, ciemniejszą i bardziej zwięzłą, a był sypki piach, jak popiół. Kora rozkłada się, więc systematycznie dosypuję. Od kilku lat mam kompost i też sypię na najgorszą glebę, oraz do dołków, jak coś sadzę. Kilka lat temu kupiłam dwa metry sześcienne gliniastej gleby i też w całości została pomieszana z ubogą glebą. Rośliny zdecydowanie lepiej rosną niż na początku. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Rabata z niecierpkami fajnie wygląda i do tego odlotowe ślimaki :D Trawa Stipa ulotnie wygląda na rabatach.
Soniu, na fotografii z ozdobnymi ptakami widać mniejszą trawkę, co to jest ? kępki ładnie wyglądają, nie zasłaniają żurawek.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, rabaty jak zawsze u Ciebie wypielęgnowane i idealnie zaprojektowane ;:108
Kompozycje donicowe bardzo mi się podobają, nie są sztampowe. Są ciekawe ;:333
Żurawie pilnują roślin, u mnie za to takie żywe ich wersje hałasują świtem za oknami na polach. Jak jadę do pracy, to łaskawie schodzą mi z drogi, ale mam zawsze wrażenie, że są tym faktem oburzone ;:306
Jeżówki zaczynają kwitnąć, jak ja je uwielbiam ;:108 :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, zacznę od tego, co mnie najbardziej zauroczyło: piękna kompozycja w donicy z koleusem, fantastyczny zestaw białych i różowych lilii, ślicznie ukwiecona biała dalia, cudne różyczki. ;:215 ;:138
Naturalnie wszystko w Twoim ogrodzie aż kipi kwieciem ;:303 , nawet werbena patagońska już utworzyła las ;:333 , podczas gdy moje samosiewki jeszcze w powijakach.
Ogromnie podoba mi się rabata z górującą nad liliami jukką. ;:63
Wreszcie: czy ja dobrze odczytuję? Czy u Ciebie już kleome zakwitła?
Moje w tym roku mają może ze trzy cm wzrostu i już wiem, że kwitnących nie zobaczę. ;:185 Obraziłam się też na swoje dalie z nasion, ;:222 które stworzyły ogromniaste krzaczory, a kwiatów żałują. ;:14
Na widok Twoich cukinii ślinka mi pociekła, ;:92 moje siedzą w ziemi i leniuchują. Jedna aktualnie zakwitła z zalążkiem owocu i jeden owoc pokazał się na kabaczku, ale oba jeszcze maleńkie.

Niech Twój ogród nieustająco cieszy i karmi. ;:138 ;:138 Zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
paradas
100p
100p
Od: 2 paź 2018, o 12:58

Post »

Dziękuję za odpowiedź Soniu. Zdjęcia cudne. W jakich odległościach posadziłabyś Pomponelle żeby zrobił się taki szpaler bez szpar? Chciałbym żeby w nogach rosła lawenda będąca brzegiem rabaty :D
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Rośliny super,zwłaszcza lilie (biała -jaka to odmiana?) no i róże.Co to za kwiaty o pomarańczowym kolorze?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj kilka słów o rzodkiewce strąkowej. Roślina ma około 1 metra wysokości i prawie tyle szerokości. Wymaga podpory, przewraca się. Strąków ma bardzo dużo i cały czas kwitnie. ;:215 Niestety w mojej diecie nie zagości. Jest dużo ostrzejsza od zwykłej rzodkiewki i trochę gorzka. Nie wiem na ile to wpływ gleby i nadmiaru wilgoci. Można używać do sałatek jako ostry składnik.

Aniu miło, że Ci się rabata przy schodach podoba. ;:196 Dwa lata były białe niecierpki. W tym roku wybrałam różowe, żeby był mocniejszy kolor. Chyba trochę się gryzą z limonowymi żurawkami. ;:131
Ślimaki to najlepsza zabawka moich wnusiów, stale nimi kręcą, a ostatnio robili z nich wieszaki na czapki i bluzy. :D
Niska, rozłożysta trawa, to turzyca Evergold. Polecam bardzo, rośnie ładnie, jest jasnym akcentem na rabacie. Dzielę ją co 2-3 lata i rozsadzam w kolejne miejsca. W pierwszym roku słabo przyrasta, ale jak się dobrze ukorzeni, to szybko tworzy ładną kępę. ;:215

Małgosiu dziękuję. ;:196 Rabaty tak szybko zmieniają wygląd, że sama mam wątpliwości, czy już są takie jak chcę.
Dzisiaj znowu kupiłam zawilca japońskiego Whirlwind, a już miałam ograniczać gatunki. ;:173 Pojechałam po prezent dla ogrodniczki, a sadzonki były ogromne, więc się nie oparłam.
Kompozycje donicowe wymyśliłam zimą, ale jak zobaczyłam w szkółce koleusy, to plany się zmieniły. Mam też koleusy z białymi pelargoniami, jeszcze słabo kwitną.
Jeżówki już wszystkie mają kwiaty i cieszę się, bo wszystkie przeżyły. Niestety białe przy kulistych żywotnikach nie zostały podzielone i chyba słabo zakwitną.
Zazdroszczę Ci żywych żurawi, to takie piękne ptaki. Moje ozdoby ogrodowe, to teraz zabawki dla dzieci. Muszą stać na brzegach rabat, bo są głaskane, zdobione kwiatami, karmione, itd. ;:306

Lucynko dziękuję. ;:196 Z koleusem w donicy posadziłam domową zielistkę. Dostała trochę obornika i szybko zmieniła wielkość. Kolus urośnie na wysokość, to będzie cała kompozycja lepiej wyglądać.
Werbena patagońska przeżyła zimę i wypuściła po 7-8 pędów. Dlatego większość wyrzuciłam, jedna lub dwie mają tyle kwiatów, że widać je z daleka. Rosną głównie przy trawach, ale zostawiłam dwie przy hortensji Limeligt. Mam nadzieję, że zdążą stworzyć kwitnący duet. ;:65
Wysiałam cztery sztuki kleome w kwietniu, te zakwitły w ubiegłym tygodniu. Dzisiaj juz samosiejki zobaczyłam z pąkami, więc tylko dwa tygodnie później zakwitną. Szkoda męczyć się z wysiewami, ale jak sama wiesz, po zimie czymś trzeba się pocieszać. ;:173

Damian moje Pomponelle rosną w odległości 70 cm i wyglądają, jak jeden szeroki krzew. Myślę, że tak odległośc będzie odpowiednia dla szpaleru. Lawenda chyba musi rosnąć z 90 cm od róż. ;:218 Pomponella rośnie dość szeroko, a po deszczu ogromna liczba mokrych kwiatów pochyla się. Musisz sprawdzić, jak u Ciebie ten duet będzie rósł. Wiele chyba zależy od gleby i jakości sadzonki, którą kupisz.

Madziu dziękuję. ;:196 Lilii mam chyba ponad pięćdziesiąt, ale tylko 5 lub sześć odmian, więc nimi zanudzam. Biała Azjatka, to Navona. Mam ją siedem lat i kilkadziesiąt powędrowało do innych ogrodów.
Natomiast biała przy różach to inna odmiana. Jest lekko smietankowa, wysoka i ma duże kwiaty, około 17-18 cm. Niestety znaczniki po kolejnym przesadzaniu przepadły i nie pamiętam nazwy. :oops:
Pomarańczowe kwiaty w donicy i koło tawuł limonkowych, to miniaturowe dalie, a w gruncie za tawułami jeżówki Secret Glow.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Soniu czy posiadasz lilię Casablancę?
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Jeśli są zaatakowane przez grzyba to można ściąć nisko nad ziemią. To prostszy sposób na pozbycie się choroby niż opryski :wink: One i tak wypuszczają od korzenia nowe przyrosty, jeśli zetnie się stare to tylko ułatwi rośnięcie tym młodym i te młode nie zarażą się grzybem od starych.
Muszę w takim razie upilnować nasionka z tej białej, może i u mnie powtórzą cechy matki.
Alba Meidland też mam, ona ma takie drobniutkie kwiatuszki?
A dlaczego ja nie widzę zdjęć? :(
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu mam Casa Blankę, ale ona kwitnie później. Niestety co roku jej mniej. To jednak lilia orentalna i różnie zimuje.

Małgosiu dziękuję. ;:196 Już pościnałam pędy i część liści ostrózek. Mam nadzieję, że zakwitną i bedą zdrowe.
Kopię się z F. Nigdy nie lubiłam tego hostingu. Kontakt z nimi żaden. Wcale nie opdpowiadają w okienku kontakt.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Czytam ,że poscinalas już ostrozki.
Nisko ? Czy tylko kwiatostany ?
U mnie porosly duże . I zastanawiam się jak je przyciąć. :?
Pozdrawiam Soniu ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu wycięłam wszystko stare przy samej ziemi. Już odrastają ładne zielone liście. Najwcześniej ścięta już ma pęd z kwiatostatem. Pewnie za kilka dni zakwitnie.
Miłego ogrodowania. ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, przyszłam do Ciebie, by podziwiać Twoje piękne roślinki, ale nie jest mi dane. W miejscach fotografii widzę szare plamy , a każda z napisem: "Zdjęcie niedostępne". ;:oj Co się dzieje?
Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”