Madzik - moje storczyki
Madziu- to masz dużurne storczyki
- one zawsze w dyspozycji.
Swietne są te małe Miltonidium, u mnie podobnie i na okrągło wytwarzają nowe pędy.
Właśnie przyniosłam ze szklarenki do domu i....zdziwiłam się .Już są następne,tyle,ze zimny wychów/nocą temp.spada do 11 stop. i niedobór światła skutkują słabym kolorem.
Jest inny niż normalnie,taki wypłowiały rudawy.Ale....już w domu jest,powinien się podciągnąć w jakości
.
Lubię te kępy,bo pachną -z tej serii mam inne Onc.ornithorynchum ,Twinkle..itp.drobiazgi.
Ta ilość kwiatów i zapachy powalają.
W tym roku udało mi się z tej serii kupić *marketową* krzyżókę- bardzo zbliżony do naturalnie występujących na Hawajach storczyków .Miltonidium zresztą w nazwie ma taką nazwę Hawaian alba./jak nie mylę/Jest w kolorach zielono/żółto/biały.arazie jest TO mała roślina ale kwitłą latem więc wiem co dołączyło do grupy.
Ale *seria* jakby ta sama.
pozdrawiamm JOVANKA

Swietne są te małe Miltonidium, u mnie podobnie i na okrągło wytwarzają nowe pędy.
Właśnie przyniosłam ze szklarenki do domu i....zdziwiłam się .Już są następne,tyle,ze zimny wychów/nocą temp.spada do 11 stop. i niedobór światła skutkują słabym kolorem.
Jest inny niż normalnie,taki wypłowiały rudawy.Ale....już w domu jest,powinien się podciągnąć w jakości

Lubię te kępy,bo pachną -z tej serii mam inne Onc.ornithorynchum ,Twinkle..itp.drobiazgi.
Ta ilość kwiatów i zapachy powalają.
W tym roku udało mi się z tej serii kupić *marketową* krzyżókę- bardzo zbliżony do naturalnie występujących na Hawajach storczyków .Miltonidium zresztą w nazwie ma taką nazwę Hawaian alba./jak nie mylę/Jest w kolorach zielono/żółto/biały.arazie jest TO mała roślina ale kwitłą latem więc wiem co dołączyło do grupy.
Ale *seria* jakby ta sama.
pozdrawiamm JOVANKA
- madzik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Joanno
- takich dyżurnych storczyków, niemal ciągle kwitnących, to każda z nas powinna mieć co najmniej parę
Szczerze mówiąc - to tak mi spowszechniał jego (Miltonidium)widok w kwiatach
, że rozkwitnięcie kolejnej łodyżki to już nie jest takie wydarzenie jak przy pierwszej.... Ale oczywiście i tak cieszy, że kwitnie i dobrze (chyba
) mu jest ze mną
A w Oncidium ornithorhynchum zakochałam się już dawno
- oglądając TO ZDJĘCIE - powaliło mnie po prostu na kolana ( a poza doznaniami wzrokowymi dochodzą jeszcze zapachowe! ). Niestety dość szybko ostudziła mnie w zapale jego chłodolubność 

Szczerze mówiąc - to tak mi spowszechniał jego (Miltonidium)widok w kwiatach

A w Oncidium ornithorhynchum zakochałam się już dawno

No czasami wskazaniami przerażamy się, ale....storczyki jako nieprzewidywalne maja dość dużą granicę tolerancji zmian.
Ja mam dwie rośliny od kilku lat.I uprawiam jak wiekszość. Zadnych ekstra innych warunków.
Regularnie kwtną-nawet tą mnejszą miała okazję oglądać na naszej wystawie Art-Joanna na wiosnę.
I wspaniale mam ,ten sam gatunek /z różnych żródeł/ i przesunięte dość znacznie okresy kwitnieia.
Ale ...co za zapach---ONO jest *dawcą * zapachu dla wielu krzyżówek w oncidiowatych.
Noo .....wigorność to też dobra cecha,przechodząca na inne pokolenia.
Tak więc podpowiem,ze nie widzę przeszkód w wuprawie.Oczywiście oncidiowate,to oncidiowate :P więc troszke zachodu wymagają.
Dobrze,ze okresowo.
pozdrawiam J :P VANKA
- madzik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję Ci bardzo za podpowiedź Joanno
Chyba z powrotem zacznę mu się baczniej przyglądać
Jeszcze tylko napisz mi, że zapach piękny - czytałam coś o piernikach i goździkach bodajże
- to biorę je w ciemno 
(moje Miltonidium albo wybrakowane, bo dla mnie zapach niespecjalny, albo to ja coś mam nie tak z powonieniem
)

Jeszcze tylko napisz mi, że zapach piękny - czytałam coś o piernikach i goździkach bodajże

(moje Miltonidium albo wybrakowane, bo dla mnie zapach niespecjalny, albo to ja coś mam nie tak z powonieniem

Madziu dzięki za odwiedzinki,u Ciebie to dopiero są perełki
,a za Oncidium trzymam kciuki 

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32