Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Post »

:wit Witam Was w zimowej scenerii.
Nareszcie sypie bielutki śnieżek, dużo go już napadało i nie ustaje w dosypywaniu.

Obrazek

Obrazek

Jest tak pięknie, ale już wieszczą zamianę części śniegu na deszcz i tak wespół w zespół mają sobie padać, a to oznacza powolny zanik białej pierzynki. Smutno mi z tego powodu i tylko nikła nadzieja pozwala mi jeszcze optymistycznie patrzeć za okna.

Ponieważ pojutrze zaplanowałam pierwsze siewy, dzisiaj kupiłam ziemię, która teraz siedzi w piekarniku w celu pozbycia się ziemiórek, które przed rokiem narobiły mi podłoże w sieweczkach.

Obrazek

Iguniu - dziękuję, kochana. ;:167 Wszystko się sprawdza, nawet śnieg się z tej kuleczki rozmnożył. ;:138

Maryniu - nareszcie i u mnie pobieliło i od razu zrobiło się tak czyściuteńko, bielusieńko! :tan
Odwilż też stoi za moim progiem, a to już nie jest miłe. ;:223
Dziękuję i wzajemnie dobrego dnia życzę. ;:196

Danusiu [Danka65] - mam nadzieję, że dzisiaj i Tobie dosypie, chociaż coś o deszczu w Twoich stronach czytałam... ;:218 Za kwitnącymi kwiatuszkami mocno już mi tęskno. ;:204

Dorotko [korzo_m] - z tą teściową to coś jest na rzeczy, ;:108 choć moja bardzo dobrze mi się kojarzy, lubiłam ją. ;:333 A śnieg sypie i niechby został na dłużej, choć zdaje się, że marne szanse... ;:7
Ziemię do wysiewu właśnie dzisiaj kupiłam, po upieczeniu przechowam ją w pokojowej ( u mnie w pokojach ok.23*) temperaturze.
Natomiast do pikowania mieszam pół na pół z ziemią zebraną z kretowisk, którą na razie trzymam na balkonie.

Ewelinko - do tych orzeszków trzeba mieć specjalną formę, piecze się je bowiem na kuchni. Jeśli Twoja Mama posiada taką formę, to z przyjemnością wyślę Ci przepis. ;:303
Białą zimę właśnie mam i oby nie zamieniła się w pluchę. Dziękuję i pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Danusiu [danuta z] - mamy więc podobną pogodę i podobne widoki za oknami. ;:333
Nie będę niczego usuwać, ;:185 zdjęcie mi się podoba, bo prawdziwie zimowe. ;:63 ;:63

Dobrego popołudnia, Kochani! ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Lucynko, co będziesz siała teraz?
Podglądam Cię jak o heliotropa chodzi, bo jesteś moim wyznacznikiem czasowym - kiedy Ty wysiewasz to ja też :D

Jakiej to firmy ziemia? Mnie też ziemiórki dają popalić, a każdą ziemię wypiekam i nawet mrożę. Te france to jakieś mutanty. Polecam kolorowe lepy, naprawdę łapią je skutecznie. U mnei na parapetowym wątku są pokazane te co ja mam.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Majeczko!
Pojutrze będę siała heliotrop. Jest to pierwsza roślinka, którą zawsze sieję w styczniu z uwagi na długi czas potrzebny jej do osiągnięcia odpowiedniej wielkości i do odpowiednio wczesnego zakwitnięcia. ;:108
Żółte tablice lepowe za namową Stasi kupiłam w ubiegłym roku i muszę przyznać, że spełniły swoje zadanie ;:333 , ale zanim to zrobiłam, ziemiórki zdążyły mi nabruździć. ;:oj
Obawiam się, że nie powinnam robić reklamy, dlatego w sprawie ziemi wyślę Ci info na pw.
Pozdrawiam. ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko nasion heliotropu nie przykrywasz ziemią?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Danusiu [danuta z] - nasiona heliotropu potrzebują światła do kiełkowania, toteż pozostawiam je na powierzchni i tylko delikatnie wgniatam je w ziemię. Robię to za pomocą kawałka plastiku. Następnie spryskuję wodą dość obficie, kuwetę zakrywam czymś przeźroczystym i czekam. W zasadzie to ja jedną kuwetę zakrywam drugą - przeźroczystą, bo w ten sposób młode siewki zyskują miejsce do wzrostu. Jutro pokażę na zdjęciu, jak to wygląda.
Miłego dnia. ;:196
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Lucynko za fatygę.
Tak pytam, bo sama nie wiem na co w tym roku postawić. W tamtym roku dwie najbardziej polecane ziemie skończyły na kompoście. W tym roku jeszcze nic nie kupiłam , a w sumie już pora o tym myśleć.

Masz zawsze piękny heliotrop dlatego w jego sianiu zapatruję się na Ciebie. W sumie wdzięczna Ci jestem,bo za Twoją sprawą go poznałam. W tym roku czas na dziwaczki,myślę, że to będzie kolejne zauroczenie ;)

A co do lepów to nie piszę o żółtych tylko własnie o kolorowych. Takich w motylki, brossowskich. Uważam, że się w nie lepiej muszki łapią, klej jest mocny i one lubią na niego włazić. Żółte mnie nie porwały, ale to moje zdanie ;)

Zanik śnieżku to jeszcze nic, ale ta mrożąca i mokra breja to już koszmar. Aż się z domu wychodzić nie chce...
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko doczekałaś się w końcu zimowych białych widoków. My mamy śniegu do przesady, cały czas sypie intensywnie, drogi słabo odśnieżone.
Wiesz z ta ziemią pytałam jak długo i w jakiej temperaturze wyprażasz. Do wysiewu mam ziemię od innego producenta, postanowiłam że tego roku nie będę zbyt wyrywna z sianiem, poczekam do końca lutego. Później mam siewki marnej jakości wyciągnięte.
Heliotrop raz siałam, z torebki nasion odniosłam sukces jedna sadzonka ;:306 dlatego odpuszczam, nie próbuję, bardzo lubię zapach tych kwiatów, będę podziwiała u innych.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Bardzo fajnie, że masz jednak białą zimę i fajnie gdyby zechciała zostać dłużej ;:218 . Dzisiaj sprawdzałam prognozę długoterminową i niestety u mnie w weekend odwilż ;:222 . Ogólnie temperatury w styczniu mają być mało zimowe no ale co zrobić :roll: . Zobaczymy jak będzie. Najgorzej jak rośliny sobie pomieszają wszystko przez takie zmiany temperatur ;:222 . Pozdrawiam :wit .
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też zaczynam sianie heliotropu za twoją przyczyną,liczę,że będzie dorodny tak jak twój.To o co pytałam na pw już doczytałam u ciebie :D Na temat zimy się wolę nie wypowiadać ;:209
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Lucynko, nasionka otrzymałam, przepraszam że dopiero powiadamiam.Przygotowanie do urodzin eM i przyjazd dzieci zajęło mi trochę czasu a może lenistwo dało znać. Dzisiaj przeglądam i sortuje co kiedy siać,pierwszy pójdzie na parapet heliotrop. Będę podglądać Twoje wskazówki ;:108 ;:180
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ty jesteś jak Dobry Anioł Lucynko;* gdzie nie czytam to wszyscy dziękują za nasionka. Chyba nie ma osoby, z kt?rą byś się nie podzieliła ?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Większość śniegu zamieniła się w mokrą breję, w uliczkach osiedlowych powstały kałuże wody, a teraz idzie mróz i szykuje się potężna, niebezpieczna gołoledź.
Tak więc jutro czeka mnie siedzenie w domu. No może to trochę na wyrost powiedziane, ponieważ nie da się tylko siedzieć. Jutro bowiem inauguruję sezon pierwszym zasiewem. Kuwetki i ziemia już przygotowane i czekają na nasionka.

Obrazek

Majeczko - o jakiej fatydze Ty do mnie.... Wszak to sama przyjemność móc komuś w czymś pomóc. :tan
Cieszę się, że heliotrop Cię zauroczył, bo to piękna i tak słodziutko pachnąca roślinka, a dziwaczki na pewno również kupią Twoje serduszko, tylko musisz pamiętać, że one rozwijają kwiatki tuż przed zachodem słońca, a zwijają rano około godz. 10 - 11, w zależności od tego jak jasny dzień się obudzi.
Będę szukała takich tablic lepowych jak Twoje, ale jeśli nie znajdę, to ponieważ żółte u mnie dawały radę, więc zdam się na nie. ;:108

Dorotko [korzo_m] - u mnie już niewiele z tego śniegu zostało, a szkoda ze względu na to, że kołderka nie okryje roślinek na czas nadchodzących dość dużych nocnych mrozów. ;:223
Ziemię piekę autentycznie, bo w 180 stopniach przez pół godziny i pozostawiam w piekarniku do wystygnięcia.
Zraziłaś się do heliotropu? Mnie też na początku różnie wychodziło, ale się uparłam i od kilku lat nie mam problemu. Pewnie zrozumiał, że ze mną nie może sobie pogrywać. ;:306

Ewelinko - jakoś ta biała zima mnie nie lubi i już niewiele śniegu mi zostawiła. Choć M melduje, że właśnie po troszeczku prószy, to może do rana naprószy. ;:218

Mireczko - powodzenia w uprawie heliotropu tudzież wszystkich innych roślinek. ;:303

Irenko - cieszę się, że nasionka dotarły ;:333 , bo już się martwiłam, że poczta zawiodła.
Powodzenia w siewach i uprawach. ;:63

Majeczko - ja tylko dzielę się nadwyżkami, nic więcej. ;:108 ;:108 Ponieważ lubię zbierać nasiona, zawsze mam ich dużo, a przecież żal wyrzucić, no to rozdaję potrzebującym i tyle.
Kochana jesteś. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko najlepiej się sieje jak za oknem biało...a jak cudnie wyglądają młode siewki ze śniegiem w tle ;:306
Ja jutro wybieram się do K. i zakupuję w moim sprawdzonym ogrodniczym ziemię do siewu ale sieję na próbę to co zebrałam z mojego heliotropu...jak coś wyjdzie to fajnie, a jak nie płakać nie będę. W tym roku zakładam całkowity lub w siewach.
Niech Ci nasionka ładnie kiełkują i żadne paskudy im nie zagrażają. Ja je raz miałam jak kupiłam specjalną ziemię do siewu w markecie ;:306 Teraz w ogrodniczym od lat kupuje Sterlux, bo chyba najgorzej jak ziemia długo leży w sklepie i zdąży się namnożyć parę pokoleń dziadostwa :wink:
Lubię jak zaczynasz siać i wstawiać coraz to bliższe wiosny daty, bo czuję że wiosna tuż tuż ;:4
Pozdrawiam i życzę wszystkiego co najlepsze ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!

Niniejszym ogłaszam wszem i wobec: Inauguracja sezonu 2019 dokonana! ;:33 ;:33

Obrazek

To prawda, że tylko na parapecie, ale zawsze......
Za oknami biała i mroźna zima, a parapet ciepły, więc wkrótce powinien się zazielenić. No, nie parapet, tylko to co na nim, jednak będzie to już jakaś namiastka wiosny. ;:7

Marysiu [Maska] - tak właśnie mam: biało za oknem, pierwszy zasiew dokonany. ;:333
A skoro takie dobre fluidy płyną od Ciebie, to jestem pewna, że kiełkowanie będzie na szóstkę z plusem. ;:303
Pozdrawiam wzajemnie ;:196 i również samych dobroci życzę. ;:167 ;:196

Dobrego i zdrowego dnia, kochani! ;:cm ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Brawo Lucynko i u Ciebie sezon już otwarty. ;:63 ;:63 Choć za oknami duje i sypie to miło spojrzeć na własne zasiewy. ;:oj
Teraz cieszą wspominkowe wiosenne foteczki, aż się serce raduje, zwłaszcza patrząc na Miśkę z awatarku w kwiatowym raju. ;:433 ;:433
Podziękuję jeszcze za niamuśne ciasteczka i przytulę cieplutko, słodkie buziole serwując. ;:168 ;:cm ;:cm
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”