Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Post »

Lucynko popatrz niedawno mówiłaś, że wiosna do Ciebie jeszcze nie dotarła a wystarczyło parę dni i już tyle się podziało.
Teraz Ty jesteś do przodu bo u mnie pierwiosnki ani myślą kwitnąć.
Pięknie się odwdzięczyły za troskę ;:224 są cudowne.
Oczy nacieszyłam i idę dalej na obchód :heja ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

U Ciebie forsycja w pełni rozkwitu,u mnie ledwie pączki widać,ale kopczyki rozgarnęłam. Róże jakieś marne,prawie życia nie widać nawet
pod kopczykami.
Lucynko udają Ci się melony i arbuzy pod folią?Ja nie próbowałam,no ale u mnie zimniejszy klimat i chyba dwa tygodnie różnicy.
U mnie wreszcie zakwitło parę narcyzów.Jednak byliny mają to do siebie,że szybko zakwitają i przekwitają,nie to co jednoroczne raz posadzone kwitną i kwitną.Hura jednoroczne! ;:138 ;:63 :heja
Eureka facet zasypał dół. :twisted:
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Lucynko..ja widzę u ciebie kwitnień sporo i to jakich ładnych, u mnie miodunka dopiero listki produkuje. Nie ma co narzekać. ;:oj Fajnie że pogoda dopisuje, można się wyżyć ogrodowo co wczoraj czyniłam. ;:306 . Tak mnie naszło że wyjść z działeczki nie mogłam, jeszcze to , jeszcze to..aż do czasu jak Em powiedział że mnie na tej działce zostawi. :;230 . Dużo ;:3
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko nie jest tak źle z tym kwitnieniem u ciebie ... Twoja miodunka czerwona pięknie kwitnie, a moja dopiero z ziemi wyłazi... chyba zima jej się nie przysłużyła ;:222 A Twój - mój pierwiosnek gruziński (ten purpurowy z żółtym oczkiem) u ciebie okazały, ale i u mnie pokazał całe trzy kwiatuszki ;:215 Nie narzekaj na działeczkę bo się obrazi ;:306 A gołąbeczki zadowolone z wolności ... czy to już wiosenne zaloty :lol: ... No i miało u mnie padać, ale z wielkiej chmury i wiatru nie spadła ani jedna kropla deszczu ;:131 ... może jutro. Dobrego weekendu ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko, a ja czekam na białego pierwiosnka od Ciebie i mam nadzieję że zakwitnie :D
Dzisiaj takie różne wydarzenia zmieniły moje plany, a po obiedzie ogród podlał deszcz i niewielka burza.
Dobrze, bo już było bardzo sucho :D Kwiatuszki ładnie Ci wychodzą i może nie będzie tak dużo strat jak pisałaś?
Całuję i pozdrawiam wiosennie ;:196 ;:4
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Pospacerowałam po wielu zaprzyjaźnionych wątkach i nacieszyłam oczy wiosennymi pięknościami.
Mam tak dużo zaległości, że nie wszędzie jeszcze zdążyłam zajrzeć, muszę odłożyć dalsze spacery na później.
Z działki dzisiaj wróciliśmy nieco wcześniej, ponieważ dały się słyszeć pomruki burzy i piesek zaczął być mocno niespokojny. Bardzo boi się burzy. Teraz mam burzę u nas i pada solidny deszcz, co wcale mnie nie cieszy, bo ziemię na działce mam jeszcze bardzo mokrą.
Dzisiaj znów porządnie dałam sobie w kość i ledwo siedzę przy kompie. Jednak musiałam przyśpieszyć, ponieważ jutro wyjeżdżamy, a w niedzielę nie pracuję. Trzeba było porobić na zapas. Przy okazji odkrywam coraz to nowe ubytki i wcale mi się to nie podoba. Trochę można znieść, ale takich ilości jak u mnie to już coraz trudniej przeżyć.
Zdjęcia mam kolorowe, ale naprawdę tych kolorów szukam z nosem przy ziemi. Zresztą oceńcie sami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Elżuniu - jak widać na powyższych obrazkach, moja wiosna taka bardziej rachityczna, :( ale jest i niech już zostanie. A tak po prawdzie, to czekam lata i jego barw. ;:108
Większość pierwiosnków też jeszcze uziemiona i z ledwością karaskają się z ziemi, może być, że w ogóle nie zakwitną. ;:218 Dlatego cieszą mnie te, którym się udało. ;:303

Danusiu [danuta z] - moje róże podobne, choć tylko te najstarsze. ;:219 Młodziutkie są zielone i już wypuszczają listeczki. ;:333
Z arbuzami i melonami eksperymentuję w tym roku po raz pierwszy, odpowiem na Twoje pytanie, gdy sama się przekonam, na ile mi się ta sztuka uda. ;:224 W ogóle to niektórzy uprawiają arbuzy na polu. Podobno są to odmiany do takiej uprawy, ale ja się asekuruję folią.
U mnie może ze dwa narcyzy zakwitną... Też czekam na jednoroczne, bo one zawsze niezawodne. ;:303
Facet poszedł po rozum do głowy! To mu się chwali. ;:7

Zuziu111 - sama widzisz na pierwszych fotkach, że działka uboga w kwiecie i tylko z nosem przy ziemi znajduję obiekty do fotografowania. ;:108 Ale dobre i to, niech kwitną.

Ewuniu [ewarost] - może i nie jest źle, ale nie mogę powiedzieć, że jest dobrze. ;:185 Żal mi tych roślinek, których już nie zobaczę. ;:174 Tym bardziej że co dzień odkrywam coraz to nowe ubytki. Muszę się rozejrzeć w okolicy za erzacami, bo pustych miejsc nie uznaję. ;:306
Gołąbki cieszą się wolnością i tylko czyhają na moje młodziutkie sieweczki, ale na szczęście jeszcze nie mają co wyciągać. ;:63

Marysiu [Maska] - ja miałam kilka białych ząbkowanych, a zakwitły tylko dwa. Pozostałe albo przepadły, albo nie wytworzyły jeszcze pąków. Mocno oberwały moje roślinki od tej spóźnionej zimy. ;:174
Straty mam ogromne, naprawdę. Jedynie letnie kwitnienia będą w stanie poprawić mi humor. Przy czym głównie roślin jednorocznych. Ale nie płacze, a jedynie trochę sobie narzekam, to mi lżej. ;:306
Pozdrawiam wzajemnie. ;:79

Kochani, mam pytanie. Moje arbuzy dzisiaj są już takie, jak ten na zdjęciu. Czy mogę je już wysadzić do tunelu?

Obrazek

A na działce...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitła morela.
Obrazek

Obrazek

Przygotowuje się brzoskwinia.

Obrazek

Obrazek

Pierwsza sasanka.
Obrazek

Biała w blokach startowych.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy kwiatek rozwinęła moja młodziutka magnolia.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

M poszedł do marketu po truskawki. Nie było. Mam więc bratki mozaikowe.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wspaniałego weekendu dla wszystkich! ;:114
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Lucynko,a będziesz mieć z tego pierwiosnka nasionka?

Wprawdzie będę polować na działkach i uśmiechać się do mojej ulubionej starszej pani z końca działek ,bo jej podglądnęłam że ma mn?stwo kolorów,ale zawsze info o nasionkach cenne.
Szczeg?lnie,że pokazujesz tyle pięknych kwitnień,że aż zazdrość ogarnia.

Co to są te kwiatuszki między czerwonym a forsycją?

Widzę,że Ci Lucynko wraca humor. Twoje posty coraz pogodniejsze :)

Piękne gołąbki. Nie macie młodych jeszcze?
M?j gołąbek znaleźny biały kt?rego oddałam koleżance podobno siedzi na jajkach :)

Niesamowitą masz wiosnę! Chyba jako.pierwsza pokazujesz tulipany i drzewka owocowe w kwiatach. Nasze jeszcze śpią.
Magnolia Twoja jest bajeczna. Niesamowita z niej delikatność bije. Niech kwitnie jak najdłużej. Zawsze mi szkoda że one tak prędko opadają i przekwitają :(

-- 13 kwi 2018, o 21:54 --

Lucynko,a będziesz mieć z tego pierwiosnka nasionka?

Wprawdzie będę polować na działkach i uśmiechać się do mojej ulubionej starszej pani z końca działek ,bo jej podglądnęłam że ma mn?stwo kolorów,ale zawsze info o nasionkach cenne.
Szczeg?lnie,że pokazujesz tyle pięknych kwitnień,że aż zazdrość ogarnia.

Co to są te kwiatuszki między czerwonym a forsycją?

Widzę,że Ci Lucynko wraca humor. Twoje posty coraz pogodniejsze :)

Piękne gołąbki. Nie macie młodych jeszcze?
M?j gołąbek znaleźny biały kt?rego oddałam koleżance podobno siedzi na jajkach :)

Niesamowitą masz wiosnę! Chyba jako.pierwsza pokazujesz tulipany i drzewka owocowe w kwiatach. Nasze jeszcze śpią.
Magnolia Twoja jest bajeczna. Niesamowita z niej delikatność bije. Niech kwitnie jak najdłużej. Zawsze mi szkoda że one tak prędko opadają i przekwitają :(
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Szczawiki to chyba masz w doniczkach, moje dopiero kiełkują.
Widać, że rabatki masz już uporządkowane.
Piszesz, że masz mokro na działce, a u mnie jest tak sucho, że się kurzy, nie da się plewić.
Misia wyleguje się tak jak moje tygryski :D proszę ją pomiziać od drugiej Misi.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko deszcz możesz do mnie wysłać, już sucho chmury krążą nad głową ale deszcz spuszczają w okolicy.
Trudno zostaje taniec z wężem, na szczęście woda jest tylko napracować się trzeba a w tym czasie inne rzeczy by się porobiło ;:223
Na szczęście wiosenne widoki cieszą nie tylko nas alei nasze czworonogi. Nawet Wasze gołębie poczuły smak wolności , a straty no cóż ,będzie miejsce na jednoroczne kwiaty ,potem znów nasadzimy i będziemy oczekiwać by wszystko przetrwało niepogodę i nasze błędy.
Miłego niedzielnego wypoczynku ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Facet może i poszedł po rozum tylko że przestał mówić dzień dobry.Wczoraj przyjechali z żoną na rowerach,oczywiście żona od razu
dzień dobry i zaczęła rozmawiać a on nic.Ależ się przejęłam,spać nie mogłam całą noc. ;:306 :;230
Popracowałam solidnie.Skończyłam przekopywać grządkę.Posadziłam dalie,mieczyki,acidanterę i tygrysówkę.Dużo miejsca odzyskałam.
Jednak co jakiś czas trzeba rośliny rozsadzać.Rośliny były w marnej kondycji ciekawe które odżyją.Jednak mieczyki,acidanterę i tygrysówkę
trzeba traktować jako rośliny jednoroczne,żle się przechowują w mojej piwnicy.
Fajnie prezentuje się Twoja magnolia.U mnie dużo kokoryczy po całej działce,duże kępy.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko, ja podobnie jak Ty kolorów szukam z nosem przy ziemi... w sumie dzięki forsycjom, które zakwitły wyjątkowo bogato w tym roku, to mało ich. Ale dajmy sobie czas, przecież dopiero kwiecień mamy! Cudowny kwiecień! ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Lucynko dawno mnie u Ciebie nie było :roll:
Dzieje sie bardzo ładnie na Twojej działeczce ;:333
Pozdrawiam serdecznie ;:196 ;:167
Pozdrawiam Alicja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Całą sobotę spędziłam na wyjeździe. Odwiedziliśmy siostrę M, u której zawsze bardzo rodzinnie i bogato na stole. Wróciliśmy późno, wobec czego dzisiaj po bardzo wczesnym obiadku zapakowaliśmy zwierzyniec i pojechaliśmy odpoczywać na łonie.
Słoneczko dogrzewało, ptaszęta przyśpiewywały, troszkę kwiecia cieszyło oczy i tylko sójka od czasu do czasu zakłócała sielskość otoczenia, drąc się wniebogłosy.

Majeczko - nigdy nie próbowałam zbierać nasion z pierwiosnka gruzińskiego, bo on się tak rozrasta, że muszę go uszczuplać, dlatego jeśli podasz mi swój adres na PW, wyślę Ci porządną kępę tej prymulki. Może coś jeszcze dorzucę przy okazji... :tan
Te kwiatki, o które pytasz, to ciemierniki. Biedne one w tym roku, a biały pięknie mi się rozsiał i jesienią było mnóstwo młodziaków, które mróz wyeliminował, niestety. ;:124
Mamy młode gołąbeczki, one jeszcze bardzo maleńkie.
Zajrzyj do Marysi Maski, to dopiero zobaczysz tulipany! Orgię tulipanową i narcyzową! :roll: U mnie tylko pojedyncze sobie zakwitły, te których nie wykończyły mrozy czy zgnilizna. A magnolia dzisiaj pokazała się niemal w całej krasie. Piękna jest! ;:215

Dorotko [korzo_m] - szczawiki już wysadzone z doniczek na rabatę. Bardzo się spieszyły i już kwitnące wysadzałam. ;:108
Tak, rabaty już ogarnęłam, do ogarnięcia mam cały pozostały bałagan, niewidoczny dla postronnych oczu, ale bardzo widoczny dla moich. ;:306
Misia pomiziana i prosi o wzajemność. ;:168

Julio - czytałam właśnie, że jutro u Ciebie może porządnie popadać, a skoro tego chcesz, to bardzo proszę: niech leje. ;:7
Gołębie tak się już rozochociły, że zaczynają zamieniać się z pożytecznych w szkodniki. Rządzą się po działce jak po swoim terytorium.
Dziękuję, ;:196 niedziela pozwoliła mi odpocząć po gościnnych występach u rodzinki. ;:108

Danusiu [danuta z] - ja mam swój własny sposób na osoby, którym zwykłe: "dzień dobry" nie chce przez gardło przejść. Sama pozdrawiam bardzo głośno i z uśmiechem od ucha do ucha. Nawet w stosunku do znacznie, bardzo znacznie młodszych ode mnie. Jeszcze się nie zdarzyło, by ktoś nie odpowiedział, a potem jako pierwszy z daleka wyrywa się z pozdrowieniem. :tan To świetna metoda. Wypróbuj.
Ja również wymienione prze Ciebie rośliny traktuję jak jednoroczne, bo też nie mam warunków do przechowania przez zimę. ;:108
Magnolia zaczynała, dzisiaj już bardzo ładnie się pokazała, ;:215 a jeszcze nie wszystkie pąki rozwinęła.
Na kokorycz jestem bardzo chętna. ;:180 ;:180

Basiu [apus] - oczywiście zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Przyjdzie czas, gdy i nasze rabaty całe będą kwitły. ;:138 A kwiecień faktycznie daje z siebie wszystko, co mu się bardzo, ale to bardzo chwali. :D

Alicjo - witaj, kochana. Pozdrawiam wzajemnie. ;:196
Mam nadzieję, że na Twojej działeczce też się dzieje. Kiedy otworzysz furteczkę?

Tak dzisiaj kwitnie moja magnolia.

Obrazek

Sasanki się rozkręcają.

Obrazek

Obrazek

Brzoskwinia już obsypana kwieciem.

Obrazek

Kwitnie pierwsza śliweczka.

Obrazek

Kolejne szafirki coraz bardziej strojne.

Obrazek

Obrazek

Kilka hiacyntów przeżyło i nawet kwitną, ale te ich kwiatuszki takie cherlawe....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tulipaniki. Szkoda, że pojedyncze egzemplarze.

Obrazek

Obrazek

Mak wschodni. Tak mi się rozłazi, muszę go ujarzmić. Może ktoś reflektuje na sadzonkę?

Obrazek

Takie robale łażą parami po mojej działce. Może wiecie, co to za jedne, czy to szkodniki, a jeśli tak, to jak z nimi walczyć?

Obrazek

Obrazek

Połowa zwierzyńca.

Obrazek

Obrazek

Część ptaszarni.

Obrazek

Obrazek

Na dobrą noc ...

Obrazek

Obrazek

Wspaniałego tygodnia dla Wszystkich Gości! ;:114
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko - nie bój się "tramwajarzy". Nie są szkodliwe dla ogrodów.
Też o nie pytałam w ubiegłym roku, bo u znajomych było tego mnóstwo - stąd wiem.
Tak ładnie już masz u siebie - kwieciście. Pieknie jest jak kwitną drzewa owocowe. ;:215
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko te robaczki nie sa szkodliwe .Ja nazywam je autobusami bo takie czerwone :D
Coś tam u mnie kwitnie ,ale nie tak dużo jak u Ciebie .
Mieliśmy sporo zmartwień i pogrzeb teściowej nie dawno .
Nic nie posialiśmy M nie miał głowy do wysiewów ja też
A o furteczce myślę :)
Buziaki ;:196 ;:196
Pozdrawiam Alicja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”