Rajsko, wiejsko, sielsko... II
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rajsko, wiejsko, sielsko... II
Witaj Ewciu,fajnie ogląda się wspomnieniowe zdjęcia ,tak cieplej na serduszku ,choć zima za oknem ,ale mamy teraz czas na odpoczynek i przemyślenia ogrodowe,pozdrawiam 

- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam
Już coraz bardziej
i tęsknię za wiosna
Śnieg na dziś stopniał i pierwszy raz od dłuższego czasu świeciło
I ja już dokupiłam kilka torebeczek jednorocznych kwiatuszków i coś do warzywnika. Heliotrop powinnam chyba już wysiać ... podobno 17 i 18 II to dobry czas na ta czynność.
Znalazłam w swoich fotkach ściągę ... rośliny działające jako sanitariusze... do tej pory stosowałam aksamitki, nagietki, i czosnek... musze poszerzyć ten asortyment... na pewno o bazylię
W tym roku muszę się zaopatrzyć w tyczki bambusowe bo chcę postawić takie konstrukcje dla pnących w warzywniku ... ubiegłoroczne pojedyncze tyczki nie zdały egzaminu
No to jeszcze troszkę koloru... dziś różyczki wyglądają mizernie, ale jak wiosną się rozkręca to będą cieszyc do jesieni...
Augusta Luise
Scarlet Climber i Artemis
... do miłego
...

Już coraz bardziej

Śnieg na dziś stopniał i pierwszy raz od dłuższego czasu świeciło

I ja już dokupiłam kilka torebeczek jednorocznych kwiatuszków i coś do warzywnika. Heliotrop powinnam chyba już wysiać ... podobno 17 i 18 II to dobry czas na ta czynność.

Znalazłam w swoich fotkach ściągę ... rośliny działające jako sanitariusze... do tej pory stosowałam aksamitki, nagietki, i czosnek... musze poszerzyć ten asortyment... na pewno o bazylię

W tym roku muszę się zaopatrzyć w tyczki bambusowe bo chcę postawić takie konstrukcje dla pnących w warzywniku ... ubiegłoroczne pojedyncze tyczki nie zdały egzaminu

No to jeszcze troszkę koloru... dziś różyczki wyglądają mizernie, ale jak wiosną się rozkręca to będą cieszyc do jesieni...
Augusta Luise

Scarlet Climber i Artemis

... do miłego

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczne niebo widziałaś, Ewuniu
Ja mogłam zobaczyć wyłącznie chmury.
Po śniegu zostało mi tylko wspomnienie,
a mróz podobno się coraz to zbliża.
Ewuś, heliotrop zasiej jeszcze w styczniu, właśnie 17 lub 18-ego. On długo rośnie. Ja robię tak, że troszkę wysiałam dziesiątego, drugą porcyjkę zasieję jutro i trochę zostawiam na trzeci rzut w lutym, oczywiście na wypadek, gdyby coś trafiło pierwsze sieweczki.
Bazylię zawsze sadzę w pomidorach. Kiedyś synowa mi powiedziała, że bazylia pozytywnie wpływa na smak pomidorków. Skoro tak mówi, to może tak jest, ja nie widzę różnicy.
Pomysł na podpory dla pnących ogórków przedni!
Jeśli wyrobię się z zagospodarowaniem otoczenia domku działkowego, to istnieje możliwość, że skopiuję te podpórki. Co Ty na to?
Różyczki zostawiłam sobie na koniec, jako że tym królewskim kwiatom w Twoim ogrodzie należą się słowa najwyższego uznania.
Cudnie zdobiły i cieszyły Wasze oczy.
Zdrówka.

Ja mogłam zobaczyć wyłącznie chmury.

Ewuś, heliotrop zasiej jeszcze w styczniu, właśnie 17 lub 18-ego. On długo rośnie. Ja robię tak, że troszkę wysiałam dziesiątego, drugą porcyjkę zasieję jutro i trochę zostawiam na trzeci rzut w lutym, oczywiście na wypadek, gdyby coś trafiło pierwsze sieweczki.

Bazylię zawsze sadzę w pomidorach. Kiedyś synowa mi powiedziała, że bazylia pozytywnie wpływa na smak pomidorków. Skoro tak mówi, to może tak jest, ja nie widzę różnicy.

Pomysł na podpory dla pnących ogórków przedni!

Różyczki zostawiłam sobie na koniec, jako że tym królewskim kwiatom w Twoim ogrodzie należą się słowa najwyższego uznania.

Zdrówka.

- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Ewuniu..no to w nasionka zaopatrzyłaś się na maxa
, oby wszystko ładnie wzeszło, kwitło i owocowało
. Różyczki oczywiście piękne
. U mnie ten rok to wielka niewiadoma, tak więc nic nie planuję siać,nowego sadzić..zobaczymy
.Pozdrawiam 

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Nasionka już kupione, czas wysiać heliotrop, u naszej Lucynki już kiełkuje.
Pięknie uchwycone niebo, bardzo lubię takie obrazki. Fajne są te konstrukcje do pnączy, można je też zbudować z gałązek leszczyny i wierzby okorowanej.
Super kolekcja róż.
Pięknie uchwycone niebo, bardzo lubię takie obrazki. Fajne są te konstrukcje do pnączy, można je też zbudować z gałązek leszczyny i wierzby okorowanej.
Super kolekcja róż.
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Jasne, że się już wygląda wiosny. Na szczęście się niebawem pojawi w naszych ogrodach.
Ciekawa jestem tej aksamitki Carmen - chyba takiej jeszcze nie miałam. No i oczywiście tej mieszanki goryczki.
Takie tyczki są i ozdobne i funkcjonalne, też korzystam z takich.
Mam sporo ziół i cieszę się, że napisałaś, Ewuś, iż nawet bazylia pełni funkcję strażnika.
Dobrze wiedzieć.
Miłego weekendu
Ciekawa jestem tej aksamitki Carmen - chyba takiej jeszcze nie miałam. No i oczywiście tej mieszanki goryczki.
Takie tyczki są i ozdobne i funkcjonalne, też korzystam z takich.
Mam sporo ziół i cieszę się, że napisałaś, Ewuś, iż nawet bazylia pełni funkcję strażnika.

Miłego weekendu

- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Piękne zdjęcia nieba
Na smak pomidorów wpływa tez pietruszka. Ja je obsadzam pietruszką i bazylią a dookoła jest pas pokrzyw.
Nie łapią chorób nawet jak duże poletko ziemniaków sąsiada miałam w tamtym roku 30m dalej. Dynie tak samo,te które były otoczone nimi były zdrowe a te które nie były to mi chorowały i niskie plony bardzo. Ja nie pryskam niczym chemicznym ani warzyw anni kwiatów; uczę się naturalnej ochrony z permakultury (troche podczytuję). Pryskane to mam w sklepie a swoje muszą być zdrowe inaczej to nie ma sensu, a kupować eko to bardzo drogo, ale czasem mi się to zdarza
Ewa a gdzie kupujesz te tyki?

Nie łapią chorób nawet jak duże poletko ziemniaków sąsiada miałam w tamtym roku 30m dalej. Dynie tak samo,te które były otoczone nimi były zdrowe a te które nie były to mi chorowały i niskie plony bardzo. Ja nie pryskam niczym chemicznym ani warzyw anni kwiatów; uczę się naturalnej ochrony z permakultury (troche podczytuję). Pryskane to mam w sklepie a swoje muszą być zdrowe inaczej to nie ma sensu, a kupować eko to bardzo drogo, ale czasem mi się to zdarza

Ewa a gdzie kupujesz te tyki?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- ewarost
- Kontakt:
Dziękuję za odwiedziny
Heliotrop (część jak radziła Lucynka) wysiałam może wykiełkuje...
Igala tyczki bambusowe kupuje na All...o przeważnie takie 150 - 180cm grube 16/18mm tylko trzeba pamiętać, że ta grubość podawana jest w najgrubszym miejscu... bambus zwęża się ku górze
Do spinania tyczek mam kilka takich kółek też z All...o

Pozdrawiam
Heliotrop (część jak radziła Lucynka) wysiałam może wykiełkuje...

Igala tyczki bambusowe kupuje na All...o przeważnie takie 150 - 180cm grube 16/18mm tylko trzeba pamiętać, że ta grubość podawana jest w najgrubszym miejscu... bambus zwęża się ku górze

Do spinania tyczek mam kilka takich kółek też z All...o

Pozdrawiam

- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Ciekawy patent, pierwszy raz widzę takie kółka
Wracając do oddziaływania roślin na siebie nawzajem - ponad rok temu napisałam ogromnego posta na blogu właśnie na ten temat. Są tam rośliny chroniące przed szkodnikami, ale i takie które należy sadzić razem, jak i takie które się wzajemnie nie tolerują. Jeśli chcesz mogę podesłać Ci linka na PW 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Ewuniu, ależ fantastyczny pomysł z tymi 'kółkami do spinania tyczek!
Kije bambusowe kupuję w pobliskim markecie, a takie kółka pierwszy raz widzę.

Kije bambusowe kupuję w pobliskim markecie, a takie kółka pierwszy raz widzę.

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Ewciu a u mnie role bambusa odgrywa z doskonałym skutkiem miskant olbrzymi, co prawda rośnie u mnie z 15 lat, ale tyczki ma solidne i używam na podpory. Nie masz takiego miskanta?
- ewarost
- Kontakt:
Marysiu mam miskanta ale jeszcze młody może za dwa sezony będzie z niego pożytek 

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Ewciu super te kółka na wigwamy,nie widziałam takich nigdy ,a zawsze jest problem z uchwyceniem tych tyczek ,bo albo się wysuwają ,albo łamią ,do wiosny mamy coraz bliżej ,to i planów zagospodarowania naszych ogrodów coraz więcej,pozdrawiam 

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
A u mnie funkcję bambusa odgrywa bambus, szczodrą ręką rozdawany przez mojego tatę. Dwa lata temu dostałam pokaźny snopek i mam do dziś
Ale kółeczka są super, muszę takich poszukać, bo też czasami kombinuję co z czym połączyć, żeby działało.
A heliotrop wykiełkował? Mój ciągle maleńki, ale rośnie
Spod śniegu wiosny jeszcze nie widać i raczej szybko się jej nie spodziewam. Do mnie zazwyczaj przychodzi na końcu
Pozdrawiam

A heliotrop wykiełkował? Mój ciągle maleńki, ale rośnie

Spod śniegu wiosny jeszcze nie widać i raczej szybko się jej nie spodziewam. Do mnie zazwyczaj przychodzi na końcu

Pozdrawiam

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Ewcia Ale suuper pomysł z tymi spinaniami tyczek
Muszę i ja coś takiego poszukać. Warto zaglądać do drugich.
Muszę i ja coś takiego poszukać. Warto zaglądać do drugich.