Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Jadziu, widzę że masz sporo dalii... a co jedna to fajniejsza... muszę spisać niektóre nazwy, może w przyszłym roku dokupię parę... mam cztery, ale i problem z przechowaniem zimą... muszę przewozić do domu...
Aphrodite też pięknie Ci kwitnie... ja swoją wyrzuciłam chyba dwa lata temu, ale kawałek który mi się oderwał z korzonkami oczywiście, posadziłam... fajnie się przyjęła, i w tym roku już wytworzyła całkiem zgrabny krzaczek... ale jest w innym miejscu, gdzie słońce jej tak nie przypala.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu, Twoje ślimaki to takie bardziej niejadki, bo jak widzę i dalie im nie smakują i hosty. Może są na diecie? Niech zostaną jak najdłużej! Dalie piękne ale i buszowość w Twoim ogrodzie wygląda świetnie. Prawdziwie angielskie rabaty, śliczności!
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

KASIU jakie niejadki jak mi calutką dalię wgrzociły zostały z niej tylko badylki ;:145 .Dzisiaj wsadziłam ja w donicę może jeszcze coś sobą pokaże.Następną też musiałam wsadzić w donicę bo nigdy bym się nie dowiedziała czy to ta którą kupiłam Micks pepermint bo nawet nie zdążyła wytworzyć pąku .Fakt hostami w tym roku gardzą i chwała im za to, jednak dobierają się do słoneczników, gladioli ,pomidorów ,ogórków także . Fakt ,że aż takiej ilości jak w poprzednich latach nie ma .Chyba skutecznie je przetrzebiłam :;230

Obrazek

Obrazek

GABI no trochę tych dalii mi się nazbierało :;230 jednak każdego roku je dzielę ,żeby nie mieć aż tak wielkich kęp, bo wiele roślin czeka na swoje miejsce :;230 Bardzo lubię Aphrodite, bo cudownie kwitnie i jest zdrowa, szkoda tylko ,że nie pachnie intensywniej .Jednak niedaleko rosnie JPII ,Abraham Darby, Tradescant wszystkie w jednej linii a one cudownie pachną

Obrazek

Obrazek

KAROLCIArano z Agatką idę na obchód tak do 10, potem zmykam gotować, a po południu znów wychodzimy razem czasem popracować, a czasem tylko sie polenić Lubię siedzieć w ogródku i mieć aparat pod ręka ,żeby uwieczniać owady i prowadzić obserwację .Szczególnie lubię polowanie na Fruczaka chociaż on nie zawsze chce mi pozować

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

JPII

Obrazek

powtarza kwitnienie Żagwin kupiony wiosną i chwała mu za to ,ze nie padł :wink:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Pięknie ujęłaś Jadziu tego gościa- gołąbka furczaka na budlejii. ;:63 ;:63
róże, jeżówki, dalie, ... piękne kwitnienia.
A i raj owad-owy ładnie wygląda.Świetne zdjęcia
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Jadziu- Abraham z główką do góry? to się doczekałaś! Poczekaj jeszcze trochę,to tych główek skierowanych w górę będzie coraz więcej. Piękna ta Twoja Miss obiektywu, ale takich Missek widzę i Ciebie więcej. Zastanawiałaś się kiedyś, ile roślin znalazło miejsce w Twoim ogrodzie? Gąszcz rzeczywiście nieprzeciętny, a odmian całe morze.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jadziu - brawa dla żagwinu, że mu się chce w takie upały ponownie kwitnąć ;:303
Mój też powtórzył kwitnienie, zwykle nie czyni tego środkiem lata, ale nieco później. Nawet dzisiaj koło niego plewiłam i chwaliłam go za to, że nie wypuści spod siebie ani ździebełka chwastów, huuurrra!
Malownicza jest ta róża Pretty Sunrise.
U Ciebie padało kilka dni temu, u mnie o deszcz jak na razie trudno. Ale za to rano jest taka rosa i jest tak mokro na rabatach, że nawet podlewać nie trzeba, tylko te rośliny w donicach. Aż buty musiałam suszyć. I fajnie bo rośliny mają stale trochę wody.

Ewa - może Jadzia szybciej odpowie na pytanie czego nie ma w ogrodzie ;:306 ;:215 ;:180 ;:215
Ja sama mam od Jadzi już z kilkaset przeróżnych roślin, a to nawet namiastką nie jest co Jadzia mieści w tym swoim zaczarowanym, bardzo gumowym we wszystkich kierunkach świata, ogrodzie.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BEATKO ;:196 Żagwin zaskoczył mnie bardzo pozytywnie, czyli dopasowałam mu chyba miejsce .Oby tylko chciał na dłuzej ze mną zostać bo juz parę lat temu go miałam i straciłam .U mnie też dziennie rankiem rosa na trawie i roślinach zresztą widać po Żagwinie.Kurcze aż tyle roślin masz ode mnie ;:202 aż mi się wierzyć nie chce :;230 Jednak dobrze napisałaś czego ja nie mam ;:306 Pomidory i ogórki rosną sobie z różami i nie narzekają na ścisk . Mają doborowe towarzystwo to nie wypada marudzić :;230 Pyszne są swoje pomidorki i ogórki Amelka wciąż zajada sie ogórkami tak jej smakują .Jednak w pomidorach nie gustuje .Pretty w tym sezonie ma całkiem inne kolorystycznie kwiaty przebarwiła je na różowo zamiast złoto ale wkitnie szałowo .Warta polecenia.

jej wysokość Elżbietka węgierska

Obrazek

Obrazek

Obrazek

EWUNIU trzymaj kciuki bo patyczki Elżbietki na razie są zieloniutkie, a jest ich sporo jak na mnie i tylko zastanawiam się gdzie je zimą upcham, bo trochę mam obawy czy znów nie pożrą mi tych korzonków te wstrętne krocionogi. Może donicę postawię na korytarzu tam będą bezpieczne .Roślin u mnie od groma od wyboru do koloru .Wiesz ,że lubię mieć kolorowo w sezonie .Teraz juz widać sporo pustych miejsc, bo przetaczniki ścięte ,część floksów i liliowców poszła w dobre ręce oczywiście tych podwójnych .Miss obiektywy jest z nasionek od Iwonki 1 to przecudnej urody aksamitki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ANIU bardzo lubię fotografować owady i je obserwować i czasem poczytać o nich .Dopiero pierwszy rok mam śliczne kępy jeżówek i cudne dalie .Jednak warto dać im trochę jedzenia na start. Odwdzięczają się w dwójnasób cudownym kwitnieniem. Zanosiło się dzisiaj na burzę grzmiało i błyskało się, jednak deszczu ani kropla nie spadła może coś nocą pokropi .Przydałoby sie może jutro lepiej by się oddychało

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu :wit
Jej wysokość Elżbieta to głowę w chmurach lubi mieć. :D
Kwitnienia ładne. Te wszystkie kolorki nie tylko cieszą Ale i energii nam dodają.
Ale świetnie owady ujelas.
A furczaka to już mistrzostwo. ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Jadzinko kochana o mojej miłości do Twojego buszu to już nie będę pisać, bo to powtarzam wciąż i trwam przy tym niezmiennie.
Jednak zdjecie ważki i fruczaka to mistrzostwo ;:180

Silesia przyprawia mnie niezmiennie o zawrót głowy, a dalie wyglądają przepięknie ( no, może poza tym biednym obgryzkiem :wink: )

U mnie nic nie pada, sucho i gorąc niemiłosierny. Krążą chmury gdzieś bokami, ale spaść z nieba woda nie chce.

Jadziu dobrego weekendu i pogody wedle potrzeb ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BEATKO tego ogryzka posadziłam w donicę, a ma pąka i myślę ,że się otworzy.Ta dalia ma ładne bordowe liście i śliczne kwiaty to z dalii anemonowych ,a te dranie tak mi ja załatwiły .Dzisiaj zaglądałam na cudne liście jezyczki pomarańczowej ,a tam liście calutkie w dziurach :evil: .Inne dalie trochę zmaltretowane słonkiem po mimo mojego podlewania .Silesia w tym roku cudnie kwitnie i widać ,ze to miejsce jej odpowiada, a jest to juz jej trzecia miejscówka .Busz powoli znika widać puste miejsca ,które zaraz słońce wysusza dlatego dziennie trzeba lać, bo przetaczniki znów powoli się zazieleniają a moze nawet zrobią powtórkę kwitnienia

Obrazek

kawałek mojego nieba, u Ciebie też chyba w tej samej tonacji blue

Obrazek

ANIU kwiaty róż są jednodniowe i czasem nawet nie ma czasu się nimi nacieszyć a co dopiero uwiecznić. Te róże ,które mają ich mnóstwo mogę chociaż podziwiać inne co chwilkę wytwarzają nowe pąki więc też można sie nimi cieszyć ;:180 staram się robić coraz ładniejsze fotki i czasem mi to wychodzi jak widać na załączonych fotkach :) Szkoda jednak ,że fruwa mało owadów chyba pochowały się przed upałami

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu :wit
Dalej kwitnienia mas ładne, ;:333
A twoje zdjęcia są perfekcyjne Naprawdę . ;:63 ;:63 I u ciebie zawsze duo różnych owadów mona zobaczyć .A to te wymaga sporych umiejętność aby te ruchliwe piękne owadziki obfocic ;:173
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ANIU dzisiaj kolejny upalny dzionek za nami .Już wcześnie poszłam do ogródka ,żeby coś porobić, bo wieczorem sił brak a i duchota nie pozwala na dłuższe prace w parterze :wink: .Niestety mięta zawładnęła jedną z rabatek z liliowcami i trzeba było zrobić z nią porządek.Wiesz jakie ona ma rozłogowe korzenie to sami z Tojeścią orzęsioną Firecracker .Po mimo ,że posadzona w doniczce bez dna i tak się rozłazi dołem zagarniając coraz większy teren .Wreszcie powiedziałam BASTA .2 wielkie wiadra poszły do kubła BIO. Niech się gdzie indziej rozmnaża .Miłej soboty i niedzieli

Obrazek

Obrazek

poranny kwiat Jacqueline du Pre

Obrazek

i wieczorny po mimo podlewania ;:222

Obrazek

późno słonko zagląda do ogródka w tej chwili

Obrazek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

'Cafe au Lait' piękna! U mnie wypadła po zimie, a ma wyjątkowy kolor!
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ważka przepiękna, jaki ma misterny wzór na skrzydłach ;:oj
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ja już mięty raz się wyzbyłam z rabaty... pamietam, że taczka tego była, przesadziłam część w takie miejsce, gdzie mogłaby się panoszyć, ale... ale zniknęła. No cóż... teraz mam ją w gaonie posadzoną, ale to słaba odmiana - mało mięty w mięcie :wink:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”