Moja działka 8
- ktoś
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja działka 8
Lideczko co to za fikuśny ciemiernik ? Czy to Twoja siewka ? Śliczny 

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko - Iwona 0042 ostatnio często przeglądam zeszłoroczne, wiosenne zdjęcia. Tęsknię za wiosną i chciałabym mieć już takie widoczki na działce, ale póki co nadal leży śnieg. Od wczorajszego popołudnia mocno wieje halny i jest stosunkowo ciepło, śnieg na działce trochę się podtopił i przy okazji 1/4 działki znalazła się pod wodą. Śniegu jest dużo, ziemia mocno zamarznięta, woda nie ma gdzie wsiąkać, ani spływać i niestety trzeba liczyć się z podtopieniami. To jeszcze nie koniec zimy i opady śniegu na pewno nas czekają, a w przyszłym tygodniu mają wrócić chłodne noce.
To duży plus gdy domowe pieszczochy żyją w zgodzie.
Jurku - Locutus dziękuję, ja też uwielbiam wczesnowiosenne kwitnienia. Niestety na takie widoczki przyjdzie nam jeszcze poczekać.
Na zdjęcia rutwicy już się cieszę.
Danusiu - danuta z chciałoby się już zobaczyć na żywo wiosenne roślinki, a tu dopiero luty się zaczął. Dłuży mi się ta zima, mam już dość śniegu i lodu na chodnikach. Na działce część śniegu stopniało i już w wielu miejscach zgromadziła się woda.
Nie wiem czy siewki sasanki 'Papageno' powtórzą cechy rośliny matecznej, ale próbować warto. Czy interesują Cię jeszcze inne, oprócz czerwonej, kolory sasanek?
Danusiu - ktoś ten ciemiernik to siewka, którą, między innymi, dostałam kilka lat temu od Ciebie. Jest naprawdę śliczny. Ma najciemniejszy kolor ze wszystkich moich ciemierników. Na tym zdjęciu https://images91.fotosik.pl/117/e77adc96426969c9med.jpg już właściwie przekwitał, a w pierwszych dniach kwietnia wyglądał tak

Na działce nic ciekawego jeszcze się nie dzieje, a więc wracamy do ubiegłorocznego kwietnia.

To duży plus gdy domowe pieszczochy żyją w zgodzie.
Jurku - Locutus dziękuję, ja też uwielbiam wczesnowiosenne kwitnienia. Niestety na takie widoczki przyjdzie nam jeszcze poczekać.
Na zdjęcia rutwicy już się cieszę.
Danusiu - danuta z chciałoby się już zobaczyć na żywo wiosenne roślinki, a tu dopiero luty się zaczął. Dłuży mi się ta zima, mam już dość śniegu i lodu na chodnikach. Na działce część śniegu stopniało i już w wielu miejscach zgromadziła się woda.
Nie wiem czy siewki sasanki 'Papageno' powtórzą cechy rośliny matecznej, ale próbować warto. Czy interesują Cię jeszcze inne, oprócz czerwonej, kolory sasanek?
Danusiu - ktoś ten ciemiernik to siewka, którą, między innymi, dostałam kilka lat temu od Ciebie. Jest naprawdę śliczny. Ma najciemniejszy kolor ze wszystkich moich ciemierników. Na tym zdjęciu https://images91.fotosik.pl/117/e77adc96426969c9med.jpg już właściwie przekwitał, a w pierwszych dniach kwietnia wyglądał tak

Na działce nic ciekawego jeszcze się nie dzieje, a więc wracamy do ubiegłorocznego kwietnia.

- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Nie tak pesymistycznie.Świstak szybką wiosnę zapowiedział.W marcu będzie już tak kolorowo jak na ostatnich fotkach.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Ojej ile pięknej wiosny
, a u mnie dziś spadł prawdziwy śnieg, wielkimi płatami walił, no taki to pierwszy raz widzę w tym roku 

- slila1
Janku - magry dziękuje za dobrą wiadomość. Bardzo chciałabym, żeby przepowiednia świstaka Phila się sprawdziła.
Iwonko - iwona0042 u nas, tej zimy śniegu nie brakuje. Pod blokiem jeszcze dzisiaj dzieci na sankach z górki zjeżdżały, a na działce około 15 cm zlodowaciałego śniegu zalega.
Iwonko - iwona0042 u nas, tej zimy śniegu nie brakuje. Pod blokiem jeszcze dzisiaj dzieci na sankach z górki zjeżdżały, a na działce około 15 cm zlodowaciałego śniegu zalega.
U nas niestety dziś już brzydko.
Lidziu już się wpisałam.Zobacz.

Lidziu już się wpisałam.Zobacz.
- slila1
Danusiu - danuta z u mnie też dzisiaj brzydka pogoda. Byłam na działce, wszędzie okropne błoto i stojąca woda, a śniegu zostało już niewiele.
Już odwiedziłam Twój wątek.
Już odwiedziłam Twój wątek.
Lidziu z doniczkowych mam w większości grudniki.
- slila1
Jeżeli masz zdjęcia kwitnących grudników to pokaż je w swoim wątku.
-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Strasznie dawno mnie u Ciebie nie było, ale przynajmniej teraz mogłam zasiąść do uczty i pomaleńku delektować się wszystkimi widokami jakie nam zaserwowałaś
Masz tyle cudeniek, że nawet nie sposób wszystkich spamiętać. Ciemierniki, sasanki (różowa- jak truskawkowa pianka) i pierwiosnki najbardziej wpadły mi w pamięć, ale przecież pomiędzy nimi było tyle innych
Po ogólnych zdjęciach już widzę, jak udaje Ci się zmieścić te wszystkie piękne kwiatuchy. Rzeczywiście sadzisz je piętrowo i daje to niesamowity efekt
W takim gąszczu chyba nie masz zbyt dużo pielenia, za to jesienią sprzątania jest ogrom. Kiedy Ci się udaje to zrobić? Mam dużo mniej, a nigdy się nie wyrabiam
Moja zima Twojej, nawet nie dorosła do pięt. Przyszła bardzo późno, nawet sypnęła troszkę śniegiem, ale było go maleńko. Ze zdziwieniem czytałam o wczesnych przymrozkach
Do mnie niewielki dotarł w połowie października, ale bardzo delikatnie sobie poczynał, bo dalie tylko muśnięte były mrozkiem. Następny był chyba dopiero w listopadzie
Pozdrawiam

Moja zima Twojej, nawet nie dorosła do pięt. Przyszła bardzo późno, nawet sypnęła troszkę śniegiem, ale było go maleńko. Ze zdziwieniem czytałam o wczesnych przymrozkach

Pozdrawiam

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Ach Lidziu u nas znowu szaro i buro, no taki mamy tu klimat, zimą zimy brak, a latem lato nie jest takie jak w innych rejonach, trzeba sie przyzwyczaić, ale ja juz pół wieku próbuję i jakoś nie mogę 

Lidziu zobacz co mi wyszło.?? Masakra.Taki długi tytuł.
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Wydaje mi się,że w zamkniętym nawiasie,przed url,brakuje ukośniej kreski /
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- slila1
Iwonko - Iwonka1 rzeczywiście dawno do mnie nie zaglądałaś, tym bardziej cieszę się, że jesteś. Natomiast ja, z wielu powodów, śledzę Twój wątek na bieżąco, chociaż nie miałam odwagi jeszcze się ujawnić. Zrobię to jednak niebawem.
Masz rację, chwastów niewiele się u mnie wysiewa, bo miejsca brak. No może tylko wiosną, gdy na działce królują rośliny cebulowe, a byliny jeszcze drzemią, to mam inwazję siewek mniszka z graniczącej z moją, zaniedbanej działki. Natomiast jesienią pracy jest sporo i wszystko zależy od pogody oraz kondycji fizycznej, z którą niestety coraz gorzej.
Na naszym terenie zima dopisała, Śniegu jest pod dostatkiem, a i mróz też trochę dokuczył. Ostatnie dni były wprawdzie dość ciepłe, jednak cały śnieg nie zdążył się roztopić, a tej nocy dosypało następne 20 cm. Na alejce działkowej przecierałam dzisiaj szlak, a czarny kotek podkopał się pod bramą, żeby zdążyć na śniadanie.

Dzisiejsze migawki z działki zasypanej świeżym śniegiem.

Iwonko - iwona0042 u Ciebie szaro i buro, a u mnie spadł następny śnieg i sobie leży. Czyli zimy ciąg dalszy.

Danusiu - danuta z widziałam, najważniejsze, że się zmobilizowałaś i podjęłaś próbę. Janek już znalazł błąd i jutro to naprawimy.
Janku - dziękuję. Tak, masz rację brakuje ukośnej kreski.

Masz rację, chwastów niewiele się u mnie wysiewa, bo miejsca brak. No może tylko wiosną, gdy na działce królują rośliny cebulowe, a byliny jeszcze drzemią, to mam inwazję siewek mniszka z graniczącej z moją, zaniedbanej działki. Natomiast jesienią pracy jest sporo i wszystko zależy od pogody oraz kondycji fizycznej, z którą niestety coraz gorzej.
Na naszym terenie zima dopisała, Śniegu jest pod dostatkiem, a i mróz też trochę dokuczył. Ostatnie dni były wprawdzie dość ciepłe, jednak cały śnieg nie zdążył się roztopić, a tej nocy dosypało następne 20 cm. Na alejce działkowej przecierałam dzisiaj szlak, a czarny kotek podkopał się pod bramą, żeby zdążyć na śniadanie.

Dzisiejsze migawki z działki zasypanej świeżym śniegiem.

Iwonko - iwona0042 u Ciebie szaro i buro, a u mnie spadł następny śnieg i sobie leży. Czyli zimy ciąg dalszy.

Danusiu - danuta z widziałam, najważniejsze, że się zmobilizowałaś i podjęłaś próbę. Janek już znalazł błąd i jutro to naprawimy.
Janku - dziękuję. Tak, masz rację brakuje ukośnej kreski.