Najbardziej na ten moment zapaczkowana jest Colette (John Keats), jeśli dobrze pójdzie i zakwitnie to będzie widowisko (chociaż sam krzaczek jest jeszcze mały)
Sezon co prawda się zaczął a z nim również problemy na paru krzakach różach rządzii bruzdownica RU zaatakowana chyba przez czarną plamistość a mszyce nie dają za wygraną
U mnie plamistość na RU, kilka pędów też taki jakby po bruzwonicowych atakach... nimułka też chyba sobie upatrzyła ze dwie róże. Codzienny obchód i codziennie coś...
Ciepło wilgoć, wiec mnożą sie rożne robactwa na pierwsze opyliłam moje roślinli Mospilanem i przygotowałam miksturę z czosnku,
którą przechowuje w lodówce bo boje sie aby sie nie zepsuła. Przy niektórych różach, od dołu krzaka liście żółkną i opadają,
muszę sie tym różom dokładnie przyjrzeć
Róże Wam pięknie kwitną a moje mają dopiero pączusie Jak na razie odpukać z robactwem nie mam większego problemu,
ale mam problem z nornicami, kopią tunele pod różami
Więc nie tylko ja mam problem z robactwem na różach. Moje Bonica i Variegata di Bologna pięknie obsypały się pączkami kwiatów ale mszyc jest nie mniej, a Papageno dopadła bruzdownica.
Nigdy nie dodawałam takiego środka. A pryskam zawsze. Nie warto pryskać, gdy zanosi się na deszcz i nie wolno gdy słońce mocno grzeje , gdy jest po deszczu no i w jego trakcie.
Kressowiak1, nie tyle wskazane co po prostu warto to zrobić i nie tylko gdy chodzi o róże. Ja zawsze dodaję kilka kropli zwykłego płynu do mycia naczyń albo jak mam to trochę mydła ogrodniczego co zwiększa przyczepność cieczy do oprysku.
Dzięki Wam wszystkim za podpowiedź.....i jeszcze jedno pytanko. Gdzieś, kiedyś na jakimś forum obiło mi się o oczy że bardzo dobrym preparatem na choroby róż jest preparat infinito....niestety nigdzie nie mogę się doczytać jakie stosować na róże stężenie....mogę liczyć na pomoc?
Witam serdecznie.
Otrzymałam niedawno różę O nazwie ,,Zorza Północy,,( taka nazwa widnieje na przyczepionej etykietce)
i otóż mam problem.... nie mogę znależć żadnych informacji na jej temat.
Może ktoś z forumowiczów posiada, bądż też zetknął się taką odmianą.
Bardzo liczę na pomoc
Ps. rzekomo ma mieć barwę herbacianą lub żółtą
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi