Kolekcje Floriana cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
Ja też chcę taki gatunek pachnący. Musze poszperać i poszukać takich.
Z tych cytrynowych ostatnio w Rogowie widziałam liliowca Joanna - cudo. Delikatny zapach, wyprostowana postura i wzrostu jakieś 1,5 metra - nie musiałam się schylać do wąchania 

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przecudne masz liliowce
Szczerze mówiąc do niedawna uważałam, że nie lubię liliowców
Miałam jednego podarowanego i to mi wystarczyło. Wszystko zmieniło się w tym roku. Spodobały mi się i z własnej nieprzymuszonej woli kupiłam sobie trzy. Dwa pająki, których nazwę mam zapisaną i jednego ciemnego NN. Miejsca nie mam, więc raczej nie będę dokupywać, chociaż dwa Twoje mnie zachwyciły: Regency Heights i Resplendent. Na takie może i znalazłoby się miejsce 

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Dorotko, chyba to nie będzie trudne
Kolejny liliowiec z serii niezawodnych:

Kasiu, zaintrygowałaś mnie liliowcem 'Joanna'. Z tego, co wiem, jego twórcą jest ojciec Franczak i ma 90cm wysokości. Są różne liliowce zaczynające się od 'Joan...' ale darowałem sobie szukanie wśród nich pachnącego. Więc liliowiec, o którym piszesz, to dla mnie zagadka. Zagadką jest też dla mnie kolejny liliowiec ale wierzę, że nazwa się znajdzie, bo jest zbyt piękny, by był bez nazwy:

Iwonka, bardzo dobre typy
Choć jestem tak zakręcony na punkcie liliowców, że pewnie o innych bym powiedział to samo
Nawet o tych bez nazw:

Kolejny liliowiec z serii niezawodnych:

Kasiu, zaintrygowałaś mnie liliowcem 'Joanna'. Z tego, co wiem, jego twórcą jest ojciec Franczak i ma 90cm wysokości. Są różne liliowce zaczynające się od 'Joan...' ale darowałem sobie szukanie wśród nich pachnącego. Więc liliowiec, o którym piszesz, to dla mnie zagadka. Zagadką jest też dla mnie kolejny liliowiec ale wierzę, że nazwa się znajdzie, bo jest zbyt piękny, by był bez nazwy:

Iwonka, bardzo dobre typy

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
A ja sobie dzisiaj znów zamówiłam 3 liliowce od znajomej która będzie zmniejszać swoje kępy .Niestety wszystkie bez nazw w zamian dam jej z moich wielkich kęp które będę zmniejszać i tak bilans wyjdzie na zero
Miejsca dalej będzie brak lecz jak tu sobie odmówić
a ma takie ciemne jakie mi się podobają

- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
Florianie - na wystawie liliowej 2 tygodnie temu w Rybniku swoją kolekcję liliowców prezentował Pan Tadeusz Kotula z Rybnika
http://liliowce.net/hemerocallis-club/c ... sz-kotula/
Było na czym oko zawiesić . Pan Kotula ma w swoim dorobku oficjalnie zarejestrowaną piękną odmianę ,Bycza Krew ,
Kilka fotek polskich liliowców .Może znajdziesz tam coś dla siebie
http://liliowce.net/nowe-polskie-odmian ... wcow-2014/
http://liliowce.net/hemerocallis-club/c ... sz-kotula/
Było na czym oko zawiesić . Pan Kotula ma w swoim dorobku oficjalnie zarejestrowaną piękną odmianę ,Bycza Krew ,
Kilka fotek polskich liliowców .Może znajdziesz tam coś dla siebie
http://liliowce.net/nowe-polskie-odmian ... wcow-2014/
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
- Florian Silesia
Jadziu, jeśli na nazwach Ci nie zależy, to grunt, by Ci się podobały liliowce, które do Ciebie trafią
Ja też bardzo lubię ciemne liliowce. Ale muszą być skontrastowane z jasnymi, bo inaczej znużą same ciemne.

Grzegorz, wielkie dzięki za linki!
Pan Tadeusz jest również znany tu na forum więc już wielokrotnie podziwiałem jego liliowce. Przynajmniej na zdjęciach. Ale zarówno jego liliowce jak i te na drugiej stronce to wyższa półka, a co za tym idzie i wyższe wymagania (dokarmianie, czasem foliak lub szklarnia). Dlatego bazuję na prostszych a zarazem starszych odmianach (dormanty)

Grzegorz, wielkie dzięki za linki!
Pan Tadeusz jest również znany tu na forum więc już wielokrotnie podziwiałem jego liliowce. Przynajmniej na zdjęciach. Ale zarówno jego liliowce jak i te na drugiej stronce to wyższa półka, a co za tym idzie i wyższe wymagania (dokarmianie, czasem foliak lub szklarnia). Dlatego bazuję na prostszych a zarazem starszych odmianach (dormanty)

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Czas liliowców więc trzeba oczy nacieszyć na zapas, u Ciebie ... jest czym.
Liliowiec Miss Latvia w ciekawej przydymionej czerwieni - intensywny kolor ale ... nie krzykliwy.
Liliowiec Miss Latvia w ciekawej przydymionej czerwieni - intensywny kolor ale ... nie krzykliwy.
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Parada liliowców powoli zbliża się do końca. Z ostatnio przedstawionych, najbardziej spodobał mi się liliowiec zagadka, dla którego szukasz nazwy.
- Florian Silesia
Krysiu, w tym roku moje liliowce słabsze ale już w przyszłym wrócą do dawnej formy i zaprezentują się w całej okazałości. 'Miss Latvia' jest trochę bardziej jaskrawy i ma fajną cechę - późno kwitnie, jak już inne przekwitają. Podobnie późnym liliowcem jest kolejny:

Następny bez nazwy pięknie pachnie więc powinien wywodzić się od liliowca cytrynowego:

Lidziu, to prawda - liliowców czas mija i jeszcze tylko do końca lipca będę je pokazywał. Dalie już w pełni kwitnienia i czekają na pokaz.
Niezwykły odcień czerwieni zmieszanej z różem:

I jeszcze jeden bez nazwy ale zapowiada się bardzo ciekawie:

Następny bez nazwy pięknie pachnie więc powinien wywodzić się od liliowca cytrynowego:

Lidziu, to prawda - liliowców czas mija i jeszcze tylko do końca lipca będę je pokazywał. Dalie już w pełni kwitnienia i czekają na pokaz.
Niezwykły odcień czerwieni zmieszanej z różem:

I jeszcze jeden bez nazwy ale zapowiada się bardzo ciekawie:

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17

Ostatni liliowiec bezimienny bardzo mi się spodobał. Szkoda,że już czas ich kwitnienia się kończy.
Dziś po przycinałam im liście.Czy Ty swoje liliowce to jakoś specjalnie traktujesz? Nawozisz i w czasie suszy podlewasz?
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Okazy na dwóch ostatnich zdjęciach przepiękne. Na liliowcach już niewiele pąków zostało. Czekam wobec tego na pokaz dalii.
- Florian Silesia
Alu, z moich kolekcji liliowce są najmniej wymagające. A ponieważ nie mam evergreenów i semievergreenów prawie też nie więc pozostałe nie wymagają większej troski. Nawet te piękne pająki:

Lidziu tak, pąków coraz mniej na liliowcach, nie zamierzam powtarzać tego, co już pokazywałem więc wkrótce podzielę się z Wami moją największą kwiatową miłością
Ale jeszcze kilka ładniutkich pełnych choć nienazwanych liliowców:
ten pięknie pachnie

Witaj Calamburko w moim ogródku
Dalie już wkrótce ale dziś jeszcze liliowce:

Lidziu tak, pąków coraz mniej na liliowcach, nie zamierzam powtarzać tego, co już pokazywałem więc wkrótce podzielę się z Wami moją największą kwiatową miłością

ten pięknie pachnie

Witaj Calamburko w moim ogródku

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Florianie co to za niebieski kwiatuszek przy ostatnim liliowcu figlarnie wygląda Liliowce tylko podziwiam i na żadnego już się nie piszę chociaż chciałoby się jeszcze jakieś lecz rozsadek nakazuje spasować
- Florian Silesia