Na starym po nowemu
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Na starym po nowemu
No proszę, Beatko Ty już następną część zaczęłaś, widzę że jak zwykle u Ciebie wszystko dużo wcześniej kwitnie, a zakupów moc, już to widzę jak się wszystko rozrosnie 

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beatko
Ja najwięcej tnę teraz na wiosnę. coś czasami na jesieni.
Ale pierwsze cięcia, były w maju. 3 lata temu, jak zobaczyłam ,że za duży już jest.W ta porę,I wypuszczał nowe gałązki, zagęszczał się.
Także śmiało możesz, go ciąć teraz trochę.I na jesieni, bądź na wiosnę resztę

Ja najwięcej tnę teraz na wiosnę. coś czasami na jesieni.
Ale pierwsze cięcia, były w maju. 3 lata temu, jak zobaczyłam ,że za duży już jest.W ta porę,I wypuszczał nowe gałązki, zagęszczał się.
Także śmiało możesz, go ciąć teraz trochę.I na jesieni, bądź na wiosnę resztę

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Bea lnu czerwonego nie miałam, ale kukurydzę tak! wyrosło parę kolb ja miałam taką różnokolorową
Nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić 

- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Reniu, jak miło, że znalazłaś chwilkę na FO
Myślę, że tak gdzieś za dwa tygodnie zacznie się koncert kwitnień na bylinach
No nabyłam tego troszkę, to fakt ale miejscowo jak było tak jest.
Dalej miejsca, że ho ho. Ale trzeba czekać aż się wszystko rozrośnie. Teraz już na spokojnie, bez myślenia - co by tu jeszcze... .
Aniu, to super, że dereń da się tak ciąć; wygodne to, że dobrze znosi cięcie i wiosną i jesienią.
Bo planuję go utrzymać w tej formie jak jest obecnie, bardzo jest efektowny i ma ładny kształt.
W tym roku mam pierwszy raz hosty w ziemi, bo jak dotąd trzymałam je tylko w doniczkach.
Podsypałam szyszkami, gałązkami itp, żeby ślimakom było trudniej - jak na razie jest ok.
Marysiu - ja o kukurydzy już od dawna myślałam, żeby parę sztuk mieć, bo bardzo podobają mi się jej łodygi. Nie muszą mieć kolb, na tym zależy mi najmniej. Choć takie "truskaweczki" na takiej łodyżce - może być
A nawet nie wiedziałam, że są takie ozdobne, a skoro je podeszłam, to kupiłam od ręki.
Wczoraj byłam w Pszczynie, wiadomo Dni Daisy. A przy okazji miałam to szczęście, że była też Noc Muzeów, więc przyjemności zwielokrotnione. No i ta wakacyjna wręcz pogoda przy pełni księżyca. Super wieczór.
tak było wieczorem
http://rozrywka.pless.pl/galeria/8748/43545/?p=192987
Ważne, ze pogoda dopisała i na tworzenie tych miejsc wystawowych i dla odwiedzających.
Skromnie ale ze smakiem

Myślę, że tak gdzieś za dwa tygodnie zacznie się koncert kwitnień na bylinach

No nabyłam tego troszkę, to fakt ale miejscowo jak było tak jest.

Aniu, to super, że dereń da się tak ciąć; wygodne to, że dobrze znosi cięcie i wiosną i jesienią.
Bo planuję go utrzymać w tej formie jak jest obecnie, bardzo jest efektowny i ma ładny kształt.
W tym roku mam pierwszy raz hosty w ziemi, bo jak dotąd trzymałam je tylko w doniczkach.
Podsypałam szyszkami, gałązkami itp, żeby ślimakom było trudniej - jak na razie jest ok.
Marysiu - ja o kukurydzy już od dawna myślałam, żeby parę sztuk mieć, bo bardzo podobają mi się jej łodygi. Nie muszą mieć kolb, na tym zależy mi najmniej. Choć takie "truskaweczki" na takiej łodyżce - może być

A nawet nie wiedziałam, że są takie ozdobne, a skoro je podeszłam, to kupiłam od ręki.
Wczoraj byłam w Pszczynie, wiadomo Dni Daisy. A przy okazji miałam to szczęście, że była też Noc Muzeów, więc przyjemności zwielokrotnione. No i ta wakacyjna wręcz pogoda przy pełni księżyca. Super wieczór.
tak było wieczorem
http://rozrywka.pless.pl/galeria/8748/43545/?p=192987
Ważne, ze pogoda dopisała i na tworzenie tych miejsc wystawowych i dla odwiedzających.
Skromnie ale ze smakiem

- Beaby
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Beatko piękne widoki nocne, mój syn z synowa w zeszłym roku mieli tam sesje zdjęciową ślubną,
Czy to kalina? Takie kuleczki w koronce, w pierwszej chwili myslalam ze to hortensja, ale liście mi nie pasowały, jest śliczna, jaką to odmiana.U Ciebie już tyle kwitnie, muszę sobie nabyć więcej o tej porze kwitnących.U mnie jeszcze trochę muszę zaczekać.
Czy to kalina? Takie kuleczki w koronce, w pierwszej chwili myslalam ze to hortensja, ale liście mi nie pasowały, jest śliczna, jaką to odmiana.U Ciebie już tyle kwitnie, muszę sobie nabyć więcej o tej porze kwitnących.U mnie jeszcze trochę muszę zaczekać.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Bea jak na noc muzeów to dość puste ulice, ale widoki wspaniałe. Wiele czytałam o dniach Daisy, ale nie byłam i nie widziałam
Portreciki roślin miłe dla oka, rozumiem że gazanie i lilie kupione z kwiatkami
Przypomniałaś mi żeby iść w pole i sfotografować moja kalinę i złotokap
co jak co ale estetyka zdjęciowa prima sort 

- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie piękne roślinki..
. Aż miło popatrzeć.

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Kalina wspaniała! Ta biel, aż bije w oczy!
Na drugim zdjęciu te żółte i czerwone kwiatuszki, to co to?

Na drugim zdjęciu te żółte i czerwone kwiatuszki, to co to?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Ładnie to tak zawciągami szczuć?
W bylinowym mieli mieć,ale ja nie będę na sierpień czekać
Nacieszę się łanem różowych na łąkach
Tamaryszek superowy,mój sobie od dołu odbija,co za wredziuch

W bylinowym mieli mieć,ale ja nie będę na sierpień czekać

Nacieszę się łanem różowych na łąkach

Tamaryszek superowy,mój sobie od dołu odbija,co za wredziuch

- Beaby
Reniu - zdjęcia z Pszczyny są tylko takie ogólnikowe, w przeddzień nocnego pokazu.
Wczoraj były tłumy i było bardzo klimatycznie. Ktoś cudownie ale to cudownie grał na scenie na gitarze.
Sesje ślubne są tam bardzo częste, więc fajnie, że i Twoi się na to zdecydowali.
Tak, Reniu to kalina Compactum - ona tak właśnie kwitnie, ma taką obwódkę a w środku pączusie, Bardziej kwiat się już nie rozwija.
Ona ma korale. Jest cały czas cudna.
A ja muszę nabyć do siebie jeszcze wcześniej kwitnące
Kwitnienie goni kwitnienie
Marysiu - taki link na Daisy dałam bo było w nim najmniej reklam. Zwróć uwagę na datę zdjęć, to piątek - pewnie próba świateł przed sobotą. Mnie zdjęcia nie wyszły nocne, więc ich nie wstawiłam.
Wczoraj było gwarno, o kolejce do Pałacu nie wspominając z racji Nocy Muzeów - mnóstwo ludzi.
Było fantastycznie, pogoda dopisała na wszystkie wczorajsze imprezy w Pszczynie.
Kochana lilie dotarły do mnie chyba jeszcze w marcu czy na początku kwietnia - jakoś tak.
A wczoraj raniutko kupiłam przed pracą, u siebie na targu 4 gazanie ( o których wspomniałaś), dwa heliotropy, 4 koleusy, trzy lobelie zwisające i jedną mam nadzieję, że żółtą cukinię.
Marta - jak miło!
Dziękuję.
Basiu - tak, kaliny teraz mają swoje piętnaście minut. Są pięknym akcentem w ogrodzie.
I co ciekawe ta Roseum to prawie każda ma inny kształt; można je przycinać na dowolne formy lub pozwolić rosnąć jako krzew lub parasolowate drzewko.
A te żółte i czerwone to gazania - cudny kwiat. Mam jeszcze pomarańczową i kremową. Polecam takie jednoroczne.
Rzekomo bardzo łatwa do samodzielnego siania.
Ja kupiłam jednak gotowe sadzonki. Kwitnie do późnej jesieni. Jest ozdobna nie tylko z kwiatów ale także i z liści, które często wręcz w pionie się panoszą. Kwiaty otwierają się w słońcu. Moja czekają na przesadzenie do gruntu lub do dużej donicy.
Mati - ten tamaryszek to zeszłoroczny, z małego patyczka wsadzonego bezpośrednio do ziemi - tak mu się u mnie spodobało, że ma już dwa metry
A zawciąg to już trzyletni - dopiero teraz pokazuje, że potrafi być ładny. Wreszcie!
Barwinek też dopiero w tym roku mi zakwitł, choć też u mnie już jest trzy lata, i nadal kwitnie - nadrabia zeszłe sezony chyba.
Wczoraj były tłumy i było bardzo klimatycznie. Ktoś cudownie ale to cudownie grał na scenie na gitarze.
Sesje ślubne są tam bardzo częste, więc fajnie, że i Twoi się na to zdecydowali.
Tak, Reniu to kalina Compactum - ona tak właśnie kwitnie, ma taką obwódkę a w środku pączusie, Bardziej kwiat się już nie rozwija.
Ona ma korale. Jest cały czas cudna.
A ja muszę nabyć do siebie jeszcze wcześniej kwitnące

Marysiu - taki link na Daisy dałam bo było w nim najmniej reklam. Zwróć uwagę na datę zdjęć, to piątek - pewnie próba świateł przed sobotą. Mnie zdjęcia nie wyszły nocne, więc ich nie wstawiłam.
Wczoraj było gwarno, o kolejce do Pałacu nie wspominając z racji Nocy Muzeów - mnóstwo ludzi.
Było fantastycznie, pogoda dopisała na wszystkie wczorajsze imprezy w Pszczynie.

Kochana lilie dotarły do mnie chyba jeszcze w marcu czy na początku kwietnia - jakoś tak.
A wczoraj raniutko kupiłam przed pracą, u siebie na targu 4 gazanie ( o których wspomniałaś), dwa heliotropy, 4 koleusy, trzy lobelie zwisające i jedną mam nadzieję, że żółtą cukinię.

Marta - jak miło!

Basiu - tak, kaliny teraz mają swoje piętnaście minut. Są pięknym akcentem w ogrodzie.
I co ciekawe ta Roseum to prawie każda ma inny kształt; można je przycinać na dowolne formy lub pozwolić rosnąć jako krzew lub parasolowate drzewko.
A te żółte i czerwone to gazania - cudny kwiat. Mam jeszcze pomarańczową i kremową. Polecam takie jednoroczne.
Rzekomo bardzo łatwa do samodzielnego siania.
Ja kupiłam jednak gotowe sadzonki. Kwitnie do późnej jesieni. Jest ozdobna nie tylko z kwiatów ale także i z liści, które często wręcz w pionie się panoszą. Kwiaty otwierają się w słońcu. Moja czekają na przesadzenie do gruntu lub do dużej donicy.
Mati - ten tamaryszek to zeszłoroczny, z małego patyczka wsadzonego bezpośrednio do ziemi - tak mu się u mnie spodobało, że ma już dwa metry

A zawciąg to już trzyletni - dopiero teraz pokazuje, że potrafi być ładny. Wreszcie!
Barwinek też dopiero w tym roku mi zakwitł, choć też u mnie już jest trzy lata, i nadal kwitnie - nadrabia zeszłe sezony chyba.

Z patyczka dwa metry,jaaaaaak
To ten patyczek chyba metr miał?
To ja jutro mojego patyczkowo opatentuje
Nie no,niech sobie rośnie
Zawciąg to moc,jak zakwitnie na łące to pokażę

To ten patyczek chyba metr miał?
To ja jutro mojego patyczkowo opatentuje

Zawciąg to moc,jak zakwitnie na łące to pokażę

- Beaby
Ach, Tulapku - czekam na taki łąkowy zawciąg
Jestem ciekawa tego widoku. Musi być chyba obłędny.
A z tamaryszkiem to szybko mi idzie - jakoś ta ziemia u mnie im służy. A może to dlatego, że to z patyczka z poprzedniej mojej działki - przywieziony przez moją koleżankę..... Patyczek malusi - 30 cm, do ziemi wsadziłam ok 10 cm, ale ponacinaną dołem gałązkę, oczyszczoną z listeczków.
Jak przekwitnie będę znowu z nim próbować - zobaczymy czy tak samo wielki tak szybko urośnie.
Sama jestem ciekawa czy miałam wtedy farta, czy po prostu im tu służy.

Jestem ciekawa tego widoku. Musi być chyba obłędny.
A z tamaryszkiem to szybko mi idzie - jakoś ta ziemia u mnie im służy. A może to dlatego, że to z patyczka z poprzedniej mojej działki - przywieziony przez moją koleżankę..... Patyczek malusi - 30 cm, do ziemi wsadziłam ok 10 cm, ale ponacinaną dołem gałązkę, oczyszczoną z listeczków.
Jak przekwitnie będę znowu z nim próbować - zobaczymy czy tak samo wielki tak szybko urośnie.

Sama jestem ciekawa czy miałam wtedy farta, czy po prostu im tu służy.
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Beatko, to gazania???
Takich jeszcze nie widziałam! Piękne są! szczególnie ta czerwona! Super!
Musze kupić rozsadki... A co do siania, w ubiegłym roku wysiałam stokrotki afrykańskie - bardzo proste i łatwe w uprawie, w tym roku również to zrobiłam i... siewki mają już ze 2 m-ce a wyglądają jakby dopiero z ziemi wyszły... ech... też chyba muszę kupić rozsady.

Musze kupić rozsadki... A co do siania, w ubiegłym roku wysiałam stokrotki afrykańskie - bardzo proste i łatwe w uprawie, w tym roku również to zrobiłam i... siewki mają już ze 2 m-ce a wyglądają jakby dopiero z ziemi wyszły... ech... też chyba muszę kupić rozsady.
Pozdrawiam, Basia.
- Beaby
A jakoś mało, Basiu widziałam w tym roku stokrotek afrykańskich.
Tez bardzo je lubię. Ale tak samo zawsze tylko sadzonki kupowałam.
Gazanie rzeczywiście super mi się trafiły - wielkie są.
Tez bardzo je lubię. Ale tak samo zawsze tylko sadzonki kupowałam.
Gazanie rzeczywiście super mi się trafiły - wielkie są.