Na starym po nowemu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu

Post »

No proszę, Beatko Ty już następną część zaczęłaś, widzę że jak zwykle u Ciebie wszystko dużo wcześniej kwitnie, a zakupów moc, już to widzę jak się wszystko rozrosnie :heja
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko :wit
Ja najwięcej tnę teraz na wiosnę. coś czasami na jesieni.
Ale pierwsze cięcia, były w maju. 3 lata temu, jak zobaczyłam ,że za duży już jest.W ta porę,I wypuszczał nowe gałązki, zagęszczał się.
Także śmiało możesz, go ciąć teraz trochę.I na jesieni, bądź na wiosnę resztę ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Bea lnu czerwonego nie miałam, ale kukurydzę tak! wyrosło parę kolb ja miałam taką różnokolorową :D Nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić ;:306
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Reniu, jak miło, że znalazłaś chwilkę na FO ;:168
Myślę, że tak gdzieś za dwa tygodnie zacznie się koncert kwitnień na bylinach ;:65
No nabyłam tego troszkę, to fakt ale miejscowo jak było tak jest. ;:306 Dalej miejsca, że ho ho. Ale trzeba czekać aż się wszystko rozrośnie. Teraz już na spokojnie, bez myślenia - co by tu jeszcze... .

Aniu, to super, że dereń da się tak ciąć; wygodne to, że dobrze znosi cięcie i wiosną i jesienią.
Bo planuję go utrzymać w tej formie jak jest obecnie, bardzo jest efektowny i ma ładny kształt.

W tym roku mam pierwszy raz hosty w ziemi, bo jak dotąd trzymałam je tylko w doniczkach.
Podsypałam szyszkami, gałązkami itp, żeby ślimakom było trudniej - jak na razie jest ok.

Marysiu - ja o kukurydzy już od dawna myślałam, żeby parę sztuk mieć, bo bardzo podobają mi się jej łodygi. Nie muszą mieć kolb, na tym zależy mi najmniej. Choć takie "truskaweczki" na takiej łodyżce - może być ;:3
A nawet nie wiedziałam, że są takie ozdobne, a skoro je podeszłam, to kupiłam od ręki.

Wczoraj byłam w Pszczynie, wiadomo Dni Daisy. A przy okazji miałam to szczęście, że była też Noc Muzeów, więc przyjemności zwielokrotnione. No i ta wakacyjna wręcz pogoda przy pełni księżyca. Super wieczór.

tak było wieczorem
http://rozrywka.pless.pl/galeria/8748/43545/?p=192987

Ważne, ze pogoda dopisała i na tworzenie tych miejsc wystawowych i dla odwiedzających.
Skromnie ale ze smakiem ;:3
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A wczoraj po południu miałam taki widoczek przed domem - trzy balony gratis, jednego już nie zdążyłam uchwycić

Obrazek

I kilka zdjęć z dzisiejszego mojego ogrodu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta hosta jako pierwsza wypuściła pąk kwiatowy

Obrazek

I cudowna o tej porze roku kalina

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Beatko piękne widoki nocne, mój syn z synowa w zeszłym roku mieli tam sesje zdjęciową ślubną,
Czy to kalina? Takie kuleczki w koronce, w pierwszej chwili myslalam ze to hortensja, ale liście mi nie pasowały, jest śliczna, jaką to odmiana.U Ciebie już tyle kwitnie, muszę sobie nabyć więcej o tej porze kwitnących.U mnie jeszcze trochę muszę zaczekać.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Bea jak na noc muzeów to dość puste ulice, ale widoki wspaniałe. Wiele czytałam o dniach Daisy, ale nie byłam i nie widziałam :wink: Portreciki roślin miłe dla oka, rozumiem że gazanie i lilie kupione z kwiatkami :D Przypomniałaś mi żeby iść w pole i sfotografować moja kalinę i złotokap :D co jak co ale estetyka zdjęciowa prima sort ;:333
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie piękne roślinki.. ;:167 . Aż miło popatrzeć.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Kalina wspaniała! Ta biel, aż bije w oczy! ;:138 ;:3
Na drugim zdjęciu te żółte i czerwone kwiatuszki, to co to?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ładnie to tak zawciągami szczuć? ;:145
W bylinowym mieli mieć,ale ja nie będę na sierpień czekać ;:14
Nacieszę się łanem różowych na łąkach ;:170
Tamaryszek superowy,mój sobie od dołu odbija,co za wredziuch ;:173
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu - zdjęcia z Pszczyny są tylko takie ogólnikowe, w przeddzień nocnego pokazu.
Wczoraj były tłumy i było bardzo klimatycznie. Ktoś cudownie ale to cudownie grał na scenie na gitarze.
Sesje ślubne są tam bardzo częste, więc fajnie, że i Twoi się na to zdecydowali.
Tak, Reniu to kalina Compactum - ona tak właśnie kwitnie, ma taką obwódkę a w środku pączusie, Bardziej kwiat się już nie rozwija.
Ona ma korale. Jest cały czas cudna.
A ja muszę nabyć do siebie jeszcze wcześniej kwitnące :;230 Kwitnienie goni kwitnienie ;:172

Marysiu - taki link na Daisy dałam bo było w nim najmniej reklam. Zwróć uwagę na datę zdjęć, to piątek - pewnie próba świateł przed sobotą. Mnie zdjęcia nie wyszły nocne, więc ich nie wstawiłam.
Wczoraj było gwarno, o kolejce do Pałacu nie wspominając z racji Nocy Muzeów - mnóstwo ludzi.
Było fantastycznie, pogoda dopisała na wszystkie wczorajsze imprezy w Pszczynie. ;:303

Kochana lilie dotarły do mnie chyba jeszcze w marcu czy na początku kwietnia - jakoś tak.
A wczoraj raniutko kupiłam przed pracą, u siebie na targu 4 gazanie ( o których wspomniałaś), dwa heliotropy, 4 koleusy, trzy lobelie zwisające i jedną mam nadzieję, że żółtą cukinię. :tan

Marta - jak miło! ;:168 Dziękuję.

Basiu - tak, kaliny teraz mają swoje piętnaście minut. Są pięknym akcentem w ogrodzie.
I co ciekawe ta Roseum to prawie każda ma inny kształt; można je przycinać na dowolne formy lub pozwolić rosnąć jako krzew lub parasolowate drzewko.

A te żółte i czerwone to gazania - cudny kwiat. Mam jeszcze pomarańczową i kremową. Polecam takie jednoroczne.
Rzekomo bardzo łatwa do samodzielnego siania.
Ja kupiłam jednak gotowe sadzonki. Kwitnie do późnej jesieni. Jest ozdobna nie tylko z kwiatów ale także i z liści, które często wręcz w pionie się panoszą. Kwiaty otwierają się w słońcu. Moja czekają na przesadzenie do gruntu lub do dużej donicy.

Mati - ten tamaryszek to zeszłoroczny, z małego patyczka wsadzonego bezpośrednio do ziemi - tak mu się u mnie spodobało, że ma już dwa metry :heja
A zawciąg to już trzyletni - dopiero teraz pokazuje, że potrafi być ładny. Wreszcie!
Barwinek też dopiero w tym roku mi zakwitł, choć też u mnie już jest trzy lata, i nadal kwitnie - nadrabia zeszłe sezony chyba. :;230
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Z patyczka dwa metry,jaaaaaak ;:oj
To ten patyczek chyba metr miał?
To ja jutro mojego patyczkowo opatentuje ;:183 Nie no,niech sobie rośnie ;:173
Zawciąg to moc,jak zakwitnie na łące to pokażę ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ach, Tulapku - czekam na taki łąkowy zawciąg ;:65
Jestem ciekawa tego widoku. Musi być chyba obłędny.
A z tamaryszkiem to szybko mi idzie - jakoś ta ziemia u mnie im służy. A może to dlatego, że to z patyczka z poprzedniej mojej działki - przywieziony przez moją koleżankę..... Patyczek malusi - 30 cm, do ziemi wsadziłam ok 10 cm, ale ponacinaną dołem gałązkę, oczyszczoną z listeczków.
Jak przekwitnie będę znowu z nim próbować - zobaczymy czy tak samo wielki tak szybko urośnie. :uszy
Sama jestem ciekawa czy miałam wtedy farta, czy po prostu im tu służy.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Beatko, to gazania??? ;:oj Takich jeszcze nie widziałam! Piękne są! szczególnie ta czerwona! Super!
Musze kupić rozsadki... A co do siania, w ubiegłym roku wysiałam stokrotki afrykańskie - bardzo proste i łatwe w uprawie, w tym roku również to zrobiłam i... siewki mają już ze 2 m-ce a wyglądają jakby dopiero z ziemi wyszły... ech... też chyba muszę kupić rozsady.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jakoś mało, Basiu widziałam w tym roku stokrotek afrykańskich.
Tez bardzo je lubię. Ale tak samo zawsze tylko sadzonki kupowałam.
Gazanie rzeczywiście super mi się trafiły - wielkie są. ;:172
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”