Projekt ogrodu,propozycje czym i jak zagospodarować
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Aniu , nie da sie ukryc , że rysunek troche mały, nie wszystko dobrze widać,
moja propozycja jest następująca
1 - narysuj to wszystko jeszcze raz , ale na kartce z bloku milimetrowego,
tam masz dokładnie zaznaczone kwadraciki 1 x 1 -
czyli jeżeli przyjmiesz skalę 1 : 100 to będzie znaczyło , że 1 cm = 1 m
2 - musisz uszczegółowić plan , bo :
tawuły, ale są rózne tawuły, japońskie niewielkie, a np Van Houtena do 2 - 3m
tak samo z innymi gatunkami, musisz wiedziec jakie to maja być odmiany, względnie gatunki
cisy są pośrednie i pospolite i japońskie, jedne rosną bardziej drzewiasto inne krzaczasto,
na dokładkę cisy preferują wapienne gleby, aczkolwiek pośredni jest bardziej tolerancyjny
na stronie http://www.ibro.pl/in.html znajdziesz wymagania roslin względem m.in.odczynu gleby, musisz tylko wpisać nazwę rośliny
moja propozycja jest następująca
1 - narysuj to wszystko jeszcze raz , ale na kartce z bloku milimetrowego,
tam masz dokładnie zaznaczone kwadraciki 1 x 1 -
czyli jeżeli przyjmiesz skalę 1 : 100 to będzie znaczyło , że 1 cm = 1 m
2 - musisz uszczegółowić plan , bo :
tawuły, ale są rózne tawuły, japońskie niewielkie, a np Van Houtena do 2 - 3m
tak samo z innymi gatunkami, musisz wiedziec jakie to maja być odmiany, względnie gatunki
cisy są pośrednie i pospolite i japońskie, jedne rosną bardziej drzewiasto inne krzaczasto,
na dokładkę cisy preferują wapienne gleby, aczkolwiek pośredni jest bardziej tolerancyjny
na stronie http://www.ibro.pl/in.html znajdziesz wymagania roslin względem m.in.odczynu gleby, musisz tylko wpisać nazwę rośliny
Dzięki. Faktycznie, robiłam to na własny użytek, więc ja wiem na przykład co to za tawułki, bo mam je w ogrodzie od lat
małe krzaczki 80cm kwitnące na biało i różowo.
Mój cis ma być 5m drzewkiem o kolumnowym pokroju. Nie wiedziałam, że woli wapno. Cis obok kwaśnolubnych to zły pomysł.
Po kliknięciu na zdjęcie może wyskoczyć powiększenie.

Mój cis ma być 5m drzewkiem o kolumnowym pokroju. Nie wiedziałam, że woli wapno. Cis obok kwaśnolubnych to zły pomysł.
Po kliknięciu na zdjęcie może wyskoczyć powiększenie.
Fajnie, że tu się zgadzamy. Ja trochę inaczej traktuję takie realizacje przez net, ale to chyba przez zajęcia m.in. z rewaloryzacji zabytkowych założeń ogrodowychjokaer pisze:oczywiście nie ma żadnego porównania z pracą na żywo.

Tak sobie to musiałem przemyśleć i przyznaję Ci rację. Raczej produkt trafionyw 10-tkę.jokaer pisze:trafiłam w 10- tkę , może miałam szczęscie, a może wywiad dobry
Jedni z nas idą na obiad do restauracji, drudzy wolą stołówkę, a część wybiera McDonalds'a

Jak ktoś chce tanio i szybko, to wiadomo gdzie się uda.
"Klient nasz pan"

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Tak w ogóle często klienci, nie są w ogóle świadomi możliwości terenowych jakich są w posiadaniu.
Pisma ogrodnicze i wszelkie programy sprawiają tylko, że od nadmiaru informacji "miesza się im już w głowie",
co faktycznie mogliby zrobić ze swoim ogrodem i nie potrafią podjąć decyzji.
Dokłada się do tego czasami po prostu brak wyobraźni przestrzennej i myślenia w kategoriach co będzie za lat naście.
Tak się składa, że ostatnio miałam prawie same duże i bardzo duże ogrody, które zresztą w mojej ocenie są o wiele łatwiejsze do zagospodarowania niż małe ogródki.
Ale klienci często są właśnie przerażeni tymi rozmiarami w sensie podzielenia przestrzeni i robią to co najczęściej potem widać, czyli :
duży trawnik = duży dywan w pokoju
a na środku coś, drzewo, oczko, basen, skalniak = stół z krzesłami
pod ogrodzeniem krzaczki plus obowiązkowy żywopłot z żywotnika szmaragdowego = meble pod ścianą
ja tego nie krytykuję, w końcu ogród ma sprawiać ludziom przyjemność i satysfakcję, dawać odpoczynek i itp, itd;
chciałabym tylko mieć więcej klientów
, którzy wiedzą, że na pewno nie chcą kolejnego pokoju
i właśnie dlatego jest im potrzebny fachowiec 
Są klienci, którym wystarcza w zupełności, własnie ten koncepcyjny plan, czyli myśl zasadnicza jak ma ich ogród wyglądać,
materiał roślinny w szczegółach chcą sobie dobrać sami i właśnie dla takich np: porada internetowa jest dobra i wystarczająca.
( mam także plastyczne wykształcenie) i nie są one produktami od Mc Donalds'a
Nie umiem powielać swych projektów i każde nowe zlecenie to dla mnie nowe zadanie
,
a chciałabym mieć ich więcej do wykonania, bo tu na lubelszczyźnie różnie to bywa z tym zapotrzebowaniem na usługi ogrodnicze
Pisma ogrodnicze i wszelkie programy sprawiają tylko, że od nadmiaru informacji "miesza się im już w głowie",
co faktycznie mogliby zrobić ze swoim ogrodem i nie potrafią podjąć decyzji.
Dokłada się do tego czasami po prostu brak wyobraźni przestrzennej i myślenia w kategoriach co będzie za lat naście.
Tak się składa, że ostatnio miałam prawie same duże i bardzo duże ogrody, które zresztą w mojej ocenie są o wiele łatwiejsze do zagospodarowania niż małe ogródki.
Ale klienci często są właśnie przerażeni tymi rozmiarami w sensie podzielenia przestrzeni i robią to co najczęściej potem widać, czyli :
duży trawnik = duży dywan w pokoju
a na środku coś, drzewo, oczko, basen, skalniak = stół z krzesłami
pod ogrodzeniem krzaczki plus obowiązkowy żywopłot z żywotnika szmaragdowego = meble pod ścianą
ja tego nie krytykuję, w końcu ogród ma sprawiać ludziom przyjemność i satysfakcję, dawać odpoczynek i itp, itd;
chciałabym tylko mieć więcej klientów

Są klienci, którym wystarcza w zupełności, własnie ten koncepcyjny plan, czyli myśl zasadnicza jak ma ich ogród wyglądać,
materiał roślinny w szczegółach chcą sobie dobrać sami i właśnie dla takich np: porada internetowa jest dobra i wystarczająca.
Muszę Ci powiedzieć, że ja w swe projekty wkładam całą swą duszę bo czuję się również artystąJedni z nas idą na obiad do restauracji, drudzy wolą stołówkę, a część wybiera McDonalds'a
( mam także plastyczne wykształcenie) i nie są one produktami od Mc Donalds'a

Nie umiem powielać swych projektów i każde nowe zlecenie to dla mnie nowe zadanie

a chciałabym mieć ich więcej do wykonania, bo tu na lubelszczyźnie różnie to bywa z tym zapotrzebowaniem na usługi ogrodnicze

- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Ja niestety nie mam dobrego doświadczenia w tej materii. Odrzuciłam 2 projekty (oba robione przez "specjalistów").
W mojej ocenie oba nie pasowały zupełnie do nowoczesnej architektury budynku i na obu projektach były fale, wijące się ścieżki, tłum różnokolorowych kwitnących bylin i takie tam. Pomimo rozmowy o moich oczekiwaniach zaproponowano mi ogród pracochłonny w obsłudze i zupełnie nie w stylu. Dlatego zniechęcona zaczęłam studiować literaturę oraz internet i projekt zrobiłam sama. Może mój ogród nie jest najwyższych lotów i niejeden architekt obśmiał by się z moich wypocin, ale zrealizowałam moje marzenie o ogrodzie mało kłopotliwym, z mnóstwem roślin dającym pożywienie ptakom, które tłumnie odwiedzają moje królestwo, pięknego zimą i w nowoczesnym geometrycznym stylu (to te 4 nieszczęsne priorytety, których nie potrafili uwzględnić projektanci. Teraz śmiać mi się chce jak sobie przypomnę te teorie, że tylko zaokrąglone kształty w ogrodzie mają szanse bytu. Mój ogród ma już 3 lata i zaczyna mi się podobać coraz bardziej i co najważniejsze: jest od początku do końca MÓJ.
W mojej ocenie oba nie pasowały zupełnie do nowoczesnej architektury budynku i na obu projektach były fale, wijące się ścieżki, tłum różnokolorowych kwitnących bylin i takie tam. Pomimo rozmowy o moich oczekiwaniach zaproponowano mi ogród pracochłonny w obsłudze i zupełnie nie w stylu. Dlatego zniechęcona zaczęłam studiować literaturę oraz internet i projekt zrobiłam sama. Może mój ogród nie jest najwyższych lotów i niejeden architekt obśmiał by się z moich wypocin, ale zrealizowałam moje marzenie o ogrodzie mało kłopotliwym, z mnóstwem roślin dającym pożywienie ptakom, które tłumnie odwiedzają moje królestwo, pięknego zimą i w nowoczesnym geometrycznym stylu (to te 4 nieszczęsne priorytety, których nie potrafili uwzględnić projektanci. Teraz śmiać mi się chce jak sobie przypomnę te teorie, że tylko zaokrąglone kształty w ogrodzie mają szanse bytu. Mój ogród ma już 3 lata i zaczyna mi się podobać coraz bardziej i co najważniejsze: jest od początku do końca MÓJ.
To nie tak. Ogród może być dopasowany stylistycznie do bydynku i określonej epoki zgodnie z zasadami sztuki ogrodowej, ale jego estetyka wcale nie musi Tobie odpowiadaćasia0809 pisze:Co innego historia ogrodów a co innego ogród dopasowany do stylu budynku.

Np. taki szpaler arkadowy ( drzewa przycięte na żywopłot zaczynający się 2 metry nad ziemią, a kończący się na wys. 5 metrów) lub strzyżone rzeźby roślinne

Może to i w Wersalu pasowało w okresie baroku, ale przenigdy nie zrobiłbym sobie własnego ogródka z takim "barokowym" klimatem.
( Mogę skan wrzucić, bo mam "Historię ogrodów" Majdeckiego pod ręką

Ps. Jak czytam kolejny raz, że zamawiającemu projekt NIC sie nie spodobało z propozycji projektanta, bo np. żadne z podstawowych kryteriów nie zostało uwzględnione, to jestem mocno przekonany o kolejnej szablonowej chałturze odwalonej przez "projektanta"

- jokaer
- -Moderator Forum-.
pisząc taka uwagę miałam zupełnie inne intencje, w której przede wszystkim nie było żadnej oceny,
co się komu podoba, co jest ładne, tylko prozaiczne stwierdzenie, że przecież od prostych form te ogrody dawno,
dawno temu się zaczęły , więc prostota nie jest wynalazkiem czasów nam wspólczesnych
i tylko tyle, nic więcej ukrytego w mym zdaniu nie było
a inna para kaloszy, że prostota zawsze będzie aktualna i na czasie
i będzie mieć swych i zwolenników i przeciwników
pozdrawiam
co się komu podoba, co jest ładne, tylko prozaiczne stwierdzenie, że przecież od prostych form te ogrody dawno,
dawno temu się zaczęły , więc prostota nie jest wynalazkiem czasów nam wspólczesnych
i tylko tyle, nic więcej ukrytego w mym zdaniu nie było

a inna para kaloszy, że prostota zawsze będzie aktualna i na czasie
i będzie mieć swych i zwolenników i przeciwników
pozdrawiam

Projekt studencki,wykonanie kosztorysu i projektu rabaty
Witam, to mój pierwszy post na forum.
Mam problem z wykonaniem projektu rabaty i kosztorysu.
Mam to na zadanie na czwartek, prosiłbym o szybką pomoc
Znalazłem coś takiego
http://dom.gazeta.pl/ogrody/51,72077,5655602.html?i=1
http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72077,564 ... stylu.html
W kosztorycie mam uwzględnić:
- Nazwa polska i łacińska rośliny (dam radę)
- Rozstawa w centymetrach (z tym mam problem)
- Sztuk roślin na m2 (z tym mam problem)
- Ilość roślin na rabacie (dam radę)
- Cena jednostkowa za roślinę (dam radę)
- Cena końcowa (dam radę)
W projekcie mam uwzględnić:
- Wymaganie poszczególnych gatunków roślin
- Siłę wzrostu
- Wysokość
- Pokrój
- Termin kwitnienia
Mam problem z wykonaniem projektu rabaty i kosztorysu.
Mam to na zadanie na czwartek, prosiłbym o szybką pomoc
Znalazłem coś takiego
http://dom.gazeta.pl/ogrody/51,72077,5655602.html?i=1
http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72077,564 ... stylu.html
W kosztorycie mam uwzględnić:
- Nazwa polska i łacińska rośliny (dam radę)
- Rozstawa w centymetrach (z tym mam problem)
- Sztuk roślin na m2 (z tym mam problem)
- Ilość roślin na rabacie (dam radę)
- Cena jednostkowa za roślinę (dam radę)
- Cena końcowa (dam radę)
W projekcie mam uwzględnić:
- Wymaganie poszczególnych gatunków roślin
- Siłę wzrostu
- Wysokość
- Pokrój
- Termin kwitnienia
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
To szkoły już nie są po to, żeby się uczyć? Zrób jak potrafisz najlepiej, przecież jakąś wiedzę masz, jeśli nie zrobisz tego idealnie, to najwyżej dostaniesz gorszą ocenę, ale zawsze czegoś się nauczysz. Czy oczekujesz, ze ktoś za Ciebie zrobi taki projekt i kosztorys?
Kombinuj bzyq z tą rabatą, masz przecież czas do czwartku. Chyba, ze ocenę też podzielisz między forumowiczow, którzy za Ciebie odrobią zadanie?
Kombinuj bzyq z tą rabatą, masz przecież czas do czwartku. Chyba, ze ocenę też podzielisz między forumowiczow, którzy za Ciebie odrobią zadanie?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Jeśli znajdziesz konkretne rośliny, to każda z nich powinna być sadzona w konkretnym rozstawie (np. 30 cm na 30 cm), co daje ci ilość roślin na metr kwadratowy, co daje ci ilość roślin na całej rabacie, skoro najpierw musisz określić rozmiary i kształt tej rabaty.
Musisz więc określić jakiego rodzaju to ma być rabata (np. na jakiej ziemi), co da ci niemal gotową listę roślin, a potem tylko wyszukać te konkretne rośliny i ich szczegółowe wymagania. Z tego weźmiesz właśnie ten rozstaw i całą resztę.
Żaden forumowicz nie da ci gotowca choćby dlatego, że nie wiemy jakie należy przyjąć założenia, to musisz wymyślić samodzielnie. A potem tylko uzupełnić szczegóły. Jakby co - podpowiemy
Musisz więc określić jakiego rodzaju to ma być rabata (np. na jakiej ziemi), co da ci niemal gotową listę roślin, a potem tylko wyszukać te konkretne rośliny i ich szczegółowe wymagania. Z tego weźmiesz właśnie ten rozstaw i całą resztę.
Żaden forumowicz nie da ci gotowca choćby dlatego, że nie wiemy jakie należy przyjąć założenia, to musisz wymyślić samodzielnie. A potem tylko uzupełnić szczegóły. Jakby co - podpowiemy

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."