Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 6
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 6
1. Aloe marlothii
2. Aloe sp.
2. Aloe sp.
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwszy aloes się zgadza
Drugi nadal oczekuje imienia 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja tylko dodam, że to nie jest tak prosto, że zmienia się tylko nazwę rodzajową i wszystko inne jest ok. Np. po przeniesieniu lobiwek do Echinopsis wiele nazw zniknęło lub nie zostało przeniesionych. To, co przy Echinopsis uważa się za synonimy w rzeczywistości jest często dyskusyjnym (mniej lub bardziej) gatunkiem. Do tego przy echinopsach wycięto wszystkie lobiwiowe odmiany, których jest ponad setka. Zatem ja zdecydowanie wolę nomenklaturę Rauscha od tej zaproponowanej przez Hunta. Oczywiście teraz jest kolejna rewolucja, Echinopsis prawdopodobnie będzie podzielony na kilka rodzajów, w tym Lobivia, Trichocereus, Soehrensia, Leucostele czy Reicheocactus.maryjan13 pisze:Do dyskusji o nazewnictwie między Tomkiem a Piotrem chciałem też dorzucić swoje trzy grosze.
Wg mnie taka dyskusja jest bardzo pouczająca szczególnie dla mniej zorientowanych w ciągle zmieniającym się nazewnictwie
i przerzucaniu niektórych kaktusów z rodzaju do rodzaju lub tworzeniu nowych rodzai.
Dobrze jest wiedzieć o tych zmianach co nieco,by nie kupić 3 razy tego samego kaktusa pod 3-ma różnymi nazwami
w zależności od sprzedającego,który podpisuje ' nazwówki '. Tak dla przykładu :
Brasilicactus / Notocactus / Parodia haselbergii lub Eriocactus / Notocactus / Parodia leninghausii.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Ciekawa dyskusja, mnie zawsze nurtowało dlaczego, pomimo że botanika i genetyka roślin są dziś bardzo rozwinięte, przy nazewnictwie kaktusów dalej jest taki bałagan. Czy genetyka kaktusów jest tak skomplikowana, że nie można jednoznacznie przypisać rodzaju i gatunku?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
A czy masz wiedzę, jak jest z tematem nazewnictwa w przypadku innych roślin? Mi wydaje się, że jest podobny bałagan. Co autor to inna nomenklatura. Inaczej systematycy nie mieliby co robić i za co brać pieniądze. Oprócz tego kaktusami zajmuje się wielu dyletantów takich jak choćby ja i oni chyba mieszają najbardziej.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To czy w rodzaju Echinopsis zostaną przywrócone dawne rodzaje to się dopiero okaże.Oczywiście teraz jest kolejna rewolucja, Echinopsis prawdopodobnie będzie podzielony na kilka rodzajów, w tym Lobivia, Trichocereus, Soehrensia, Leucostele czy Reicheocactus.
Pewne jest to, że David Hunt obecnie aktualizuje swoje kompendium informacji na temat rodzajów kaktusów, gatunków i podgatunków. Ale osobiście nie liczę na żadną rewolucję.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Jeśli pojawią się ponownie stare rodzaje z grupy Echinopsis to przyporządkowanie poszczególnych gatunków do rodzajów będzie inne, niż dotychczas. Np. Lobivia jajoiana będzie echinopsem a Echinopsis mamillosa czy Echinopsis subdenudata będą lobiwiami.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Euphorbia milli.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Aneto nr 2 to być może Ferocactus peninsulae f.brevispinus, nr 1 niestety nie wiem 

Anetta, a nie jest to Matucana polzii (nr1) albo jakaś podobna? Miewa dużo odrostów?
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
Basiu odrostów miał całe mnóstwo
dzięki
Dziękuję Jandom to chyba ten kaktus,
szkoda że jak wpisuję w necie to same angielskie strony, może tu na forum coś znajdę o nim więcej

Dziękuję Jandom to chyba ten kaktus,
szkoda że jak wpisuję w necie to same angielskie strony, może tu na forum coś znajdę o nim więcej
Jeżeli całe mnóstwo, to może być to. Moja jest jeszcze mała, więc trudno porównywać, bo ciernie jeszcze ma delikatne. Stawiałabym na matukanę.
2. Ferocactus horridys f. brevispina