Ogród jol_ki 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2016

Post »

U nas dziś było cieplej niż wczoraj. Podiedzieliśmy na tarasie, zrobiłam kilkukrotny obchód ogrodu a nawet zaliczyłam dalszy spacer. Tego mi było trzeba. :D
Krokusy masz bardzo ładne. U mnie kwitnie chyba 2 niedobitki :wink:Odkryłam dziś spustoszenia spowodowane przez nornice . Ręce opadają. Nie wiem czy jest srns sadzić cebule jesienią :(
Optymistyczne te wszelkie zieleninki i pąkasy. Niech tylko wreszcie nadejdzie prawdziwa wiosna.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Te wszystkie pączki i maleńkie listki zawsze wzbudzają mój wybuch euforii,że to już...Bardzo lubię ten czas.Teraz każdy obchód po ogrodzie to tylko więcej i więcej a na końcu ten wybuch zieleni.Kocham wiosnę :heja
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

U Ciebie też piękne krokusy, u każdego je podziwiam :wink:
Wiatr i u nas dosyć ostry od wczoraj, nie lubię jak tak wieje, bo nie da nic konkretnego zrobić na działce, wszystko rozwiewa i praca na marne.
Klematisy też ruszają widzę, a mnie znowu coś naszło i mam ochotę kupić jakieś odmiany...
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joluś, piękne krokusy. One niosą wiosną tyle radości :D Uwielbiam ich kwiatki i będę jesienią sadziła kolejne.
Dzisiaj odebrałam pierwszą partię róż :tan Wszystkie sadzonki dorodne z pięknymi korzeniami... Jutro zrobię zdjęcia i wrzucę u siebie. Oj, będzie wielkie sadzenie. Dobrze, że rabata już przygotowana, to pójdzie jak z płatka. Byle pogoda dopisała, to powinnam się szybko ze wszystkim uporać.
Jutro pewnie przyjdą kolejne róże :) I czekam na tę wymarzoną OR ;:196
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jak tam Joluś, działałaś w ogrodzie przez weekend ? :D
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Wczoraj sadziłam róże z Rozarium :D
Relacja będzie wieczorem 8-)
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Witajcie :wit
Weekend pracowity, choć nie tylko ogrodowo - starsza córka skończyła dziś 6 lat (właściwie to dopiero skończy, gdyż urodziła się tuz przed północą), więc w sobotę była huczna impreza :wink: i czasu na ogród po prostu nie było.
Za to w niedzielę od rana zabrałam się za sadzenie róż, które w piątek otrzymałam z Rozarium od Pani Ewy Jarmulak.
Róże wypasione, niektóre już z liśćmi, ogromne korzenie. Niestety przez to urodzinowe zamieszanie nie zdążyłam zrobić zdjęć po rozpakowaniu, mam tylko takie:

Obrazek

i tutaj pojedyncza róża

Obrazek

otrzymałam też taką oto dostawę 8-)

Obrazek

plus dwie reklamówy dalii :lol:

Przebiśniegi już posadzone, a lawenda i ciemierniki czekają cierpliwie na swoja kolej. Ciemierniki może jutro pójdą do gruntu, lawenda się musi jeszcze trochę zahartować.

W drodze już kolejne róże i dalie ;:oj czas się brać za przygotowywanie rabaty, bo daleko w polu jestem :?

slimak900 miałam pryskać róże miedzianem, niestety jeszcze nie zdążyłam i pewnie już nie zdążę. Pryskam też piwonie w kilku fazach wzrostu preparatem Switch.

Wioluś pękają już pierwsze żonkile i widziałam już pierwszy kwiat forsycji ;:oj czekam na kolejne i biorę się za cięcie róż.

Magda ja też kocham wiosnę, daje nam takiego powera że hej! Posiałam dziś w końcu te pomidorasy od Ciebie, trzymaj kciuki coby coś wyrosło ;:224

Alutka ja tam mam już całą listę zakupów klematisowych przygotowaną na maj :;230 na razie nie zamawiałam, bo tak poleciałam z tymi różami że po prostu nie miałabym czasu wsadzić powojników. Przechowywanie tymczasowe w donicach już przerabiałam, zawsze mi któryś na uwiąd padnie, więc wolę się nie spieszyć z zakupami.

Dorotka cieszę się, że OR dotarła i że jesteś z niej zadowolona ;:196 Polecam się na przyszłość.
Ja mam posadzoną 1/3 zakupów różanych, pozostałe będą pewnie w tym tygodniu lub z początkiem następnego. Rabata cały czas w powijakach :roll:

Jutro mam nadzieję zrobić porządny obchód, posadzić ciemierniki i przygotować choć mały kawalątek rabaty pod róże. Do Was postaram się też zajrzeć, mam sporo zaległości niestety.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oooo, jakaż okazja, przesyłam serdeczne życzenia urodzinowe małej solenizantce, dużo słodkości i radości ;:138
U nas też urodziny były, w samą Wielkanoc (a ogólnie rozłożone na raty na 1,5 tygodnia).
Róże super jakości, też miałam zamawiać w tym sklepie,ale jakoś nie zdążyłam. A szkoda jak widać.
A zakupy w bagażniku niesamowite, jaka ilość ;:202 Kiedy uporasz się z tymi nasadzeniami?
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Joluś ode mnie również wszystkiego najlepszego dla solenizantki. Jejku, jak ten czas szybko leci ...
Zakupy imponujące. Różyczki widać że świetne. Pozostałe zakupy również. Widzę ciemierniki, lawendę i przebiśniegi. Czy ta lawenda może z OBI , bo sposób pakowania jakby podobny ? Jeżeli tak to będziesz z niej zadowolona. Ja kilka razy tam je kupowałam i rosną wyśmienicie. Raz nawet kupiłam takie zabiedzone po przecenie i po roku już róžnicy nie widać.
No to miłego sadzenia :D
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Alutka dziękuję bardzo za życzenia ;:196
Do posadzenia zostały mi ciemierniki, lawenda i liatry. No i dalie, ale je trochę podpędzę najpierw w domu a do ogrodu wysadzę w połowie maja. Przebiśniegi dostałam w prezencie :wink:

Wioluś również dziękuję za życzenia ;:196 , sama wiesz, że to po dzieciach najbardziej widać upływający czas, my ciągle młode i piękne :wink:
Dobrze wypatrzyłaś, lawenda jest z Obi, też już miałam wcześniej z tego źródła i jestem bardzo zadowolona. Obym i tym razem się nie zawiodła.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joluś, całuski dla córci ;:196
Od dwóch dni tnę róże i nie mam wieczorem już siły na forum. Jeszcze została mi wielka rabata mieszana i cała angielska. Oby jutro nie padało, to może skończę. Przez to sadzenie i cięcie też sobie narobiłam zaległości.
Sadzonki z Rozarium wyjątkowo wypasione ;:oj
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Dorotko dziękuję ;:196
Ja mam zamiar ciąć róże w weekend, mam jak i Ty nadzieję, że pogoda dopisze.
Wczoraj sadziłam róże z Rosa Plant, przyszły we wtorek - ładne sadzonki, zdjęcia będą jak w końcu zgram je z aparatu.
Przesadziłam też Dolce Vita, która po przerabianiu rabaty miałaby miejscówkę z tyłu, w mało widocznym miejscu.
Posadziłam tez kolejne przebiśniegi i zawilce, lilie i liatry czekają na swoją kolej.
Kolejne róże w przyszłym tygodniu, więc też czeka mnie w weekend darcie darni, jestem strasznie do tyłu z pracami ogrodowymi - maliny błagają o przycięcie (może dziś?), dymka o wysadzenie a byliny o przycięcie :roll: Przydałby się z tydzień urlopu :wink:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Joluś ja Ci życzę sprzyjającej pogody do prac ogrodowych, bo z tego co piszesz to tych prac masz jeszcze naprawdę dużo.
Ja już mam wszystko posadzone, róże przycięte. Teraz chyba zacznie się pielenie :roll:
W niedzielę może pojadę na targi to coś tam sobie przywiozę, ale nie będą to jakieś zatrważające ilości. :D
A tak w ogóle to podziwiam Twoją miłość do dalii. Nie to że mi się nie podobają ... Kilka sztuk zawsze gdzieś posadzę, ale większe ilości odpadają. Za dużo pracy :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola, dodałaś mi trochę otuchy, bo już myślałam, że to ja do tyłu jestem z pracami działkowymi. Tyle rzeczy jeszcze do zrobienia, a czas pędzi jak szalony. Masz rację, to trzeba byłoby posiedzieć kilka dni, tak non stop, aby wyrobić się.
A powiedz, jak dużo dalii posiadasz? Swoje karpy muszę przetransportować jakoś z piwnicy, to moja coroczna bolączka (ważą trochę te karpy :? ).
Wiolu, naprawdę nie przepadasz za daliami? ;:306
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Wiolka oby pogoda w weekend dopisała, nie musi być zbyt ciepło, byle tylko nie padało!
Dziś udało mi się posadzić lilie - miałam ich raptem 10 sztuk... i obcięłam maliny ;:138 trzeba tam jeszcze wypielić, ale to musi poczekać.
oto moje tegoroczne nabytki liliowe
Obrazek

Alutka ja mam tylko kilka dużych karp, większość to maluchy ale sporo ich się nazbierało. Obiecałam sobie, że je policzę w tym roku - dam Ci więc znać w późniejszym czasie ile ich jest :wink:
W tym roku przyjechały do mnie między innymi takie:
Obrazek

Obrazek

Na początek róże z Rosa Plant
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i posadzone wczoraj ciemierniki
Obrazek
Obrazek

Obchód dzisiejszy wypadł dość optymistycznie - Lady of the Lake jednak będzie żyła, sami zobaczcie
Obrazek
Obrazek

Markham's Pink już pięknie zapączkowany
Obrazek

Goni go Matka Urszula Ledóchowska
Obrazek

I Purpurea Plena Elegans
Obrazek

Etoile Violett, którego bardzo mocno wtym roku przycięłam budzi się do życia ;:138
Obrazek
Obrazek

Piwonia drzewiasta
Obrazek

powoli gramoli się cieszynianka
Obrazek

i wiosennie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na bylinowej większość piwonii wygląda tak