Epiphyllum i jego hybrydy cz.2
Re: Prośba o rozpoznanie
Nazywana Królową tysiąca i jednej nocy. Pięknotka 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zawsze wydawało mi się, że królowa nocy to Selenicereus grandiflorus. Obecnie tym mianem określa się nawet pospolite hybrydy Echinopsis. Powoli przestaje mnie to dziwić. No cóż, tak to jest z nazwami zwyczajowymi. Nie są one precyzyjne. A każdy chce mieć na swoim parapecie tak sławną roślinkę.
Jest jeszcze taka nazwa jak księżniczka nocy, określany jest nią inny Selenicereus, S.pteranthus o nieco mniejszych i nie pachnących kwiatach.
Jest jeszcze taka nazwa jak księżniczka nocy, określany jest nią inny Selenicereus, S.pteranthus o nieco mniejszych i nie pachnących kwiatach.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Masz może w swojej kolekcji Selenicereus, S.pteranthus
Miałam kiedyś Epiphyllum oxypetalum , w książce pisało ze jest to,, Królowa tysiąca i jednej nocy" dlatego tak napisałam. Skończyła żywot pod płotem, ze względu na małe dzieci musiałam wyrzucić, w całym domu zapach był nie do wytrzymania. Kwiatów miała kilkanaście i nic nie zrzuciła, naprawdę było na co popatrzeć jak kwiat się powoli rozchylał.

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mam dość wyspecjalizowaną kolekcję obejmującą komplet gatunków i odmian rodzajów Lobivia, Mediolobivia i Acanthocalycium. Mam też sporo Echinopsis, Aylostera i Sulcorebutia. Epifitów nie mam wcale, no może za wyjątkiem jednego Epiphyllum oxypetalum, kilku roślin z rodzaju Pfeifera i kilku sztuk Hiildewintera polonica.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Epiphyllum jakieśtam
Przeczytałam to i zaczęłam się zastanawiać, czy mojego Epi też to się tyczy... W pierwszym poście jest link do fotki autora tematu. Otóż mam na epi ten sam rodzaj białych, puchatych kuleczek na krawędziach wielu "liści", a nawet te kuleczki u mojego są dorodniejsze, bardziej "kuleczkowate" i puszyste. Czy to na pewno wróży kwitnienie? Pąków to nie przypomina, mniej więcej wiem, jak pąk powinien wyglądać. Ale czy z tych kłaczków coś będzie? Kaktus dostał ich w tym roku.NINa pisze: (...)Widać, że będzie miał bardzo dużo kwiatów jak dorośnie (w zagłębieniach tych białych punkcików) chociaż niekoniecznie w tym roku. Ważne żeby go nie zalać i dobrze przezimować w chłodnym pomieszczeniu nie podlewany prawie w ogóle. Życzę pięknych kwiatów ;) Jaka to odmiana?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Re: Epiphyllum Oxypetalum
Zostałam właścicielką Epiphyllum w takim stanie:

Czy to normalne, że część liści jest taką wąska, czy może mu czegoś brakuje?

Czy to normalne, że część liści jest taką wąska, czy może mu czegoś brakuje?
Re: Moje Epiphyllum Dream
Witam
Piękne masz te okazy
Ja też osobiście posiadam jednego ale nie tak wspaniałego jak twoje
Tylko pozazdrościć 

Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
-
- 1000p
- Od: 30 maja 2011, o 15:50
- Kontakt:
Re: Epiphyllum oxypetalum
Według mnie to jakaś gąsienica tak zrobiła.
Jak są nowe raki świeże to szukaj pod liśćmi gąsienicy .
A jak ne ma nowych ran to już pewnie tam jej nie ma.
Chodź mogę się mylić.
Jak są nowe raki świeże to szukaj pod liśćmi gąsienicy .
A jak ne ma nowych ran to już pewnie tam jej nie ma.
Chodź mogę się mylić.
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 20 cze 2011, o 19:21
Re: Epiphyllum
Potnij na 3-4 cm kawałki prostopadle do głównego nerwu . Nanieś pędzelkiem ukorzeniaczu i zanurz w świeżym torfie.
Zraszaj, zapewniaj wysoką wilgotność
Zraszaj, zapewniaj wysoką wilgotność
Re: Epiphyllum
Wojtek, Patryk dziękuję Wam. Chyba zmarnowałabym zaszczepkę, którą wiozłam
przez całą Polskę.
Pozdrawiam Hania.
przez całą Polskę.
Pozdrawiam Hania.