Papryka do gruntu. Część 6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 5

Post »

Suuper, ozdobna i jeszcze do zjedzenia :) taka w sałatce to burza kolorów ;:oj
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

badzia pisze:Przyznać mi się tu zaraz bez bicia, kto już wyłożył nasionka papryczek? Teraz nikt nic o tym nie mówi, a za miesiąc będzie kłuł w oczy dużymi sadzonkami :shock: ;:306. Papryki to mój prawie debiut więc się nie wychylam z siewem, czekam na sygnał od profesjonalistów. Mam przygotowane 9 odmian.
Ja jutro wysadzam na waciki żółtego i czerwonego "szatana" (Japanelo chyba) a słodkie i półostre około 21 lutego
Ta pasiasta jest piękna ;:138 Nie dość, że cieszy oczy to jeszcze zapewne podniebienie
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Aneta Ka
50p
50p
Od: 5 sty 2016, o 15:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Amanita-
Ta odmiana powstała w 2015 roku więc na sprzedaż nasion będziemy musieli poczekać
Awatar użytkownika
malowanalala
100p
100p
Od: 5 lut 2016, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 6

Post »

Piękna ta pasiasta papryka. Mój mąż nie przepada za paprykami, tylko
za tymi piekielnie ostrymi. Może dzięki odmianie kolorystycznej przekonałby się.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Ja dziś wyłożyłam na waciki Pimientos de Padron ;)
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Ja też dzisiaj. Trochę przyspieszyłam, bo miejsce gdzie się teraz wygrzewają będzie wkrótce potrzebne pomidorkom.
Awatar użytkownika
malowanalala
100p
100p
Od: 5 lut 2016, o 19:50

Post »

Moje ,,Carolinki" zaczynają wychodzić na powierzchnię ziemi w doniczkach. Wcześniej za znalezioną tutaj poradą miały kąpiel rumiankową na wacikach.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

A co sądzicie o odmianie 'CALIPSO'. ;:170
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

Za mną kolejny sezon paprykowy i w ogóle warzywniczy i przekonałem się o sile odmian F1 wśród pomidorów. W tamtym roku miałem paprykę F1 Robertę w gruncię i muszę przyznać, że spełniła oczekiwania. Chciałem jednak rozciągnąć okres zbierania owoców i umieścić kilka papryk w tunelu. Tutaj chodzi przede wszystkim o wcześność, więc wpadłem na informacje o odmianie Caryca F1 z opisów, której wynika że okres wegetacji jest znacznie krótszy niż Roberty F1. Czy możecie to potwierdzić lub zaprzeczyć? Jaka jest u Was najwcześniejsza tunelowa papryka słodka?
Lunarii
200p
200p

Post »

Optymalny termin wysiewu papryki do uprawy polowej zakładając dobre warunki wzrostu rozsady (temperatura nasłonecznienie) to druga połowa marca.

Tak/Nie
Aneta Ka
50p
50p
Od: 5 sty 2016, o 15:27

Post »

Moje papryki w końcu zdecydowały się wykiełkować. Wyłożone na wacik 1 lutego .Odmiana supermarketowa :wink:
msk83
500p
500p

Post »

Lunarii pisze:Optymalny termin wysiewu papryki do uprawy polowej zakładając dobre warunki wzrostu rozsady (temperatura nasłonecznienie) to druga połowa marca.

Tak/Nie
Nie, uważam że to za późno i owocowanie przypadnie zbyt późno. Sprawdziłam i uważam, że Paprykę powinno się siać w pierwszej połowie lutego.

Moje położone na waciki 6 lutego. Odmiana słodka Ożarowska już zaczęła wypuszczać kiełki ;:138 reszta (Yolo Wonder, Granova, Ramiro) jeszcze się nie ruszyła.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Moje dwie odmiany rozłożyły już liścienie, jeszcze posiałam węgierską Szegedi do suszenia, bo poprzednia nie wykiełkowała. Chyba mam już za stare nasiona :(
Lunarii
200p
200p

Post »

Z jednej strony literatura mówi jasno, że optymalny termin siewu rozsady to taki, który umożliwi posadzenie roślin w odpowiednim stadium rozwoju, jeszcze przed owocowaniem, aby roślina miała czas rozbudować system korzeniowy przed tym krytycznym okresem. Z drugiej strony skoro wy siejecie już w lutym to może uprawiacie te rozsady w dużych pojemnikach/wiadrach co nie powoduje ograniczenia rozwoju systemu korzeniowego?
msk83
500p
500p

Post »

U mnie jest tak: Najpierw nasiona do małych wielodoniczek, po wypuszczeniu dwóch liści przesadzam do kubeczków plastikowych i rosną do kwietnia później jeśli jest dużo korzeni i duża już roślina to przesadzam do większej doniczki ale to wyjątek kiedy roślina jest tak duża. Juz jak jest okolo 20 stopni to wystawiam na balkon aby zahartowac rosliny. Na noc zabieram do domu, zostawiam dopiero po polowie maja. Do gruntu idzie na koniec maja po posadzeniu pomidorów. Muszą rosnąć na słońcu nie w cieniu :) W zeszlym roku zbierałam zielone bo późno wysiałam :(
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”