Ponury Ogrodniku,
Uśmiechnij się
Masz wyjątkową okazję skorzystać z Akcji wymiany nasion i w ten sposób otrzymać nasiona odmian tych, które są w sprzedaży oraz tych wyjątkowych - wycofanych z obrotu, czy przywiezionych z innych krajów. Również krzyżówki naszych forumowiczów.
Dzięki Akcji wymiany nasion nie kupuję już nasion pomidorów, lecz się wymieniam i poszukuję ciekawych odmian.
Co do wyboru odmian, to poczytaj na naszym forum. Ja już od dwóch lat korzystam z Akcji wymiany nasion. Dzięki temu przetestowałem kilkadziesiąt odmian. W przyszłym roku będę testował kolejne. Dodam, że nie ma najlepszej, ani uniwersalnej odmiany. Każdy z nas ma inne warunki glebowe i klimatyczne. Różne są sposoby uprawy. Pomidory dobieramy też do własnych upodobań smakowych i kulinarnych.
Do moich faworytów należą:
Brandywine - wczesny, plenny i smaczny,
Aussie- choć późny, ale wyśmienity,
Coustralee - Dorodny i smaczny,
Złoty Ożarowski za orzeźwiający smak,
Syberyjski - wczesy, drobny i kwaskowaty,
Bawole serce - łagodny smak, wygląd,
Ałtajskij Oranżewyj - łagodny smak, wygląd,
Zielona zebra - aromatyczny i kwaskowaty, ciekawie wygląda,
Black Cherry - smak i kolor,
Cytrynek groniasty - wyśmienity smak, dobrze dojrzewa w piwnicy po jesiennym zbiorze.
Pozdrawiam i życzę udanych upraw,
Arek
edit
Uprawiam odmianę Aussi od dwóch lat. U mnie choć zawiązuje niewiele owoców, to są one na tyle duże, że plon z jednej rośliny jest na przyzwoitym poziomie. Owoc pojedynczy u mnie waży powyżej 350 gramów. Ostatni owoc zjadłem 4 grudnia. Dojrzał w garażu. Był wyśmienity, ważył ponad 300 gramów.
Choć odmiana nie jest super plenna, to moim zdaniem warto ją mieć dla wyśmienitych owoców, aromatycznych słodko-kwaśnych. Polecam
Pozdrawiam,
Arek