Wszystko o pomidorach cz. 11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 11

Post »

I o to właśnie w uprawie amatorskiej chodzi.
Żeby zjeść pomidora.
Ludki poczęstowane amatorską, dobrą odmianą, mówią, że nie chcą już sklepowych wynalazków. I co tu dużo gadać, mają rację ;:108
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Jem właśnie na śniadanie pomidory, które dojrzały z zielonych zerwanych przed przymrozkami i, pomimo znacznie gorszego smaku niż w sezonie, nadal są niebiańsko dobre w porównaniu ze sklepowymi. :) :)
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moim skromnym zdaniem z powodu tego gazowania,pomidory z wydłubanych nasion, są często o wiele smaczniejsze niż pierwowzory.Po prostu są dojrzałe.
statoka
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje odmiany do uprawy w następnym sezonie na podstawie oceny [smak i plenność] w 2015 r.
Grunt i tunel: Aussie , Chris Ukr. Severnye, Keningsberg, Bychyi Lop, Gigant Nowikowa, Zabawa, Greatch
White, Nepal, Brutus, Baron, Opałka, Tołstoj , Ruby Surprise, Korol Korolew, Octavian f1,.
Do sprawdzenia w 2016 r.
Russkaya Dusza, Mama Leone, Super Choice, Thunder Creek, Anahu, Klonkaid, Jersey -, Korol Gigant.
Nazwy przepisałem z etykietek na opakowaniach sprzedawców.

Pozdrawiam. Stanisław.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Potwierdzam smak Aussie i Rubby Suprice,które miałem w tym roku w tunelu.Z Aussie jednak w przyszłym rezygnuję ze względu na kiepską ilość owoców z rośliny.Ciekaw jestem Twojej opinii Stanisław o Octavianie.Przez dwa ostatnie sezony miałem z tej firmy Bruno i byłem z niego zadowolony.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Mnie Ausie bardzo smakował , jednak dość późno u mnie owocwał i w przyszłym sezonie go nie będzie . ;:185
Nie oznacza to jednak , że do niego nie wrócę . :D

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Ponury Ogrodnik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 lis 2013, o 17:11

Post »

Witam.
Chciałem zapytać o jakieś ciekawe odmiany sprawdzone w naszych warunkach,gdzie je kupujecie?Od przyszłego roku zamierzam robić swoje nasiona także nie chcę F1.Słyszałem też tu na forum o różnych krzyżówkach od użytkowników forum,można je gdzieś dostać?
Arkadiusz j
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 sty 2014, o 22:34

Post »

Ponury Ogrodniku,

Uśmiechnij się :wit

Masz wyjątkową okazję skorzystać z Akcji wymiany nasion i w ten sposób otrzymać nasiona odmian tych, które są w sprzedaży oraz tych wyjątkowych - wycofanych z obrotu, czy przywiezionych z innych krajów. Również krzyżówki naszych forumowiczów.

Dzięki Akcji wymiany nasion nie kupuję już nasion pomidorów, lecz się wymieniam i poszukuję ciekawych odmian.

Co do wyboru odmian, to poczytaj na naszym forum. Ja już od dwóch lat korzystam z Akcji wymiany nasion. Dzięki temu przetestowałem kilkadziesiąt odmian. W przyszłym roku będę testował kolejne. Dodam, że nie ma najlepszej, ani uniwersalnej odmiany. Każdy z nas ma inne warunki glebowe i klimatyczne. Różne są sposoby uprawy. Pomidory dobieramy też do własnych upodobań smakowych i kulinarnych.

Do moich faworytów należą:

Brandywine - wczesny, plenny i smaczny,
Aussie- choć późny, ale wyśmienity,
Coustralee - Dorodny i smaczny,
Złoty Ożarowski za orzeźwiający smak,
Syberyjski - wczesy, drobny i kwaskowaty,
Bawole serce - łagodny smak, wygląd,
Ałtajskij Oranżewyj - łagodny smak, wygląd,
Zielona zebra - aromatyczny i kwaskowaty, ciekawie wygląda,
Black Cherry - smak i kolor,
Cytrynek groniasty - wyśmienity smak, dobrze dojrzewa w piwnicy po jesiennym zbiorze.

Pozdrawiam i życzę udanych upraw,

Arek ;:136

edit

Uprawiam odmianę Aussi od dwóch lat. U mnie choć zawiązuje niewiele owoców, to są one na tyle duże, że plon z jednej rośliny jest na przyzwoitym poziomie. Owoc pojedynczy u mnie waży powyżej 350 gramów. Ostatni owoc zjadłem 4 grudnia. Dojrzał w garażu. Był wyśmienity, ważył ponad 300 gramów.

Choć odmiana nie jest super plenna, to moim zdaniem warto ją mieć dla wyśmienitych owoców, aromatycznych słodko-kwaśnych. Polecam ;:14

Pozdrawiam,

Arek
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

U mnie też Aussie był raczej z tych późniejszych, ale ze względu na wybijający się na tle innych smak, zostaje na przyszły rok. Plennością nie powalał, ale nadrabiał wielkością owoców.

-- 10 gru 2015, o 22:39 --

Widzę, że Arek napisał prawie to samo co ja :)
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Re: Akcja wymiany nasion 2015/2016 Pomidory i papryki

Post »

anulab pisze:Na all... ktoś sprzedaje nasiona Tomimaru Muchoo ,oferta raczej detaliczna. Przepakowane z większych opakowań .
Właśnie się dowiedziałam od koleżanki, że kupiła te nasiona. Uważajcie bo to kant :!: Czy tak wyglądają oryginalne nasiona???

Obrazek Obrazek

Nick sprzedającego to elargo1
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

Widzę, że aukcja już się nie pojawia. Ale inne wystawione - ciekawe czy tak samo selekcjonowane przez samego siebie a nie producenta :twisted: :twisted:
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Ale numer , mam nadzieję że to nie jest moja wina ? ;:oj Sama miałam ochotę kupić .Nie pozostaje nic innego jak zwrócić nasiona ,przecież obowiązuje prawo do zwrotu w terminie 10 dni i zgłosić sprawę oszustwa na all ...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
statoka
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 08:26

Post »

Octavian zarówno F 1 , jak i
F 2 plonował mi b. dobrze, zarówno w gruncie, jak i w tunelu. Plenny i zdrowy,smaczny.

............................usunięto treść mod./jokaer.

Pozdrawiam. Stanisław.
-
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Zaobserwowałam w tym roku dziwną prawidłowość w uprawie pomidorów. Oprócz własnej rozsady kupiłam na rynku 4 odmiany (po 2 sztuki każdej) od ogrodnika. Rozsada podręcznikowa, no po prostu cudo. Krępa, z pierwszym kwitnącym gronem. Moja nawet się do niej nie umywała. Niestety po zawiązaniu pierwszego dorodnego grona kolejne jeśli się nawet zawiązały to owoce małe i niewiele w gronie. Można by to zrzucić na karb kiepskiego nawożenie (nawiozłam solidnie), gdyby nie fakt, że na mojej rozsadzie było po 3-4 dorodne grona z owocami często większymi niż w pierwszym gronie. Intryguje mnie czym to może być spowodowane. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją?

Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
swietysaint
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lip 2014, o 09:57

Post »

beata_m ja miałem identyczny przypadek, zakupiłem jeszcze bardziej reprezentatywną grupę po 15 krzaków z dwóch odmian, razem 30 dorodnych pomidorów. Razem z nimi w foliaku posadziłem 30 ?moich? pomidorków otrzymanych z Akcji które niestety wyglądały jak niedożywione zdechlaki przy tych kupczych [moja wina -źle je zahartowałem... przemroziłem]. Sytuacja zmieniła się w lipcu, pomidory z Akcji poszły jak burza, piękne wiązały były zdrowe coś pięknego i tak do przymrozków październiku, natomiast pomidory kupcze zawiązały owoce w większości tylko na pierwszym i gronie później już nic ciągle coś im nie pasowało wykazywały objawy przekarmienia i niedożywienia [czasem krzak obok krzaka] i tak naprawdę na początku sierpnia już były do wyrwania bo patrzeć na nie mogłem. Oczywiście to był ostatni sezon kupowania pomidorów bo już mam swoją bazę nasion i jestem trochę mądrzejszy o sposób prawidłowego hartowania pomidorów.
Pozdrawiam. Maciek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”