Od sadzonki do sukcesu na...bis.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Od sadzonki do sukcesu na...bis.

Post »

Ojej, ale ta diffenbachia wielka :shock: i jaka ładna ;:173 uwielbiam Twoje zdjęcia porównawcze, widać zawsze ile rośliny urosły ;:108 a hibiskusa czym nawozisz?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Alinko Twoja Diffenbachia jest przecudowna ;:108
ładnie Ci rośnie i do tego kwitnie ;:oj I nie ma na dole łysego pędu, jak to zazwyczaj u nich bywa. Super, niech Ci dalej tak ładnie śmiga.
Ja miałam dwie też dosyć sporawe (no może pół tej Twojej hihi) ale nigdy nie zakwitły. Również przestawiłam je w inne miejsce i od tamtego momentu zaczęły im lecieć liście. Dziś już ich nie mam. Zostawiłam sobie tylko małą szczepkę jednej z nich.
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2007, o 13:21

Post »

Alinko piękny wielkanocnik ;:167
Czy ma taki kolor jak na zdjęciu?

pozdrawiam :wit ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Alinko :wit
Nie będę wymieniał nazw Twoich roślinek bo wszystkie ślicznie i zdrowo rosnące i aż miło popatrzeć jakie wszystkie zadbane i na ładnych i ciekawych ujęciach ;:215
Co do Rea to końcówki liści mogą brązowieć i schnąć na wskutek przelewania rośliny-tak bywało u mnie ;:108
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Renatko (Renata1962), Kasiu (Kasiula17), Kasiu (Kasia1007) - bardzo, bardzo dziękuję za odwiedzinki i za przemiłe komentarze ;:196

Pati (Filigranowa27) ? wybrałam wyjście nr 1 ? kupiłam dla Monstery nowy dłuższy palik i będę wkrótce wymieniać. Na całe szczęcie korzonki powietrzne nie wrosły w palik, więc nie powinno być problemu :D

Alu (solshine) ?jak zaczynałam swoją przygodę na Forum to o wielu kwiatkach słyszałam pierwszy raz. Zobaczysz, szybko nadgonisz zaległości ;:333

Dorotko (Malachitek) ? Hibiskus się nie zagęścił, oprócz jednej łodyżki, którą wypuścił z dołu (zdjęcie poniżej). Reszta liści to góra, która po prostu mocno się rozrosła.
Ostatnio ten Hibiskus nie wygląda za dobrze. Listki mu lekko zwiotczały. Podlewam go jak zawsze dwa razy w tygodniu ale myślę, że przyczyną takiego stanu są chłodniejsze dni. W piecu już tak się nie pali (tylko wieczorami) a na dodatek pokój w którym stoi jest pokojem najchłodniejszym. Zobaczymy, może powrót ciepłych dni (bo u nas na Kujawach od dwóch dni pada ;:47 ) przywróci go do życia. ;:3
Zdjęcie Hibiskusa od tyłu:
Obrazek

Natalko (Blueberry) ? Hibiskusa, jak prawie wszystkie moje roślinki, nawożę Biohumusem. Jedynie na wiosnę dorzucam jakiś nawóz do roślin kwitnących ale widać nie skutkuję, bo Hibiskus nie kwitnie od dawna. Prawdopodobnie stoi za daleko od okna i ma za mało światła. ;:174

Kasiu (nieulozona-tak) ? takie Diffenbachie z gołymi pędami też posiadam... więc coś na ten temat wiem. Tylko ten jeden okaz ma jakoś inaczej, chociaż też zgubił sporo liści. Może dlatego nie wygląda tak źle, bo ma boczne pędy i razem jakoś się to wypełniło ;:173

Wandziu (Magdula141) ? myślę, że zdjęcie szczerze oddaje kolor tego mojego Wielkanocnika ale my już to sobie wyjaśniłyśmy na PW ;:215 i nawet mały handelek zrobiłyśmy.... ;:224

Arku (Arkadius121) ? z tym Reo to masz chyba rację. Stoi na końcu parapetu, z dala od grzejnika i na dodatek posadziłam go ( w ślicznej co prawda... :lol: ) osłonce. Podlewałam go tak samo jak inne roślinki (tych bliżej grzejnika) i faktycznie mogłam go przelać. Kiedy zaczęło się robić ciepło na zewnątrz a samo Reo zaczęło szybko rosnąć i więcej pić wody, zbrązowiałych końcówek już nie ma. Pozdrawiam ;:333
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alinko, uwielbiam czytać opowieści o Twoich roślinkach i oglądać zdjęcia porównawcze ;:138 .
Twoje roślinki pięknie się rozrastają i cudownie prezentują ;:215 .
Hibisus przepiękny ;:138. Szkoda, że nie kwitnie ,może potrzebuje nawozu do kwitnących :roll: .
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Z tego hibiskusa to jest drzewo ;)

Piękny krzak Wyhodowałaś. A może słońca ma mało...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Edytko (Edyta 74) ? nawoziłam tego Hibiskusa nawozami do roślin kwitnących ale nic to nie dało. Myślę, że brak mu światła ale wszystkie roślinki nie mogą stać przy oknie ;:185

Justynko (justus27) ? chyba masz rację, że Hibiskus ma za mało światła. Na razie nie mam miejsca przed oknem ale gdy będzie cieplej i niektóre rośliny przeniosę do werandy, to może znajdzie się jaśniejsze miejsce dla Hibka ;:172

Zrobiłam kilka zdjęć małych kwitnień, oczywiście późnym wieczorem przy świetle z lamp domowych. Trudno jest wtedy zrobić dobre zdjęcie ale za dnia kompletnie nie mam czasu na takie fanaberie.... ;:224 ;:306

Fiolek "Grandma-s-love" ;:167
Obrazek

Fiolek "Pacyfic-pearl-trailer" ;:167
Obrazek

Fiołek, którego dostałam od jednej z Forumek. Niestety nie pamiętam od kogo konkretnie i nie pamiętam nazwy tej odmiany... szkoda... ;:145
Obrazek

Skrętnik ;:167
Obrazek

Epifilum białe u mnie dorastało do 1,50m i strasznie trudno było go uformować, w ramach eksperymentu oderwałam małą szczepkę i wsadziłam ją do mini doniczki. No cóż....jak widać po przyrostach, Epifilum mini-mini daje sobie nieźle radę, żeby jeszcze zakwitło mini-mini kwiatkiem .... to by było coś ;:173
Obrazek

W listopadzie 2015 roku dostałam od Rysia (Rychoo) Philodendron selloum. Tak wyglądał zaraz po wsadzeniu do doniczki. ;:167
Obrazek

Stał w niezbyt ciepłym pokoju gdzie Philodendrony rosną rewelacyjnie ale.... nie ten :( Zgubił dwa liście i wtedy postanowiłam przenieść go na wschodni ciepły parapet. Tam o dziwo odzyskał siły i wypuścił dwa duże liściory. ;:333
Obrazek

Do tej pory sądziłam, że Philodendrony dobrze radzą sobie w średnio ciepłych pomieszczeniach ale jak widać, nie wszystkie. Obecnie nadal stoi na wschodnim parapecie i pięknie rośnie. Jak będzie tak nadal, to już niedługo nie będzie się tam mieścił :lol:
Obrazek

A na koniec, niespodzianka stulecia ;:138 ;:138 ;:138 Moja uparta Clivia będzie miała kwiatki :heja Stoi tam gdzie stała, była podlewana i nawożona tak jak zawsze a tu nagle taka rewelacja :tan
Obrazek

Pozdrawiam ;:113
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Witaj! Pokazujesz bardzo ładne kwiaty i pięknie dobrane osłonki. Z ciekawością będę dalej obserwować ten wątek ;:108
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Też podziwiam osłonki a w nich cuda,,,Na osłonki u mnie nie ma szans za dużo tego i na razie siedzą w tym co siedzą. ;:222
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

Fiołaski pierwsza klasa, może też znajdzie się poprzedni właściciel bezimiennego, bo trzeba przyznać, że jest bardzo efektowny. ;:215
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Cudne masz fiołki ;:167 a zdjęcia jak na robione w sztucznym świetle to całkiem, całkiem ;:215
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Witajcie Kochani, to znowu ja.... ;:109

Halinko (halinkab), Wiolu (wwwiola) ? dziękuję za odwiedziniki i miłe słowa ;:196
Kasiu (Kasiula17) ? przy Twoich ilościach pięknych roślin, osłonki są zbyteczne bo i tak pięknie wyglądają w tym czym siedzą ;:215
Natalko (Blueberry) - dziękuję za docenienie moich trudów przy robieniu wieczornych zdjęć. Pochwała od Ciebie to dla mnie zaszczyt, bo przecież Twoje zdjęcia są rewelacyjne ;:167 ;:333

Po tylu latach nie kwitnienia, moja Clivia pokazała w końcu pąk kwiatowy :tan
Jednak moja radość jest połowiczna bo kwiatek co prawda rozkwitł ale jakoś tak na dole, wciśnięty w liście... ;:174
Obrazek

Obrazek

Palma Chamedora też sprawia mi kłopoty ;:174
Gdy ją dostałam:
Obrazek
Niby rośnie ale jej listki mają dziwne przebarwienia... ;:145
Kupiłam specjalnie ziemie i nawóz do palm i zobaczymy może to pomoże :lol:
Obrazek

Obrazek

Aichryson od Baśki (Chrapka) pięknie się rozwija ;:173
Gdy dostałam:
Obrazek
I obecnie:
Obrazek

Spotkawszy się w lany poniedziałek z Baśką (Chrapką) dostałam w prezencie te oto Wielkanocniki a że nie miałam gdzie ich umieścić to wcisnęłam do koszyczka wielkanocnego i tak już zostało ;:224 Obecnie jeden z nich rozwinął kwiatuszka i można by rzec, że nawet pod kolor ;:306
Obrazek

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających mój wątek ;:79
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U ciebie jak zwykle nie dość, że ładne rośliny, to do tego ciekawe kompozycje i osłonki!
Z tą kliwią to ciekawe - co prawda sama jej nie posiadam, ale już w jakimś innym wątku widziałam, że tak dziwnie zakwitła. Podobno tak się dzieje, jak jest jej za zimno. Ale i tak zakwitła pięknie :wink:
I śliczny aichryson!
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2007, o 13:21

Post »

Alinko tak ciekawie opowiadasz o swoich roślinkach.Wszystkie są takie zadbane i piękne.Koszyczek z wielkanocnikami super ;:167

pozdrawiam :wit ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”