Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Nowy wątek,już 5 strona,ale jestem.
Hortensje piękne,ja posadziłam za gęsto i nie wyglądają ładnie
a tą co obcięłam ,że niby na pniu miała być to wichura złamała. ;:145
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu w zależności od szerokości rabaty, powinnaś zdecydować, czy wystarczy jedna linia, czy trzeba więcej lub jedna położona zygzakiem. Ja mam takie, gdzie są dwie linie i takie gdzie roślin mniej, więc jedna biegnie zygzakiem wokół nich. Podlewanie kroplowe nie sięga zbyt daleko, tak ze 30 cm. U mnie jeden punkt z wodą może obsłużyć nawet 100m. Jak będziesz mieć nawet 120m, to przy wysokim ciśnieniu powinno wystarczyć, najwyżej podzielisz na dwa i będziesz podlewać raz jeden odcinek, raz drugi. Mnie ostatnia susza zmotywowała. Też mam węża na wózeczku, ale podlewanie zajmowało dużo czasu. Nie chciałam używać zraszaczy na rabatach, bo ani bukszpany, ani cisy, ani róże nie lubią lania wody po liściach. Teraz mam spokój, samo się podlewa. ;:215

Renatko ja mam podobnie. Nie płaczę, jak coś nie chce rosnąć, kupuję lub wysiewam inne. Nie mam profesjonalnego nawadniania, ale namiastkę, która świetnie się sprawdza. Oszczędność czasu najważniejsza. Odkręcam kran i woda leci. :tan

Tereniu dzięki. ;:196 Choć hortensje bukietowe zaczynają dopiero w lipcu, sierpniu, to obfitość kwiatów wynagradza czekanie. ;:215 Hibiskusy w żywopłocie dopiero zaczynają, tylko te na pniu szybciej ruszyły. Może twoja perowskia ma zbyt kwaśną glebę, ja swoim podnoszę pH, sypiąc popiół z kominka, który jest wybitnie zasadowy.

Olu tnę hortensje na 2-3 oczka, w zależności od wielkości, raczej tnę na jeża. Wtedy kwiaty są wokół. W przyszłym roku pewnie jedną ze zrośniętych Limelight przytnę bardzo radykalnie, są stanowczo zbyt duże. Nie wiem dlaczego gorzej ci kwitły mocno przycięte. ;:218 Raczej inna przyczyna słabego wzrostu. Moja Pink Diamond przycięta radykalnie nadrobiła długością pędów, a liczyłam, że będzie mniej rozłożysta. Kwiaty ma normalne.

Beatko witam w nowym wątku.;:180 Każdy młody ogrodnik popełnia ten sam błąd, wszystko sadzi za gęsto. ;:222 Mam tak dwie posadzone hortensje, ale już nie nadają się do przesadzania. Tylko cięciem spróbuję skorygować pokrój. ;:218 Szkoda twojej złamanej hortensji, ale w formie krzaczastej będzie rosła, odbije z pozostałej części pnia. Ja swoją Limelight przywiązałam do mocnego bambusa i jakoś się trzyma. Ma tylko cztery kwiaty, więc nie obciążają za mocno pnia. Natomiast zrezygnowałam z tak prowadzonych Anabelek. Obcięłam pień i już wypuszczają pędy od korzenia. Wiatr połamał kruche gałązki, więc eksperyment zakończony.

Znowu zapowiadają upały. Przycięłam dziś ostatnie bukszpany na skarpie, pewnie je przypiecze. ;:160 Sucho na rabatach, nawet chwasty nie rosną. Zrobiłam eksperyment z dzieleniem miniaturowej, niebieskiej szałwii. Wszystkie trzy sadzonki przeżyły i wypuściły nowe przyrosty. ;:215 To samo zrobię z białą, bo za bardzo się rozrosła.

Limelight cięta na jeża, na początku miała 5 gałązek.

Obrazek

Lubię ostnicę w fazie kłosów, które srebrzą się w słońcu.

Obrazek

Miniaturka z doniczki przeżyła dwie zimy i kwitnie bez przerwy.

Obrazek

Chopin będzie miał ponownie kilkadziesiąt kwiatów.

Obrazek

Aster, samosiejka.

Obrazek

Powojnik Paul Farges z jednym pędem, ale zakwitł.

Obrazek

Rozwar w tym roku ma mniej kwiatów.

Obrazek

Żywotnik Miriam tworzy ładną kulkę bez przycinania.

Obrazek

Rzadko pokazywany żywotnik Yellow Ribbon, który oddziela część użytkową skarpy od tej z roślinami ozdobnymi. W tym roku zapomniałam go przyciąć i jest rozczochrany.

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu a moje ostnice jeszcze nie mają kłosów. Jak sądzisz będą jeszcze tego roku?
Śliczne hortensje i okazałe. Bardzo wysokie też masz kłosowce. Moje zakwitły,ale może mają z 15 cm. Jak długo je masz? I jak im dogadzasz? Nawadnianie przyniosło ulgę roślinom? Pewnie tak,ale na deszcz dalej czekasz ;:108 :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu dzięki, ;:196 hortensje teraz są obiektem niedyskretnych spojrzeń spacerowiczów. Czasem nie widzą mnie w ogrodzie i słyszę różne komentarze. ;:306 Ostnice na pewno się wykłoszą. ;:108 Moje ubiegłoroczne tak wyglądają. Nawadnianie pomaga, ale jak deszcz spadnie, to rośliny zupełnie inaczej rosną i wyglądają. Kłosowce wysiałam pierwszy raz. Miałam nasiona od Aneczki. Były dwa rodzaje. Różowe jednoroczne, niziutkie 20-25 cm i te wysokie, bylinowe. W zależności od gleby mają od 70 do 120cm. Podlałam dwa razy nawozem w płynie i to cała opieka nad nimi.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu masz racje.Czasami schylona w ogrodzie i niewidzialna można wysłuchać coś.Mam nadzieje ,że komentarze są pozytywne,bo innej opcji nie biorę pod uwagę.
To mnie pocieszyłaś. W tej chwili i tak są ładne ,takie delikatne a jak dojdą jeszcze kłoski to będą takie jak Twoje. ;:215
Ja kłosowce też mam od Ani,ale nie wiem czy to jednoroczne czy byliny.Skoro mam niziutkie to mogą być jednoroczne.Muszę cierpliwie poczekać do następnej wiosny. Na wszelki wypadek pozbieram nasiona.
A jeszcze zapytam czy obie odmiany Ci pachną?
Miłej niedzieli. ;:196 :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Hortensje, lilie,, cudności.
Ciekawy pomysł z tym cięciem na jeża.Może na drugi rok i ja tak spróbuje ciąć którąś :)
Rozwar ładny, przypomniałaś mi,że gdzieś u siebie widziałam biały :)
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Pięknie Tobie się rozrosła miniaturka różyczka z doniczki ;:108
Ja właśnie też myślę, żeby moją wysadzić do ziemi, Na razie to ją na taras wyniosłam i zapomniałam o niej.
Nie chcesz wiedzieć jak wygląda Obrazek na tym moim słońcu połowa z niej została bez podlewania. Ale już trochę zreanimowałam i chyba jednak pójdzie do ziemi, żeby takich powtórek uniknąć.
Moje ostnice teraz już takie jak u Ciebie, pięknie falują na wietrze. Czytałam trochę o nich i wyczytałam, że potrafią przezimować.
Jak będzie taka zima jak ostatnio to może się uda ;:224
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Soniu Twoje hortensje już w takim rozkwicie ;:oj
U mnie owszem kilka odmian ale reszcie trochę brakuje... nawet Limelight .
W tym roku kilka z nich ma część liści jakby odbarwionych - takie jasne jakby im czegoś brakowało, wprowadziłam opryski magnezem i żelazem i juz widac poprawę. Ida upały a po niby deszczowym okresie u nas nadal sucho więc troche się martwię . Ostatnie 2 lata wiem co znaczy niski poziom wód gruntowych i coraz częściej mysle o nawadnianiu kropelkowym szczególnie tam ghdzie krzewy i wysokie byliny.
Za to zdjęcie jeżówek należy się medal !!!
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Piękne zdjęcia z pięknego ogrodu. Uporządkowane rabaty i pięknie kwitnące hortensje to Twoja wizytówka. Pomidorki u mnie na razie zielone, nie mogę się doczekać, kiedy je posmakuję. Smak pomidora z krzaka....brak słów. ;:173
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Ja nawadnianie kropelkowe mam na części przydomowej i rzeczywiście oszczędność czasu duża, chyba stało się modne , bo chciałam dokupić i w Leroy od kilku tygodni jest to niemożliwe ;:14

Co do pomidorów to mam m.in tę samą odmianę co w zeszłym roku kiedy to owocowała jeszcze w październiku, a w tym już kwiatów nie wypuszcza, nie wiem czy nie zamierza owocować dalej, długo też czekałam na owoce, gdzie w zeszłym sezonie były już w czerwcu czerwone, a tu dopiero na koniec lipca się zaczerwieniły i nadawały do jedzenia....
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

U mnie nawadnianie kropelkowe niestety nie wystarcza. Muszę dodatkowo podlewać konewką, zwłaszcza róże, które potrzebują mnóstwo wody.. Gdy nie było aż takich upałów, linia wystarczała, ale w czasie susz jest to stanowczo za mało, gdy ma się ziemię jak piasek, tak jak moja.
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu dopiero teraz zauważyłam twój nowy watek, chętnie będę zaglądała do twojego, pięknego ogrodu.
Masz różę Artemis do której i ja wzdycham, ale nie znajduję już dla nie miejsca. Nie dziwię się, ze hortensje są obiektem komentarzy przechodniów, bo jest co oglądać.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Soniu Limelight jest cudna. ;:167
Wiesz z tą perowskią dałaś mi do myślenia. ;:108 Z pewnością ma za kwaśną ziemię u mnie, gdyż moje piaski mają pH tak około 5.
Nawet kompost jest kwaśny. :)
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Twoje hortensje wymiatają aż się wierzyć nie chce że w sumie to niedługo rosną u ciebie
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Soniu, zniknęłaś mi z horyzontu , a Ty już w III część .
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”