Rośliny domowe, tarasowe i ogrodowe u Anki cz. 2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny domowe, tarasowe i ogrodowe u Anki cz. 2

Post »

Ten cytrynowy i jeszcze do tego pełny oleander jest niesamowity ;:oj
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Kremowy oleander naprawdę piękny :D
Hibiskusy Cię uwielbiają i bugenvilla w mocnym kolorze - też śliczna.

Oby wszystko jeszcze długo kwitło ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Parę kwitnień z mojego tarasu i balkonów.

Obrazek

hibiskusy bardzo marnie kwitły mi w tym roku, chyba zastosowałam zły nawóz. Miesiąc temu zmieniłam i zaraz jest efekt. Dowiedziałam się też, ze hibiskusy nie lubią fosforu.
Teraz roślinki wytworzyły dużo pąków. Cały rok kwitł tylko czerwony, biało rózowy, Avignon i półtoraroczna siewka.

Obrazek

Obrazek

Wreszcie zakwitł mi stefanotis. Stał w mieszkaniu i tylko zrzucał liscie. wyrzuciłam go na balkon, wystraszył się no i proszę :) Zapach jest cudny.

Obrazek

Pięknie pachnie też Tecoma Stans. Roślinkę ukorzeniłam na wiosnę. Gdy tylko ruszyła ze wzrostem zaraz wytworzyła pąki. Dziś baldaszek ma już 35 rozwiniętych kwiatuszków i na tym nie koniec, a kolor jak cytryna. Myślę, ze to będzie moja ulubienica. Będzie stała przy błękitnym ołowniku., ale musi jeszcze troszkę podrosnąć.
Obrazek
Co dzień jest ich więcej, pierwszego kwiatuszka jeszcze nie zrzuciła.

Obrazek

Zakwitła też druga z moich pandoer. Ta ma zielone listeczki a kwiatuszki jasno rózowe z bordo środkiem.

Obrazek
drugi kwiatostan

Obrazek

I jeszcze - staruszka biała

Obrazek

i nowy nabytek różowa

Obrazek

Nie wiem na pewno czy to są -, czy może sundaville. Iza mi to kiedyś tłumaczyła, jaka jest róznica, ale mało zapamiętałam. Występują też pod nazwą Dipladenia.
Najgorzej rośnie mi żółta , kwitnie, ale zrzuciła prawie wszystkie listeczki. Robią się żółte w plamki, a potem opadają. Opryskałam Miedzianem , może to pomoże.
Może ktoś ma lepszy sposób ;:88 . Nie chciałabym jej stracić, a zima na karku :(
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W twoim ogrodzie jak w bajce tyle pięknych kwitnień.

Powiadasz stefanotisa werandowałaś- spytam w półcieniu czy w pełnym słonku? :wit Może w przysżłym sezonie i ja go dam na balkonik ;:173 :wit
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Filigranowa - stefanek stoi na wschodnim nieosłoniętym od słońca balkonie.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Dziękuję- jaka dobra informacja- mam balkon od wschodu ;:138 ;:138 :wit
Alicja 26
100p
100p
Od: 1 wrz 2015, o 14:22

Post »

Od dzisiaj jestem stałym bywalcem na twoim wątku Aniu. Twoje cudowne kwiaty będą dla mnie inspiracją gdy będę tworzyć własny ogród. Pochwalę się i ja na tym forum za kilka lat takimi cudami. to moje małe marzenie
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Przepiękne ! Tecomy nie znam a jest zachwycająca. Co do Stefanotisa to w Hiszpanii widziałam w przydomowych ogródkach w gruncie rozpięte na siatce na pełnym słońcu. To mnie bardzo zaskoczyło.
A jaki jest dobry nawóz dla hibiskusów Aniu ?
dzastin
200p
200p
Od: 17 gru 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniuzajrzałam,a u Ciebie moc kwitnień bije po oczach ;:138
Wspaniały oleander czy wyczuwalny jest zapach ? ,hibiskusy,stefanotis wystrzałowy,i nie każdy potrafi mu dogodzić ;:224
Pozdrawiam serdecznie ;:215
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

*Kasia - Tak naprawdę to nie znam dobrego nawozu do hibiskusów. Teraz stosuję nawóz do surfinii Planton S i pojawiło się sporo pączków.

dżastin - żółty oleander pięknie pachnie, także biały, różowy pełny i karminowy.

Dziś rozwinął się kolejny kwiat siewki i wygląda inaczej niż ten na poprzedniej st.5

Obrazek

Avignon i żółty z czerwonym środkiem.

Obrazek

Tekoma Stans dziś ma jeszcze więcej kwiatów

Obrazek

Pierwszy kwiatuszek podraneii powitał mnie dziś rano, po tak zimnej nocy 6 st. :heja

Obrazek

Miłego dnia. ;:3
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Pieknie Ci kwitna...
W kwestii nawozow - z tego co czytalam i co potwierdzaja doswiadczeni hodowcy - hibiskusy lubia sredni azot, minimum fosforu i duzo potasu. Dedykowany nawoz duzego producenta w USA, ma NPK 17-5-24, a jeszcze producent zaleca stosowanie dodatkowego potasu. Generalnie szukajac nawozu trzeba po prostu patrzec na sklad, a do czego on jest - pomidorow, surfinii czy roz - to juz mniej istotne. Grzebiac po polkach w roznych sklepach udalo mi sie znalezc nawoz o skladzie bardzo podobnym do tego z Hidden Valley Hibiscus, a wedlug producenta nie jest on przeznaczony do zadnego konkretnego kwiecia. jeśli chcesz Aniu, wrzuce zdjecie skladu nawozow - nie chce Ci smiecic tak "na bezczela".
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz wrzucać tu, albo na P.W.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Ok. Dam tu, bo widze, ze moze sie przydac. Jak pisalam, to jest nawoz dedykowany.
Obrazek
Procz niego producent jeszcze poleca - swoj oczywiscie - "dopalacz", ktory jest po prostu saletra potasowa. Saletre kupilam w Polsce na Aledrogo i kosztuje grosze, a dawkuje sie na szczypty doslownie. Mozna ew. podrzucic jeszcze czasem siarczan magnezu osobno, bo przy silnym nawozeniu potasem, magnez trzeba uzupelnic, a ze hibiskusy lubia lekko kwasne podloze, to gorzka sol jest idealna. pamietajmy, ze hibiskusy lubia byc traktowane indywidualnie. Widze po moich, ze przy zasilaniu identycznym stezeniem nawozu, jedne dostaja bzika wzrostowo-kwiatowego, a inne protestuja "paleniem" lisci. Trzeba to obserwowac i dostosowac intensywnosc nawozenia do upodoban konkretnej rosliny.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Miroslawa
200p
200p
Od: 8 sie 2007, o 20:32

Post »

Pięknie Ci kwitną roślinki :D
Ten żółty hibiskus z czerwonym środkiem to Norma.
Patrzyłam na nawozy do hibiskusów i wydaje mi się najbardziej odpowiedni to Kristalon Biały, skład 15-5-30 :wink:
Pozdrawiam, Mirka
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O tym, ze hibiskusy potrzebują dużo potasu,to jakiś czas temu dowiedziałam się od Izy. U nas można kupić go w płynie. Jeszcze nie stosowałam, ale na przyszły sezon na pewno go kupię, bo u Izy hibiskusy kwitną, nie obijają się.
Mój nawóz do surfinii ma NPK 16+ 8 +22 Taka ze mnie ogrodniczka, ze nawet nie wiem co oznaczają te cyferki, nigdy na to nie zwracałam uwagi, mogę się tylko domyślać Azot Fosfor Potas, bo takie wartości mają na opakowaniu.
Fosforu trochę za dużo, ale potasu by było.
Odkąd go stosuję, to widać efekty, pojawiły się paczki.

Mirko - Twój ma bardziej odpowiedni skład, porównując z tym co przedstawiła Kinga, będę go szukała w naszym ogrodniczym.

Co do hibiskusa, to nie wiem czy to Norma. Kwiatek utrzymuje się już trzeci dzień. Dla mnie jest uroczy nawet bez nazwy, ale jeśli ma imię, to zaraz go podpiszę.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”