Rozmnażanie/ukorzenianie fikusów
-
- 100p
- Od: 19 gru 2010, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak to ukorzenić????Fikusy
Dzięki Piotr bo już się głowiłam skąd wezmę taką folię przezroczystą? A jak długo go pod tą folią trzymać?
justy7 ale Ty jesteś zakręcona..albo zabieganaWaleria pisze:Najpierw z bólem serca pozbądź się kilku dolnych liści, następnie zanurz końcówkę w ukorzeniaczu, potem zrób patyczkiem dziurę w ziemi i wsadź sadzonkę. Okryj to wszystko woreczkiem foliowym, podlewaj i wietrz.

pozdrawiam i trzymam kciuki
-
- 100p
- Od: 19 gru 2010, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj moniko jedno i drugie
Zabiegana za własnym dzieckiem, bo zaczyna chodzić a raczej biegać ;:91 a tu kwiatki do przesadzenia czekają.

-
- 100p
- Od: 24 sie 2009, o 16:05
Re: Rozmnażanie fikusa Beniamina
Niestety próba ukorzenienia bezlistnych pędów z samymi pączkami skończyła się również fiaskiem, pączki również uschły, jedynie egzemplarz który wcześniej się ukorzenił i jest największy się trzyma. W jaki sposób profesjonalnie sadzonkuje się ficusa benjamina, zawsze kiedy próbuje tworzyć sadzonkę nawet jeśli roślina jest pod folią i spryskuje wodą to po krótszym lub dłuższym czasie większość liści w zastraszającym tempie opada. To samo mam z ficus carica - tam też mimi zachowania dobrych warunków liście odpadają.
- bananowy_kot
- 200p
- Od: 22 kwie 2012, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, mam pytanie co dodawać do wody, aby ukorzeniającemu się fikusowi nie gniły korzonki?
Czy może to być węgiel, taki na problemy z żołądkiem?
Czy może to być węgiel, taki na problemy z żołądkiem?
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Pozdrawiam, Ola
Witam! Udało mi się dzisiaj zdobyć takie oto gałązki fikusa benjamina:

I w związku z tym mam prośbę o pomoc. Czy takkie gałązki do wody włożyć by się ukorzeniły czy je jakoś poobcinać i dopiero? Jeżeli poobcinać to jak?
Kasia

I w związku z tym mam prośbę o pomoc. Czy takkie gałązki do wody włożyć by się ukorzeniły czy je jakoś poobcinać i dopiero? Jeżeli poobcinać to jak?
Kasia
Kasia
Moje roślinki
Moje roślinki
- monika2027
- 100p
- Od: 13 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja takie gałązki od razu do wody wsadzałam i w ciepłe miejsce
możesz również użyć ukorzeniacza i do ziemi

możesz również użyć ukorzeniacza i do ziemi

w życiu każdego nałogowego plantatora przychodzi taki moment... kiedy rośliny po prostu już się nie mieszczą na parapecie...
Taki moment w życiu spotkał właśnie mnie i moje okno... tak więc chwyciłem maczetę i zacząłem przerzedzanie;)
W ten oto sposób pozyskałem materiał na sadzonki fikusa beniamina. Zdaję sobie sprawę, że pora roku nie jest najlepsza na tego typu eksperymenty, ale skoro już obcięte...
Gałązki wylądowały, metodą sprawdzoną na innych roślinach, w puszcze z wodą i stanęły na zwolnionym miejscu na parapecie. Jeśli uda im się wypuścić korzonki dam znać ile czasu im to zajęło;)
Taki moment w życiu spotkał właśnie mnie i moje okno... tak więc chwyciłem maczetę i zacząłem przerzedzanie;)
W ten oto sposób pozyskałem materiał na sadzonki fikusa beniamina. Zdaję sobie sprawę, że pora roku nie jest najlepsza na tego typu eksperymenty, ale skoro już obcięte...
Gałązki wylądowały, metodą sprawdzoną na innych roślinach, w puszcze z wodą i stanęły na zwolnionym miejscu na parapecie. Jeśli uda im się wypuścić korzonki dam znać ile czasu im to zajęło;)
- crazydaisy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
Rowniez ukorzenialam fikusy beniamina w wodzie. Z powodzeniem. Podobnie ficus bennendijki. W sumie najlepiej chyba wsadzic do wody i zapomniec na jakies 3-4 tygodnie, byle im cieplo bylo.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- crazydaisy
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
Moje juz rosna - binnendijki wypuscil nowy listek, beniaminki po 2-3 listki. Nie wiem czy pora roku najlepsza, ale pewnie tez bym probowala.
Kinga
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
Mój fikus w wodzie stał na oknie przy wyłączonym grzejniku i nic sie nie działo . Przeniosłan na okno gdzie grzejnik jest włączony i po tygodniu ujrzałam pierwsze korzonki . Wniosek : fikusowi do wypuszczenia korzonków potrzebne jest ciepło 

pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Moje stoją w nie ogrzewanym pomieszczeniu i też korzenie wypuszczają.