Jakaranda
- xxxkrystian
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakaranda
Hmm to już sam nie wiem, nasiona tez jakieś inne niż te co ja mam ale jeśli z nich taka roślinka wyrosła to na pewno to nie jest płomień Afryki:). No ale dalej dziwne ze Twoja jakaranda nie jest podobna do tego drzewa, ma całkiem inne liście.No ale zobaczymy jak będzie rosło dalej 

- araukar
- 100p
- Od: 19 cze 2010, o 11:47
Wydaje mi się ,że różnica kształu i wybarwienia liści pomiędzy rośliną dorosłą , a juwenalną wynika właśnie z wieku roślin i warunków w jakich wegetowały . Proszę przyjżeć się zdjęciu numer 4 . Ta gałąź jest wystawiona na intensywne działanie słońca i widać na niej lekko czerwonawe przebarwienia nerwów liści. Z kolei moja roślinka została wysiana dopiero 1 września i ma niespełna 3 miesiące . Ponaddto rośnie w porze ciągle skracającego się dnia co może mieć niebagatelny wpływ na pokrój liści . Czas pokarze i niedługo , czyli za trzy miesiące będziemy mądrzejsi .
- xxxkrystian
- 100p
Mam pytanie czy jakaranda zrzuca trochę liści na zimę bo mi strasznie liście opadają i nie wiem czy to jest z mojej winy czy tak po prostu jest:(
- araukar
- 100p
Zrzuca jeżeli ma za mało światła i w przypadku zbyt suchego podłoża. W twoim pewnie winny jest zbyt krótki dzień . Ustaw roślinę na południowym oknie .
- xxxkrystian
- 100p
- araukar
- 100p
Dzisiaj mija 114 dzień od wysiania nasion . Roślina wygląda nieźle jak na tę porę roku.Regularnie obrywam jej stożki wzrostu na poszczególnych gałązkach . Hamuję w ten sposób wytwarzanie nienaturalnie wybujałych pedów spowodowanych brakiem światła . Od wczoraj dzień się wydłuża i mam cichą nadzieję że wpłynie to pozytywnie na wszystkie nasze istoty rosnące zielonym do góry.
<script src='http://img525.imageshack.us/shareable/? ... s.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>[url=http://imageshack.us/photo/my-images/525/img0080es.jpg/]

<script src='http://img525.imageshack.us/shareable/? ... s.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>[url=http://imageshack.us/photo/my-images/525/img0080es.jpg/]

a moja rosnie ale jakos marnie , kupilam sadzonke pare meisiecy temu na allegro i jest jakas mala , stoi na oknie zachodnim, wypuszcza nowe galazki ale nie sa tak duze jak wasze ehh nie wiem moze mam ziemie jakos dziwna hehe
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Spokojnie Kathrina
- u nas jest zima - to niezbyt przyjazna pora dla doniczkowców w ogóle a dla jakarandy szczególnie ...
Ustaw ją na południowym oknie,gdzie będzie miała możliwie największy dostęp światła (o słońcu nie ma co marzyć przynajmniej u mnie
) i tylko pilnuj by Ci nie przeschła.
Wiosną jak tylko przybędzie dnia i będzie pojawiać się systematycznie słońce, zasilisz ją i zobaczysz jak Ci w oczach będzie rosła - w liście .
Pozdrawiam

Ustaw ją na południowym oknie,gdzie będzie miała możliwie największy dostęp światła (o słońcu nie ma co marzyć przynajmniej u mnie

Wiosną jak tylko przybędzie dnia i będzie pojawiać się systematycznie słońce, zasilisz ją i zobaczysz jak Ci w oczach będzie rosła - w liście .

Pozdrawiam

hehe chcialabym na poludniowe ale niestety nie mam , mam okna na wschod i zachod,
ale poczekam do wiosny mam nadzieje ze odbije wiecej w gore , Dzięki za rade karo

- araukar
- 100p
Jak masz okno na E to szybko tam ją wstaw. Ponoć wschodnie światło zimową porą jest niezastąpione ( tak mówił mój guru profesor Szczepan Pieniążek).
Pogubilam siexxxkrystian pisze:Hmm to już sam nie wiem, nasiona też jakieś inne niż te co ja mam ale jeśli z nich taka roślinka wyrosła to na pewno to nie jest płomień Afryki:). No ale dalej dziwne ze Twoja jakaranda nie jest podobna do tego drzewa, ma całkiem inne liście.No ale zobaczymy jak będzie rosło dalej

- xxxkrystian
- 100p
Nic nie ma wspolnego tylko że drzewko araukar a dokladniej jego listki przypominają listki pomienia afryki niż listki mojej jakarandy
no ale z nasion wynika ze to musi byc jakaranda:P

- xxxkrystian
- 100p
Moje jakarandy zrzuciły już prawie wszystkie listki, a raczej nie powinny, dzieje im się coś czy po prostu poczekać do wiosny i zaczną na nowo rosnąć ??
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam!
Mam 5 jakarand w domu (btw, mogę komuś sprzedać 1-3 drzewek około 1m wysokości na wiosnę, bo już nie mam gdzie tego wszystkiego trzymać
ale chciałem się odnieść do nasionek. W maju 2011 zrywałem nasiona jakarandy w Barcelone (nie było to łatwe bo wisiały bardzo wysoko - pewnie te niżej zostały wcześniej zebrane) i wyglądały podobnie do tych ze zdjęć. Pokrywa z nasionami była bardzo twarda do przecięcia, bez silnego noża nie było najmniejszych szans tego otworzyć. Araukar czy u Ciebie też się musiałeś tak namęczyć żeby to przepołowić? Nasiona w środku (około 50-80 szt) miały taką przeźroczystą otoczkę - na twoich zdjęciach nasion tej otoczki nie ma. Twój mały okaz nie wygląda jak Jakaranda ale bardzo podobnie. Sam jestem ciekaw co naprawdę masz
Jak podrośnie wszystko będzie jasne 
Mam 5 jakarand w domu (btw, mogę komuś sprzedać 1-3 drzewek około 1m wysokości na wiosnę, bo już nie mam gdzie tego wszystkiego trzymać

araukar pisze:Witam
Na pierwszym zdjęciu widać jakarandę z której pozyskałem nasiona
Uploaded with ImageShack.us
Na drugim widać koszyczki nasienne
Na zdjęciu trzecim widać wiechę kwiatów jakarandy ( niestety to były pojedyncze kwiatostany ponieważ
było już po wiosennym masowym kwitnieniu .
Na czwartym widać gałąź ( Porównaj Karo ze swoją rośliną , myślę że masz jakarandę ).
I na zdjęciu piątym kiełkujące nasionko ,a w tle koszyczek nasienny , oraz nasionko suche .
Reszta rozwoju mojej jakarandki jest udokumentowana w tym dziale pare postów wyżej.
Dziękuję za cierpliwość i uwagę . A