Moje kaktusy - jandom1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kaktusy - jandom1

Post »

Właśnie przebuszowałam Twój wątek i muszę przyznać, że masz bardzo różnorodną, a co za tym idzie, bardzo ciekawą kolekcję ;:215
Roślinki prześliczne, a dwuletnia siewka lobivki, gotowa do kwitnienia to jest coś ;:172
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Szczególnie ładnie zaprezentował się turbiniak z tymi kwiatuszkami.
jandom1 pisze:
Rebutia kupiona jako marsoneri, ale czy one tak kwitną? Może ktoś powiedzieć czy to aby na pewno ta, a jeśli nie to określić co to za jedna? :)]
Wyglada to na Rebutia minuskula var. violaciflora.
http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... flora.html
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Henryku, Małgorzato, Honorato - dziękuję za miłe słowa ! ;:108

Marianie - nie jestem do końca przekonany, mam wrażenie, że płatki tych które znalazłem w internecie są zupełnie inne, ale dziękuję za sugestię, jeszcze przemyślę i poszukam jak to oznaczyć :)

Kilka fotek z dzisiaj, bo było bardzo kolorowo :tan
Żółć:
Rebutia fabrisii v.aureiflora
Obrazek
Obrazek

Astrophytum asterias, niestety nie rozwinięty do końca
ObrazekObrazek

Pomarańcz:
Aylostera muscula(nie zrobiłem osobnej fotki)
Obrazek

Czerwień:
Gymnocalycium baldianum
ObrazekObrazek
kolor nieco zróżowiał, przedwczoraj czerwień była intensywna:
ObrazekObrazek
Dość ciekawa jest jego historia, biedak został uratowany z ciemnego sklepu, był bardzo zabiedzony ( niestety to chyba częty los baldianków), teraz mi się odwdzięcza ;:65

Wszechobecny dziś róż:
M.pringlei
Obrazek

M.spinosissima albispina
Obrazek

M.bocasana multilanata, dwie różne roślinki:
ObrazekObrazek

dla porównania tak wyglądała ta z 3 kwiatami gdy dostałem ją 3 miesiące temu od rodzinki ( kupiona w markecie oczywiście), teraz ma 2 rzut kwitnienia :
Obrazek

M.polythele
ObrazekObrazek

razem:
Obrazek

Chamaecereus hybrid
Obrazek

Biel:
Gymnocalycium papschii
ObrazekObrazek

I zaczął gymno quehlianum :!: :heja za 2-3 dni powinno być wszystkie 5 kwiatów, mam nadzieję ;:65
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Widać jak M.bocasana wyładniała ;:333 Dobrze ,że rośliny trafiają w dobre ręce i na słońce , a nie męczą się gdzieś w ciemnościach.
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakoś tak się składa że ostatnio kaktusy zakwitają mi na weekendy, akurat wtedy kiedy mam czas, a przez tydzień rozwijają pąki ;:215

Zdominowała moją kolekcję żółć :
Notocactus schlosseri:
ObrazekObrazek
Astrophytum hybrid:
ObrazekObrazek

i myriostigma:
Obrazek

Weingartia trolli, miałem jednak nadzieję, że te kwiaty będą pomarańczowe :
Obrazek

Gymnocalycium quehlianum :tan :heja i cała jego ''droga'' :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Andrew Be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jandom1 pisze:Rebutia kupiona jako marsoneri, ale czy one tak kwitną? Może ktoś powiedzieć czy to aby na pewno ta, a jeśli nie to określić co to za jedna? :)
A może to Rebutia senilis f. lilacinorosea??

A pokazywane przez Ciebie roślinki cudne. Widać, że "masz do nich rękę" ;:63
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37

Post »

Gymnocalycium quehlianum ;:oj ;:167 ;:138
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36

Post »

Jak tu ślicznie, kolorowo ;:215
No i ten G. quehlianum, pracuś z niego niemały ;:172
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju, to najprawdopodobniej właśnie ta roślinka, bardzo dziękuję za identyfikację ! Co prawda moja jest słabiej ucierniona, ale nie wiem w jakich warunkach była wcześniej, a kwiat wskazuje na to że to ta roślinka.

Co do G.quehlianum, pracuś niemały a już szykuje kolejny rzut kwiatów ! nie wiem tylko na razie ile bo widoczny jest tylko jeden :)

Niewiele nowości ostatnio u mnie kwitnie :
Turbinicarpus swobodae
Obrazek

Gymnocalycium vatteri
ObrazekObrazek

i opalony tata:
Obrazek

Gymnocalycium bruchii:
ObrazekObrazek

i cos dziwnego, nie wiem czy to przez upały czy będzie miał tak zawsze, ale czegoś takiego jeszcze nie widziałem i nie wiem czemu jest tak krótki :
Obrazek

Zdradzę wam mały sekret - niedługo w mojej kolekcji będzie prawdziwe święto ;:108 ale wszystkiego dowiecie się w swoim czasie :twisted:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Bardzo ładne kwiaty na Twoich gymnokalicjach. Jest na co popatrzeć. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Kwiatek bruchii śliczny! U mnie jeszcze nigdy nie zakwitł, a mam go z 5 lat i jest całkiem słusznych rozmiarów.
Jeśli chodzi o wielkość to ja także zauważyłam, że u mnie kwiatki są mniejsze. Nie tyle krótsze, ale mniejsze w średnicy niż w poprzednich latach. I też nie wiem, czy to wina upałów, czy późno zaczętego sezonu, czy braku nawożenia.

A cóż to za święto w kolekcji? Nowy kwiat, czy nowy zakup? ;:183
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku bardzo dziękuję :)

I nadszedł czas na świętowanie :heja :heja :tan Niestety słońce i tak popsuło trochę plany, bo kwiat nie rozwinął się do końca, a jutro ma padać więc nie wiem czy uda mi się go jeszcze uchwycić w pełnym rozkwicie, ale gdy kaktusy kwitną to trzeba się z tym liczyć ;:108
A więc zakwitł mój Astrophytum ornatum :

Obrazek

Pewnie pomyślicie, że co to za święto, ale chciałbym wam przybliżyć historię tego kaktusa. Moja mama dostała go w prezencie +/- 12 lat temu. Był już wtedy dość duży. Oczywiście nikt wtedy w domu nie wiedział jak się tym dokładnie opiekować. Efekty - zła ziemia, złe podlewanie, zbyt mało słońca i brak zimowania. Na początku ( powiedzmy około 2 lata) radził sobie z tym dzielnie, nawet puszczał zalążki pąków, jednak z powodu braku słońca nigdy nie było dane mu zakwitnąć.I nagle złe warunki zaczęły mu doskiwerać - przestał kompletnie rosnąć, przeszedł jakby w stan hibernacji. Stał tak przez jakieś 7-8 lat, kompletnie nic się z nim nie działo. Mama wielokrotnie powtarzała, że pewnie już nie żyje i trzeba go wyrzucić, kilka razy było naprawdę blisko. Kiedy zacząłem bardziej na poważnie interesować się kaktusami,czyli jakoś ponad 3 lata temu, postanowiłem go odratować. Był to w końcu jeden z pierwszych kaktusów jakie u mnie zawitały. Wyciągnąłem go z doniczki iii... nie było kompletnie korzeni, czego można się było spodziewać. Przez lata zgniły od złej ziemi i zbyt dużej ilości wody. Odstawiłem go do pustej doniczki, na jasne miejsce na parapecie jednak nie z bezpośrednim słońcem. Stał tak bez wody około pół roku i nagle.. zaczął rosnąć ! Bez wody, bez ziemi, bez korzeni, nic ! Kupiłem więc ceramiczną doniczkę specjalnie dla niego, wsadziłem do bardzo mineralnego podłoża, a że już była jesień, bez podlania poszedł na zimowisko. Stał tak do wiosny, wtedy zaczął dostawać małe dawki wody i delikatnie rósł, cały czas pewnie odbudowując system korzeniowy. Następna zima spędzona w chłodzie, i w tamtym sezonie miałem już nadzieję, że zakwitnie - on jednak nie miał takiego zamiaru, pewnie nadal odbudowywał korzenie, rósł także bardzo mało. I tak minął cały tamten sezon, przespał spokojnie zimę i w tym sezonie ruszył ze wzrostem jakby wstąpiły w niego nowe siły. Po jakimś czasie patrzę, zaczynają wystawać jakieś kłaczki, tydzień później nie miałem już wątpliwości - ZAKWITNIE ;:oj Jest do dla mnie osobisty, mały sukcesik :tan Obecnie ma 25 cm wysokości, 12 średnicy i 45 cm obwodu ( obwód razem z cierniami ). Poniżej kilka fotek:
Obrazek
widać, że to nie będzie jedyny kwiat, więc może złapię go jeszcze w pełnym rozkwicie :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tutaj przy Astrophytum capricorne w donicznce 4x4, żeby mieć do czego porównać jego wielkość :
ObrazekObrazek

I przy innym astraku który dzisiaj kwitł doniczka bodajże 10 lub 11 cm :
Obrazek

Więc Magda zgadła, że chodzi o kwiat :D

PS. Ile lat dajecie temu osobnikowi? Doliczając także to ile stał w ogóle nie rosnąc? Kiedyś widziałem na naszym serwisie aukcyjnym przynajmniej połowę mniejszego, sprzedający opisywał że ma 30 lat, więc wychodziłoby, że mój ma znacznie więcej ;:oj
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Ależ ja lubię takie historie ;:173
A wiesz, że w pierwszym momencie, pomyślałam " też mi święto, astrak zakwitł" ;:306
No ale po rozwinięciu tematu faktycznie, masz powód do dumy. Zresztą kij z kwiatkiem, sama roślina jest imponująca! Toż to gigant! ;:oj
I pomyśleć, że padł pomysł o wyrzuceniu... No przecież mi by prędzej ręce uschły :lol:
Naprawdę robi duże wrażenie. Gdzie trzymasz tego olbrzyma?
Na wieku się nie znam. Ale parę dziesiątek ma na pewno :wink:
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie tam kwiat bardzo cieszy bo to znaczy, że z korzeniami już wszystko dobrze ( nie zaglądałem od wsadzenia do doniczki, szkoda go męczyć) i że jest zdrowy ;:215

Trzymam go w inspekcie wraz z innymi, trochę się nad nie wybija ale chyba mu tam dobrze :)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Piękna roślina i doskonała historia. Masz talent oratorski... :) W pozytywnym słowa znaczeniu, oczywiście.

Taka roślina w kolekcji to prawdziwy rarytas i skarb - szczególnie że od tylu lat jest już w "rodzinie". Gratuluję sukcesu w postaci kwiatu!! ;:333

Wiek rośliny bardzo trudno oszacować. Bo rośnie zależnie od warunków jakie jej stworzymy... Widziałem astrofyta tej wielkości które ponoć miały 40-50 lat ale też takie (pędzone!) które nie miały więcej jak kilkanaście. Jeśli Twoje w złych warunkach to może mieć rzeczywiście sporo latek... co urody mu nie ujmuje, absolutnie. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”