Witajcie Kochani! Upały nie odpuszczają, a ja uwielbiająca słońce i taką pogodę muszę się chować po kątach

I tak wysypka na dłoniach przypomina mi, że antybiotyk i latanie na słońcu to nie najlepszy pomysł

Niedługo koniec, zapewne jak skończę brać, nastąpi pora deszczowa

Ale nawet to diabelne uczulenie nie jest w stanie zabrać mi radości z ogrodu, nic nie jest w stanie mnie powstrzymać przed wyjściem z aparatem do ogrodu. Różyczki powoli się rozkręcają
Iwonko - cieszę się, że zajrzałaś! Mam nadzieję, że będę potrafiła Ci pomóc w identyfikacji krasnali. Pamiętam, że dwa były wyjątkowo do siebie podobne i w dodatku jeden z nich jakoś zupełnie nie pasował do zdjęć z HMF. Zdaje się u Ciebie lub Joasi było podobnie, więc ciężko powiedzieć czy dostałyśmy pomyłkę czy jednak nie. Róże jeszcze wszystkie ogarniam z pamięci, ale właśnie krasnale zapisałam sobie w notesie podczas jesiennego sadzenia do gruntu. Do tej pory wszystkie oprócz najstarszych Wesołka i Mędrka były zbuntowane, dopiero zaczynają pojawiać się pączki. Pewnie muszą się zaaklimatyzować się w gruncie. Doły pod W. i M. dopiero teraz wykopane, z przesadzeniem czekam na koniec swojego antybiotyku i koniec upałów

Pozdrowionka!
Aniu Annes77 - zaczęłam się zastanawiać, czy to na pewno ona. Porównując kwiaty z HMF moja jakby zbyt... pełna? Kolor pasuje, jest nietypowy - coś między cynobrowym a brudną czerwienią, ale aż tyle płatków? A co Ty o niej myślisz? Te dwie żurawki to Lime Marmalade i Marmalade - u mnie rosną w półcieniu, jestem bardzo z nich zadowolona. Przez rok bardzo się rozrosły, ładne są praktycznie cały rok.
Grażynuś - Eyeconic to akurat róża z hodowli Meillanda

Zdjęcia poniżej, dodam tylko, że u Mamy do najzdrowszych nie należy, ale u Mamy gorąco i bez przewiewu więc trzeba brać na to poprawkę. Z Rhapsody stworzyły całkiem udany duet, również pod kątem chwytania wcześnie czarnej plamistości.
Ewciu - byłam u Ciebie i widziałam jak Twoje róże zaledwie w pąkach

Poczytałam o Blutopii - chyba jednak nie on. Ten dorasta po 10 latach do 1,5 metra, a mój ma co najmniej 2,5. Poza tym piszą, że Blutopia kwitnie jako jeden z pierwszych, a mój zaczął dopiero teraz. Choć oczywiście się nie upieram, porównuję tylko z tym, co wyczytałam

Kwiatami Eyeconic w tym roku jestem oczarowana, zdrowotnością mniej, ale warunki ma ciężkie - może po prostu potrzebuje przewiewnego stanowiska, którego u nas nie ma?
Aniu Annar13 - dziękuję za miłe słowa

Louise Odier w tym roku ma zupełnie inne kwiaty niż w dwóch poprzednich. Aż nie dowierzam, że tak się zmieniła. Jakby ktoś zimą cichaczem podmienił mi różę ;-)
Aniu an-ka - dziękuję i zapraszam
Aniu sweety - Flammentanz złapała u mnie w tym roku tak jak i w poprzednim pierwsza mączniaka rzekomego. Jednak jest zdecydowanie mniej opadów, do tego przyszły wysokie temperatury więc choroba się zatrzymała. Sama jest potworem, więc strata odrobiny listków jej nie szkodzi, ale rzekomy szybko przenosi się z wiatrem na inne róże. Jak na razie (tfu, tfu!) jednak wszystko jest w porządku i to bez stosowania chemii, więc absolutnie nie mam powodu do narzekań.
Misiu - witaj!
Pomponcia ma masę pączków, ale ona zaczyna u mnie zawsze trochę później

Przycięłam ją w tym roku tylko symbolicznie, wiec jest olbrzymia. Twoją różyczkę widziałam, jest przecudna!
Madziu - w zasadzie to nie mam ciśnienia na nazwy rh, choć fajnie byłoby wiedzieć

Przypomnij - na co stosujesz drożdże? Coś mi chodzą po głowie pomidory..? Little Artist kupiłam jesienią wg zasady "taki kurdupelek, upchnę go gdziekolwiek". Przyszedł podczas akcji drenażowania. Czasu na zastanawianie nie było, wzięłam szpadel, popatrzyłam na kwitnąca jeszcze Emilien Guilot i stwierdziłam "o, tu przed nią będzie ok". Przyszła też wtedy Evelyne Dheliat, jak ją zadołowałam w warzywniaku, tak została do wiosny... Jakim cudem przeżyła - nie wiem. W zasadzie obumarły wszystkie pędy, ale odbiła od korzenia i dochodzi do siebie w doniczce.
Sabinko - w zasadzie nie ja ten gąszcz założyłam, tylko poprzedni właściciele ogrodu, a ja nie miałam pomysłu ani chęci na zmianę. Być może teraz w tym miejscu widziałabym żurawki, ale z drugiej strony mam tam masę opuchlaków i nie wiem, czy by sobie poradziły.