Bób cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
noespa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 kwie 2015, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bób cz.3

Post »

Pierwszy raz w życiu posadziłem bób. Rośnie nawet ładnie, ogłowiłem go tydzień temu. Kiedy można zacząć zrywać strąki do degustacji?
Awatar użytkownika
Rancho-Relaxo
50p
50p
Od: 1 lis 2014, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Żadna ze znanych mi odmian bobu, podpór nie potrzebuje.
Awatar użytkownika
dontcallmebaby
50p
50p
Od: 30 mar 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A mnie się wydaje, że jednak warto zastosować podpory dla bobu, np. zwykłe sznurkowe. Wszystko zależy od miejsca w którym bób będzie rósł. Mnie wczoraj wiatr położył/połamał kilka łodyg, a kilka innych po wichurze rośnie pod kątem 45% do ziemi. Bób na tej grządce siany był bezpośrednio do gruntu i to gęsto, bo co 10 cm. Do tego wcale nie jest jeszcze taki wysoki, bo wysiewany był dość późno. Z lenistwa nie dałam mu podpór (na innej grządce, z wcześniejszym bobem, mam). Jasne, że jak ktoś ma całe pole, to się w podpory bawił nie będzie, ale jeżeli to uprawa amatorska, to dlaczego nie?
Awatar użytkownika
Dozer
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 15:38

Post »

Jaki rozstaw dla bobu, bo będę miał małą armie ~20 sztuk :P Wstępnie myślałem między rzędami 50 cm, a w rzędzie co 20 cm roślina?
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Ja sadziłam w rzędzie po 2 nasiona co 20-25 cm. Odległości pomiędzy rzędami nie podam, bo mam tylko jeden długi rząd ale wydaje mi się, że 50cm na ograniczonej powierzchni, to za dużo.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
Dozer
100p
100p

Post »

Dzięki za rade. Mnie ograniczyła ilość nasion w paczce, a nie teren, bo mam jakieś 50 arów ogrodzonego, więc tylko kwestia kopania trawnika i robienia grządki - jakoś przeboleje 8-) Wiem, że plon mniejszy będę miał, bo późno sadze i chciałem im od serca sieknąć miejsca :tan
gicor
50p
50p
Od: 21 lut 2015, o 00:53

Post »

Mój pierwszy w zyciu bobek ;:138 Obrazek
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Od: 27 mar 2013, o 11:33
Kontakt:

Post »

no ładny te dolne to już chyba do zbioru gotowe? Ja się już swojego nie mogę doczekać, nie długo trzeba coś zerwać :)
Pozdrawiam Marcin
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Dozer, nie chciałabym Cię zniechęcać, ale o tej porze to może nic nie wyjść z bobu, zwłaszcza przy tych upałach mogą być problemy już ze wschodami. Przeczytaj tu http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=364 jakie są wymagania. Potem będą problemy z utrzymaniem wilgoci, zapylaniem szkodnikami, a na sam koniec będą za krótkie i za chłodne dni żeby dojrzał.
Ale te 20 ziaren to w gruncie rzeczy żadna strata, więc próbować możesz, choćby po to żeby utrwalić sobie, że bób sieje się w marcu (no góra w kwietniu).
Dorota
Awatar użytkownika
Dozer
100p
100p

Post »

Liczę się z tym, że będzie problem i mniejszy zbiór, ale ja mam ~20 sztuk, więc żaden problem. Roślinki w domu już rosną :) Swoją drogą, kiedy wysadzać bób na wczesny? Kiedy w domu sadzonki robić? Chodzi mi o przyszły rok. Jakiegoś nawożenia wymaga? Z tego co kojarzę brak azotu?
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Ja na dzień 1 lipca zakończyłem uprawę. Wyciąłem wszystkie pędy przy ziemi. Zwiozłem do zacienionego miejsca i przebierałem. Strąki do wiader, badyle do taczek. Wyszło mi 2 czubate taczki badyli. Tu mam pytanie, co robicie z utylizacją tych pędów?
Strąki wyłuskane, ładny plon. Nasiona zapasteryzowane w litrowe słoiki. Mam zapas na zimę.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
karolina51
50p
50p
Od: 29 cze 2015, o 00:18

Post »

Ja próbowałam sadzić bób 3 lata temu, ale zrezygnowałam, bo mszyce mnie pokonały. Zebrałam mniej niż posiałam Ale może, po wnikliwej analizie forum, spróbuję na przyszły rok. Badyle wysuszyłam i spaliłam, tak jak łodygi słonecznika.
Interesuje mnie jak pasteryzujesz bób. Najpierw blanszujesz, a potem do słoików z posoloną wodą i pasteryzujesz dwu- trzy krotnie? Czy inaczej?
Ja dotychczas blanszowałam i mroziłam. Ale zamrażalnik w lodówce nie jest z gumy i niewiele tam zmieszczę. W tej chwili u mnie bób na ryneczku po 4,50 za półlitrowy woreczek, więc można by narobić zapasów na zimę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

seedkris pisze:...co robicie z utylizacją tych pędów?
Ja daję na kompost, można ewentualnie pociąć na mniejsze kawałki (ale wg mnie to "robota głupiego"), 2 taczki to niby sporo, ale po kilkunastu dniach znacznie traci na objętości.
Dorota
WaF90
200p
200p
Od: 7 paź 2013, o 11:09

Post »

Dzisiaj zebrałem swój ostatni bób. Trochę było niestety z plamami, czyli z tego co wyczytałem "z białkiem", ale szukałem i nie znalazłem :P Plon ogólny kiepski, ale i tak się cieszę :)
Awatar użytkownika
benia_4
50p
50p
Od: 10 lis 2011, o 11:42

Post »

Witajcie :wit zazdroszczę Wam zbiorów, u mnie kolejny rok nieudany, nie zrobiony w porę oprysk i strąki z "lokatorami".
Proszę podpowiedzcie na jakim etapie rozwoju wykonujecie opryski i jakimi środkami. Posadziłam dwa rzędy ok. 30 metrów i prawie wszystko do wyrzucenia, dolne strąki mają nasiona robaczywe, górne trochę mniej, w czasie kwitnienia opryskałam decisem.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”