Piaskowe aglaonemy i inne

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Piaskowe aglaonemy i inne

Post »

Wspaniała kolekcja aglaonem mają cudownie pomalowane listki;) :wit
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za liczne wizyty! ;:180

Ewo - ha ha, uśmiałam się troszkę, ale nie ma nic straconego, później się znowu pojawiła, więc łap okazję!
Beatko - dziękuję!
Lucynko - również, za miłe słowa i wskazówkę o tej łodydze. Czytałam w wątkach tematycznych, ale myślisz, że to łatwo tak wymacać
Marianie - dzięki za utwierdzenie, czyli dobrze myślałam. Właśnie te wskazane przez Ciebie wątki sugerowały mi, że to nie jest nazwa zgodna z fiszką.
Dorotko - rośliny są trujące, choć na sobie tego nie próbowałam. Ale jak dobrze wiesz, mam dużo euforbii, które również są trujące i powiem Ci, że te moje latające złośnice są mądrzejsze niż się wydaje. Do trujących lub mających jakikolwiek zły wpływ na stan zdrowia w ogóle nie podchodzą nawet...Stąd aglaonemy rosną sobie bezpiecznie, a one się ich nie czepiają. No, chyba że z rozpędu którąś Guzik strąci z regału, bo lata po domu jak wściekły i zwykle nie może zahamować.
Justynko - bardzo Ci dziękuję!
Pati - również!
Miałam ciężki pracowity weekend, bo i przyszło troszkę nowych hoi, które pokazuję w wątku sukulentowym, i nowych madagaskarczyków, a przede wszystkim ustawianie roślin sucholubnych na stanowiskach letnich. Aparat mi ostatnio odmawia posłuszeństwa, pochwalę się wiec tylko nowym, pokojowym nabytkiem, jakim jest Stephanotis floribunda variegata (zwykły rośnie sobie już tak od roku, więc ma towarzystwo) zakupiony wraz z kilkoma innymi zielonymi cudownościami od naszej Patrycji:
Obrazek

Jak zyskam kolejną chwilę wolną od obowiązków domowych, przedstawię kolejną swoją grupę zielonych domowników.
Za wizyty bardzo dziękuję i proszę o więcej, a wszystkim życzę miłego wieczoru i mało pracowitego tygodnia :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Madosia
200p
200p
Od: 2 mar 2014, o 22:15

Post »

Fajny ten stefanotis. Pierwszy raz Variegatę widzę.Na pierwszy rzut oka można go z hoyą pomylić. .Ostatnio mignął mi w oknie jakiegoś baru we Wrocławiu fajny, gęsty kwiatek. Ładna hoja, myślę sobie. Tylko co to za odmiana? Kompletną zaćmę złapałam :D .W domu mnie dopiero odblokowało- Australis przecież to była! Parę dni póżniej coś grzebałam przy kwiatkach. popatrzyłam na Australis, na stefanotisa i zgłupiałam. Do dziś nie wiem co tam rośnie. Może stefanotis? Może hoja? Muszę tam wrócić i dokładnie popatrzyć.Lecę podglądać Twoje nowe hoyki :wit
Gosia
x-F-7
---

Post »

Niech cudownie nowości rosną :wit
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No ja Cię kręcę! :shock:
Więc jednak są już u Ciebie hoja i inne egzotyki.
Poddałaś się ale to dobrze ;:196
Piękny stelaż, czegoś takiego bym potrzebował ;:306 minimum szt 2 ,a dobrze byłoby mieć chociaż 5 ;:306
Gratuluję męża ,wspaniałym człowiekiem musi być ;:196
Kolekcja Aglaonemy boska Żanetko!Chylę czoła i będę się karmić u Ciebie ;:167
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, Pati, Krysiu - bardzo dziękuję za wizyty i za przemiłe słowa! ;:196 Pati - (nie) dziękuję :D
Gosiu - uśmiechnęłam się, bo jeszcze nie tak dawno przecież ja sama nie reagowałam na widok hoi. Stefanek mnie ujął już dwa lata temu i z racji straszliwej choroby na roślinność Madagaskaru znalazł się w końcu u mnie, z zamiarem posiadania tego tylko jedynego pnącza. Ale i trafiło się kilka hoi, które ujęły, no i teraz trafiło się znacznie więcej. Stefanek to przecież ta sama rodzina, co hoje - toinowate, jego uprawa jest podobnie kapryśna, ale jest piękny. Polecam "dziabnięcie" kawałka, jeśli masz gdzie :D
Krysiu Kochana - wielkie dzięki za wizytę w moich progach ;:196
No tak, znalazły się i te egzotyki, przecież nie samymi sukulentami człowiek żyje :D Mężowi przekazałam Twoje słowa, urósł trochę (czy mi się wydaje? :;230 ), ale muszę Go jeszcze tak "połechtać", bo na zimę będę potrzebować innych pomysłów, na hoje tym razem. Ja już wiem, co Go czeka, ale On jeszcze nie, ale mam całe lato na przymilanie się :;230
Aglaonemy podziękowały również i rosną dalej :D A na "posiłek" zapraszam zawsze i o każdej porze, ale cudów, jakie widzę u Ciebie, to tutaj ze świecą szukać, a i tak nie znajdziesz :D

Kochani, raz jeszcze dziękuję za miłe wizyty - u mnie tydzień to taki zapracowany jest, zazwyczaj w weekendy mam zazwyczaj nieco więcej czasu jak nie pracuję, ale żeby nie było bez zdjęć, to pokażę Wam tylko, jak kwitły mi aglaonemy w zeszłym roku:

Aglaonema 'Jubilee Petite': Aglaonema 'Tivoli'
Obrazek Obrazek

Aglaonema commutatum:
Obrazek

Próbowała Aglaonema 'Golden Listick':
Obrazek

i 'Silver Queen'
Obrazek

A teraz kluje się 'Key Lime', ale zdjęcie już pokazywałam. Kwiaty oczywiście obcinałam tuż po zrobieniu zdjęcia, choć w jednym przypadku zostawiłam - w ramach eksperymentu, czy rzeczywiście osłabia roślinę. Niby nic się nie stało, ale na wszelki wypadek będę obcinała jak dotąd.

W weekend postaram się pstryknąć kilka nowych zdjęć, a tymczasem bardzo Was pozdrawiam i dziękuję za miłe wizyty raz jeszcze ;:180
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Taaak, widziałam Żanetko ten Twój 'spis inwentarza' w wątku sukulentowym - padłam ;:oj
Ale tutaj też się dzieje ;:138
Te kwiaty aglaonem to nagroda za uciążliwości w zimie :lol:
A czy one tak 'normalnie' regularnie kwitną ?
I jak często w roku ?
Piękne, zdrowe roślinki masz ;:3
Pozdrawiam i zapraszam
x-F-7
---

Post »

Cudownie,że kwitną aglaonemy , u mnie kiedyś stały wciśnięte w kąt ciemny i tez zakwitły;) :wit
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo wszystkim serdecznie dziękuję za wizytę ;:196 Jest mi naprawdę miło, że tu zaglądacie! ;:138
ewa321 pisze:Taaak, widziałam Żanetko ten Twój 'spis inwentarza' w wątku sukulentowym - padłam
Dziękuję, Ewuś, ale to tak naprawdę w porównaniu z tym, co mają nasi kaktusiarze to nawet nie wiem, czy jeden procent, ale mam nadzieję, że się będzie powiększać z roku na rok. Spisu inwenatrza pozostałych sukulentów czy kaktusów nie aktualizowałam już dawno, bo też i nie są to jakieś rewelacyjne okazy, ale mnie cieszą i lubię te swoje roślinki. Zwłaszcza z Madagaskaru, to moje główne zakręcenie i nad tym jeszcze mam jako taką kontrolę ;:306
ewa321 pisze:Ale tutaj też się dzieje ;:138
Te kwiaty aglaonem to nagroda za uciążliwości w zimie :lol:
A czy one tak 'normalnie' regularnie kwitną ?
I jak często w roku ?
Raz jeszcze dzięki za miłe słowa i odpowiadam: raczej raz na rok, jeśli już, chociaż jak zawsze trafi się jakieś wyrywne do kwitnienia coś, ale ja u siebie tego nie zaobserwowałam. Raczej jak zakwitły i obcięłam kwiaty, to się nie powtórzyło u tej samej, ale może ktoś miał inne przypadki, nie musi to chyba być regułą. Jedne zaczynają teraz, inne pod koniec lata lub wczesną jesienią, to jeśli chodzi o moje. Zimą nie kwitła mi żadna :D
Filigranowa27 pisze:Cudownie,że kwitną aglaonemy , u mnie kiedyś stały wciśnięte w kąt ciemny i tez zakwitły;)
No właśnie, Pati, też któraś mi tak niespodziewanie zakwitła...A, ta najstarsza. Stała w przedpokoju, jasnym ale z dalekim dostępem do okna. Potem jej się odechciało :D Chyba nie ma na nie reguły ;:306

To tak aby Was pomęczyć nieco, rozwinął się całkowicie kwiat, i ponieważ jest to jego debiut u mnie, to zasłużył na pełną sesję. Przedstawiam więc: Aglaonema 'Key Lime' i jej kwiat:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Żeby nie było tak całkiem obrazkowato, niezawodnie kwitnie u mnie znana chyba wszystkim Euphorbia milii od naszej Krysi (Karo):

Obrazek Obrazek

Dziękuję wszystkim z góry za wizyty i miłego wypoczynku życzę :wit
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Lubię takie męczarnie ...obydwa kwiaty przepiękne :heja
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

ale!! Czadowe przyssawki!! ;:oj

Poza tym biorac pod uwagę liście czuję się wielbicielką aglaonem ;:173
Chociaż nie mam ani jednej (jeszcze) :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, Lucynko - dziękuję!
Aguś, Ty mnie nie zachęcaj, bo wiesz że jak mam tę odrobinę czasu, to maltretuję ludzi zdjęciami :;230
Lucynko - bardzo mnie ucieszyło, co napisałaś! Jeśli chcesz, kolejne odrosty, nadające się do cięcia, będę chowała dla Ciebie, ale to może trochę potrwać, bo tegoroczne już powędrowały w inne zielone rączki... ;:196
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-F-7
---

Post »

Ciekawa jestem czy doczekasz się nasion aglaonem ;:224

Masz moją ulubioną odmainę euphorbia millii , która z jednego kwiata wypuszcza następnego :wit
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

Te kolorowe aglaonemy są naprawdę świetne. ;:108
Dobrze, że definitywnie powiedziałem nie roślinom innym, niż sukulenty i hoje, bo teraz pewnie kombinowałbym, żeby wyskrobać jakieś moniaki na takie cudaki. :wink:
Gratuluję kwitnień. :)
Mateusz
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Kwiat key lime po prostu boski ;:3 I do tego mistrzowskie ujęcia.
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”