Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

No typowo sadowniczy to on raczej nie będzie :roll: chyba, że hodowla nas czymś zaskoczy?
Tak się po prostu zastanawiam, co sprawiło, że o nim zapomnieliśmy i zniknął z ogrodów. Na nalewki bezkonkurencyjny, deserowo no cóż... mi tam smakuje :D We Wrocławiu w parku szczytnickim ludzie z wiadrami owoce zbierają. A jednak w ogródkach przydomowych i działkach został wyparty przez porzeczkę, czy agrest. Co z nim nie tak?
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie tylko w Parku Szczytnickim :wink: - przy niektórych skrzyżowaniach również, co moim zdaniem nie jest do końca rozsądne. Fakt, że akurat zarówno w naszym mieście jak i w rejonie derenia (w "wersji" dereń jadalny) jest trochę (zresztą szykując się do egzaminu miałeś z pewnością okazję obejrzeć zarówno egzemplarze w Ogrodzie Botanicznym jak i parkach) :wink:
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

nocny_drwal pisze:został wyparty przez porzeczkę, czy agrest. Co z nim nie tak?
Dereniem trudno jest sobie pojeść- kwaśny jest, nierówno dojrzewa; smaczek ma fajny, ale koszt zakosztowania dość spory(nie każda wyglądająca dobrze sztuka smakuje dobrze).
Dla mnie to smak dzieciństwa, ale jakoś teraz nie mogę go odnaleźć na nowo.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No kwaśny jest, to prawda :D ale agrest też bywa kwaśny, a porównanie ilości agrestu na działkach do ilości derenia to jak ziarenka pisku do pustyni :wink: Zastanawia mnie po prostu sam fakt, że z dość znanej rośliny przed wojną zdegradowano go do miana "ciekawostki".

Może faktycznie przyczyna tkwi w tym, że za czasów swej świetności rósł przy dworkach szlachty, natomiast po wojnie za czasów socjalizmu wymazano to, co szlacheckie. W tym to, co rosło przy takich dworkach. No i szkółkarstwo w tamtym okresie było nastawione na co innego. miało być szybko i tanio.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Marysia II
200p
200p
Od: 8 mar 2008, o 22:59

Dereń jadalny

Post »

Kto posadzi porzeczkę czy agrest - następnego roku ma owoce. Dereń rośnie wolno i trzeba czekać kilka lat aby było co poskubać. W miejsce jednego wyrośniętego derenia można posadzić kilka czy kilkanaście krzaków porzeczek. Nie jest to drzewo o szerokim spektrum zastosowań; nalewka, przetwory i tyle. Na surowo nie każdemu smakuje. Sama dostałam derenia nomen -omen"Radość" i stoi w donicy całe lato i zastanawiam się kogo nim uraczyć bo na mojej działce wielkości chustki do nosa się nie zmieści a ja nie wiem czy doczekałabym się owocowania. Ma wyrafinowany smak, jest zdrowy i wraca wraz z modą na róże jadalne, zioła i wszystko co ekologiczne. Pozdrawiam
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No mi zaowocował w rok po posadzeniu. Sadzonkę kupiłem taką przeciętną, może 2 lata miała. Fakt, że owocowanie było oszałamiające w ilości sztuk jedna :wink: ale było :D . Tak czy siak będę się starał go rozpropagować. Jest to jeden z najwcześniej na wiosnę kwitnących krzewów, więc jako ozdobny jest bardzo uroczy.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, a wczas pyląc jest wspaniałym pożytkiem dla wiosennego rozwoju pszczół.
Mój rosnący w półcieniu jeszcze nie dojrzał. No to kiedy?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mój rósł w cieniu. Teraz będzie miał wreszcie słońce, gdyż orzech nad nim dostał sekatorem :wink:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli to naprawdę dereń ukraińskiej odmiany Radist' to musi być szczepiony bądź okulizowany i już w tej chwili powinien mieć założone pąki kwiatowe na przyszły rok.
Pozdrawiam,

J
Marysia II
200p
200p

Dereń jadalny

Post »

Był przeszczepiany dereniem z rogowskiego arboretum ale szczepienie się nie przyjęło, trzeba powtórzyć.
Kilkoro z moich znajomych co to dorobiło się współczesnych dworków kultywuje tradycje i sadzi przy nich derenie. Owocowanie po kilka sliweczek będzie trwało kilka lat zanim będzie obfite.Pozdrawiam
Marysia II
200p
200p

Dereń jadalny

Post »

We wrześniu byłam na Krymie. Na każdym bazarze bez problemu można było kupić owoce derenia. Jest tam owocem powszechnie spotykanym tak jak winogrona. Widać tam cały czas jest moda na ten owoc. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

maryann pisze:Tak, a wczas pyląc jest wspaniałym pożytkiem dla wiosennego rozwoju pszczół.
Mój rosnący w półcieniu jeszcze nie dojrzał. No to kiedy?
Moje dwie siewki dawno zapomniały o owocach , jedna siarczyście kwaśna , druga nawet dość słodka . Owoców może ze 20 , ale za rok powinno być lepiej , bo pąków moc .

Pozdrawiam , kozula .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

byle do wiosny? :roll:
Obrazek
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Jakub, czy Twój dereń ma teraz takie pąki na przyszłoroczne kwiaty? Muszę jutro sprawdzić na swoim - ma dopiero 2 lata.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie, to zdjęcie z wiosny :wink: a właściwie końca zimy
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Zablokowany