Róże u Doroty...2015
- nifredil
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże u Doroty...2015
Podobno nawet odczyn gleby może zmienić kolorystykę róży o kilka tonówwanda7 pisze: Ze swojego doświadczenia wiem, że zestawienia kolorystyczne tak naprawdę widać dopiero "w praniu", na własnych rabatach. To, co wydawało mi się pasować kolorem na zdjęciach, czasem okazywało się nietrafione w rzeczywistości. I na odwrót. Podobnie z wysokością. W różnych ogrodach róże dorastają do różnych wysokości i zdarza się, że jedne zasłaniają drugie, choć w opisie miało być inaczej.

- daysy
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorotko widzę, że masz te same wątpliwości przy zakłądaniu nowej rabatki co ja
. Głowa do góry, przecież zawsze mozna przesadzić.
Ja mam wątpliwości przed, w trakcie i po posadzeniu
Witaj w klubie 

Ja mam wątpliwości przed, w trakcie i po posadzeniu

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Witajcie
Bardzo przepraszam za tę kilkudniową ciszę...Miałam bardzo ciężki tydzień w pracy, który na szczęście powoli dobiega końca. Wracałam późno i już nic mi się nie chciało. Na dodatek zima strasznie się dłuży i chyba z tego powodu mam doła
Nie omieszkałam jednak odwiedzić OBI, żeby chociaż trochę poprawić sobie humor. Bardzo ucieszyło mnie to co zobaczyłam...Pokazały się cebule lilii, dalie i inne cebulowe. Kupiłam nasiona szałwii trójbarwnej i mieszankę niebieskich kwiatów cieniolubnych. Na dodatek na wyprzedaży są też różne gadżety ogrodowe. I tak nabyłam cztery bardzo duże donice za jedyne 12,50 zł jedna
. M się cieszy, że będę sadzić róże do donic i pewnie w ten sposób uratuje trawnik
. Nie wie biedaczek, że donice będą dla róż, na które nie będę miała w danej chwili pomysłu...a do trawnika i tak się dobiorę...to nieuniknione 
Kochani chciałam Wam bardzo podziękować za tak dużą chęć pomocy w trudnym dla mnie wyborze. Ułatwiło mi to podjęcie decyzji. W demokracji większość decyduje, a tu jednogłośnie wszystkie wybrałyście wersję trzecią, która to jest pomysłem naszej kochanej Majeczki. Nie pozostaje mi nic innego jak wybrać zgodnie z Waszą opinią
...Przyznam się, że róże i tak już zamówiłam po dwie sztuki wcześniej, bo ta wersja też do mnie najbardziej przemawiała. Muszę domówić tylko po jednej szt. Princess Anne i Maid Marion
Bardzo się cieszę, że trafiłam na to Forum. Jest tutaj tyle wspaniałych osób, które zawsze chętnie pomogą, poradzą, na które zawsze można liczyć. Wielkie buziaki dla Was wszystkich za wielkie serce
Dla wszystkich Leonardo da Vinci

Jolu April myślałam, oj myślałam, ale dzięki Wam już nie łamię sobie głowy
Po bokach i ja umieszczę tę teoretycznie najwyższą Geoff Hamilton, a czas pokaże czy ona taka będzie. Wolałabym aby wszystkie były mniej więcej równe, takie było założenie...natura jednak rządzi się swoimi prawami.
Szamanko 150 szt. już przekroczone
Ewa jesteśmy zgodne, więc będzie 3
Moniś
Shreka oglądałam wszystkie części i też wybrałam 3.
A do ogrodu zapraszam jak tylko będziesz w mojej okolicy
Dla Was dziewczyny Gloria Dei

Aniu Taro Oj, szkodniki z moich psiaków straszne - szczególnie ten owczarek niemiecki, ale i tak je
i wybaczam im wszystko.
W tym roku na nowej rabacie wysieję jednoroczne, no chyba , że wpadnę na jakiś inny pomysł.
Ostatnio jestem padnięta już o 23, ale w weekend może sobie to odbiję i dłużej pobuszuję po FO.
Sabinko też lubię mocne akcenty kolorystyczne. Monotonia mnie nudzi i stąd pomysł na rabatę pomarańczowo - żółtą. Wiosna i lato cieszy tysiącami kolorów i trudno tego nie wykorzystać w ogrodzie.
Też stawiam na 3
Majeczko
Kochana, nieoceniona, moja mistrzyni
Twoje zestawienia róż są genialne, więc uczę się i czerpię rady od mistrzyni. Posłuchałam Twojej sugestii...oj będzie pięknie. Już nie mogę się doczekać aż zobaczę jak zakwitną te piękności 
Jeśli chodzi o obsadzenie tej wyższej to znów będę Ci zawracać głowę, bo jeszcze nie mam pomysłu, jakimi różami ją obsadzić? Myślę, że warto byłoby posadzić coś większego i jaśniejszego jako tło...
Z jednej strony tę rabatę da się wydłużyć...z drugiej już nie ma takiej możliwości.
Aniu Pulpa222 postanowiłam dobrze zaplanować tę rabatę, bo Austinki to moje
róże. Poza tym miejsce w ogrodzie mocno się kurczy i dlatego chciałabym je dobrze wykorzystać.
Wybrałaś Aniu bardzo ładne różyczki i będzie u Ciebie pięknie i kolorowo. Na pewno już zaplanowałaś gdzie posadzić swoje nowe nabytki.
Anuleczko dziękuję za udział w dyskusji - 3 górą
Dla Was kolejna ' energetyczna ' Queen of Hearts

Za chwilę dalszy ciąg odpowiedzi. Zabrakło uśmieszków....

Bardzo przepraszam za tę kilkudniową ciszę...Miałam bardzo ciężki tydzień w pracy, który na szczęście powoli dobiega końca. Wracałam późno i już nic mi się nie chciało. Na dodatek zima strasznie się dłuży i chyba z tego powodu mam doła

Nie omieszkałam jednak odwiedzić OBI, żeby chociaż trochę poprawić sobie humor. Bardzo ucieszyło mnie to co zobaczyłam...Pokazały się cebule lilii, dalie i inne cebulowe. Kupiłam nasiona szałwii trójbarwnej i mieszankę niebieskich kwiatów cieniolubnych. Na dodatek na wyprzedaży są też różne gadżety ogrodowe. I tak nabyłam cztery bardzo duże donice za jedyne 12,50 zł jedna

Kochani chciałam Wam bardzo podziękować za tak dużą chęć pomocy w trudnym dla mnie wyborze. Ułatwiło mi to podjęcie decyzji. W demokracji większość decyduje, a tu jednogłośnie wszystkie wybrałyście wersję trzecią, która to jest pomysłem naszej kochanej Majeczki. Nie pozostaje mi nic innego jak wybrać zgodnie z Waszą opinią

Bardzo się cieszę, że trafiłam na to Forum. Jest tutaj tyle wspaniałych osób, które zawsze chętnie pomogą, poradzą, na które zawsze można liczyć. Wielkie buziaki dla Was wszystkich za wielkie serce

Dla wszystkich Leonardo da Vinci

Jolu April myślałam, oj myślałam, ale dzięki Wam już nie łamię sobie głowy

Po bokach i ja umieszczę tę teoretycznie najwyższą Geoff Hamilton, a czas pokaże czy ona taka będzie. Wolałabym aby wszystkie były mniej więcej równe, takie było założenie...natura jednak rządzi się swoimi prawami.
Szamanko 150 szt. już przekroczone

Ewa jesteśmy zgodne, więc będzie 3

Moniś

A do ogrodu zapraszam jak tylko będziesz w mojej okolicy

Dla Was dziewczyny Gloria Dei

Aniu Taro Oj, szkodniki z moich psiaków straszne - szczególnie ten owczarek niemiecki, ale i tak je

W tym roku na nowej rabacie wysieję jednoroczne, no chyba , że wpadnę na jakiś inny pomysł.
Ostatnio jestem padnięta już o 23, ale w weekend może sobie to odbiję i dłużej pobuszuję po FO.
Sabinko też lubię mocne akcenty kolorystyczne. Monotonia mnie nudzi i stąd pomysł na rabatę pomarańczowo - żółtą. Wiosna i lato cieszy tysiącami kolorów i trudno tego nie wykorzystać w ogrodzie.
Też stawiam na 3

Majeczko

Jeśli chodzi o obsadzenie tej wyższej to znów będę Ci zawracać głowę, bo jeszcze nie mam pomysłu, jakimi różami ją obsadzić? Myślę, że warto byłoby posadzić coś większego i jaśniejszego jako tło...
Z jednej strony tę rabatę da się wydłużyć...z drugiej już nie ma takiej możliwości.
Aniu Pulpa222 postanowiłam dobrze zaplanować tę rabatę, bo Austinki to moje

Wybrałaś Aniu bardzo ładne różyczki i będzie u Ciebie pięknie i kolorowo. Na pewno już zaplanowałaś gdzie posadzić swoje nowe nabytki.
Anuleczko dziękuję za udział w dyskusji - 3 górą

Dla Was kolejna ' energetyczna ' Queen of Hearts

Za chwilę dalszy ciąg odpowiedzi. Zabrakło uśmieszków....
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
dorotka350 pisze:...Nie omieszkałam jednak odwiedzić OBI, żeby chociaż trochę poprawić sobie humor. Bardzo ucieszyło mnie to co zobaczyłam...Pokazały się cebule lilii, dalie i inne cebulowe. Kupiłam nasiona szałwii trójbarwnej i mieszankę niebieskich kwiatów cieniolubnych. Na dodatek na wyprzedaży są też różne gadżety ogrodowe. I tak nabyłam cztery bardzo duże donice za jedyne 12,50 zł jedna. M się cieszy, że będę sadzić róże do donic i pewnie w ten sposób uratuje trawnik
. Nie wie biedaczek, że donice będą dla róż, na które nie będę miała w danej chwili pomysłu...a do trawnika i tak się dobiorę...to nieuniknione

Ciesze sie z kazdej donicy, w ktorej zamieszka roza

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Ewa7
- 200p
- Od: 27 paź 2013, o 09:31
- Kontakt:
Szkoda , że u nas nie ma OBI , ale od czego jest internet ?:-) Zamówiłam też kilka ozdobek do ogrodu - to wszystko przez tą zimę 

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
c.d.
Mati
Jednak udało Ci się mnie znaleźć. Fajnie, że jesteś.
Aniu sweety
Nie jesteś spóźniona, właśnie wpadłaś w dobrej chwili.
Wersja 3 jednogłośnie wybrana.
Małgosiu oglądając Twój ogród nie mogę powiedzieć żebyś była chaotyczna. Moim zdaniem wszystko jest na swoim miejscu i mnie u Ciebie bardzo się podoba...no i oczywiście atmosfera
Nawet nie wiesz jak się ucieszyłam, że masz Abrahamka.... takie cudeńko. To już mnie od siebie nie wygonisz... Z niecierpliwością będę czekała na pierwsze kwiaty Twojego AD.
Aniu AnaAn
Tak owczarek to wielki czaruś. Niejednego zwiodło to ' biedne ' spojrzenie, ale to pozory. Ziółko z niego nieliche
...Długo musiałabym wymieniać wszystkie psoty i szkody jakie wyczynia. W domu nazywamy go ślusarzem, stolarzem, blacharzem...w zależności od strat jakich nam przysporzy.
Bardzo dziękuję za podpowiedź o kolorze Princess Anne i Maid Marion. Tylko u Ciebie widziałam te róże i dlatego zawracałam Ci głowę.
Jak wyżej pisałam została wybrana wersja 3.
Letnia rabata

Tolinko
Zdjęcia nie mam, bo na razie jest tylko ta podwyższona rabata, którą zaczęłam tworzyć jesienią. Druga ta niższa powstanie wiosną jak dziabnę trochę trawnika
. Stanowisko jest południowo wschodnie. Słońce będzie tam max do godz.15 i to też nie w każdym miejscu. Myślę, że różom to wystarczy, tym bardziej, że angielki nie lubią bardzo mocnego słońca przez cały dzień.
Beatko plany są w trakcie realizacji...Najważniejsze, że róże już zamówione
Resztę będę robić na wiosnę.
Widziałam Twoją rabatę i bardzo mi się podoba...to nic, że na efekty trzeba poczekać dwa, trzy lata...Myślę, że warto. Zakochałam się w Twojej The Albrinhton, ale dzisiaj doczytałam, że to rambler. A widziałabym ją na tej podwyższonej rabacie...tylko, że ona wielka ma być.... to tam odpada.
Majeczko
Od wczoraj nie mogę napatrzeć się na zdjęcia, które mi podlinkowałaś. Ciągle do nich wracam i już próbuję sobie wyobrazić te śliczności u siebie. Kochana jesteś i z serca Ci dziękuję za pomoc
Dla Ciebie bukiecik Artemis

Krysiu dopisuj, dopisuj...potem będziemy wymieniać doświadczenia i wzajemnie oglądać nasze panny.
Link, który wstawiła Majka określiłaś
Prawda, że genialne te zestawienia?
Ewa ewazawady od wczoraj nie mogę od tych zdjęć oderwać oczu. I już oczami wyobraźni widzę te kolory u siebie
Wandziu tak bywa z kolorami , a jak coś nie będzie do siebie pasowało to pod ręką jest szpadel i zmiana miejsca. Najbardziej chciałabym trafić z podobną wysokością. Jedynym wyjątkiem jest Geoff Hamilton, który z założenia ma być wyższy - dlatego pójdzie na boki...Czas pokaże jak będą rosły wszystkie wybrane przeze mnie róże, ale tak jak mówisz nic nie jest stałe i zawsze można dokonać jakiś zmian
Tolinko
bardzo Ci dziękuję. Jesteś kochana, że pomyślałaś i podrzuciłaś mi ten link. W wolnej chwili dokładnie przejrzę ten blog, bo widzę tam dużo ciekawych informacji.
Sabinko masz rację. Duże znaczenie ma nie tylko stanowisko, gleba, ale i pora roku. Na jesieni róże mają zwykle ciemniejsze kwiaty o bardziej wyrazistych kolorach.
Z wysokością też może być różnie. U mnie większość róż osiąga większe rozmiary niż te podawane w szkółkach...oczywiście są wyjątki jak piszesz - wspomniana wcześniej Comte. Dużo też zależy od samej sadzonki...tak myślę. W tym pierwszym sezonie między te nowe róże posieję jednoroczne, a potem zobaczę jak po pierwszym roku będę rosły poszczególne odmiany...Zawsze jest możliwość jakiś roszad
Nie mniej starałam się wybierać takie o podobnym wzroście, a czy to się sprawdzi, czas pokaże....
Daysy wątpliwości są zawsze, ale wiem ,że Majka ma zmysł do łączenia kolorów jak rzadko kto. I w tej kwestii ufam jej i wiem, że takie rozwiązanie będzie dobre
Może być tylko sytuacja, że któraś róża się nie sprawdzi...ale na to już nikt nie ma wpływu.
Alexio donic mam już dużo, co bardzo mnie cieszy. Teraz tylko muszę znaleźć lokatorki do nich
A chłopaki i tak są
. Mój M znosi wszystkie moje pomysły...I te ogrodowe i te całkiem innej natury
Dziewczyny dla was letni rabatowy misz- masz

Justi wstawiam zdjęcie Hot Chocolate

Ewa ja OBI mam ok. 1 km. Latem na rowerze jeździmy z M i zawsze coś wypatrzę do ogrodu. Często też mają fajne wyprzedaże.
Mme Isaac Pereire

Mati

Aniu sweety

Wersja 3 jednogłośnie wybrana.
Małgosiu oglądając Twój ogród nie mogę powiedzieć żebyś była chaotyczna. Moim zdaniem wszystko jest na swoim miejscu i mnie u Ciebie bardzo się podoba...no i oczywiście atmosfera

Nawet nie wiesz jak się ucieszyłam, że masz Abrahamka.... takie cudeńko. To już mnie od siebie nie wygonisz... Z niecierpliwością będę czekała na pierwsze kwiaty Twojego AD.
Aniu AnaAn

Tak owczarek to wielki czaruś. Niejednego zwiodło to ' biedne ' spojrzenie, ale to pozory. Ziółko z niego nieliche

Bardzo dziękuję za podpowiedź o kolorze Princess Anne i Maid Marion. Tylko u Ciebie widziałam te róże i dlatego zawracałam Ci głowę.
Jak wyżej pisałam została wybrana wersja 3.
Letnia rabata

Tolinko

Zdjęcia nie mam, bo na razie jest tylko ta podwyższona rabata, którą zaczęłam tworzyć jesienią. Druga ta niższa powstanie wiosną jak dziabnę trochę trawnika

Beatko plany są w trakcie realizacji...Najważniejsze, że róże już zamówione

Widziałam Twoją rabatę i bardzo mi się podoba...to nic, że na efekty trzeba poczekać dwa, trzy lata...Myślę, że warto. Zakochałam się w Twojej The Albrinhton, ale dzisiaj doczytałam, że to rambler. A widziałabym ją na tej podwyższonej rabacie...tylko, że ona wielka ma być.... to tam odpada.
Majeczko

Dla Ciebie bukiecik Artemis

Krysiu dopisuj, dopisuj...potem będziemy wymieniać doświadczenia i wzajemnie oglądać nasze panny.
Link, który wstawiła Majka określiłaś

Ewa ewazawady od wczoraj nie mogę od tych zdjęć oderwać oczu. I już oczami wyobraźni widzę te kolory u siebie

Wandziu tak bywa z kolorami , a jak coś nie będzie do siebie pasowało to pod ręką jest szpadel i zmiana miejsca. Najbardziej chciałabym trafić z podobną wysokością. Jedynym wyjątkiem jest Geoff Hamilton, który z założenia ma być wyższy - dlatego pójdzie na boki...Czas pokaże jak będą rosły wszystkie wybrane przeze mnie róże, ale tak jak mówisz nic nie jest stałe i zawsze można dokonać jakiś zmian

Tolinko

Sabinko masz rację. Duże znaczenie ma nie tylko stanowisko, gleba, ale i pora roku. Na jesieni róże mają zwykle ciemniejsze kwiaty o bardziej wyrazistych kolorach.
Z wysokością też może być różnie. U mnie większość róż osiąga większe rozmiary niż te podawane w szkółkach...oczywiście są wyjątki jak piszesz - wspomniana wcześniej Comte. Dużo też zależy od samej sadzonki...tak myślę. W tym pierwszym sezonie między te nowe róże posieję jednoroczne, a potem zobaczę jak po pierwszym roku będę rosły poszczególne odmiany...Zawsze jest możliwość jakiś roszad

Daysy wątpliwości są zawsze, ale wiem ,że Majka ma zmysł do łączenia kolorów jak rzadko kto. I w tej kwestii ufam jej i wiem, że takie rozwiązanie będzie dobre

Alexio donic mam już dużo, co bardzo mnie cieszy. Teraz tylko muszę znaleźć lokatorki do nich

A chłopaki i tak są

Dziewczyny dla was letni rabatowy misz- masz

Justi wstawiam zdjęcie Hot Chocolate

Ewa ja OBI mam ok. 1 km. Latem na rowerze jeździmy z M i zawsze coś wypatrzę do ogrodu. Często też mają fajne wyprzedaże.
Mme Isaac Pereire

- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
cześć,
Tak wyglądała moja Hot Chocolate w momencie zakupu,

Prawie żadne zdjęcie nie oddaje jej prawdziwego koloru, to właściwie też, bo HC wyszła jakby była lawendowa, a była miedziana.. ciężko to wytłumaczyć.
No i liczę na twoje zdjęcia w sezonie
zgrałyśmy się w tym samym momencie....
Tak wyglądała moja Hot Chocolate w momencie zakupu,

Prawie żadne zdjęcie nie oddaje jej prawdziwego koloru, to właściwie też, bo HC wyszła jakby była lawendowa, a była miedziana.. ciężko to wytłumaczyć.
No i liczę na twoje zdjęcia w sezonie

Pozdrawiam
- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Dorotko...i poco ty wspominałaś o OBI.. i liliach i donicach...
kombinuję i kombinuję i nic wykombinować nie potrafię..jakiego fortelu użyć żeby eM skusił się na przejażdżkę w tamte strony

-
- 500p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Sabinko, wymyśl coś z działu budowlanego co jest Ci "niezbędne" np. jakiś klej do sklejenia czegoś pękniętego (zawsze możesz coś mało wartościowego uszkodzić) 

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
Justi
Kwiaty naszych HC wyglądają podobnie. A kolor jest faktycznie trudny do określenia i uchwycenia przez aparat
Jak tylko zakwitnie to zdjęcia na pewno wstawię.
Sabinko coś wymyślisz....My, kobiety mamy swoje sposoby na naszych M
Oni lubią tego typu markety. Zawsze znajdą tam coś dla siebie...A to śrubki, zawiasy, wiertła itp., a my tymczasem w drugą stronę na dział ogrodowy
Ewazawady dobrze radzisz
Ja zawsze znajdę pretekst, żeby wstąpić do OBI, a potem zanim M się zorientuje, jestem już przy kasie z nowymi zakupami
Jutro planuję mały rajd po Castoramie, Liroy M, a nuż coś ciekawego wpadnie mi w łapki?
Kilka letnich wspomnień.
Gartentraume

Clair Renaissance

Pink Peace

Ballade

Queen Elizabeth

Lea Renaissance

Takie tam

[/URL

Kwiaty naszych HC wyglądają podobnie. A kolor jest faktycznie trudny do określenia i uchwycenia przez aparat

Jak tylko zakwitnie to zdjęcia na pewno wstawię.
Sabinko coś wymyślisz....My, kobiety mamy swoje sposoby na naszych M

Oni lubią tego typu markety. Zawsze znajdą tam coś dla siebie...A to śrubki, zawiasy, wiertła itp., a my tymczasem w drugą stronę na dział ogrodowy

Ewazawady dobrze radzisz

Jutro planuję mały rajd po Castoramie, Liroy M, a nuż coś ciekawego wpadnie mi w łapki?

Kilka letnich wspomnień.
Gartentraume

Clair Renaissance

Pink Peace

Ballade

Queen Elizabeth

Lea Renaissance

Takie tam

[/URL

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Dorotko, wszystkiego naj naj dla Ciebie
Pięknie pokazujesz swój ogród

Pięknie pokazujesz swój ogród

- beatris
- 200p
- Od: 16 mar 2008, o 15:20
Dorotko uwielbiam floksy , ale Lea juz cudenko 

"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Wiesz, że ta dalia ma cudny kolor

Jesteś zadowolona z Ballade...? widziałam ją już wcześniej u Agnieszki Safoya.
- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Moje miejsce pod róże, na razie jest przekopywane przez psy, ale niedługo koniec zabawy
. Postawimy ogrodzenie i zobaczymy, jak to będzie
. To czekanie na możliwość wzięcia się do pracy, mnie wykańcza. Chciałoby się już, a tu stop
.
A jeszcze piszesz, że potrzeba 3 lat, żeby róże pokazały cały swój urok. Pozostaje więc dalej oglądać Twoje różyczki i zastanawiać się, dlaczego nie ma ich na mojej liście
.

A jeszcze piszesz, że potrzeba 3 lat, żeby róże pokazały cały swój urok. Pozostaje więc dalej oglądać Twoje różyczki i zastanawiać się, dlaczego nie ma ich na mojej liście

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych