Mój ogród- moja oaza spokoju

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród- moja oaza spokoju

Post »

Aniu :wit
Twój ogród ma wielki potencjał. Tyle miejsca do obsadzenia. ;:oj
Położenie domu nad stawem przypomina mi angielską posiadłość.
Może pomyślisz o zrobieniu bindaża ?
:wit
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rzeczywiście teren z potencjałem. Ale widać także efekty.
Wpadły mi w oko Twoje lilie, wiąz miniaturowy i ten płaczący, na samym początku wątku.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu przede wszystkim masz piękny DOM :) to najważniejsze :) cudny staw, to też super sprawa. Mało kto może się tym pochwalić :) no i kawał ziemi :) piękne brzozy- niech zostanie taki urokliwy kącik. Może z czasem jakaś romantyczna ławeczka ? na pewno już masz porad aż za dużo od mądrych i doświadczonych forumowiczów. Ale jeszcze moje :) masz duzą działkę i ja bym stawiała na duże kwitnące( i nie tylko) drzewa. Małe są dobre na malutkie ogródki, u Ciebie zginą na tym sporym terenie. Wiadomo krzewy jak najbardziej , ale Ty masz gdzie wyeksponować duże piękne drzewa. Ja bym je sadziła nie na środku, tylko po bokach. Rośliny na środku w przyszłości przeszkadzają w koszeniu trawnika ( wiem z doświadczenia) i tworzą jakby chaos. Ja lubię wolną przestrzeń, podobnie jak w mieszkaniu, nie lubię kiedy jest zagracone. Posadziłabym magnolie, kwitnące derenie, duże kaliny, bzy, czeremchę, akacje, forsycję, katalpę, paulownie--to są tylko sugestie . A w koło budynku--tak jak już zresztą robisz mniejsze rośliny i kwiaty . Ale to tylko sugestia jak ja bym zagospodarowała taki spory teren :) Pięknie tam masz i zrobisz z tego cacko--zresztą już masz cacko :) ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

WOW!!! Tyle pomysłów naraz. Matko idzie się pogubić. Ale ja straciłam czasu nie będąc tutaj z Wami. A mogłabym już tamtej wiosny cuda porobić. Dziękuję że jesteście ze mną i dajecie mi tyle inspirujących pomysłów. Wszystkie są bardzo ciekawe i z pewnością będę z nich korzystać przy dalszym komponowaniu mojego ogrodu. A efektami będę się dzielić na FO. JESTEŚCIE WSPANIALI.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

No ja myślę,że się podzielisz metamorfozami ogrodu :wink:
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p

Post »

Przemku altanka jest w planach. Ale oczekuje na przypływ finansów. Ale jak ja tak będę wydawać kasę na rośliny to nie wiem kiedy się pojawi. HAHAHA. Pomysł z donicami pływającymi mnie zainspirował i już pobiegłam do garażu i oto niespodzianka. Styropian jest, donice są, szczepki pelargonii są, ziemia do kwiatów jest. Więc z wiosną do dzieła ruszam. POMYSŁ NIEZIEMSKI. Dziękuję. Ale będzie pięknie.

Karolinko wszystkie drzewa, które wymieniłaś mam w ogrodzie ale są jeszcze małe i oczywiście posadzone bez sensu. Teraz już to wiem i na wiosnę czeka mnie full roboty. Też nie lubię bałaganu a jak na razie to sobie taki na własne życzenie do ogrodu wprowadziłam nie znając podstawowych zasad. Ławeczka do kącika brzozowego jest w trakcie wykonania. Zrobię zdjęcia jak będzie gotowa. I za to Wam wszystkim dziękuję.

Madziu wiązy to moje oczka w głowie. Liliowce też mam tylko zamiast je posadzić koło stawu to sobie rosną na rabacie koło domu. Przesadzanie zaplanowane.

Ignis05 - nie wiem co to bindaż. Wyjaśnij proszę.

Bejka1970 - kochana jesteś moim rocznikiem, miło mi. ja jestem maniaczką wszelkich roślin, wszystkie mi się podobają bo jedne sa piękniejsze od drugich, oczywiście mam irysy i rosną już przy stawie, zrobię zdjęcia na wiosnę, Liliowce też są tyle że nie tam gdzie powinny być. Hahahahha

Kasiula byle do wiosny i ruszamy z kopyta.

Paulii dziękuję za miłe słowa. Bardzo mi miło że będziesz gościem w moim ogrodzie. Zapraszam również w realu na kawkę.

Wszystkich zapraszam bardzo serdecznie. Wpadajcie jak tylko znajdziecie chwilkę.

Dorciu obiecuję że nawet w pidżamie będę latać po ogrodzie i pstrykać fotki.
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Aniu wierzę że będzie cudnie. Już się nie mogę doczekać .Najlepiej cieszą rzeczy zrobione przez siebie samego i do tego tanim kosztem. Ja też mam spory wydatek na wiosnę. A zaczynało się niewinnie. Teraz płać i płacz ;:306
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Tak sobie jeszcze pomyślałem jakbyś już kiedyś miała tę altanę wiadomo latem goście bardziej na powietrzu impreza do rana. Można by było umocować na kwadracie styropianu kupioną latarnię. Włożyć świecę i puścić na wodę. Wieczorkiem nastrój jak znalazł.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tyle pomysłów dotyczących stawu ;:oj Nie skorzystam,bo mój 200 m od ogrodu ;:222 Ależ ci zazdroszczę :wink: Nie pochwaliłam wrzosów,a zwróciłam uwagę od razu,bo u mnie nic się nie szykują ;:131 Takie dorodne są u ciebie,że chyba ja się jeszcze nie poddam i spróbuję od wiosny ;:oj
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Aniu :) Bindaż to taka aleja w tunelu z roślin.

Zobacz tu jest to wyjaśnione i opisane :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Binda%C5%BC

Oczywiście, można zrobić coś w tym rodzaju, np z pnących róż lub innych pnączy jak powojniki czy glicynia.
:wit
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Piękne te ostróżki..po prostu cuda..Nie znam jeszcze wielu kwiatów..Wszystkie kwiaty masz takie łądne , zadbane..cudne róże i w ogóle..
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p

Post »

Przemku skąd Ty czerpiesz te pomysły. Latarenka na wodzie. Matko ale romantycznie. Znowu mnie czeka wydatek. Musze zacisnąć bardziej pasa. Już chce wiosnę.

Rozana ja też nie znałam nazw kwiatów, nawet nie wiedziałam że taka siła w nich jest i taka magia, która potrafi pochłonąć Cię bez końca. Polecam załapać bakcyla. Przysiądź się bliżej a drogą kropelkową Cię pozytywnie zarażę.

Ignis05 już wiem co to bindaż -kolejne cudo o które będę prosić mojego małżonka - złotą rączkę.

Miriam nie poddawaj się wrzosy są cudne tylko trzeba je ciąć odpowiednio i w odpowiednim czasie. Ja już to wiem, a wcześniej różnie bywało i bez strat się nie obeszło.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Aniu, ja czytam poznaję i nadal mało wiem..Już sie zaraziłam..hihi..
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p

Post »

Martusiu człowiek uczy się całe życie a i tak całej wiedzy nie jest w stanie posiąść. Spokojnie, pomalutku i do przodu. Nie od razu Kraków zbudowali. ja też się uczę. Ale w grupie siła. Damy radę i będzie pięknie w naszych ogrodach.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Bindaż ,wolę alejka -glicynie dobry pomysł,ale rewelacyjnie też wyglądają złotokapy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”