Poleciałam po ziemię i skończyło się dużymi zakupami. W mojej Casto mieli storczyki przekwitłe na wyprzedaży. Miniaturki po 3 zł, standardy po 5 zł
Betonowy balkon w środku miasta cz.2
- Ania76
- 200p

- Od: 6 sty 2006, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Betonowy balkon w środku miasta cz.2
Kupiłam w Casto.
Poleciałam po ziemię i skończyło się dużymi zakupami. W mojej Casto mieli storczyki przekwitłe na wyprzedaży. Miniaturki po 3 zł, standardy po 5 zł
- Magdallena
- 1000p

- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basiu, i uprawiałaś mimozę na balkonie? Nie udało się jej przezimować w mieszkaniu? Ciekawa roślina, ale chyba mam zbyt mało miejsca na nią. Aniu, kiedy planujesz wsiać mimozę? Napisz, jak idzie jej uprawa.
I jeszcze zdjęcia z Tajlandii - moimi roślinami raczej nie będę się chwalić
dziś wyrzuciłam kolejną.

I jeszcze zdjęcia z Tajlandii - moimi roślinami raczej nie będę się chwalić

- Blueberry
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Piękne zdjęcia
wydaje mi się że kilka znajomych roślin na nich widzę 
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Ania76
- 200p

- Od: 6 sty 2006, o 18:46
Madziu, wczoraj posiałam nasionka. Jak wzejdą to służę sadzonką 
- arameic

- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
Cudowne miejsca w tej Tajlandii odwiedziłaś, Madziu
.
Co do mimozy, to możliwe, że udałoby się ją przezimować, gdyby nie ten szkodnik - przędzior
. Roślinki były w pokoju córki i ona się nimi zajmowała, a mnie nie przyszło do głowy, że gęstą pajęczynę na nich zastanę. Na balkon ich nie wynosiłam, stały na północno-wschodnim parapecie, bo zauważyłam, że lepiej rosną w umiarkowanym cieniu, niż na słońcu. W tym sezonie znowu je wysieję, bo bardzo wdzięczne są. Zaraz zamówię nasionka. 
Co do mimozy, to możliwe, że udałoby się ją przezimować, gdyby nie ten szkodnik - przędzior
- maadro
- 1000p

- Od: 17 mar 2014, o 20:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziu
Mnie też zaskoczyła ta informacja o drzewach naszego klimatu w Tajlandii, ale znalazłam ją w Wikipedii.
Jak rośnie u Ciebie drzewo smocze ? może poprowadź jako bonsai ?
Mnie też zaskoczyła ta informacja o drzewach naszego klimatu w Tajlandii, ale znalazłam ją w Wikipedii.
Jak rośnie u Ciebie drzewo smocze ? może poprowadź jako bonsai ?
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
balkonowo i doniczkowo
- Magdallena
- 1000p

Tak, Natalio, kilka znajomych, choć osobiście i tak nie znałam ich nazwy - na jednym ze zdjęć jest chyba kroton, a to z dużymi jasnozielonymi liśćmi w białe plamy to difenbachia - widziałam kilka dni temu w Carrefourze.
Aniu, dziękuję za propozycję obdarowania sadzonką mimozy
Powiedz, wzeszło Ci już coś z tych posianych nasion?
Basiu, a Ty zamówiłaś nasiona mimozy? Dobra wiadomość, że mimoza woli cień. Na mój balkon by się nadała. Masz jakieś jej zdjęcia? Ciekawa jestem, jak duża rośnie w doniczce.
Ewo, pytasz o drzewo smocze. Mam dwa "szczypiorki" o wysokości 20-30 cm. Na szczęście dość wolno rośną- mają ponad półtora roku. Myślę, że jak już będą za duże na moje warunki, to je komuś oddam. Na razie niech sobie spokojnie rosną.
Aniu, dziękuję za propozycję obdarowania sadzonką mimozy
Basiu, a Ty zamówiłaś nasiona mimozy? Dobra wiadomość, że mimoza woli cień. Na mój balkon by się nadała. Masz jakieś jej zdjęcia? Ciekawa jestem, jak duża rośnie w doniczce.
Ewo, pytasz o drzewo smocze. Mam dwa "szczypiorki" o wysokości 20-30 cm. Na szczęście dość wolno rośną- mają ponad półtora roku. Myślę, że jak już będą za duże na moje warunki, to je komuś oddam. Na razie niech sobie spokojnie rosną.
- szy---

- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Piękne zdjęcia,
co do mimozy to też ją muszę wysiać, nasiona już mam. 
- arameic

Madziu, nasion jeszcze nie zamówiłam, bo chcę tak wycyrklować, by od tego samego sprzedającego kupić jeszcze parę ciekawostek i tak przeglądam aukcję za aukcją i zerkam, co tam ludzie mają
.
Poza tym z wysiewaniem mimozy nie ma co się śpieszyć, bo siewki są bardzo delikatne i wskazane jest raczej, by moment, kiedy wzejdą, przypadł na czas, gdy już będzie wystarczająco dużo światła za dnia, czyli marzec - tradycyjnie dla wysiewów.
Zdjęć poszukam, bo jakieś na pewno były, o ile nie poszły się naprawiać razem z komputerem, gdy moja córcia zrobiła mu ostatnio spore 'kuku'
.
Co do wielkości, to zaobserwowałam, że mimozy rosną zależnie od wielkości doniczki, w której je umieścisz, jednak (według mnie) najpiękniej wyglądają te niewielkie, ich koronkowe liście są wprost urocze
. Tak więc najmniejsza miała 15 cm, a największa około metra - tę oczywiście podpierałam kijkiem, bo łodygi są dosyć wiotkie. 
Poza tym z wysiewaniem mimozy nie ma co się śpieszyć, bo siewki są bardzo delikatne i wskazane jest raczej, by moment, kiedy wzejdą, przypadł na czas, gdy już będzie wystarczająco dużo światła za dnia, czyli marzec - tradycyjnie dla wysiewów.
Zdjęć poszukam, bo jakieś na pewno były, o ile nie poszły się naprawiać razem z komputerem, gdy moja córcia zrobiła mu ostatnio spore 'kuku'
Co do wielkości, to zaobserwowałam, że mimozy rosną zależnie od wielkości doniczki, w której je umieścisz, jednak (według mnie) najpiękniej wyglądają te niewielkie, ich koronkowe liście są wprost urocze
- Magdallena
- 1000p

Witaj Szymku
Masz teraz ferie? Masz czas na rośliny? Co już wysiałeś?
Basiu, dzięki za informacje o mimozie. Muszę Ci powiedzieć, że jestem bardzo zaskoczona tym, że to w miarę popularna roślina i że Forumowicze sami ją wysiewają i uprawiają. Nigdy wcześniej o niej nie słyszałam i wydawała mi się ultra egzotyczna. Kupujesz na alle? Ja dziś przeglądałam begonie, lilie, tawułki i canny - je zamierzam kupić, bo dobrze im u mnie. Sieję absolutne minimum, nie będę robiła setnego podejścia do roślin, do których nie mam ręki. Ale i tak się tego uzbiera... a miejsca brak.
Odezwę się w weekend bo mam w planach prace ogrodnicze
Basiu, dzięki za informacje o mimozie. Muszę Ci powiedzieć, że jestem bardzo zaskoczona tym, że to w miarę popularna roślina i że Forumowicze sami ją wysiewają i uprawiają. Nigdy wcześniej o niej nie słyszałam i wydawała mi się ultra egzotyczna. Kupujesz na alle? Ja dziś przeglądałam begonie, lilie, tawułki i canny - je zamierzam kupić, bo dobrze im u mnie. Sieję absolutne minimum, nie będę robiła setnego podejścia do roślin, do których nie mam ręki. Ale i tak się tego uzbiera... a miejsca brak.
Odezwę się w weekend bo mam w planach prace ogrodnicze
- Blueberry

- Kontakt:
Miałam i krotona i diffenbachię - jestem prawie pewna że to one są na zdjęciach 
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- szy---

- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Ferii jeszcze niestety nie mam, a co do wysiewów to chyba nic. 
- Magdallena
- 1000p

Tak, Natalio, to kroton i diffenbachia - dziś widziałam je w Carrefourze. Szymku, ale coś będziesz siać, tak?
Ale się dziś zmachałam. Zrobiłam porządek z wszystkimi rośliny w pokoju zimowym tj. usunęłam suche liście i łodygi i opryskałam przeciwko mączlikowi. Wyrzuciłam też kolejną porcję roślin, dużo luźniej się zrobiło. Wsiałam dmuszka, lobelię i thunbergię, którą wręczcie upolowałam w Carrefourze. Na balkon jednak było za zimno. Muszę Wam pokazać zdjęcia kapusty ozdobnej i bratków, bo jeszcze kwitną

Miłej niedzieli
Ale się dziś zmachałam. Zrobiłam porządek z wszystkimi rośliny w pokoju zimowym tj. usunęłam suche liście i łodygi i opryskałam przeciwko mączlikowi. Wyrzuciłam też kolejną porcję roślin, dużo luźniej się zrobiło. Wsiałam dmuszka, lobelię i thunbergię, którą wręczcie upolowałam w Carrefourze. Na balkon jednak było za zimno. Muszę Wam pokazać zdjęcia kapusty ozdobnej i bratków, bo jeszcze kwitną

Miłej niedzieli
- Blueberry

- Kontakt:
Bratki pokazały jakie są twarde
chociaż też już widziałam takie kwitnące zimą
a w sezonie widziałam takie, które zasiały się w przerwie między płytami chodnikowymi 
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- arameic

Madziu, dzisiaj kupiłam nasiona mimozy w Leroy Merlin. Od Vilmorina. Nie pamiętam już, jakie nasionka miałam w zeszłym sezonie, ale najprawdopodobniej takie same. Jednak jeszcze chyba ciut wcześnie
na wysiewanie.