Balkon, fiołki i inne roślinki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p
Od: 25 lip 2014, o 18:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Balkon, fiołki i inne roślinki

Post »

justyna111,

witaj u mnie :) Nawet zapomniałam, że Ci coś wysmarowałam u Ciebie w wątku, więc dobrze, że się przypomniałaś. Dzięki temu znowu mogłam zobaczyć te urocze fiołeczki :) Dziękuję za odwiedziny i przeglądnięcie mojego wątku, dość ograniczonego z powodu małej ilości parapetów ( to chyba odwieczny problem każdego ogrodniczego forumowicza :D ) Silly Girl to faktycznie miniaturka. Jako jedyna mi kwitnie. Mam też inne, ale się poobrażały. No, ale cóż im zrobię, skoro śnieg za oknem, to zrozumiałe, że nie chcą kwitnąć.
Czekam na Twoje zdjęcia storczyków!
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

To ja będę czekała, jak miniaturki zaczną kwitnąć :D Storczyk właśnie jeden mi przekwita, ale zaraz inny rozkwitnie więc uwiecznię i dodam zdjęcie ;)
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Śliczny, maleńki różowy fiołeczek.

Jak tylko przyjdzie wiosna, to Zobaczysz, jak wszystkie naraz zakwitną ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p

Post »

justus27

dziękuję :wit Faktycznie to taka urocza kruszynka :D

A na wiosnę czekam z niecierpliwością! Pewnie jak każdy z nas :D Powiem szczerze, że już zaczęłam nawozić fiołki nawozem do storczyków i widzę, że im się to podoba. Mają dużo nowych listków, a jeden kundelek już ma pączki.
Hhhaahha, fiołkowe pączki na Tłusty Czwartek :heja
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p

Post »

Mam takie plamy na listkach fiołków. Zadałam pytania na ogólnym fiołkowym forum, ale muszę poczekać aż ktoś się wypowie. Tymczasem może ktoś mądry tutaj, u mnie się wypowie co może być przyczyną?...
Obrazek Obrazek
wiera
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ta kruszynka o listkach girl mnie zachwyca, trzeba zacząć szukać. ;:108
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

Stawiam na to, że fiołkowi jest to co sama znalazłaś, czyli przechłodzenie. Może to było jakieś pojedyncze wietrzenie, a które nie zwróciłaś uwagi, czy może jakiś spadek temperatury. Zauważ, że plamy są na tych starszych liściach, więc sytuacja musiała mieć miejsce jakiś czas temu. Najmłodsze liście są ładne, zielone.
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p

Post »

wwwiola,

dziękuję za odpowiedź! Ja obstawiałam słońce, tzn. poparzenia słoneczne. Fakt, że te fiołki stoją mi na południowym parapecie, a od paru dni słonce świeci bardzo intensywnie. Te plamy zauważyłam niedawno, jak postanowiłam wszystkie fiołki z tego parapetu wstawić do wanny na mycie. Co ciekawe, w kuchni, gdzie mam północny parapet i często wietrzę, nie mam takich plam na fiołkach. No, nic, jakoś te plamki przeżyję...Dziękuję jeszcze raz za odpowiedź ;:196
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

Trudno powiedzieć na sto procent, może Ty coś zaobserwujesz, ale muszę Ci powiedzieć, że nie wszystkie odmiany są jednakowe, pomimo tego, że to wszystko fiołki afrykańskie różnią się odrobinę od siebie, może masz odmianę bardziej wrażliwą. Może te na oknie północnym zahartowały się. :roll:
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Witaj,
pooglądałam to i owo :).Muszę powiedzieć , ze mam takie samo odczucie jeśli chodzi o pelargonie. Nigdy mnie nie zawiodły i co roku wystawiam na taras. Po kilku wizytach u niektórych dziewczyn, mam wrażenie, ze ,,choroba,, sie pogłebia i zamówiłam nowe. ciekawe odmiany. Zastanawiam się jak dadzą sobie radę.
A fiołeczki, które pokazałaś są sliczne. Zarówno Ślubny Bukiet jak i Silly Girl mnie urzekły. ;:138
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

Melasa pisze:Mam takie plamy na listkach fiołków. Zadałam pytania na ogólnym fiołkowym forum, ale muszę poczekać aż ktoś się wypowie. Tymczasem może ktoś mądry tutaj, u mnie się wypowie co może być przyczyną?...
Obrazek Obrazek
To na pewno od zimna! U mnie podobnie pojawiły się plamy na listkach fiołków, które stały najbliżej szczeliny uchylonego okna.

Piękne masz kwiatki ;:oj Szczególnie balkon zachwyca! Ach, jak dobrze, że już wkrótce będzie można dekorować balkony :)
Pozdrawiam :wit
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p

Post »

izary,

mnie jak nachodzi chęć na nowe odmiany, to spoglądam na swój parapet i już wiem, że NIC więcej nie wcisnę :D
Cieszę się, że podobają Ci się moje fiołki. Silly Girl polecam - to mój hicior zimowy. Jest malutka, urocza i ma silną wolę życia i kwitnienia. Kwiaty trzymają się naprawdę długo. Cudo, nie fiołek! :D

mycha_paulina,

też do mnie dotarło, że to zimno. Nie wiem, czy w domu nie było mega wietrzenia, na które nie miałam wpływu i oto efekt. Trochę listków pourywałam, a część została, żeby rozetka nie była w efekcie łysa. Liczę na to, że jak fiołki zakwitną, to kwiaty przykryją te plamy.
Cieszę się, że i Tobie podobają się moje kwiatki :D Balkon oczywiście teraz tak nie wygląda, ale pewnie nikt teraz nie pochwaliłby się swoim balkonem.
Mam nadzieję, że w tym roku uda mi się również zakupić moje letnie hity z tamtego roku, choć rozmyślam nad sianiem...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Kochana, choćbym nie wiem jak patrzyła na parapety, to i tak nic z tego :). Zawsze coś się jeszcze wciśnie :tan .Dziś zyskałam trochę miejsca przesadzając kwiatki w mniejsze doniczki :)
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

Dzień dobry, ja z wizytą :) Kwitnie w tym wątku coś obecnie? Proszę narobić mi tu ochoty jakąś miniaturką fiołkową :lol:
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p

Post »

izary

u mnie już na wcisk nic nie wejdzie! ;:145
Powinnam mieć nowe mieszkanie!!!!! :D

justyna111,
melduję, że obecnie wszystko w fazie pączków, ale postaram się zmobilizować fiołki do wytężonych działań i w tygodniu zdam raport :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”