Domowo i zdrowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Domowo i zdrowo

Post »

No tak,z ta konserwową ,jednak nie taka prosta sprawa,niestety.
Pewnie,że pamiętamy oranżadę w proszku,wyjadaną paluchem oczywiście :wink: .
Pisałeś u mnie o tłuszczach,no to jak to z nimi jest :?: Raz radzą jedz masło,innym razem,nie ,nie to cholesterol itp.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No pies ideał po prostu :D Moje uwielbiają pałętać się pod nogami,a że kuchnia to taka przelotówka od drzwi do drzwi to trzeba bardzo na nie uważać :twisted: Zwłaszcza jak się gar z wrzątkiem w łapkach trzyma.

Piotrze a czy nalewkę z czeremchy można zrobić z owoców zamrożonych albo suszonych? Czeremchy u mnie dużo,ale chwilowo żadnej możliwości by się za nalewkę zabrać,tym bardziej,że chcemy w większej ilości zrobić. I tak myślę sobie,żeby owoc zebrać jak dojrzeje i zamrozić a nalewkę robić jak kasy przybędzie :roll:
Pozdrawiam Amelia
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

kasik 69 pisze:No tak,z ta konserwową ,jednak nie taka prosta sprawa,niestety.
Pewnie,że pamiętamy oranżadę w proszku,wyjadaną paluchem oczywiście :wink: .
Pisałeś u mnie o tłuszczach,no to jak to z nimi jest :?: Raz radzą jedz masło,innym razem,nie ,nie to cholesterol itp.
Jak najbardziej jeść masło !
A cholesterol potrzebny (byle nie w nadmiarze !) - jak olej w silniku do smarowania części
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

kasik 69 pisze: Pisałeś u mnie o tłuszczach,no to jak to z nimi jest :?: Raz radzą jedz masło,innym razem,nie ,nie to cholesterol itp.
W mienionych czasach wiele razy Nas, a przede wszystkim Naszych Rodziców manili, dlatego propagowano margarynę, albo jej inną nazwę Masło roślinne, a 80% masło krowie szło na export, wiem coś na ten temat z lat 60-80.

Dlaczego tłuszcze zwierzęce są najzdrowsze?
Bo jest to produkt nieprzetwarzany chemicznie, to jest cała tajemnica, opisana w wielu książkach i publikacjach.
Tłuszcze rybie też podobno są ok, kwasy Omega 3 itd, tylko szkoda, że nikt nie pisze o procesie ich produkcji, nieco lepiej jest z olejami, Producenci są obligowani, jak są tłoczone oleje, te tłoczono na zimno są ok.

Tak samo jak temat wątku Joanny STOP DLA BOCZUSIA I TŁUSTEJ KIEŁBASY, tu się również nie zgodzę, dodam STOP węglowodanom. Tylko ciężko się utrzymać w ścisłych ryzach i spożywać dziennie max 70g węgli, a w szczególności chleba.
AmeliaL pisze: Piotrze a czy nalewkę z czeremchy można zrobić z owoców zamrożonych albo suszonych? Czeremchy u mnie dużo,ale chwilowo żadnej możliwości by się za nalewkę zabrać,tym bardziej,że chcemy w większej ilości zrobić. I tak myślę sobie,żeby owoc zebrać jak dojrzeje i zamrozić a nalewkę robić jak kasy przybędzie :roll:
Najlepiej gdybyś ją zebrała zamrożoną z drzewa, wtedy będzie najlepsza, ale do tego czasu ptaki wszystko zjedzą.
Chyba , że będzie inaczej, to zostaw jedno drzewo na przeczekanie.
Jak masz w lesie sporo drzew, to zbierz teraz lub w ciągu 2 tyg owoce i zacznij je suszyć, najlepiej na słonku lub w temp pokojowej.
Robiłem kiedyś nalewkę z suszonej czeremchy, jest ciemniejsza, smak ma podobny, nawet bardziej wyrazisty.
Jak ususzysz (dla mnie 1-2 kg :D ), to daj znać, napiszę co dalej 3-ba zrobić)

A tutaj moja piątkowa produkcja, taka lubię najbardziej: od produktu nieprzetworzonego do spożywanego.

Obrazek

Obrazek

Kopalnia Vit C, chyba to każdy wie.

Obrazek

A z stamtąd skąd przywiozłem kapustę w lipcu wędziłem kiełbasy i inne wyroby, jedną zostawiłem na próbę w przechowalni na terenie gospodarstwa Znajomych, gdzie temp jest stała ok 8-10 C i wilgotności ponad 80% (idealne warunki do dojrzewania serów i szynek typu prosciuttio), zostawiłem kiełbasę i po 2 miesiącach wygląda tak:

Obrazek

A na koniec :

Jedna gruszka w butelce już dojrzała i została zalana destylatem

Obrazek

Obrazek
Moje wątki
Festina Lente
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18

Post »

Jeśli tylko w niedziele pogoda dopisze to wybieramy się na zbieranie czeremchy :) Dla Ciebie też ususzę ;:108
Na drzewie nie ma sensu jej zostawiać,bo ptaków tu w zatrzęsienie i czeremcha,głóg i tarnina znikają błyskawicznie.
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

asma pisze: Mój schab dotowany w majonezie gotowy,
Joanna
Majonez robisz sama, czy kupujesz gotowy z suszonych jajek?
AmeliaL pisze:Jeśli tylko w niedziele pogoda dopisze to wybieramy się na zbieranie czeremchy :) Dla Ciebie też ususzę ;:108
Na drzewie nie ma sensu jej zostawiać,bo ptaków tu w zatrzęsienie i czeremcha,głóg i tarnina znikają błyskawicznie.
Amelko
Jak masz taki urodzaj w lesie, to zbieraj również głóg i tarninę, może również trafisz na dereń.
Co do głogu to mam sentyment , bo zawsze ją pijąc myślę o spotkaniu sprzed lat z prof.Religą o 4.30 rano w Szpitalu na Spartańskiej: GŁÓG

Natomiast nalewkę z tarniny (zbieranej 5 lat temu jesienią w Bieszczadach) właśnie piję, też jest zacna:

Obrazek

Więc Amelko masz co robić. Postaw pasiekę, bo nalewki na miodzie są najsmaczniejsze, a co do szczegółów wcale nie muszą być słodkie, jak niektórzy uważają.

8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Muszę przyznać, że jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich poczynań. Przymierzam się do zrobienia własnego sera, ale na razie kiszę kapustę (z dodatkiem czosnku) i piekę chleb na zakwasie. Raz zrobiłam białą kiełbasę. oczywiście smażę marmolady, konfitury, kiszę ogórki, ale Twoje wyroby to profesjonalna szkoła wyższa.
Pies ma takie przyjazne spojrzenie :D
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Witam zaznaczam wątek i będę korzystać jak pozwolisz z Twoich porad kuchennych .Ja antytalent garnkowy he, he na naukę nigdy nie jest późno.
Piesia pogłaskaj śliczny jest. :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
baseda
200p
200p
Od: 5 maja 2013, o 17:27

Post »

Piotrze, alez pyszności u Ciebie, wszystko wygląda bardzo smakowicie :)
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maska pisze:. Przymierzam się do zrobienia własnego sera, :D
Na początek najlepiej zrobić prosty podpuszczkowy, na 10 l mleka , wyjdzie ok 1-1,2 kg sera. Przed prasowaniem można dodać czosnek, wyjdzie ser czosnkowy, robię go często jest smaczny po 1 miesiącu dojrzewania ( warunki :temp 12-15 C, wilgotność 80-90%), podpuszczkę i Cacl2 kupisz na Allegro, a ja czekam na melisę od Ciebie. :roll:

lora pisze:Witam zaznaczam wątek i będę korzystać jak pozwolisz z Twoich porad kuchennych .Ja antytalent garnkowy he, he na naukę nigdy nie jest późno.
Piesia pogłaskaj śliczny jest. :)
Apapa głaszę ciągle, dzisiaj przeszedł samego siebie, dorwał Panią Sznaucer dużą i zaczął szeptać jej w ucho, śmiechu było co niemiara, a suka poleciała za nim, wcale nie chciała wrócić do swoich właścicieli.

A poniżej pierwowzór etykiety , która widnieje na litrowej butelce z nalewką tarninową rodem z Bieszczad:

Obrazek

dziś dostałem znowu śliwki, powideł Ci U MNIE DOSTATEK i postanowiłem zrobił czutney,
tylko muszę pomyśleć o przyprawach,dodam 2-3 jabłka i 2 x tyle gruszek oraz ok 3 kg śliwek

Mam pytanie do Wszystkich, czy macie w ogródku Lespedeze ?
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Witaj
Ja mam Lespedeze :lol:
To zle czy dobrze :?:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Biotit pisze:, a ja czekam na melisę od Ciebie. :roll:
głowę bym dała, że to miała być mięta truskawkowa ;:oj
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wiolamanka pisze: Witaj
Ja mam Lespedeze :lol:
To zle czy dobrze :?:
Bardzo dobrze.
możesz opisać jak się chowa i pokazać foty?
Ja chciałbym ją posadzić jako ozdoba przy słonecznej siatce na działce.

Maska pisze:
Biotit pisze:, a ja czekam na melisę od Ciebie. :roll:
głowę bym dała, że to miała być mięta truskawkowa ;:oj
Prowokacja się udała ;:306
A przy okazji możesz dołożyć melisę?

8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Bardzo proszę fotka
Obrazek
Krzaczek zamiera na zimę, wiosną ścinam jakieś 20 cm od ziemi .
Fajny krzaczek zmieniający barwę listków jesienia i ma delikatne drobne różowe kwiatusie.
U mnie rosnie przy płocie między srebrnymi świerkami ;:108
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Piotrze miałam się do Ciebie wpisać po Twojej wiadomości, a umknęło mi-chyba od tych zapachów które lecą z monitora i widoków takiego wspaniałego jedzenia. Ser mnie rozłożył na łopatki. Uwielbiam wszelkie sery, a takie swojej roboty są cudowne. Ja do tej pory kupowałam twaróg i mleko od sąsiadki, która ma bardzo pierwotnie prowadzone niewielkie gospodarstwo i przyznaję, że te produkty są o niebo lepsze od sklepowych. Nie ma porównania. No, ale Ty to wiesz, skoro takie odległości pokonujesz aby kupić mleko :D Niestety moja sąsiedzka krowa przestała dawać mleko. Mam nadzieję, że to sytuacja tymczasowa. Co do serów-to zdarzało mi się kupować w Warszawie czosnkowy lub paprykowy, solankowy twaróg na targu, który odbywa się co niedzielę na stadionie Olimpii. Coś wspaniałego- chodzi mi po głowie, żeby spróbować coś takiego sama zrobić. Tylko muszę przepis znaleźć i dobre mleko :lol: Tymczasem zrobię czosnek z Twojego wątku. Przyznaję się bez bicia, że nieraz używałam kupczego suszonego czosnku tylko z tego powodu, ze nie chciało mi się obierać świeżego :D A tak-jeśli narobię większą ilość to będę mieć i w żadne obieranie bawić się nie będę musiała.
Piotrze, przypominasz mi trochę mojego tatę-on też uwielbia robić takie jedzeniowe cudeńka. Mógłby od kuchni nie odchodzić. Ja za gotowaniem nie przepadam, ale cieszę się że mogę od czasu do czasu wpaść do rodziców i skosztować a nawet dostać do domu-mięsne konserwy w słoikach, robioną przez pół roku szynkę parmeńską ( z zachowaniem wszelkich ustaleń co do temperatury i wilgotności mięsa, nie pisząc już o wyszukiwaniu odpowiedniej świnki). Zresztą to co robisz Ty i mój tata czasami to już nie gotowanie-to sztuka :)...mi po głowie tylko ten ser chodzi, resztę pozostawię lepszym :)
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”