Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2

Post »

Teraz kolej na mnie. Otóż Bez żadnych nawozów (za wyjątkiem kompostu i odrobiny obornika). Rośnie sobie dynia. Sama się zapyliła więc będzie wielka niespodzianka. Ma chyba 15 dni. Sam nie wiem bo nie liczyłem. Zwyczajnie mam to gdzieś. Ot taki tegoroczny leń dyniowy ze mnie :D

Wg ott 269 czyli około 15 kg. Kształt jak na moje bardzo dziwaczny bo dynia jest bardziej płaska niz okrągła. Co za tym idzie trudno ją położyć tak żeby nie opierała się na pędzie.
Obrazek
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17

Post »

Moja nr.2 dzisiaj ma OTT 373. Znowu na kolacyjkę dostały po wiaderku 10 l gnojówki wraz z wodą po jakieś 100l
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wojtku ta dynia jest kwadratowa! Piękna!Niby nic nie robisz a jaki efekt!
Arcawroc zastanawiałem się czy Wy macie wszyscy wodę darmową? Ja z tego banalnego powodu muszę sobie w tym roku giganty odpuścić :( zapadła decyzja:(. Codziennie podlewam rano i wieczorem w sumie ok 50 l i wiecej nie mogę no i dzienny przyrost ok 4 cm więc bez sensu. W przyszłym roku 1-2 nic więcej, może wtedy da się to ogarnąć(a nie 7).
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44

Post »

U mnie ciągle pada więc z wodą problemu nie ma. A jak nie pada to mam dwie beczki po 160 litrów z deszczówką. Ale żeby podlewać po 50-100 litrów dziennie? trochę przesada. Co prawda mam ziemie mocno gliniastą i ciężką, mało przepuszczalną. dobrze wodę magazynuje.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17

Post »

Jondi, mam wodę z własnego ujęcia na działce, więc z ilością wody nie muszę się liczyć. Spróbuj ją podkarmić.
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Witam.2 zł za metr sześć.Można lać do woli.Joanna
jondi
500p
500p

Post »

Oj ludzie macie szczescie! U mnie woda w cenie złota mam pojemniki w sumie na 5000 l deszczówki cóż, że deszcz nie pada a inne warzywa i kwiaty też chcą pić! Codziennie do wody dodaje coś prawie nigdy nie podlewam samą czystą wodą ( kurzeniec, róźne gnojówki, nawóz mineralny więc dokarmione są, ale upał non stop i chyba tej wody za mało- jeśli za malo czym bym mogla jeszcze dokarmić?). Jedyny deszcz w lipcu był 9go i dziś rezerwy znów wyczerpane. 6xdeszcz na 5 miesięcy!
Warriortbg
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 lip 2014, o 12:42

Post »

Dorota514, chyba nie za wielka na swoj wiek, bo moja co kwitla 19 ma 45cm, a nasiona mam ze sklepu i prakrycznie nie podlewam.

Dzisiaj jeszcze zmierzylem, te wieksze co rosna metr od korzenia, to 76cm i 72 ( z tym, że sa dluższe niż grubsze xd) i kilka mniejszych.

Jeszcze sie pochwale, ze juz mam zawiazane 2 owoce na arbuzie( pierwszy raz mam), ale i tak pewnie mi dynia je zawali
kamilll
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2014, o 08:27

Post »

Witam.
To mój pierwszy post na forum. Na imię mam Kamil, lat 29, mieszkam w woj. Podlaskim.
To mój pierwszy rok z dyniami.
Mam następujące pytanie, bo czytając forum nie natknąłem się na odpowiedź. Po czym poznać , że zapylenie się powiodło, są jakieś oznaki?
Dzisiaj jest 3 dzień od zapylenia a ja nadal nie wiem czy coś z tego będzie. Po jakim czasie już na 100% wiadomo czy będzie owoc?
jondi
500p
500p

Post »

Jeśli owoc po prostu rośnie! musisz codziennie mierzyć, moje 3-dniowe miały 13 cm w obwodzie, ale ja nie jestem specem to tylko z moich obserwacji.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja dynia ma wg OTT 284cm, więc to około 17kg ;:138
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
x-s-D
---

Post »

Obrazek

Witam.4 doby po zapyleniu.Nie zapylona dynia robi się miękka.Przerabiałam to 2 tyg.temu. Joanna

56.5 kg
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
jondi
500p
500p

Post »

Joanno a co z tymi wykwitami ktore pokazywałaś? Kiedy masz te dożynki ?:) myślę, że znowu podniosłaś poprzeczkę ?! Brawo
x-s-D
---

Post »

Witam Jondi.Wykwity uschły i odpadły.Dożynki z końcem sierpnia.Albo pęknie,albo będzie tyle ile założyłam.Desperacja albo psychoza.Joanna

Mówią,że robieę przemysłowy tucz dyni.
jondi
500p
500p

Post »

Joanno szkoda że nie we wrześniu (tak wlasnie myslalam). Tam zaraz tuż przemysłowy po prostu jesteś elegancka pani i hodujesz foie gras de potiron:).
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”