Moja kolekcja storczyków
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja storczyków
Witaj natka, przychodzę z rewizytą
nie spodziewałam się, że masz już tak dorodna kolekcję storczyków
bellinę mam i ja ale malutką, mam nadzieję doczekac kiedyś na niej kwitnienia
A co to za podłoże, w które ją wsadziłaś? Fajnie wygląda, to jakieś gotowe czy sama zmieszałaś komponenty? Kaiulani Miki też posiadam ale na razie idzie tylko w liście
nie wiem czy jest sens wymieniać mech, bo niestety szybko się rozkłada a bez sensu co chwilę stresować storczyka.. Super sobie radzisz 
-
natka_211

- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Witaj Aniu!
Miło mi Cię gościć u siebie w wątku
. Jeśli chodzi o podłoże to jest to gotowe podłoże z orchidsklepiku tylko, że jest wymieszane extra duże z extra drobnym i do tego kawałki pociętego sphagnum, więc przewiew jest i wilgoć tez chyba trochę zostanie. Jeśli chodzi o P.K. Miki to już mi przekwitła, miała jednego kwiatka, zobaczymy czy przedłuży kwitnienia. Skoro przekwitła to wymieniłam jej podłoże, dosłownie wyjęłam stare i włożyłam nowe, bo korzonki zdrowe. Tylko, że tym razem zamiast mieszanki kory z sphagnum użyłam keramzytu tzn posadziłam ją w mieszance sphagnum i keramzytu i zrobiłam dodatkowe dziury w doniczce.
Mało mam tego wszystkiego w porównaniu z innymi. Obecnie bardziej się bawię utrzymując żłobek i mam samą sałatę prawie
Mało mam tego wszystkiego w porównaniu z innymi. Obecnie bardziej się bawię utrzymując żłobek i mam samą sałatę prawie
-
natka_211

Udało mi się znaleźć kwitnienia paphio insigne (kwitnienie sklepowe z grudnia 2013) oraz kwitnienie (moje) cambrii nelly isler z czerwca tego roku (mam ją od roku). Niestety zdjęcia mogą być kiepskiej jakości, bo zdjęcia były robione komórką:
Cambria kwitła jak szalona z trzech pędów
I moje paphio, w grudniu po prawie 3 latach zdecydowałam się na zakup tego rodzaju storczyka:

Cambria kwitła jak szalona z trzech pędów
I moje paphio, w grudniu po prawie 3 latach zdecydowałam się na zakup tego rodzaju storczyka:

-
natka_211

Nika 2011 dziękuję bardzo za odwiedziny i pochwały
Czekam u Ciebie na rozwój wydarzeń 
- Iwona 0103
- 500p

- Od: 9 sie 2014, o 16:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj
.
Bardzo ładne masz storczyki. Cudny Liodoro jest jak na razie w strefie moich marzeń. Do sabotków to ja nie mam ręki . Życzę Ci byś się z nim dogadała.
Bardzo ładne masz storczyki. Cudny Liodoro jest jak na razie w strefie moich marzeń. Do sabotków to ja nie mam ręki . Życzę Ci byś się z nim dogadała.
-
natka_211

Witaj serdecznie Iwonko w moim wątku
No, z sabotkiem dopiero zaczynam, na razie idzie w zielone, nie wiem jak będzie. Zobaczymy w zimę czy zaszczyci mnie swoim kwitnieniem
Dziękuje za pochwały

No, z sabotkiem dopiero zaczynam, na razie idzie w zielone, nie wiem jak będzie. Zobaczymy w zimę czy zaszczyci mnie swoim kwitnieniem
-
natka_211

Witajcie!! Znowu trafiłam na szaleństwo przecenowe w obi. Ten falek wydał mi się ciekawy pod względem kształtu i koloru kwiatu i szczerze mówiąc jeszcze takiego nie widziałam (może jeszcze mało widziałam
) Kolejny do kolekcji falenopsis nn, w niezłej formie ma 1 pęd, korzenie w dobrym stanie i wypuszcza nowego listka, a to wszystko za jedyne 6,98zł
:

Fakt faktem zdjęcia nie oddają stanu faktycznego co do koloru

Fakt faktem zdjęcia nie oddają stanu faktycznego co do koloru
Nigdy nie trafiam na przeceny... Najtańszego phalenopsisa widziałem za 10 zł. i to przekwitniętego.
B. Ładny storczyk 
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
-
natka_211

Dziękuje Radku za miłe słowa 
Cudownie wygląda ten kwiatuszek
i sama też takiego jeszcze nie widziałam. Wielka szkoda, że nie mam nigdzie w okolicy obi 
-
natka_211

Meiss ja za to tęsknie za ikeą najbliższą mam 250 km stąd
ale i tak się wybiorę do ikei po wymarzoną mini szklarnię
Dzięki za pochwałę
właśnie się zastanawiałam czy ten nowy to taki "pospolitek" czy może jednak taki mniej spotykany
, bo szczerze mówiąc tak patrząc na niego to jeszcze takiego kwiatu nie widziałam ma takie dziwne zabarwienie "rysunkowe" (mało widoczne na zdjęciach) jak namalowany przechodzi z odcieniu różu/jasnego fioletu w żółty do środka i te dolne płatki kwiatu mają taki lekki nakrapiany odcień żółci.
Dzięki za pochwałę
- gapapl

- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Całkiem ładna ostatnia zdobycz
Ciekawe czy przy kolejnym kwitnieniu będzie takiego samego koloru.
Ciekawe czy przy kolejnym kwitnieniu będzie takiego samego koloru.
Ja uwielbiam kwiatki z takimi maziańcami jakby kredką zrobione.
Do ikei mam 100km i też mi wcale nie po drodze. Miałam lepiej jak do lubego jeździłam, to Katowice były pod nosem, a teraz mieszkamy u mnie.
Póki nie mam na czym postawić, to szklarenka siedzi w kartonie... Nawet luby stwierdził, ze storczyki mają za ciemno jak stała na podłodze
Do ikei mam 100km i też mi wcale nie po drodze. Miałam lepiej jak do lubego jeździłam, to Katowice były pod nosem, a teraz mieszkamy u mnie.
Póki nie mam na czym postawić, to szklarenka siedzi w kartonie... Nawet luby stwierdził, ze storczyki mają za ciemno jak stała na podłodze
-
natka_211

Tym razem nie polała się krew w sklepie (żart)
, bo nikt tymi bidulkami nie był zainteresowany, a wokół tych bidulek stał on dumny jeszcze całkiem nie przekwitły z dwoma kwiatami... też jestem ciekawa jak będzie wyglądało powtórne kwitnienie, na razie się cieszę łupem
dzięki Aga za przemiłe słowa i za odwiedziny
, a u Ciebie jak tam? Były jakieś zacne łupy?
-- 11 sie 2014, o 20:16 --
Meiss w ikei mają też ładne komody, pora chyba na taki zakup, żeby wystawić szklarenkę
-- 11 sie 2014, o 20:16 --
Meiss w ikei mają też ładne komody, pora chyba na taki zakup, żeby wystawić szklarenkę
Komoda z ikei to będzie ostateczność (oczywiście jakaś tania, bo te co mi się ciągle podobają nie są na moją kieszeń) jeśli nic ładnego nie znajdę, hihi.
No i w ikei mają obszerny dział ze storczykami
, choć zawsze mnie z niego poganiają - dlatego wyprzedzam rodzinkę by dłużej pooglądać rośliny nim do mnie dotrą 
No i w ikei mają obszerny dział ze storczykami