Mój ogródek z oczkiem cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogródek z oczkiem cz.4

Post »

Kasiu ależ piękna jesień u Ciebie:)
LO dałaś radę wykopać? Teraz będzie miała sporo miejsca:)
Na tarasiku na pergoli rośnie winobluszcz? Ślicznie się przebarwił,Zastanawiam się,czy aby nie posadzić na drugi rok na balkonie.....
Wellbing śliczna ;:167
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Dzięki Anuś ;:196

Dałam radę wykopać, nawet nie było tak źle z korzeniem , tylko najpierw musiałam bardzo dużo przyciąć , od wiosny niesamowicie urosła , miała ponad 2 metry :wink:
Mam nadzieję ,że na nowym miejscu będzie jej lepiej .
Na tarasie to rzeczywiście winobluszcz , czy chcesz posadzić w skrzynkach ? po paru latach korzenie urosną gigantycznie, to bardzo ekspansywne pnącze , ale doskonałe na trudne warunki i szybko rośnie .

Wellbeing to piękna róża , to jej pierwszy rok u mnie a mimo niesprzyjających warunków tego lata ładnie kwitła . Uważam ,że to silna odmiana i skora do kwitnienia , niektóre róże w ogóle u mnie nie powtórzyły :?
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, widzę że od wiosny działasz konsekwentnie i radykalnie :wink: . Na wiosnę nie żałowałaś sekatora a teraz nawet łopata poszła w ruch, zarządzasz przeprowadzki i przewietrzasz rabatki :D . No tak, rośliny rozrastają się z roku na rok i trzeba działać! Dobrze, że masz jeszcze miejsce gdzie wysadzać rozrośnięte krzewy. LO taka duża już urosła?! ;:oj . Na nowym miejscu będzie brylować jako solistka. To prawda, że susza w tym roku osłabiła rośliny. U mnie też dało się to bardzo odczuć. Róże są w tym roku o wiele słabsze niż zazwyczaj. Pewnie teraz biegasz z konewkami przy tych przesadzonych krzewach.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kasiu :wit , tak dawno cię nie było ;:168
To prawda ,róże cięłam mocno wiosną, LO właśnie tak wyglądała jak i teraz :wink: Cięcie polepszyło jej wygląd , krzew był dość zgrabny ale i tak wyrosła na ponad 2 metry :wink: Teraz ma dość miejsca, może szaleć do woli .
Obok niej rośnie Alexander McKenzie , druga terminatorka, powinny sobie dobrze radzić .
Troszkę poprzesadzałam, niektóre róże także, ponieważ rosły w miejscach gdzie musiałam całe lato podlewać, w ich miejsce posadziłam berberysy, tawuły, to co sobie poradzi w razie dużej suszy . Dość mam latanie z wężem :wink:
Róże zgrupowałam, aby mieć bliżej do podlewania .

To lato było okropne dla ogrodu, upały , brak opadów, wszystkie możliwe choróbska i robactwo - a miało być tak pięknie ... po tej lekkiej zimie .
U mnie róże też słabo w tym roku , niektóre wcale nie powtórzyły kwitnienia, nowości z wiosny malutkie, wcale nie urosły .

Polska złota jesień, i znowu sucho , oczywiście , że ciągle podlewam , wszystko co poprzesadzane :lol: , ponownie wyciągnęłam węże i podlewam codziennie inną część ogrodu 8-) Naprawdę mogło by popadać ;:108
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak marudzę na róże , ale niektóre kwitły zachwycająco w tym roku, jak nasz, Kasiu, ukochany Westerland ;:167
Bardzo lubię duże , zdrowe i pięknie pachnące krzewy :roll:

Obrazek

Obrazek

I pozostałe róże w moim ulubionym kolorze , Godelse i Hansestand Rostock
Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Baaaardzo ładnie zestawiłaś Kasiu kolory na rabacie ;:138 . Pięknie to wyszło - od mocnego bordo traw i berberysa, poprzez łososiowo-żółtego Westerlanda i ciepłe odcienie pozostałych róż, fioletowy róż rozchodnika i żółcienie w trawkach, chryzantemach i macierzance (?). Po prostu ślicznie!!!
Ja też złoszczę się na brak deszczu - kto to widział, żeby jesienią z wężem po ogrodzie ganiać! :roll: .
No i stało się - posadziłam Louse Odier :lol: . Nie wiem czy pamiętasz ale zachęcałaś mnie do tej róży. Mam nadzieję, że będzie chociaż w połowie tak okazała jak Twoja, bo ja też "Bardzo lubię duże , zdrowe i pięknie pachnące krzewy :roll:".
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Kasiu ;:196 , a pamiętasz moje zeszłoroczne rozterki co do nasadzeń dookoła Westerlanda :wink:
Mimo , że na rabatach brak bylin- oprócz jesiennych chryzantem, jestem zadowolona z kolorystyki , niezmienności kolorów, bordo i szarości i rosną tam moje wszystkie ulubione rośliny - lawendy, rozchodniki, berberysy, trawki, budleje, i to malutkie to rzeczywiście macierzanka cytrynowa :wink:
Przed Westerlandkiem posadziłam jeszcze ostatnio dwie malutkie lawendy.

Super że wreszcie zdecydowałaś się na LO ;:215 , będziesz zadowolona, to piękna róża, cudnie pachnie olejkiem różanym, i na pewno wyrośnie na wielkie krzaczysko ;:215

Jeszcze kilka zdjęć rabaty czerwono- złocistej 8-)
Rabata zaczyna się częścią z czerwonymi różami, za nimi rosną , malutkie jeszcze , hortensje , będą stanowiły tło dla czerwonych kwiatów .
Obrazek

Westerland rośnie pośrodku, a w prawo zaczynaja się rabata złocista
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ raczysz widokami Kasiu :D ;:224 . Niby to już jesień, i koniec sezonu za pasem, a kolorów masz jeszcze bardzo dużo w ogrodzie. Oczywiście, że pamiętam dylematy wokół towarzystwa dla Westerlanda i nadal namawiam na żurawki :lol: , chociaż nie są niezbędne, bo u Ciebie jest już wszystko co trzeba na miejscu ;:138 .
Widzę, że masz rabatę blisko żywopłotu m.in. z żywotników i mam pytanie czy nie zauważyłaś, że męczą się rośliny w takiej bliskości? Moim thujom w tym roku (może m.in. z powodu suszy) bardzo rozrosły się korzenie i mam wrażenie, że róże, i inne co wrażliwsze rośliny rosnące w pobliżu, dusiły się. Najgorzej miały te, które rosły w odległości do 1m od żywopłotu.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam sporo zimozielonych roślin, po nich nie widać jesieni :lol:
Najfajniej jesiennie przebarwiają się berberysy, kolorki dostały cudne.
Kasiu, żurawki przed W. posadziłam, bordowe, tak jak rozmawiałyśmy, ale w środku lata przesadzałam gdyż nie poradziły sobie, całe popalone marniały na słońcu, to niestety mocno nasłoneczniona strona ;:3
W ich miejsce posadziłam lawendy, te sobie poradzą ;:333
Nawet berberysy - przesadzone zeszłej jesieni marniały latem, musiałam podlewać .
Ta różana rabata ma za plecami forsycje .
Tuje rosną przy płocie za oczkiem. Przed nimi są posadzone duże rośliny, berberysy, laurowiśnia, perukowiec , rododendrony , hortensje , i jakoś sobie radzą , chociaż na pewno konkurencja w strefie korzeniowej jest duża.
Pewnie mniejsze rośliny miały by kłopot.
Może trzeba by zrobić jakieś oddzielenie, Ilonka robiła z krawężników, może plasitkowe bordery dały by radę .

Natomiast przed domem, pod świerkiem trawa całkiem wyschła, wyglądało okropnie i poczyniłam zmiany

Pod żywopłotem z ligustru za to jest bardzo sucho ,nawet nie myślałam że tak bardzo :? , muszę podlewać krzewy zanim się dobrze ukorzenią
Obrazek

O tu widać zmiany pod świerkiem, wysypię tam korę .
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Kontakt:

Post »

Pięknie Kasiu ;:138 Widzę że problem suszy Ciebie też dotyka , też jeszcze latam z wężem i podlewam .
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napracowałaś się, ale za to bardzo ładnie będzie teraz pod świerkiem ;:138 Czy planujesz jeszcze jakieś prace czy zakupy teraz na jesień? :D
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Eluś ;:196
Niestety, susza u nas w tym roku niesamowita, ciągle jeszcze podlewam, szczególnie przesadzone roślinki :wink:
A poprzesadzałam , także ze względu na suszę, aby w przyszłym roku ułatwić sobie podlewanie :wink: , aby rośłiny do podlewania mieć bliżej siebie :wink:
Na najsuchszą rabatę poszły berberysy, tawuły, irgi, trawy , a zabrałam róże i hortensje .
Wczoraj popadało, mogło i dłużej, ale i z tego trzeba się cieszyć :D

Kasieńko, wczoraj padało i nawet deszcz dotarł pod świerk, więc wyschnięta trawa to też kwestia suszy :? Ale wykończenie kamieniami i korą na pewno się sprawdzi, i kosiarką trudno było tam manewrować :wink:
Planuję jeszcze jedną , dużą zmianę na rabacie , ale do tego potrzebuję wykwalifikowanego , silnego pracownika do kopania :lol:
Dostaliśmy od koleżanki z forum oczko z formy i lilie ;:167 , i będziemy je wkopywać na rabatę przed domem :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj to w piąteczek będzie o czym gawędzić :wink: nowe oczko, lilie ....
Kasiu Wellbeing wygląda pięknie i cieszę się, że na nią się skusiłaś :wink:
U mnie też jeszcze delikatnie co jakiś czas kwitnie a Belvedere, na tej samej rabacie, przeszła w tym roku moje oczekiwania
Pięknie wszystko masz popielone a obcięcie gałęzi perukowcowi wyszło tylko na dobre ;:333
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Kasiu u mnie też dziś solidnie popadało:)
Co ja czytam? Nowe oczko się szykuje?
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Kasiu! ;:168 my już mamy we krwi 'przesadzanie." Przeróbki wyglądają imponująco, choć i teraz było świetnie. Oczko jak zwykle mnie "oczarowuje" . Potężny perukowiec ze swoimi "czuprynkami" tworzy piękny widok . Hortensje, chryzantemy w jesiennym ogrodzie wprost zjawiskowe.Posyłam serdeczności ;:196
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”