Sukulenty i kaudeksy Ewy cz.II

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty i kaudeksy Ewy cz.II

Post »

Kwiat ceropegii simonae jak dla mnie niesamowicie piękny ;:oj ;:138
Ficusy kaudeksowe ;:215
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Dla mnie totalny odlot - bardzo ciekawe rośliny!
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Niezwykle i niespotykane ;:63
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rewelacyjny kwiat u Ceropegia!!! Coraz bardziej tracę dla nich głowę :roll: .
C.aristolochioides od Ciebie zrzuciła pączki z którymi przybyła, ale już wyprodukowała kilka nowych - już całkiem przypominających kształtem docelowe kwiaty. Ta ułamana coś knuje przy bliźnie - będzie nowy pęd! Kupiłam sporą C. stapeliiformias - masz? Trudna?
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ewa! Wspaniała prezentacja ceropegii, normalnie pełen zachwyt nad cudownym zdjęciem, pomysłem i oczywiście samym kwiatem! Tavaresia w ogóle piękna sama w sobie, ale ceropegią zachwycam się szczerze i z podziwiem!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Dziękuję za odwiedziny i miłe wpisy :) .
Beatko, ceropegia aristolochoides chętnie kwitnie nawet na niedużym patyczku. Mam nadzieję, że c. robysiana szybko puści pęd, w razie czego pisz - natychmiast doślę nową roślinkę. Mam c. stapeliformis, nie jest trudna w uprawie, wymagania podobne do c. adrianae i c. simonae: luźne, przepuszczalne podłoże, stale leciutko wilgotne (w zimie powinno nieco przesychać) i rozproszone światło. Wg mnie są łatwiejsze w uprawie, niż c. petignati.
Żanetko, cieszę się, że podobały Ci się zdjęcia :) .
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36

Post »

Ceropegia simonae sama w sobie nie jest jakaś nadzwyczajna, czego już nie można powiedzieć o jej kwiatach. Świetne dziwolągi ;:172
Pozostałe roślinki również bardzo ładne
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sukulenty jeszcze w szklarni, choć coraz poważniej zastanawiam się nad powrotem do domu. W chłodne noce dogrzewam je... wkładami do zniczy. Całkiem ładnie to wygląda, gdy w nocy pali się z 10 szt. w szklarence :wink: . Dni są jeszcze ładne i ciepłe.
Pewne rzeczy można zobaczyć tylko z bliska. Przyjrzyjcie się tej cerarii.
Obrazek
Pączki są na lewej i najwyższej gałązce.
Zakwitła ;:138 .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitła też euphorbia grandicornis
Obrazek

Obrazek

I tutaj też wypatrzyłam dwa :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnie kwiaty na uncarinie grandidieri
Obrazek

Cała roślina bardzo ładnie przybrała po wiosennym przycięciu
Obrazek

I choć na adenium w tym roku nie było ani jednego kwiatka, to i ono bardzo mnie cieszy
Obrazek

Tegoroczny nabytek senecio fulgens już się zaaklimatyzował
Obrazek

A ten chyba nadal sie zastanawia: matelea cyclophylla
Obrazek

Inne z dziwacznymi nazwami: pyrencantha kaurabassana i tylosema fassoglensis
Obrazek

cissusy kaudyczne
Obrazek

Ipomoea albivenia
Obrazek

euphorbia aureoviridiflora
Obrazek

aloe plicatilis
Obrazek

pelargonium ferulaceum
Obrazek

i na koniec dziwna ceropegia woodii, która rośnie prawie tylko wszerz :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

I choć na adenium w tym roku nie było ani jednego kwiatka, to i ono bardzo mnie cieszy
- zapewne każdego taki okaz by cieszył ?
W chłodne noce dogrzewam je... wkładami do zniczy. Całkiem ładnie to wygląda, gdy w nocy pali się z 10 szt. w szklarence :wink:
- ciekawy pomysł na system do ochrony roślin przed zimnem i ich dogrzewania ;:215 .
Dawno temu na działce zastosowałem takie dogrzewanie dużymi zniczami w majowe "ogrodniki", pomidory i ogórki, które posadzone miałem w tunelu. Rośliny przetrwały, ale całe oraz folia były "umorusane tłustymi" sadzami. Teraz zapewne używana steryna tak nie kopci.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cóż za widoki dziś u Ciebie! ;:oj
Rośliny dorodne, doskonale wyglądają. Widać, że wieloletnie. Jestem pod dużym wrażeniem! ;:215

Co do trzymania sukulentów pod chmurką, szkłem lub w nieogrzewanym namiocie foliowym to bym się poważnie zastanawiał - nawet przy tym dogrzewaniu o którym piszesz wydaje się to być ryzykowne. U nas dziś było -3 stopnie przy gruncie! Taka temperatura może im nieodwracalnie zagrozić.
Ja swoje epikaktusy z odkrytego balkonu sprzątnąłem już przy 5 stopniach w nocy, reszta czyli kaktusy (a stoją tam te zimolubne) to dopiero przy mocnych przymrozkach ewakuuję. Mieszkam na 4tym piętrze więc przygruntowe przymrozki mi (a właściwie moim roślinom) nie straszne.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ewa! Stanowczo za rzadko pokazujesz swoje cuda! Przecież takich kaudeksów to na całym forum dosłownie ze zniczem szukać!
Przepiękne widoki, dla mnie Uncarina i Ipomoea zawsze najbardziej interesujące. Teraz też z ciekawością obejrzałam ceropegię woodii, bardzo nietypowa rzeczywiście, ale do rzadkich widoków i ciekawostek zdążyłaś nas przyzwyczaić. Takie cuda tylko u Ciebie!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie chciało mi się wynosić sukulentów do domu przez tych kilka chłodniejszych nocy. Prognoza długoterminowa przewiduje, że jeszcze przyszły tydzień będzie miał w miarę ciepłe noce. Dla sukulentów każdy słoneczny dzień jest teraz ważny... Rok temu targałam wszystko do domu już w pierwszy weekend października. Też miałam stracha, bo po jednej nocy było u mnie biało, ale jednak znicze pomogły, wszystkie sukulenty i wniesione na noc do szklarni datury przetrwały :) .
Wkłady nie kopcą. Tylko zapach jest rano wyczuwalny.
Choć z drugiej strony na innym forum ostrzegano, że ten sposób dogrzewania może puścić z dymem całą szklarnię :( . Lepiej więc uważać.
piasek pustyni pisze:Ewa! Stanowczo za rzadko pokazujesz swoje cuda! Przecież takich kaudeksów to na całym forum dosłownie ze zniczem szukać!
Przepiękne widoki, dla mnie Uncarina i Ipomoea zawsze najbardziej interesujące. Teraz też z ciekawością obejrzałam ceropegię woodii, bardzo nietypowa rzeczywiście, ale do rzadkich widoków i ciekawostek zdążyłaś nas przyzwyczaić. Takie cuda tylko u Ciebie!
Chcę Was czymś przyciągnąć, żebyście jeszcze czasem do mnie zaglądali :wink: .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

A ja postanowiłam utuczyć sobie taką ceropegię. Jest świetna! Będę raz po raz przycinać pędy i już wyciągnęłam trochę bulwę z ziemi...może pójdzie w ślady Twojej...choć jak piszesz - ona tak sama z siebie :shock:
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

eba pisze: Chcę Was czymś przyciągnąć, żebyście jeszcze czasem do mnie zaglądali :wink: .
Ja ciągle do Ciebie zaglądam i zachwyca się Twoimi kaudeksami ;:180 tylko z pisaniem gorzej :oops: bo nic oprócz zachwytów nie przychodzi mi do głowy ;:180
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

bebos pisze:A ja postanowiłam utuczyć sobie taką ceropegię. Jest świetna! Będę raz po raz przycinać pędy i już wyciągnęłam trochę bulwę z ziemi...może pójdzie w ślady Twojej...choć jak piszesz - ona tak sama z siebie :shock:
Nie wiem, z czego tak do końca wynika z tym tuczeniem. Mam trzy ceropegie woodii, a każda trochę inna. Ta od Ciebie też już ma ładną bulwkę, ale kształt liści ma bardzo zmienny. Pokażę ją niedługo. Na pewno coś do powiedzenia mają warunki, w których je trzymam: szklarenka, dużo słońca i sporo wody latem, nawożenie bardzo sporadyczne, zimą zdarza mi się na jakiś czas zapomnieć o podlewaniu. Ale i tak ta jedna, którą tak się chwalę, jest wyjątkowa. Nigdy jej nie przycinałam, a jest zwarta i taka kompaktowa :) .
tesia39 pisze:Ja ciągle do Ciebie zaglądam i zachwyca się Twoimi kaudeksami ;:180 tylko z pisaniem gorzej :oops: bo nic oprócz zachwytów nie przychodzi mi do głowy ;:180
Mam tak samo, gdy przeglądam wasze wątki ;:173 .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”