Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

;:oj Jakie przedszkolaki już duże.... ;:138 to przecież miniaturki dorosłych roślinek.
Pachypopdium cactipes obejrzałam w necie ,piękne grubaski :D
Możesz tak sobie rozważać i pisać, lubię czytać te twoje przemyślenia .
...pisz i pokazuj jak najwięcej :D
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

To co pokazujesz jest niesamowite. Brak słów i wiedzy, żeby się w tym temacie wypowiadać. Za to zawsze chętnie czytam Twoje opowieści!
Zbiorówka (dżungielka) prezentuje się wspaniale!
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Żanetka, Twoja dżungla pachypodiów jest cudowna! ;:oj Strasznie mi się te rośliny podobają, nawet ze dwa różne miałam, ale oczywiście nie dały ze mną rady, jak wszystkie sukulenty bezcierniowe :lol:
Dziękuję za fotę euforbii. Dziwne, ale myślałam, że masz ich więcej i znacznie dziwaczniejsze, niż te, które widać na zdjęciu. Oczywiście urody są przedniej, ale Ty mnie przyzwyczaiłaś już, że u Ciebie to same zjawiskowe i nieprzeciętne okazy, takie, jakich normalnie człowiek na oczy nie widział :D
kospe
200p
200p
Od: 18 wrz 2013, o 21:28

Post »

Żaneta :wit Dałaś popis dzisiaj :!:
Jeszcze trochę pozaglądam do Ciebie to mi sie gusta pozmieniają ... :D
Młodzież ciekawa, a dorosłe to dopiero robiła wrażenie ;:333
Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

nolina pisze:;:oj Jakie przedszkolaki już duże.... ;:138 to przecież miniaturki dorosłych roślinek.
Pachypopdium cactipes obejrzałam w necie ,piękne grubaski :D
Powtórzę im, Małgosiu, bardzo się ucieszą - jak ja, dziękuję ;:180
nolina pisze:Możesz tak sobie rozważać i pisać, lubię czytać te twoje przemyślenia .
...pisz i pokazuj jak najwięcej :D
Oj, nie zachęcaj... ;:306 Ale zgodnie z życzeniami - poniżej kolejne jakieś tam prezentacje.
kospe pisze:Żaneta :wit Dałaś popis dzisiaj :!:
Jeszcze trochę pozaglądam do Ciebie to mi sie gusta pozmieniają ... :D
Młodzież ciekawa, a dorosłe to dopiero robiła wrażenie ;:333
Piotrze - bardzo dziękuję! Zawsze się cieszę, gdy ktoś poszerza swoje kolekcje o roślinki zobaczone u mnie, stąd bardzo by mnie ucieszyła taka zmiana gustów, ale oczywiście bez pozbywania się tak pięknych okazów, jakie już masz :D
sokolica pisze:Żanetka, Twoja dżungla pachypodiów jest cudowna! ;:oj Strasznie mi się te rośliny podobają, nawet ze dwa różne miałam, ale oczywiście nie dały ze mną rady, jak wszystkie sukulenty bezcierniowe :lol:
Magda - ależ one na swój sposób są bardzo "cierniowe" (no, kolczaste :D), a czasem bardziej łagodne i mniej wymagające niż niejeden kaktus :D Się po prostu nie polubiliście, a to (choć karygodne), to się jednak zdarza ;:306
sokolica pisze:Dziękuję za fotę euforbii. Dziwne, ale myślałam, że masz ich więcej i znacznie dziwaczniejsze, niż te, które widać na zdjęciu. Oczywiście urody są przedniej, ale Ty mnie przyzwyczaiłaś już, że u Ciebie to same zjawiskowe i nieprzeciętne okazy, takie, jakich normalnie człowiek na oczy nie widział :D
Raz jeszcze dziękuję ;:138 Niemniej co do euforbii, to rzeczywiście w sumie ... nie pokazałam wszystkich, i sama się dziwię, że o tych najlepszych dla mnie zapomniałam.
Zrozumiałam, że pytałaś o ogół, to ów "ogół" wrzuciłam, natomiast w osobnej szklarence są te endemiczne dla Madagaskaru. Tak sobie tam stały, rosły, a ja wredna zapomniałam, że przecież trzeba i je zaprezentować.

Tak więc jakby wywołałaś ciąg dalszy rozważań i prezentacji mojej części flory Madagaskaru:
Euphorbia leuconeura - znany u nas jako Wilczomlecz białounerwiony. Jest to roślinka endemiczna dla Madagaskaru, zwana nawet potocznie "Klejnotem Madagaskaru". Występuje na północy Madagaskaru, głównie w prowincji Antsiranana, i jest znana z dwóch do maksymalnie pięciu naturalnych lokalizacji! W naturalnym środowisku rośnie w cieniu roślin, na skalistych terenach, wilgotnych i ciepłych. To właśnie ona jest znana ze "strzelania" nasionami, ale w naturze tak się właśnie rozmnaża. A potrafi strzelać całkiem nieźle i szczerze mówiąc, bardzo chciałabym tego doczekać :D

Obrazek

Euphorbia francoisii - występuje na południu Madagaskaru, w prowincji Toliara. Opisał ją po raz pierwszy w 1946 roku Jacques Désiré Leandri. Do dziś jest znana w naturalnym środowisku również z dwóch do pięciu lokalizacji. Rośnie na skalistym wybrzeżu, tworząc podziemne jakby kłącza - stolony, z których nie wyrasta nadziemny pęd, ale które służą roślinie do pobierania wody i przetrwania suszy.
Nie jestem do końca pewna, czy mam czystą formę E. francoisii. Czekam na kwiaty, aby się o tym przekonać, bo już kilka razy coś mi nie pasowało.

Obrazek

Obrazek

Euphorbia gottlebei - oczywiście endemit i oczywiście występujący w prowincji Toliara i co ciekawe, jest to jedyne jej miejsce występowania w naturze. Rośnie tam na stromych wapiennych stokach, w otoczeniu liściastych, kolczastych krzewów. Niestety zagrożona wyginięciem - a to wszystko nie tylko przez pożary czy degradację środowiska, ale i przez 'zbieraczy', nawet Malgaszy, którzy używają jej do celów m.in. rolniczych. Strefa, w której występuje - a więc południe Madagaskaru - charakteryzuje się wysokimi temperaturami, wyraźną porą suchą i mokrą, jednak co ciekawe - opady atmosferyczne zdarzają się rzadko. Roślina traci liście i kwiaty podczas bardzo krótkiego suchego sezonu, który u nas przypada głównie w okresie lipca - sierpnia.

Obrazek

Obrazek

Euphorbia platyclada var. hardyi - to roślinka również z Wyspy, i również lokalizacja: prowincja Toliara. Rośnie w liścisastych lasach rodzaju Alluaudia (moje marzenie zobaczyć taki las...) Kamufluje się poprzez tworzenie swoistych "dywanów" pod tymi roślinami. Gatunek, który ja mam, ma nieco gęstsze gałęzie, dłuższe międzywęźla i końcówki walcowate ze spłaszczoną częścią, ma kolor ciemnozielony.

Obrazek

Obrazek

Euphorbia stenoclada - występowanie oczywiście prowincja Toliara, ale i Fianarantsoa - południowo centralny Płaskowyż. Oznacza to różne wysokości, na których rośnie: do 499m oraz od 500 do 999 m. Jej obszar występowania - ponad 34 tysięcy kilometrów kwadratowych! Znana z ponad 30 lokalizacji. Rośnie na stosunkowo gęstym, przybrzeżnym lesie na wapiennych wydmach nad morzem oraz na suchych, skalistych terenach Płaskowyżu. Zagrożona - głównie z powodu degradacji, pożarów, a także z powodu pozyskiwania jej dla węgla drzewnego.

Obrazek

Te zielone to jej przyrosty:

Obrazek

Więcej euforbii nie posiadam, aczkolwiek mam zamiar. Jeśli będę poszerzać kolekcję euforbii, to tylko o endemiczne, nawet chciałabym trochę wysiać, ale to w swoim czasie.

Dziękuję serdecznie za wszystkie wpisy i miłego dzionka życzę ;:180
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hmmm...muszę poczekać na urlop, żeby się wczytać - teraz tylko ukradkiem w pracy zaglądam i cieszę oczy, tylko trochę podczytuję ("dżungielka" :lol: ), ale zrobię to rzetelniej na pewno!
Nie czekaj aż tak na nasionka Euphorbia leuconeura :wink:, bo jak już zacznie tę swoją autochorię - to stanie się utrapieniem...obsiewa się w okolicznych doniczkach - i oczywiscie tam kiełkuje (na kopy!!!), sypie nasionkami i po podłodze, i po meblach w promieni 1 m (uważaj na dzieci i koty - nasionka trujące). Podobnie zresztą robi E. lophogona, który czeka u mnie na drugie podejście w Twoich rękach...ale jego nasion wyczekuję i zbieram skrzętnie, bo to cudo w porównaniu z poprzednim!
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Wow! To już kolejny wątek, nie może mnie tu zabraknąć, przeoczyć takie cudeńka to grzech!
Pachypopdia dorosłe jak i młode robią wrażenie! Rewelacyjna dżungla, a młode juz nie takie malutkie, szczególnie podobają mi się te które listki wybarwiają się na bordowo.
Z Euphorbii natomiast spodobała mi się gottlebei, jak kiedyś nadąży się okazja to na pewno powiększę swój zbiorek o taką!
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, Marto - wielkie dzięki ;:180
bebos pisze: Nie czekaj aż tak na nasionka Euphorbia leuconeura :wink:, bo jak już zacznie tę swoją autochorię - to stanie się utrapieniem...obsiewa się w okolicznych doniczkach - i oczywiscie tam kiełkuje (na kopy!!!), sypie nasionkami i po podłodze, i po meblach w promieni 1 m
Dzięki za wieści z praktyki - co mnie zamiast zniechęcić, wręcz jeszcze bardziej zachęciło ;:306 Dla mnie to bardzo ciekawe, za bardzo nie ma gdzie pluć, ale tak czy owak jest to ciekawe doświadczenie :;230
bebos pisze:Podobnie zresztą robi E. lophogona, który czeka u mnie na drugie podejście w Twoich rękach...ale jego nasion wyczekuję i zbieram skrzętnie, bo to cudo w porównaniu z poprzednim!
Też widziałam u Ciebie i strasznie żałuję, że się niestety zimą niewłaściwie zaopiekowałam. Bo to rzeczywiście cudo i w kształcie, i w kwiatach. Bardzo liczą na to, że się tym razem dogadamy z roślinką :D
marta_lara pisze: Z Euphorbii natomiast spodobała mi się gottlebei, jak kiedyś nadąży się okazja to na pewno powiększę swój zbiorek o taką!
Marta! Dzięki również za wizytę!
Jak nie znajdziesz, a moja dorośnie szczęśliwie i będzie zdolna do podziału, to chętnie znów wyślę do Ciebie jakąś paczuszkę ;:306
Dzięki raz jeszcze, że tu zaglądacie ;:173
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Armia Pachypodium niesamowita, jak się patrzy na twoją kolekcję aż ma się ochotę nabyć parę takich palemek :)
Idę poprzeglądać portale aukcyjne... :wink:
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Dziękuję Żanetko ;:oj Właśnie o takie cuda wianki mi chodziło ;:138
Euphorbia francoisii coś pięknego! Gottlebei także! Zresztą wszystkie warte większej uwagi, bo zupełnie dla mnie nieznane i niebanalne. Wiedziałam, że ten ogół to nie mogło być wszystko :lol: I przypuszczam, że niejedno cudo jeszcze skrywasz ;:183
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bool pisze:jak się patrzy na twoją kolekcję aż ma się ochotę nabyć parę takich palemek :)
Idę poprzeglądać portale aukcyjne... :wink:
Arturze - dzięki za wizytę, akurat kilka jest aktualnie do wyrwania na naszym rodzimym, także...polecam, nie powiem ;:306
sokolica pisze:Dziękuję Żanetko ;:oj Właśnie o takie cuda wianki mi chodziło ;:138
Euphorbia francoisii coś pięknego! Gottlebei także! Zresztą wszystkie warte większej uwagi, bo zupełnie dla mnie nieznane i niebanalne. Wiedziałam, że ten ogół to nie mogło być wszystko :lol: I przypuszczam, że niejedno cudo jeszcze skrywasz ;:183
Magda - serdeczne i wielkie dzięki za przesympatyczne słowa ;:196 A mnie się nieco o nich zapomniało, bo dla mnie to skarby Madagaskaru, a tymczasem mimo że tak wyróżnione i dopieszczane przeze mnie, to tak czekały na prezentację, bidulki moje małe...Miałam jeszcze kilka cudownych perełek, ale były albo do ukorzenienia, co się jesienią i przez zimę nie udało, albo nie potrafiłam zadbać zimą, jak na przykład te od Beaty. Niemniej drugie podejście będzie już OK, a jeszcze przy Waszym wsparciu nie może być inaczej :D
Grupa wsparcia z Was niesamowita, bardzo dziękuję za każdą obecność i każde Wasze wpisy ;:180
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Ja z tych co wolą siać...
Poczekam, może coś ustrzelę :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znów sporo czytania i oglądania. ;:173
Tu się nie można nudzić - ten wątek to rwący potok w którym trzeba uważać aby nie popłynąć i się nie zgubić...

Pięknie, merytorycznie, ciekawie. Niby standard u Ciebie a jakże cieszy! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Strzelaj, strzelaj, Arturze, ale wysiew to też bardzo dobra sprawa :D
Henryku - bardzo serdecznie dziękuję! ;:180
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ech Zdzichu-piachu - siedzę w tym Twoim wątku i czytam i czytam i oglądam i oglądam i nie myśl sobie, że mnie nie ma, tylko po prostu nie mam już czasu na pisanie, a i powiedzieć co mądrego nie mam, bo do głowy przychodzą mi wyłącznie synonimy słowa 'niesamowite' i 'piękne' ;:131

Henryku - to już nie potok, to rzeka! a mam wrażenie, że przed nami Wodospad Wiktorii!! ;:202
Aa!!! nie! na Madagaskarze nie ma takiego wodospadu! uffff.... :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”