Mały ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mały ogródek

Post »

A, to ciekawe u mnie nie było żadnych przymrozków
Wielka szkoda dalii -takie piękne kwiaty tyle pączków i trzeba się z nimi pożegnać. ;:145
Róże przepiękne jakie dorodne krzewy a kwiaty bajka ;:303
Przez zaglądanie do waszych ogrodów chyba się skuszę i zamówię róże
nie mam miejsca ale może zrobię jutro przegląd i też coś wysiedlę.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki za nową porcję zdjęć ;:196
Gdzieś wcześniej wyczytałam, że chwaliłaś Ascot. Jak długo ją masz? I czy to jeden krzaczek?
Moje dwie pannice rosną od zeszłego sezonu, ale trochę jestem nimi zawiedziona. Na mocne słońce kwiaty źle reagują, a i co do obfitości kwitnienia mam zastrzeżenia. Twoja wygląda pięknie, a ilość kwiatów ;:oj
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Och, jakże mi miło, Dziewczyny, że mnie odwiedziłyście :wit .
Jadziu, nie można nie kochać róż , są cudne od maja do końca sezonu. Wystarczy kilka krzaczków aby było interesująco, ciągle jest się czym zachwycać.
Aphrodite, Kristalperle i Anisade to same pięknotki. Zawsze miałam ochotę na Aphrodite i na Prince de Monaco, ale nie będę powtarzać Twoich specjalności.
Jest tyle nowości, że mogę wybrać jakąś różę, której nie mamy, żeby było coś innego do podziwiania. Obok Pink Peace będziesz miała teraz nową 'Pink Paradise' - to wyjątkowa pięknotka, już zazdroszczę. U mnie obficie zapaczkował i pięknie się rozrósł czerwonymi listkami 'Tchaikovski', ale te przymrozki go pewnie zastopują.
W sobotę będę wykopywać dalie, Aurora- wiadomo- jak trochę obeschnie, w pudełko i na pocztę, kierunek Śląsk.

Marysiu, szkoda dalii, ale u mnie jest tak co roku, początek października i wystarczy jedna noc z temperaturą około zera i po daliach.
Właściwie to nie tak źle, bo będą mogła je teraz wykopać i zacząć sadzić na miejsca po daliach tulipany. Tulipany i dale zawsze zajmują to samo miejsce.
Rosną na zmianę.
Marysiu zamów kilka nowych różyczek. Wysyłka z gołym korzeniem pod koniec października, jeszcze zdążysz. Nie trzeba zamawiać 15 sztuk, można 3 sztuki i też radocha. :heja :heja :heja
Zamówiłam różę rabatową 'Minerva' oraz krzaczaste 'Ventilo' i 'Soul'. Wszystkie w mojej ulubionej purpurze. Już w sobotę przygotuję dla nich miejsca. Usunęłam stare przywrotniki , funkie . Dwie stare róże, które źle u mnie rosną ( Vanilia i Papgeno) oddaję sąsiadce. I już jest miejsce na 3 nowe.
Mała 'Minerva' zamieszka pomiędzy też małą 'Celebrating Life' i 'Graceful Palace'. Będzie ładnie, już się cieszę.
'Ventilo' obok rubinowego floksa , a 'Soul' obok' Ascot' bo to krewniaczki i kolor podobny.

Dorotko, Moja 'Ascot' wspaniale urosła mam ja od wiosny 2014, jedna z lepszych moich róż. Na imieniny Wacława, 28 wrzesień, niedawno, z żalem, ścięłam kilka pądów i zrobiłam z niej cudny bukiet. Kwiaty zrobiły furorę pośród imieninowych gości. Długo stoją w wazonie , mają piękne, zdrowe liście. W kryształowym wazonie wyglądały bosko - klasyka. Byłam z nich dumna.
W każdym ogrodzie inaczej. Moja 'Ascot' ma dobre miejsce, za plecami ma wysoki rozłożysty świerk, słońce cały dzień.
U mnie z kolei gorzej kwitnie , Crocus' ma chyba za mało słońca, bo obecnie już nie kwitnie. U Ciebie lepiej się sprawuje.
Jestem ciekawa jak Twoje nowe różyczki zakwitną. Jedną mam na myśli szczególnie, wpadła mi w oko.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Jeszcze raz na spokojnie obejrzałam zdjęcia i szczerze mówiąc Twoja działka wygląda na nich na dużo większą niż 320 m ,uprawiasz same kwiaty czy warzywa tez?Sama się nią zajmujesz czy masz pomocników?
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Witaj Dorciu,
ogródek ma 23 m na 14 metrów , to wychodzi 322 metry kw, nie chce być więcej, niestety.
A może jest wystarczająco duży na moje słabe możliwości. Mój mąż zmarł kila lat temu na zawał, sama muszę sobie radzić nie tylko z ogrodem.
Nikt mi nie pomaga, czasem syn zetnie żywopłot lub wykopie stary krzew. Mam jeszcze córkę, ale ona też nie lubi pracy w ogródku.
Kocham swój ogródek, choć nie jest najładniejszy. Nie wszystko mi się udaje, ale serce mam wielkie do roślin.
Prócz kwiatów mam mały warzywnik. W tym roku jadłam własną sałatę , fasolkę, buraczki, pietruszkę, selery. Pory i cebula tu się nie udaje, za mokro.
Mam 4 drzewa owocowe, jabłko, gruszę i 2 śliwy oraz krzewy czarnej porzeczki i borówki. Borówki 7 krzaków mają zawsze dużo owoców, bo mam kwaśną, torfową, podmokłą glebę. Plusy są takie, że nie muszę podlewać nawet w upalne lato. Mam studnię , w której zawsze jest woda.
Żeby rosły tu róże nawiozłam 2 wywrotki ziemi, w 2013 i 2014 roku. Miałam dwa razy górę ziemi ogrodowej do rozplantowania. Wtedy też syn z kolegą mi pomagali, bo bym nie podołała. Taczką wozili glebę.
Zrobiłam z niej nieco podwyższone rabatki i na nich rosną róże. Inne rośliny też by tam chciały, ale miejsca mało na tych lepszych rabatkach.
Mam trochę chaosu, bo wiele kwiatów mi się podoba i ciągle nie mogę zrozumieć, że za dużo, to czasem nie ładnie. Mam z tym kłopot.
Ale staram się.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jolu i jak mało potrzeba nam do pełni szczęścia, bo ogrody to nasze małe królestwa .Okres do wiosny będzie się ciągnąć w nieskończoność ;:174 ,ale trochę pracy w ogródku też będzie .Myślę ,ze Marysia da sie skusić na nowe zakupy :wink: i z pewnością już przegląda oferty :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Jolu szacunek za te słowa ;:180 ja tak samo powtarzam,moja działka nie jest tak piękna jak wiele ogrodów tutaj na forum,ale bardzo ją kocham .jest moja,wkładam w nią dużo serca,też mam miszmasz bo zbyt dużo roślin lubię by z nich zrezygnować
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Jadziu i rzeczywiście dałam się skusić ale tylko na trzy :
Soul - Acropolis i Kurfürstin Sophie, to są moje królowe, które wybrałam.
Będą mi pasowały kolorem ale muszę wysiedlić dwie .
są marne i u jednej jeszcze dzisiaj niechcący ułamał mi się jeden
cieniutki jak ogonek myszki pęd i teraz, to już ona nie ma szans .
nawet jak ją przesadzę gdzieś na tyły ,chyba nie przeżyje.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Śliczne Marysiu i coraz więcej osób zamawia Soul .Jestem ciekawa jak będzie rosnąć
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, jak dobrze, że dziś do Ciebie zajrzałam, bo wiesz, planuję już sobie założenie wiosną słonecznej rabaty z róż żółtych, pomarańczowych, herbacianych i kremowych. I tu taj mam pewną zagwozdkę. Otóż mam w swoim ogrodzie różę angielską Summer Song. Kolor ma cudowny, jak świeża pomarańcza lub mandarynka. Ale jest wnerwiająca ze względu na opuszczanie kwiatów w dół i ogólnie kiepskie kwitnienie. No i obejrzałam gdzieś róże Kordesa Sommersonne, które wydala mi się bardzo podobna do tej angielki (i nazwa prawie taka sama)).
Ale widzę u Ciebie, że ona jest różowa, a nie pomarańczowa. I mam pytanie, jak jest w rzeczywistości, bo zdjęcia to rozmaicie wychodzą? Różowa czy pomarańczowa?
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Jadziu, Sasanko,
cieszę się, że wszystkie mamy nowe różyczki i że będziemy wspólnie im kibicować od wiosny.
Muszę się bardzo teraz postarać aby moje nowości ładnie rosły, żebym nie musiała się wstydzić swoich dokonań.
Mam czasem porażki , więc muszę się skupić i nie dać plamy.
Ciszę się, ze i Marysi 'Soul' wpadła w oko. Same piękności mamy do posadzenia.

Dorciu, wszyscy tu chyba kochamy nasze ogródki, bo inaczej nie chciałoby się im poświęcać wolnego czasu i tyle pracy.
No i zachwytu by nie było bez miłości. Przyjdę do Ciebie z rewizytą.

Wandziu, jakże mi miło gościć Ciebie w moich skromnych progach. Od dawna śledzę Twoje wątki i podziwiam Twój ogród oraz Twoje wspaniałe zdjęcia. Ciągłe zmiany jakie w nim wprowadzasz są godne podziwu i naśladowania. Przyznam się, że posadziłam 3 hortensje, niedawno, pod wpływem Twoich piękności. Nie piszę za dużo, bo musiałabym za każdym razem wzdychać "och, jak pięknie", no i kto by to wytrzymał. Jestem, jak to mówią, fanem 'skrytopodglądaczem' ;:304

Co do 'Sommersonne' to jest to róża o zmiennych kolorach. Pąk ma ceglasty, latem była zdecydowanie pomarańczowa, ceglasta. Zewnętrzne płatki ma jasne, żółte, blade, beżowe, natomiast wewnątrz płatek jest pomarańczowy, a jak przekwita lekko różowieje. Ta róża świeci, promieniuje, jest radosna, wesoła, uśmiechnięta.
Poszukam wieczorem jej fotki z lata i wstawię, żebyś się lepiej przyjrzała. Kolor róży jest jaskrawy, z daleka ją widać. Krzew nie jest duży 0,7, 0,8, tylko jedn pęd puścił się do 1,0 m. Liście ma wspaniałe, błyszczące, ciemnozielone, bez jednej skazy.
Kwitnie całe lato, chociaż dwa razy wyjątkowo obficie, czerwiec i wrzesień. Jeszcze teraz ma wiele pąków, ale przymrozek był duży i zaszkodził trochę. Jest to najzdrowsza róża w moim ogrodzie, a mam około 40 róż.
'Sommer Song' nie widziałam na żywo, ale wydaje mi się, że kolorystyka bardzo zbliżona. 'Sommersonne' jest niższa, może zasłaniać kolanka 'Sommer Song' .
Zaryzykuj 'Sommersonne' na tak, tak, tak. Mam dwie sztuki tej róży. Jeżeli kolor, lub cokolwiek w niej Cię rozczaruje, to zawsze ją chętnie od Ciebie odkupię, w następnych sezonach. Nawet myślałam teraz o zakupie jeszcze 2 sztuk , aby powstała jednolita rabatka wzdłuż płotu.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, dziękuję Ci kochana za tak wyczerpujący opis różyczki. Nie spodziewałam się, że opiszesz mi aż tyle cennych szczegółów. A wszystko to brzmi niezmiernie zachęcająco. Jednym słowem całkowicie przekonałaś mnie do jej zakupu. Kupię co najmniej trzy sztuki, bo od pewnego czasu przyjęłam zasadę, aby nie kupować po jednej, gdyż w moim ogrodzie o nienajlepszej ziemi nie daje to efektu. Z Twoich słów wynika, że doskonale nada się ta odmiana na nową rabatę, która ma być w moim założeniu radosna i energetyczna. Jeszcze raz dzięki, także za komplementy w kierunku moich rabatek ;:196 .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Wandziu,
bardzo się cieszę, że się przekonałaś do 'Sommersonne'. Będę jej wypatrywać u Ciebie w przyszłym sezonie, no i kibicować, żeby nie zawiodła. Daję jej duże szanse, że Ci się spodoba.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Yollanda pisze: Jestem ciekawa jak Twoje nowe różyczki zakwitną. Jedną mam na myśli szczególnie, wpadła mi w oko.
Ciekawa jestem, która to u mnie wpadła Ci w oko?
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Wandziu, róża 'Sommersonne' w fotkach poniżej - okres od 03.07 do 19.07.2015r. To są bardzo młode 2 różyczki, posadzone jesienią 2014.
Właściwie w tym roku po raz pierwszy u mnie kwitły. Teraz trochę urosły.

Dorotko, to różyczka z serii 'Circus' - 'Salmon Flower' na nowej rabatce, po środku, bardzo piękna.

'Sommersonne' Kordes ADR 2008

Obrazek

'Sommersonne'
Obrazek

'Sommersonne'
Obrazek

'Sommersonne'
Obrazek

'Sommersonne'
Obrazek

'Sommersonne' - tu widać jak starsze kwiaty przebarwiły się na różowo
Obrazek

'Sommersonne'
Obrazek

'Sommersonne'
Obrazek

Mam jeszcze jedną różę w podobnych kolorach. Jest to 'Fabulous' Poulsen rose 2008. Pięknotka

'Fabulous' Poulsen rose
Obrazek

'Fabulous' Poulsen rose
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”