
Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
O, nie robiłam nigdy kwasu chlebowego, to czekam na przepis 

Pozdrawiam, Dorota
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Chlebnyj kwas (Źródło przepisu: Potrawy z różnych stron świata Macjej E. Halbański.)
Przepis.
Składniki:
* 600 g chleba żytniego razowego
* 250 g cukru
* 10 g drożdży
* skórka z połowy cytryny
1.Chleb pokroić na kromki i wysuszyć na grzejniku
2.Kromki ułożyć w odpowiedniej wielkości naczyniu, dodać skórkę cytrynową i zalać wrzącą ocukrzoną wodą ( 5 l), przykryć ściereczką i pozostawić na 4-5 godz.
3. Przerzedzić przez gazę do innego naczynia i dodać drożdże; zostawić przykryte na dalsze 4-4 godz., aż na wierzchu utworzy się piana.
4.Po powtórnym przerzedzeniu zlewać do butelek, do których należy wrzucić po 2-4 rodzynki i po ziarnku ryżu; zakorkować wyparzonym korkiem i przenieść w chłodne miejsce, przetrzymywać w pozycji leżącej; po dwóch dniach kwas nadaje się do spożycia.
Przed otwarciem butelki nie wstrząsać nią!
*Uwagi!
Nie polecam szklanej butelki, korek mi wystrzelił w trakcie leżakowania. Połowa zawartości butelki zmarnowała się.
*Smak w moim skromnym guście bardzo przyjemny.
Przepis.
Składniki:
* 600 g chleba żytniego razowego
* 250 g cukru
* 10 g drożdży
* skórka z połowy cytryny
1.Chleb pokroić na kromki i wysuszyć na grzejniku
2.Kromki ułożyć w odpowiedniej wielkości naczyniu, dodać skórkę cytrynową i zalać wrzącą ocukrzoną wodą ( 5 l), przykryć ściereczką i pozostawić na 4-5 godz.
3. Przerzedzić przez gazę do innego naczynia i dodać drożdże; zostawić przykryte na dalsze 4-4 godz., aż na wierzchu utworzy się piana.
4.Po powtórnym przerzedzeniu zlewać do butelek, do których należy wrzucić po 2-4 rodzynki i po ziarnku ryżu; zakorkować wyparzonym korkiem i przenieść w chłodne miejsce, przetrzymywać w pozycji leżącej; po dwóch dniach kwas nadaje się do spożycia.
Przed otwarciem butelki nie wstrząsać nią!
*Uwagi!


*Smak w moim skromnym guście bardzo przyjemny.

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Hiszpańskie Churros
Na podstawie filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=hEbFWPTqJJ0 Twórca: Piotr Ogiński. Tam znajduje się też przepis.



*Ja użyłem jednego jaka.
*Nie miałem rękawa więc rozwałkowałem.
*Użyłem frytkownicy.
*Smak naprawdę inspirujący
.
Na podstawie filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=hEbFWPTqJJ0 Twórca: Piotr Ogiński. Tam znajduje się też przepis.




*Ja użyłem jednego jaka.
*Nie miałem rękawa więc rozwałkowałem.
*Użyłem frytkownicy.
*Smak naprawdę inspirujący

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Pieczarkowe chipsy Np. jako przystawka do piwa. (Na podstawie przepisu Cioci-pieczarki w cieście naleśnikowym. Pychota
tamte smażone na patelni w mojej opcji użyłem frytkownicy.
)
Przepis.
Składniki:
*Proporcję w zależności ile mamy pieczarek
.
*250 g pieczarek
*mleko 0,75 szklanki
*woda 0,75 szklanki
*jajka 1
*mąka opcjonalnie tak by ciasto nie było zbyt rzadkie, zawiesiło się na pieczarce. 1,5 szkl ?
*sól
*cukier
*pieprz (użyłem cytrynowego)
*dokładko dodałem szczyptę czosnku niedźwiedziego oraz kurkumę (dla kolorku).
*słodka bądź ostra papryka do posypania (Kiedy są już gotowe)
1.Przygotowujemy ciasto "ala" naleśnikowe. Mieszamy wszystkie składniki, oprócz suszonej papryki i pieczarek.
2.Pieczarki myjemy, wyparzamy we wrzątku, ja zrobiłem to dwukrotnie takie blanszowanie
.
3.Rozgrzewamy tłuszcz. (Fajnie ażeby był był dobrze nagrzany, pieczarki szybko dojdą a ciasto będzie chrupiące.
4.Większe pieczarki kroimy na pół. Wrzucamy do naszego ciasta. Niech się wymoczą
.
5. Delikatnie odcedzamy z nadmiaru ciasta i smażymy aż nabiorą ciemnego kolorku. Nie nie mają się spalić
. Smażyć aż będą chrupiące.
6.Posypać bądź potoczyć w przyprawie-papryce.
*Smak ciekawy. Mój tata zjadł po usmażeniu niemal połowę, w czasie mojej nieobecności.



Przepis.
Składniki:
*Proporcję w zależności ile mamy pieczarek

*250 g pieczarek
*mleko 0,75 szklanki
*woda 0,75 szklanki
*jajka 1
*mąka opcjonalnie tak by ciasto nie było zbyt rzadkie, zawiesiło się na pieczarce. 1,5 szkl ?
*sól
*cukier
*pieprz (użyłem cytrynowego)
*dokładko dodałem szczyptę czosnku niedźwiedziego oraz kurkumę (dla kolorku).
*słodka bądź ostra papryka do posypania (Kiedy są już gotowe)
1.Przygotowujemy ciasto "ala" naleśnikowe. Mieszamy wszystkie składniki, oprócz suszonej papryki i pieczarek.
2.Pieczarki myjemy, wyparzamy we wrzątku, ja zrobiłem to dwukrotnie takie blanszowanie

3.Rozgrzewamy tłuszcz. (Fajnie ażeby był był dobrze nagrzany, pieczarki szybko dojdą a ciasto będzie chrupiące.
4.Większe pieczarki kroimy na pół. Wrzucamy do naszego ciasta. Niech się wymoczą

5. Delikatnie odcedzamy z nadmiaru ciasta i smażymy aż nabiorą ciemnego kolorku. Nie nie mają się spalić

6.Posypać bądź potoczyć w przyprawie-papryce.
*Smak ciekawy. Mój tata zjadł po usmażeniu niemal połowę, w czasie mojej nieobecności.


- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Pieczarki lubię pod każdą postacią
. Te muszą być pyszne
Wypróbuję przy najbliższej okazji.
Robiłam kiedyś smażone w panierce ( jajko+ bułka tarta). Były smaczne,ale panierka odpadała. Nie wiem,co zrobiłam źle


Robiłam kiedyś smażone w panierce ( jajko+ bułka tarta). Były smaczne,ale panierka odpadała. Nie wiem,co zrobiłam źle

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Ja też zawsze w panierce robię ale przy tym dużo roboty jest muszę spróbować w cieście naleśnikowym.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Bolinhos de banana (Moja nazwa-małpie szaleństwo
)(Źródło przepisu: Potrawy z różnych stron świata Macjej E. Halbański.)
Przepis.
Składniki:
*Proporcje właściwe. Ja użyłem 1/4 podanych produktów. W tym 2 banany oraz pół jajka. Wyszło sporo placuszków około 15.
*8 bananów
*cytryna
*80 g mąki pszennej
*40 g mąki ziemniaczanej
*2 jajka
* 150 g cukru
*pół szklanki mleka
*olej do smażenia
*cynamon (ubita śmietana)
1.Banany obrać ze skorki rozgnieść widelcem, dodać oba rodzaje mąki, mleko, cukier, jajka i sok z cytryny; wymieszać wszytko na gładką masę.
2.Kłaść łyżką placki na gorący tłuszcz i smażyć na rumiano.
3.Usmażone trzymać w cieple, aż do usmażenia wszystkich; podawać posypane cynamonem lub bitą śmietaną.
*Przepis w moim guście dość prosty
.
*Smak ciekawy, szczególnie dla Tych którzy lubią banany.


Przepis.
Składniki:
*Proporcje właściwe. Ja użyłem 1/4 podanych produktów. W tym 2 banany oraz pół jajka. Wyszło sporo placuszków około 15.
*8 bananów
*cytryna
*80 g mąki pszennej
*40 g mąki ziemniaczanej
*2 jajka
* 150 g cukru
*pół szklanki mleka
*olej do smażenia
*cynamon (ubita śmietana)
1.Banany obrać ze skorki rozgnieść widelcem, dodać oba rodzaje mąki, mleko, cukier, jajka i sok z cytryny; wymieszać wszytko na gładką masę.
2.Kłaść łyżką placki na gorący tłuszcz i smażyć na rumiano.
3.Usmażone trzymać w cieple, aż do usmażenia wszystkich; podawać posypane cynamonem lub bitą śmietaną.
*Przepis w moim guście dość prosty

*Smak ciekawy, szczególnie dla Tych którzy lubią banany.

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Reszta- Algierski makaron (Źródło przepisu: Potrawy z różnych stron świata Macjej E. Halbański.) 
Przepis.
Składniki:
*Proporcję właściwe. Ja użyłem 3/5 szklanki mąki, 1 jajko, szczyptę soli oraz łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
*500 g mąki pszennej
*3 jajka
*sól
1.Z mąki, jajek, kieliszka wody i szczypty soli (ewentualnie ja dodałem łyżkę koncentratu pomidorowego by nadać ciekawego koloru) wyrobić gładkie ciasto i rozwałkować jak najcieniej na posypanej mąką stolnicy.
2.Pokrajać na cienkie paski i pozostawić na 24 godz. do wyschnięcia.
3.Trzymać makaron 1 godz. w przykrytym cedzaku nałożonym na garnek z gotującą się wodą.
4.Wrzucić do gotującej się wody na 3 min. i odcedzić.
5.Podawać jako oddzielną potrawę, polany sosem pomidorowym, lub jako dodatek do duszonego mięsa.
*Uwagi. Polecam-Tu można znaleźć informację jak szybko pokroić makaron oraz poznać sposoby na zrobienie różnych jego form.
Twórca: Piotr Ogiński. https://www.youtube.com/watch?v=mVixyEB9iIY
A z tego wątku pomysł na nadanie makaronowi czerwonej barwy.
Twórca: cantati http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p3400790

Przepis.
Składniki:
*Proporcję właściwe. Ja użyłem 3/5 szklanki mąki, 1 jajko, szczyptę soli oraz łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
*500 g mąki pszennej
*3 jajka
*sól
1.Z mąki, jajek, kieliszka wody i szczypty soli (ewentualnie ja dodałem łyżkę koncentratu pomidorowego by nadać ciekawego koloru) wyrobić gładkie ciasto i rozwałkować jak najcieniej na posypanej mąką stolnicy.
2.Pokrajać na cienkie paski i pozostawić na 24 godz. do wyschnięcia.
3.Trzymać makaron 1 godz. w przykrytym cedzaku nałożonym na garnek z gotującą się wodą.
4.Wrzucić do gotującej się wody na 3 min. i odcedzić.
5.Podawać jako oddzielną potrawę, polany sosem pomidorowym, lub jako dodatek do duszonego mięsa.
*Uwagi. Polecam-Tu można znaleźć informację jak szybko pokroić makaron oraz poznać sposoby na zrobienie różnych jego form.
Twórca: Piotr Ogiński. https://www.youtube.com/watch?v=mVixyEB9iIY
A z tego wątku pomysł na nadanie makaronowi czerwonej barwy.

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Ja już wczoraj miałam napisać i pochwalić 
Zrobiłam wczoraj na kolację te placki bananowe
Pycha! Mój synek oszalał na ich punkcie, jedliśmy z cynamonem lub cukrem pudrem.
Ja zrobiłam z 1/2 składników, bardzo nam smakowały, bo zapach i smak bananów jest bardzo intensywny.

Zrobiłam wczoraj na kolację te placki bananowe

Ja zrobiłam z 1/2 składników, bardzo nam smakowały, bo zapach i smak bananów jest bardzo intensywny.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Taka tam surówka z marchewki. (Super do frytek
)
Przepis.
Składniki:
*Ja użyłem.
*1 duża marchewka.
*1 ząbek czosnku
*kilkanaście? kropel z cytryny
*1/3 kieliszka oleju
*majonez pół łyżeczki?
*sól
*pieprz
*cukier
1.Marchewkę tarujemy na małych oczkach.
2.Dodajemy pozostałe składniki.
3.Doprawiamy do smaku.
Uwagi.
*Jest to chyba moja ulubiona surówka, zazwyczaj ją frytek.
*Sok z cytryny ( nie jestem pewny) 1 dodaje fajnego posmaku, smaki się równoważą 2 w jakimś stopniu konserwuje marchewkę ażeby nie czerniała
.
Jak bym się mylił poprawcie mnie!

Przepis.
Składniki:
*Ja użyłem.
*1 duża marchewka.
*1 ząbek czosnku
*kilkanaście? kropel z cytryny

*1/3 kieliszka oleju
*majonez pół łyżeczki?

*sól
*pieprz
*cukier
1.Marchewkę tarujemy na małych oczkach.
2.Dodajemy pozostałe składniki.
3.Doprawiamy do smaku.

Uwagi.
*Jest to chyba moja ulubiona surówka, zazwyczaj ją frytek.
*Sok z cytryny ( nie jestem pewny) 1 dodaje fajnego posmaku, smaki się równoważą 2 w jakimś stopniu konserwuje marchewkę ażeby nie czerniała

Jak bym się mylił poprawcie mnie!
