Karinkowy balkon :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p
Od: 8 mar 2014, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Karinkowy balkon :)

Post »

Maadro coś czytałam, że trzeba poucinać z resztą wklejam :
Uprawa kalanchoe jest bardzo prosta i rządzi nią w zasadzie jedna reguła. Gdy kwiat przekwitnie całkowicie, trzeba ściąć wszystkie jego łodyżki naokoło 3,4 cm nad ziemią. Po kilku tygodniach kwiatek zacznie wypuszczać nowe listki i wyrosną nowe łodygi z pięknymi kwiatkami. Po każdym ścięciu, następne wykonujemy nieco wyżej, ponieważ łodyga pod cięciem drewnieje, dlatego po trzech, lub czterech takich zabiegach, kalanchoe najczęściej wymaga odświeżenia, ponieważ zdrewniała łodyga wygląda nieestetycznie. Trzeba zaszczepić nową roślinę.
Jeśli chcesz bezpośredniego linka to napisz pw, wyślę Ci bo tutaj chyba nie można? :)

Niunia ta donica też mi się bardzo podoba, chyba przez to mi się śniła :D

Bogsaf moje też długo tylko stały już nawet się martwilam że coś nie tak, tym bardziej, że one uratowane cudem, ich mamuśka mi zgniła :( Też je nawożę substral żel do kaktusów i sukulentów, działa cuda:)
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p

Post »

Kupiłam lubczyk z korzeniami zaraz po pracy go wsadzam :D
Ale zapachy z niego idą, do rosołku jak znalazł! :heja
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Komarzyce ;:333 Też się pokusiłam. Pan Chwast dorodny. A co tam, że w Paint ;:204 Też daje radę, minęłaś się z powołaniem 8-)
Lubczyk...Będzie szaleństwo w domu ;:166
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Lawenda dostała świetną donicę :wink:
A co do chwasta - nie przejmuj się, tak naprawdę chwastem może być wszystko, więc i chwast może być rośliną ozdobną!
Na grudnikach się nie znam, ale sukulentów raczej nie powinno się ukorzeniać w wodzie, bo łatwo gniją... ale brak wzrostu może oznaczać, że produkuje korzenie 8-)
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21

Post »

Karinko :heja
Jak się mają Twoje cytruski?
;:197 słonka życzę ;:3
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p

Post »

Katiusha gdzieś słyszałam, że w ogrodzie w którym rośnie lubczyk, w tym domu nie ma kłótni między parami :) Ciekawe czy tyczy się też balkonu :P

Malachitek też bardzo mi się podoba ta donica, ale ona taka gliniana bardziej, mam nadzieje że nie zaszkodzi. A jeśli chodzi o grudnik to właśnie nie wiedziałam od początku jak się nazywa i chyba z dwa tygodnie stał sobie w wodzie :/ Później jak włożyłam do tej mieszanki to właśnie tak zmiękł :( No poczekam pare dni, później go wyciągnę i zobaczę czy coś urosło, czy stoi w miejscu :)

Maadro te dwie małe zielone mandarynki coś tam rosną, ale tak bardzo powoli. Za to liści dużo wypuszcza. Zastanawiam się jak to zrobić żeby poszła do góry, a nie w boki :)
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oooo, ze 100% pewnością ;:224 Aby po prostu był w pobliżu... i troszkę do rosołku, do rosołku :;230
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p

Post »

Hahahah no ciekawe czy zadziała, zdam relację za jakiś czas :D
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Karinko ;:196
Dzięki za radę, kalanchoe przycięłam i czekam na efekt, tylko nie wiem jak długo to potrwa.
Jak długo masz mandarynki ? Moje wyrosły z ziarenek w maju, jest ich sporo, rosną ładnie,
ale nie wiem czy już je rozsadzić. Czy wiesz może jaka ziemia będzie dla nich najlepsza ?
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p

Post »

Ewuniu wg tego co wkleiłam to już po kilku tygodniach roślinka powinna wypuścić nowe listki :)
Mandarynkę kupiłam chyba jakoś w lutym? Ale teraz to sama nie wiem. Od razu miała owocki, później puściła jeden kwiatuszek, ale źle go zapyliłam i nic z tego nie wyszło. Dopiero miesiac temu wypuściła dwa kwiatki, które tym razem dobrze zapyliłam, ale na efekt chyba trzeba będzie poczekać :) Co do ziemi to prawdę mówiąc nie mam pojęcia co jest najlepsze - ja swoją posadziłam tak: na sam dół dałam ok 3-5cm warstwę grysu granitowego jako drenaż, ziemię zwykłą wymieszałam prawie na pół z keramzytem dodajac też garść piasku. Wg http://www.naszecytrusy.pl/podloze.htm tej stronki (ktoś polecał ją na forum) to moja mieszanka nie jest do końca prawidłowa, ale jak widać moja mandarynka ma się u mnie świetnie i co chwila wypuszcza nowe listki :) Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam :)
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Karinko ;:3
Pięknie dziękuję za linka ;:196 ciekawa stronka, zapisałam ją żeby częściej zaglądać.
Bardzo spodobała mi się Twoja mandarynka ;:215 a wiem że nie tak łatwo kwitną i owocują w naszych warunkach. Wiosną jakoś spontanicznie wrzuciłam pestki z jednaj mocno zapestkowanej mandarynki do ziemi i szybciutko zaczęły kiełkowac. Teraz mam mały gąszczyk w niewielkiej doniczce i uznałam, że pora coś więcj z nimi zrobić. Ciekawe czy eksperyment sie uda. Za mojego dzieciństwa ojciec hodował cytrynę. Wyrosło wielkie drzewko jak fikusowe beniaminki, ale kot podlewając po swojemu cytrynę zniszczył. ;:131
Kalanchoe wypuszcza kolejne listki, więc Twoja pomoc okazuje się bezcenna ;:167 Dziękuję ;:197
Czy Twój chwaścik ujawnil się na dobre ? A kapustka pewnie juz zjedzona ?
Pięknego dnia życzę i przyrostów zieleninek ;:197
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p

Post »

Ewuniu! Moja babcia też kiedyś hodowała cytrynę ale wszystko z nią było dobrze, po prostu później komuś oddała bo brakło miejsca :P Miała też kawowiec? czy jakoś tak, no ale to rozrosło się aż pod sufit i też gdzieś przekazała :)
Cytrusy z tego co kojarzę jak są wysiewane z pestek to nie dają owoców albo dają po kilkunastu latach, także nie chcę Cię zasmucić, ale nie wiem ile wyjdzie z Twojego eksperymentu :( ;:168
Jeśli chodzi o kalanchoe to nie masz za co dziękować, sama znalazłam tą informację w internecie, nie zdążyłam jej jeszcze wypróbować bo moja jak na razie jest w fazie kwitnięcia :)
A moja kapustka trochę wyschła, bo zapomnialam jej podlać przed zeszlotygodniowym wyjazdem :( Wyrosła nieco w górę, ale nie wiem czy da się jeszcze ją uratować :P Zobaczymy :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11

Post »

Ja też dziękuję za rady co do kalanchoe ;:196 Nawet o tym nie wiedziałam,że trzeba tak przycinać i wkurzałam się tylko na nie, że nie kwitną ;:223
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p

Post »

Zawsze do usług :)

Wczoraj kupiłam bazylię :twisted: Dziś zamiaruję miętę :D
I tu mam pytanie, miętę chcę posadzić osobno, a bazylię dosadzić w jednej doniczce z lubczykiem. Czy tak może być? Nie stanie się nic żadnej z roślinek? :)
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lubczyk jest bardzo ekspansywny może ci zadusić bazylię - mojej mamie prawie rozsadził doniczkę ;:108
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”