POMOC TECHNICZNA ! Urządzenia i narzędzia w użytkowaniu.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
kabzik
50p
50p
Od: 15 sie 2015, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: kosiarka elektryczna NAC N1F-460JS PODSTAWA SILNIKA (PLASTIK)

Post »

Dobra rada powyższa. Można też szpachlę zastosować ( zalać ) i później otwory przewiercić. Ogólnie te plastikowe obudowy są tandetne, u mnie wygina się lewo prawo i nierówno kosi..
Kakacz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lip 2016, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kosa spalinowa - montaż

Post »

Witam, mam pytanie na temat montażu kosy spalinowej.
Nie wiem czy podczas składania kosy muszę nasmarować wałek w miejscu gdzie łączy się z silnikiem?
Chodzi o tę cześć:
Obrazek

Smarować tam coś?
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Re: Kosa spalinowa - montaż

Post »

Nie ,nie smaruj sprzęgło powinno być suche .
zbyszek2013
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lip 2016, o 10:25

Post »

Dziękuję za odpowiedzi. Można podobno zastosować spawanie plastikiem ale znajomy mówił że parę dni to wytrzyma i będzie to samo. Nie ma niestety łatwego rozwiązania.
To co napisał MarSz to już brzmi solidnie, ale jak będzie z wykonaniem to się okaże ;)
Tak to kosiarka 6 lat na dużych i różnych powierzchniach dobrze sobie radziła, silnik działa, kółka się kręcą tylko ta nieszczęsna obudowa z lipnego plastiku już drugi raz pękła.
A odnośnie tej szpachli co to dokładnie za szpachla?
MarSz
500p
500p
Od: 27 sie 2015, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szpachle i spawanie plastiku to rozwiązania tymczasowe.

biorac pod uwagę, że ta obudowa drga podczas pracy ogromnie - nie widzę tutaj dużej trwałości.

Ja miałem wiertnicę glebową, w której na spojeniu pękł zbiornik na paliwo (ktoś ją musiał nieostrożnie rzucić na ziemię gdy było odpięte wiertło). Wychlapywało się powoli podczas wiercenia.

Polecano mi jakiś super dwuskładnikowy klej/szpachlę do plastików i tworzyw sztucznych. Miało toto być bardzo dobre i co?
Nie wytrzymało jednego wiercenia (oczywiście - samo połączenie było twarde jak kamień ale dopóki wiertnica stała w miejscu).

A co do Twojego przypadku - jeszcze mocniejsze będzie zrobienie dwóch pierscieni i skręcenie nimi plastiku z dwóch stron - to powinno wytrzymać dużo dłużej (o ile nie zrobisz otworów za blisko krawędzi plastiku bo to może i tak pęknąć).

Jak tak patrzę na zdjęcia to nawet nie musiałbyś robić tych czterech "uchwytów" tylko zastosować szerszy pierścień ale to musisz sobie sam odpowiedzieć na pytanie czy te otwory są potrzebne (np. do chłodzenia silnika) bo szerszym pierścieniem na pewno byś je zasłonił.

Jeśli musisz mieć tam wentylację to musiałoby wyglądać jakoś tak.

Obrazek

Pierwszy lepszy spawacz wypali Ci coś takiego za rozsądną (w porównaniu do kosztów kosiarki).
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Kup sobie frisbee i pod śruby daj amortyzator gumowy z dowolnej twardej gumy. Wytnij otwór, tak aby pasowało na wychodzący wał. Dodatkowo daj szerokie podkładki (40-50mm) miedzy śrubę a frisbee żeby całość była dobrze ulokowana i się nie wyrabiała. Dla pewności daj takiej samej średnicy cienki gumowy płat aby utrzymać dobre spojenie między frisbee a podkładką.
http://www.retroland.com/wp-content/upl ... risbee.jpg

Nie wiem na ile takie frisbee jest grube i solidne. Kiedyś miałem takie w ręku to wyglądało całkiem dobrze :)
zypeee
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2016, o 14:09

Post »

Witam!
Potrzebuje pomoc, otóż w mojej kosiarce 3 części uległy uszkodzeniu i w mojej okolicy nigdzie nie mogę znaleźć tych części ;:223 ;:223
Chodzi mi tu o kosiarke NAC DY164 OHV
Mam tu rysunek z częściami z modelu PMB http://imageshack.com/a/img921/4500/PMD8mI.jpg
Chodzi o części nr 25,26
Ma ktoś może jakiś znajomy sklep w którym mógłbym te części zamówić ? ;:145 ;:145
MarSz
500p
500p

Re: Helpppppp!!!!!

Post »

Przecież 26 to jest już nóż - to powinno być do kupienia.

Natomiast patrząc an otwory w nożu można wnioskować, że wałek ma bolce zrywalne - dla ochrony całego wału silnika. Nóż natrafił na coś twardego, zerwały się te bolce - jednocześnie ratująć przed uszkodzeniem silnika.

Tak mam w moim Oleo-mac - zakładam więc, że tak to działa na podstawie samego rysunku.

Musisz więc poszukać w serwisach.
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53

Re: Helpppppp!!!!!

Post »

Na alledrogo wpisz Mocowanie adapter piasta noża NAC DY164 i u tego samego sprzedawcy znajdziesz nóż.
Matifcb
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2016, o 23:56

Re: Kosiarka - niedroga - jaka

Post »

Jestem już po 5h koszenia. Jak dla mnie na razie wszystko super. Musze wymienic olej a nie chce teraz jechać z kosiarka do nich. Pojadę na wymianę przed sezonem i ogólny serwis. Teraz chce zrobić to sam i zastanawiam się jak go wyciągnąć nie kupując pompek jakiś...

Pompka do spuszczania oleju z portalu aukcyjnego/KaRo

takie cos powinno starczyc na te 1,5L oleju :>
MarSz
500p
500p

Post »

Ja właśnie wymieniałem.
Żaden problem.
Wg zaleceń serwisu dobrze to zrobić na ciepłym silniku i bez paliwa. Czyli jak wiesz, że planujesz wymieniać to najlepiej zrobić to w środku koszenia gdy braknie paliwa. Podjęciem korek, przechylił kosiarkę (tak kazali to zrobić) poczekam trochę aż przestało kapać, najdalej nowy i kościołem dalej.
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Strzykawka i przewód powinny wystarczyć.

Tam jest 1,5l oleju? ...a nie 0,6l?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Matifcb
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2016, o 23:56

Post »

Fakt chyba 0,6L. Sprawdzę na spokojnie. Mi nie kazali kosiarki przechylać inaczej niż łapiąc za przód przechylać w stronę na rączkę. Ze podobno inaczej mogę zalać silnik i remont gotowy.. kupie sobie za dyszkę tę pompkę i będę wypompowywać.
MarSz
500p
500p

Post »

0,6l oleju starczy.

Co do odwracania to mi właśnie w serwisie powiedzieli by odwrócić tylko w tą stronę gdzie jest wlew oleju. No nie wiem już teraz. Albo nie mieli racji a ja to zrobiłem i miałem szczęście bo nic się nie stało albo rzeczywiście można obracać.

Może ktoś to potwierdzi przy najbliższej wizycie w serwisie.
dzialkowiczka50
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sie 2016, o 17:11

Kosa spalinowa - pomoc.

Post »

Potrzebna mi pomoc.
Kupiłam kosę spalinową NAC TT-BC520 niestety po złożeniu nie obraca się część tnąca (nóż, żyłka); silnik pracuje. Nie wiem czy jest gdzieś jakieś zabezpieczenie , czy urządzenie jest wadliwe
?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”