Krokusy w trawniku
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 paź 2009, o 22:16
Re: Krokusy na trawnik
Witam wszystkich. Mam pytanie. Kupiłam 100 cebulek krokusów i zastanawiam się czy mądrym będzie sadzić je teraz czy może już jest za późno? Jeśli tak to czy okryć je korą?
- igielka78
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sadzic, sadzic. Dopóki nie zamarznie ziemia to można.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 paź 2009, o 22:16
Dziękuję za radę, wysadziłam moim 100 cebulek w dwóch długich rządkach, nie przykrywałam niczym tak jak wszyscy radzą i teraz pozostało tylko czekać do wiosny
Jeszcze mam pytanko następujące, krótko przed posadzeniem krokusów ziemia została przekopana z obornikiem w stosunku ok 2:1. Jak sądzicie, czy taka ziemia z obornikiem wpłynie jedynie dobroczynnie na kwiaty czy może przesadzona jego ilość może spowodować, że kwiaty nie wzejdą?

Wypowiem się w tym temacie. Niedawno około rok temu zasadziłem dziesięć cebulek krokusów na trawniku ( w celu rozwinięcia ogrodu naturalnego) było super jednak kosząc trawę był problem. I po roku gdzieniegdzie rosną ze 2 krokusy a inne zostały zniszczone przez kosiarkę 

- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najlepiej odkładać koszenie trawnika aż liście krokusów trochę obeschną. W przeciwnym wypadku marnieją z braku substancji odżywczych!
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zawsze spóźniałam się z koszeniem trawy na wiosnę i moje gapiostwo ratowało krokusy. Później nie było to już gapiostwo, ale chęć nasycenia się soczystą wiosenną trawką!
Czyli i to uratowało moje krokusy 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ma ktoś może zdjęcia jak mu kwitły krokusy na trawniku 

- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Sadzić! Chyba, że ktoś ma trawnik dywanowy - wtedy oczywiście nie.
Ja czekam na wiosnę. Posadziłam krokusy, cebulice, śnieżniki, troszkę przebiśniegów i śnieżyc. Chcę to zobaczyć jak zakwitnie!
Doświadczenia z poprzednich lat: lepiej sadzić dużo jednego koloru niż mieszanki - kwitną nierówno i nie wygląda to ładnie. Poza tym sadzić w różnych partiach ogrodu - u mnie te same odmiany posadzone w cieniu kwitły nawet miesiąc później niż posadzone na słońcu. Opłaca się, bo przedłużamy cudny spektakl.
Ja czekam na wiosnę. Posadziłam krokusy, cebulice, śnieżniki, troszkę przebiśniegów i śnieżyc. Chcę to zobaczyć jak zakwitnie!
Doświadczenia z poprzednich lat: lepiej sadzić dużo jednego koloru niż mieszanki - kwitną nierówno i nie wygląda to ładnie. Poza tym sadzić w różnych partiach ogrodu - u mnie te same odmiany posadzone w cieniu kwitły nawet miesiąc później niż posadzone na słońcu. Opłaca się, bo przedłużamy cudny spektakl.
Agata
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
taksobie - nie da się ukryć, że takie "zabiegi" uratowały Twoje krokusy ;)
Dawidzie - zerknij na 1 str mojego ogrodowego wątku. Jest tam mało krokusów, ale za rok będzie dużo więcej.
Riame - to fakt, sadzenie w rożnych miejscach ogrodu o różnym nasłonecznieniu może korzystnie wpływać na krokusy. Dodatkowo taki efekt można uzyskać sadząc cebulki w różnych odstępach czasu.
Dawidzie - zerknij na 1 str mojego ogrodowego wątku. Jest tam mało krokusów, ale za rok będzie dużo więcej.
Riame - to fakt, sadzenie w rożnych miejscach ogrodu o różnym nasłonecznieniu może korzystnie wpływać na krokusy. Dodatkowo taki efekt można uzyskać sadząc cebulki w różnych odstępach czasu.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosiu, cudnie