Wiosenna odsłona leśnego rancza nad wodą.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosenna odsłona leśnego rancza nad wodą.

Post »

Aniu właśnie zaczęłam żałować tych zakupów. Równie dobrze mogłabym je zamówić teraz i przyszły by pewnie za jakieś 2-3 tygodnie. Bo teraz wysyłają takim narwańcom jak ja. I po co mi to było? Tak to jest jak się ogrodnik w styczniu nudzi.
Madziu zawiozę je na działkę i zobaczę jaka ziemia. Jak będzie odmarznięta to wsadzę i zakopczykuję. Patrzę na pogody to max do -3 stopni ma jeszcze być w nocy. Eh ;:124 .
smolka witam nowego gościa :) Cieszę się ze Ci się u mnie podoba. Zapraszam częściej.
Jolu a mogą być po prostu zawinięte w ręcznik papierowy?
Reniu każde komplementy nakręcają na coraz większą chęć pracy. To bardzo budujące że podoba się nie tylko mnie ale tez innym.
Edytko wybieram się, ale co z tego wyjdzie to jeszcze zobaczymy. Miłego dzionka. Pozdrawiam.

Przyszły te liliowce, floksy, mieczyki i tojad. ;:223
Wszystko ma już zielone łodyżki. Oprócz mieczyków naturalnie. Są w folii więc muszę coś z tym zrobić. W niedziele ma być słonecznie, więc może je dam do gruntu i okopczykuję? W nocy ma być do -3 stopni jak patrzę na pogodę długoterminową. Nie chciałabym żeby mi to pomarzło wszystko. Zupełnie nie wiem co z tym zrobić. Tak jak napisałam powyżej - ostatni raz wyrywam się do zakupów w styczniu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Podpowiedzcie mi kiedy się sadzi floksy i tojad? I w jakiej ziemi, czy mają jakieś specjalne wymagania?
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu, też zastanawiałam się nad zakupem bylin w postaci kłączy, więc mogę tylko podpowiedzieć, że floksy można wysadzać jak rozmarznie ziemia. Widzę zresztą po swoich zeszłorocznych - zaczęły już się puszczać i lekkie przymrozki im absolutnie nie szkodzą. Na temat reszty nie podpowiem, bo nie wiem, ale na pewno Dziewczyny coś doradzą. Miłego piątku! ;:196
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witaj Madziu, Ale piękne i super zakupy poczyniłaś :D ;:215
Z folii to wyjmij je, bo zaduszą się i mogą zgnić, bo widzę ze parują w tych foliach
Każdą zakupioną roślinkę w takiej folii natychmiast się z niej wyjmuje, aby miała dostęp powietrza. Floksy wymagają gleby żyznej, próchniczej, głęboko uprawionej, ale przepuszczalnej, lekko kwaśnej oraz słonecznego i półcienistego stanowiska. Podczas suszy rośliny wymagają podlewania. Od Cioci ogrodniczki wiem że najlepszym terminem sadzenia floksów są miesiące wrzesień, październik.Ale sądze, że teraz możesz posadzić byleby podłoże było wilgotne i nie zamarznięte.
Miłego udanego weekendu Ci życzę ;:196
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Madziu tojad to mi się puszcza już na działce, a sadziłam go w styczniu ;:oj Floksy zresztą też. Liliowiec też ma jakieś młode odrosty-tylko, że mój to ten zwyczajny. Poza tym te kłącza to ci sprzedawcy muszą trzymać w chłodni - najprowdopodobniej, więc niska temperatura na Twojej działeczce nie powinna im zrobić krzywdy. Zresztą las będzie chronił od zimnego wiatru. Tylko, żeby ziemia była rozmarznięta. Ewentualnie powkładaj w jakieś doniczki i wystaw na balkon, a przy ewentualnych przymrozkach przykrywaj nocą folią lub włókniną. Nic się nie martw-będziesz miała piękne roślinki wcześniej niż inni :) ;:168
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Madziu, posadź byliny i lekko okopczykuj. I tak wszystko budzi się do życia, tylko że te twoje są wydelikacone, więc trzeba je trochę osłonić ;:65 . Cebule mieczyków można zawinąć w ręcznik papierowy - po prostu chodzi o to, żeby to był materiał przepuszczający powietrze. Swoje byliny które dostałam w kapersach wsadziłam do doniczek, bo nie jechałam od razu na działkę i bałam się, że mi w tym plastiku zgniją ;:131 . Ale jutro jadę i też wkopuję, na razie z doniczką, w ziemię. Jeżeli nie wiesz gdzie swoje wsadzić, albo masz nie przygotowane rabatki, to też możesz tymczasowo powsadzać w doniczki i zadołować ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Madziu, ładne zakupy ;:333 Nic się nie martw, że kłącza już puszczają liście, przynajmniej masz pewność, że żyją :wink: Jak boisz się wysadzić na działkę, to możesz je posadzić do donic i przechować np. na balkonie. Myślę, że liliowce poradzą sobie teraz w gruncie, możesz przykryć na noc odwróconą doniczką, ale przecież nie jesteś codziennie na działce...
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Nic dodać, nic ująć, zgadzam się w pełni z poprzedniczkami :)
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Zgubiłam Ciebie Madziu ale już odnalazłam .
Wstęp po prostu rewelacyjny .... a ten basen ;:224
Pozdrawiam. Ewa
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Milenko u mnie na chwilę obecną na działce 4,5 stopnia. Jak przyjechałam lodu na stawie już nie było. Jutro zobaczę jaka będzie sytuacja.
Paulinko zostawiłam je w folii ale ją otworzyłam, żeby mi się nie porozsypywało. Jutro podejmę decyzję co z nimi zrobić.
Aniu ten las to ma plusy i minusy. Od wiatru faktycznie chroni, ale za to słońce się nie może przedrzeć. Latem jest wysoko to ok. A teraz jest ciężko.
Jolu tak chyba zrobię. Mieczyki już leżą w lodówce w papierze kuchennym. Dziękuję za podpowiedź. Ja mam do Wawy 50 km z działki więc może aż tak zróżnicowanych warunków pogodowych nie ma. Choć miedzy Łdz a działką różnica w sumie duża.
Bozuniu tak zakupy robiłam że okazało się że jednego liliowca x 3 zamówiłam. Eh.. pluję sobie w brodę bo mogłam na to miejsce wziąć inny kolorek.
Madziu no jak tyle osób pisze tak samo zgodnie to nie mam innego wyjścia- jak sadzić i przykryć :) Alee.. przykryć tak żeby wystawały im główki z ziemi?? Czy przysypać korą całkiem?
Ewuś dobrze że mnie odnalazłaś :)
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Na razie można przysypać całe, najlepiej czymś lekkim, może być opadłe igliwie, którego pewnie pełno w pobliżu Twojej działki. Na razie będzie chroniło, a jak zrobi się cieplej, to rośliny same wylezą.
Z pozdrowieniami, Magda
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Madziul, niezłe zakupy :)
Ja jak czytałaś, kupiłam malwę - i tez już widac, że kłącze puściło, są listki... jak już będę ją wsadzac, to jak głęboko?? Razem z tymi listkami zakopac?? Dziewczyny podpowiadają tobie, to może i mnie uda się poradzic.
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Szyjka korzeniowa (odcinek rośliny pomiędzy korzeniami a pędem) ma być na linii gleby.
Z pozdrowieniami, Magda
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p
Od: 19 lis 2011, o 20:22

Post »

Madziu , ale zakupy , trzymam kciuki aby się przyjęły, liliowce, floksy i reszta ;:108
Awatar użytkownika
dusza001
200p
200p
Od: 6 lis 2012, o 23:59

Post »

:wit Madziu świetne zakupy ;:3 teraz tylko więcej słońca i niech rosną :)
Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna, powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy a Titanica profesjonaliści...
Jestem Ania Witam serdecznie i zapraszam
Awatar użytkownika
Reniatka
100p
100p
Od: 28 sie 2013, o 14:16

Post »

;:3 coraz mocniej grzeje. Tylko patrzeć jak wszyscy będziemy sadzić, siać i przesadzać :tan .
Twoje nowe roślinki na pewno dadzą sobie świetnie radę ;:333 .
:wit
Pozdrawiam Renia
W moim ogródeczku
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”