Białe róże
Re: Białe róże
Posieję maciejkę bo ten zapach...groszek raz miałam i nie pamiętam żeby pachniał, tak samo wiciokrzew pomorski.
-- 19 lut 2014, o 22:15 --
Rezeda wizualnie niezbyt, ale jeśli pachnie to czemu nie!
-- 19 lut 2014, o 22:15 --
Rezeda wizualnie niezbyt, ale jeśli pachnie to czemu nie!
Bożena
a może wieczornik damski ? W teorii dwuletnia, ale wg uprawiających ją w ogrodach - bylina, nie trzeba powtarzać siewu. Sama o siebie zadba. I nawet kwiaty trochę podobne do maciejki , tylko roślina dużo wyższa.
U mnie nasiona czekają na ...wysianie.
U mnie nasiona czekają na ...wysianie.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
No to coś nowego dla mnie zapodałaś
pierwszy raz widzę taką roślinkę, teraz poczytam o niej więcej 

Bożena
Re: BIAŁE RÓŻE
Cieszę się, że też doceniasz tę röżę. Nie przepadam za białymi kwiatami, ale ta odmiana mnie urzekła. Kwitła prawie cały czas. Kwiaty wyj?tkowo trwałe, nie bały sę deszczu. Kolor z lekkiego röżu zmieniał się z czasem do czystej bieli. Liście zdrowiuteńkie i błyszcz?ce. Byłam zaskoczona jak bardzo j? polubiłam... nawet möj M. zapatrzony w swoj? Dinky zauważył to białe cudeńko na rabacie.zielonajagoda pisze:Oj tam oj tam Bożenko, ale te kwiaty....To może Bouquet Parfait, może to nie czysta biel ale pachnie, to też mój jesienny nabytek https://www.google.pl/search?q=bouquet+ ... 66&bih=619
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
Bożenko, jeszcze a' propos alternatywy dla maciejki. Może zamiast jednorocznej rośliny posadzić bardzo ciekawe pnącze ?
Myślę o powojniku potrójnym ' Rubromarginata' ? Botaniczny, ma małe wymagania co do warunków , kwitnie od lipca do sierpnia i pachnie ...marcepanem ! Bezobsługowe , nie trzeba sprzątać jak po wykładającej się po kwitnieniu , usychającej maciejce. Nie trzeba dosiewać.
Wszystko , co trzeba zrobić to przyciąć silnie na przełomie lutego/marca i czekć na kolejne kwitnienie. A kwiecie podobne do maciejki.
PS. znasz moje upodobania do powojników..
No ale żeby nie było,że propaguję powojniki w sekcji o różach to z białych może popatrz na okrywową Św. Tereskę polskiej hodowli prof.Żyły. Polecam !
Myślę o powojniku potrójnym ' Rubromarginata' ? Botaniczny, ma małe wymagania co do warunków , kwitnie od lipca do sierpnia i pachnie ...marcepanem ! Bezobsługowe , nie trzeba sprzątać jak po wykładającej się po kwitnieniu , usychającej maciejce. Nie trzeba dosiewać.
Wszystko , co trzeba zrobić to przyciąć silnie na przełomie lutego/marca i czekć na kolejne kwitnienie. A kwiecie podobne do maciejki.

PS. znasz moje upodobania do powojników..
No ale żeby nie było,że propaguję powojniki w sekcji o różach to z białych może popatrz na okrywową Św. Tereskę polskiej hodowli prof.Żyły. Polecam !
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka