Białe róże

Awatar użytkownika
bozkaw
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Białe róże

Post »

Posieję maciejkę bo ten zapach...groszek raz miałam i nie pamiętam żeby pachniał, tak samo wiciokrzew pomorski.

-- 19 lut 2014, o 22:15 --

Rezeda wizualnie niezbyt, ale jeśli pachnie to czemu nie!
Bożena
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

a może wieczornik damski ? W teorii dwuletnia, ale wg uprawiających ją w ogrodach - bylina, nie trzeba powtarzać siewu. Sama o siebie zadba. I nawet kwiaty trochę podobne do maciejki , tylko roślina dużo wyższa.
U mnie nasiona czekają na ...wysianie.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Awatar użytkownika
bozkaw
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 12:42

Post »

No to coś nowego dla mnie zapodałaś :wink: pierwszy raz widzę taką roślinkę, teraz poczytam o niej więcej ;:101
Bożena
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Wieczornik Damski pięknie pachnie ;:oj
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33

Re: BIAŁE RÓŻE

Post »

zielonajagoda pisze:Oj tam oj tam Bożenko, ale te kwiaty.... ;:oj To może Bouquet Parfait, może to nie czysta biel ale pachnie, to też mój jesienny nabytek https://www.google.pl/search?q=bouquet+ ... 66&bih=619
Cieszę się, że też doceniasz tę röżę. Nie przepadam za białymi kwiatami, ale ta odmiana mnie urzekła. Kwitła prawie cały czas. Kwiaty wyj?tkowo trwałe, nie bały sę deszczu. Kolor z lekkiego röżu zmieniał się z czasem do czystej bieli. Liście zdrowiuteńkie i błyszcz?ce. Byłam zaskoczona jak bardzo j? polubiłam... nawet möj M. zapatrzony w swoj? Dinky zauważył to białe cudeńko na rabacie.
Pozdrawiam
Olenka
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

Bożenko, jeszcze a' propos alternatywy dla maciejki. Może zamiast jednorocznej rośliny posadzić bardzo ciekawe pnącze ?

Myślę o powojniku potrójnym ' Rubromarginata' ? Botaniczny, ma małe wymagania co do warunków , kwitnie od lipca do sierpnia i pachnie ...marcepanem ! Bezobsługowe , nie trzeba sprzątać jak po wykładającej się po kwitnieniu , usychającej maciejce. Nie trzeba dosiewać.
Wszystko , co trzeba zrobić to przyciąć silnie na przełomie lutego/marca i czekć na kolejne kwitnienie. A kwiecie podobne do maciejki. :)

PS. znasz moje upodobania do powojników..

No ale żeby nie było,że propaguję powojniki w sekcji o różach to z białych może popatrz na okrywową Św. Tereskę polskiej hodowli prof.Żyły. Polecam !
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”