Warzywa i kwiaty jadalne
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Zrób proszę z miodem. Tylko nie gryczanym, za ostry. Ale lipowy, albo później wrzosowy. Luksusik. Dobrze jest dać trochę soku z limonki. Rozrzedza miód i odświeża smak.corazonbianco pisze:Kiedyś jadłam konfiturę z płatków fiołków. Ciekawa. Przyjemnie pachniała. Sama utylizuję w celach konsumpcyjnych płatki róży, nagietka lekarskiego i krokosza. Suszę, mielę, łączę z płatkami hibiskusa (kolejny jadalny kwiat) i kardamonem i używam jako przyprawy. Do robienia syropów nie mogę się przemóc. Nie używam cukru, a ze słodzikiem pewnie nie wyjdą.
Jakie to piękne. Było i zniknęło.
- borowa
- 200p
- Posty: 339
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
[quote="kaLo"]Ciecierzyca inaczej
Namoczyć i ugotować jak w poprzednim przepisie, dusić ok 20 minut z cebulką na oleju lub maśle (oliwa jak dla mnie jest zbyt aromatyczna i dominuje) pod koniec posolić i posypać majerankiem.
Chciałam doradzić cos w kwestii gotowania ciecierzycy- by szybciej sie gotowała 30-40min dodaje do moczenia 1 łyżeczkę sody oczyszczonej a potem tez 1 łyżeczkę do gotowania. Wtedy ciecierzyca jest miękka i maślana w smaku.
Z takiej robię pyszny humus.
Namoczyć i ugotować jak w poprzednim przepisie, dusić ok 20 minut z cebulką na oleju lub maśle (oliwa jak dla mnie jest zbyt aromatyczna i dominuje) pod koniec posolić i posypać majerankiem.
Chciałam doradzić cos w kwestii gotowania ciecierzycy- by szybciej sie gotowała 30-40min dodaje do moczenia 1 łyżeczkę sody oczyszczonej a potem tez 1 łyżeczkę do gotowania. Wtedy ciecierzyca jest miękka i maślana w smaku.
Z takiej robię pyszny humus.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1678
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Krócej się gotują także, gdy po namoczeniu jeszcze się je trochę podkiełkuje (można po prostu na sitku kuchennym).
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- borowa
- 200p
- Posty: 339
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Beatko, nie słyszałam o tym, by soda pozbawiała strączkowe cennych składników. Jest natomiast bardzo pomocna ponieważ miedzy innymi rozpuszcza w wodzie podczas gotowania tzw.puryny, które są w duzych ilościach we wszystkich produktach wysokobiałkowych (straczkowe i mięso). Puryn powinni unikać szczególnie osoby z kamica nerkową czy dną moczanową, ale i też osoby, które jedzą zbyt dużo mięsa...czyli niestety większość Polaków.acia1065 pisze:Soda pozbawia strączkowe wielu cennych składników.
W kuchniach świata, gdzie strączkowe są w każdym niemal posiłku (np.arabska, meksykańska, indyjska) soda jest dodawana do gotowania każdej rośliny strączkowej. I coś w tym jest.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1678
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Kiełkowanie jest skuteczniejsze niż soda, a poza tym zwiększa zawartość składników odżywczych.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- Osmunda
- 500p
- Posty: 543
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: nieopodal Pustyni B.
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
A można coś więcej o tych płatkach ?acia1065 pisze:Od kilku dni przerabiam płatki róż.
Jakich róż i jak ?
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Używam głownie róży stulistnej i karbowanej, bo takie mam w ogrodzie. Konfitura, suszona, oliwa i ocet z różą. I nalewkę!
Beata
- Osmunda
- 500p
- Posty: 543
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: nieopodal Pustyni B.
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
A do oliwy czy octu daje się suszone czy świeże płatki ?
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Znalazłam przepis na cukier różany (płatki przekładane cukrem) - po 3 tygodniach kwiaty usunąć. Zrobię podobny z akacji. Zobaczymy co z tego wyjdzie 

Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Zupa nagietkowa
1 1/2 wody
warzywna kostka rosołowa
2 - 3 garści czystych płatków nagietków
kilka czystych liści babki (rosnącej daleko od drogi)
1 łodyga selera naciowego
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
Wodę zagotować z kostkami rosołowymi i zdjąć z ognia. Płatki nagietka dokładnie przebrać, liście babki, seler, czosnek i natkę pietruszki drobniutko posiekać. Dodać wszystko do rosołu, dobrze wymieszać i zostawić na 10 - 15 minut. Podawać z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek.
1 1/2 wody
warzywna kostka rosołowa
2 - 3 garści czystych płatków nagietków
kilka czystych liści babki (rosnącej daleko od drogi)
1 łodyga selera naciowego
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
Wodę zagotować z kostkami rosołowymi i zdjąć z ognia. Płatki nagietka dokładnie przebrać, liście babki, seler, czosnek i natkę pietruszki drobniutko posiekać. Dodać wszystko do rosołu, dobrze wymieszać i zostawić na 10 - 15 minut. Podawać z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek.
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Zupka estragonowa
1 1/2 wody
2 - 3 kostki rosołowe warzywne
4 łyżki świeżego estragonu (lub 4 łyżeczki suszonego)
4 duże pomidory
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Estragon oczyścić i posiekać. Wodę zagotować z kostkami rosołowymi, dodać pomidory i estragon. Zagotować i zdjąć z ognia, zostawić na 15 minut. Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub diablotkami.
1 1/2 wody
2 - 3 kostki rosołowe warzywne
4 łyżki świeżego estragonu (lub 4 łyżeczki suszonego)
4 duże pomidory
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Estragon oczyścić i posiekać. Wodę zagotować z kostkami rosołowymi, dodać pomidory i estragon. Zagotować i zdjąć z ognia, zostawić na 15 minut. Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub diablotkami.
Beata