Zieleń to życie: zielona oranżeria...
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zieleń to życie: zielone okna...
hoja pottsii - po prostu śliczna. 

Witam
Kwiatuszki Hoyki wspaniałe, jeżeli zapach taki miły dla nosa jak piszesz,
to będę musiał zamówić u Ciebie sadzonkę. Hojki które przyjechały od Ciebie prezentują się
bardzo ładnie, czekam z niecierpliwością na pierwsze listki.
Pozdrawiam
Kwiatuszki Hoyki wspaniałe, jeżeli zapach taki miły dla nosa jak piszesz,
to będę musiał zamówić u Ciebie sadzonkę. Hojki które przyjechały od Ciebie prezentują się
bardzo ładnie, czekam z niecierpliwością na pierwsze listki.
Pozdrawiam

Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Cudne hojowe kwitnienie
Ale cissus też nieźle się prezentuje

Ale cissus też nieźle się prezentuje

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ach te Twoje hoje
U mnie zaszalała ''zwykła'' lacunosa.Zapach cudny i intensywny.Ale pewnie wiesz
.
Stoi w łazience-pochwaliłam się M. a on na to,że właśnie miałem pytać,co tak ładnie pachnie
...odświerzacza nie trzeba
.Mała roślinka,a chyba 11 baldaszków naliczyłam
.Ciekawe,czy wszystkie rozkwitną.
Ciccus cudowny

U mnie zaszalała ''zwykła'' lacunosa.Zapach cudny i intensywny.Ale pewnie wiesz

Stoi w łazience-pochwaliłam się M. a on na to,że właśnie miałem pytać,co tak ładnie pachnie

Ciccus cudowny

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Nareszcie fotki u Ciebie...
Cissus ma bombowe wybarwienie.
A hoja...jak mi się podoba ten "typ" kwiatów na hojach. Cacuszko

Cissus ma bombowe wybarwienie.
A hoja...jak mi się podoba ten "typ" kwiatów na hojach. Cacuszko

Wszelakie zieloności cudne- szczególnie hojka pottsii- niech pięknie i jak najdłużej kwitnie
ale urzekł mnie cissus- zawsze kojarzyły mi się z zielonymi listkami- a tu proszę cała gama barw 

Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina
mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 2 mar 2014, o 22:15
Super hoye masz i cissus discolor jaki piękny
. Mam takiego od pewnego czasu ale marny jest. Niby sie zbiera ale ciężko to idzie. Jakie warunki mu zapewnić, żeby taki jak twój śliczny był?

Gosia
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Witam
Dzięki za odwiedziny.
Madosia Cissus discolor piękny jest to fakt, ale nie należy do najłatwiejszych w uprawie..Lubią go mszyce, i choroby grzybowe. Ten mój ma sztuczne warunki (na razie do VII)i przebywa w growboxie, który najwidoczniej mu służy..Na pewno dużo światła jest mile widziane w przypadku tego cissusa..
Kelpie dzięki w imieniu cissusa i hojek
A jak twoja hojoza??
justus27 cieszę się, że Ci się podobają moje roślinki. Hojki dopiero się rozkręcają
jola1313 lacunosy u mnie chętnie i dużo kwitną. Pięknie pachną. Wystarczy jeden baldaszek, żeby "rozpachnić"cały dom. Są bardzo wdzięczne..
smolka Dzięki. Cissus widzę, zrobił piorunujące wrażenie na wszystkich. Na dzień dzisiejszy jest jeszcze ładniejszy. Wkrótce nowe foty
stefanek Niezmiernie się cieszę, że hojki ode mnie ładnie Ci rosną
hen_s
Kama86 dzisiaj będzie coś nowego
Filigranowa27 Hojka ma "mocniejszy" zapach niż lacunosy, ale kwiaty na pewno efektowniejsze
obserwator
raflezja
dzastin O warunkach napisałam powyżej. Co do szczepek. jak będzie rósł tak jak rośnie, czyli bujnie-będę musiała go strzyc
))
A dzisiaj na tapecie dwie hojki, podobno mega trudne, ale chyba udało mi się z nimi dogadać
H. imbricata

Tak prezentuje się ta hoja u mnie..ładny gąszczyk nieprawdaż? Rośnie cały czas w mchu, bo nie miałam pomysłu na podłoże. Ponieważ hoja ta lubi odpowiednią wilgotność powietrza, trzymam ją w akwarium gdzie ma odpowiednie warunki wilgotnościowe, doświetlana świetlówkami do uprawy roślin w akwarium. Kto nie ma akwarium może ją sobie hodować np. w słoiku na ogórki, postawionym na parapecie- też zdaje egzamin
Hoja ta w naturze jest epifitem o długich, cienkich, wspinających się po zmurszałych pniach i drzewach, łodygach, które lgną do pni i gałęzi,
ma bardzo "soczyste" liście, które przylegają pionowo do powierzchni, na których rosną.
Liście te z reguły rosną dość blisko siebie, nakładając się na siebie jak dachówki ;-)
Istnieje wiele odmian tego gatunku w naturalnym środowisku, liście mogą mieć jednolite zabarwienie jasno zielone, albo ciemnozielone, albo upstrzone marmurkiem tak jak na fotce powyżej..
Kwiaty u tej odmiany są bardzo atrakcyjne, mają "puszyste" zielono-kremowe płatki.
Zapach słaby: jest lekko słodki, z odrobiną stęchlizny
Krótki dzień, zmniejszona wilgotność powietrza, inicjują kwitnienie, czyli w zasadzie powinna ta hoja kwitnąć w naszej strefie klimatycznej, późną jesienią..
Może się doczekam kiedyś..Obecnie zamierzam część tej imbricaty przełożyć do seramisu, a część do uprawy ziemnej z dodatkami, pozostałą część zostawić w mchu. Po obserwować, zobaczyć jak się będzie zachowywać. Jedno jest pewne:lokalizacji akwariowej nie zmieni na bank
Drugą hoją jest:
H. mitrata big leaves(Malaysia)

na tym zdjęciu widać, że hoja podjęła wzrost..

Aby na końcu wyprodukować gigantyczny liścior: aksamitny

hoja ta jest stosunkowo niedawno u mnie..Trochę się bałam jej uprawy, bo wiadomo:trudna, na dodatek wiosenny import z TH.. Przygotowałam dla niej podłoże składające się z ziemi, perlitu, drobnego i grubego keramzytu. Widać, że podłoże jej się spodobało. Jak podniosłam doniczkę do góry, zobaczyłam, że już zaczyna przerastać pięknie substrat jaki jej przygotowałam.Jest nadzieja i tego się trzymajmy.
Uprzedzając pytanie, na razie rośnie sobie w growboxie..W lipcu zmieni kwaterę, ale o tym później..
H. mitrata Pochodzi z Tajlandii, Sumatry, spotykana jest też na Borneo.
Ma ciemno zielone liście o kształcie jakby czółna, albo "urny", wąskie skręcone do dołu, które służą jako schronienie dla mrówek - podobnie jak h. darwinii, która nawet produkuje urocze "domki" dla mrówek.
Purpurowe przebarwienia i różne plamki dodają jej urody.
Kwiaty tej odmiany wydzielają słodki zapach.
H. mitrata big leaves jest jedną z ładniejszych odmian tego gatunku. Mam jeszcze dwie inne odmiany, o zupełnie innym pokroju liści. Pokażę-jak się z nimi dogadam
Reasumując nie taki diabeł (diabły) straszny(e)
A na koniec coś spoza hojozy, żeby nie było, że tylko liście u mnie i liście..
Ripsalidopsisy zwane potocznie kaktusami wielkanocnymi..kwitły już u mnie w tym roku, a teraz wznawiają kwitnienie od nowa. Bardzo je lubię

c.d.n

Dzięki za odwiedziny.
Madosia Cissus discolor piękny jest to fakt, ale nie należy do najłatwiejszych w uprawie..Lubią go mszyce, i choroby grzybowe. Ten mój ma sztuczne warunki (na razie do VII)i przebywa w growboxie, który najwidoczniej mu służy..Na pewno dużo światła jest mile widziane w przypadku tego cissusa..
Kelpie dzięki w imieniu cissusa i hojek

justus27 cieszę się, że Ci się podobają moje roślinki. Hojki dopiero się rozkręcają

jola1313 lacunosy u mnie chętnie i dużo kwitną. Pięknie pachną. Wystarczy jeden baldaszek, żeby "rozpachnić"cały dom. Są bardzo wdzięczne..
smolka Dzięki. Cissus widzę, zrobił piorunujące wrażenie na wszystkich. Na dzień dzisiejszy jest jeszcze ładniejszy. Wkrótce nowe foty

stefanek Niezmiernie się cieszę, że hojki ode mnie ładnie Ci rosną

hen_s

Kama86 dzisiaj będzie coś nowego

Filigranowa27 Hojka ma "mocniejszy" zapach niż lacunosy, ale kwiaty na pewno efektowniejsze

obserwator

raflezja

dzastin O warunkach napisałam powyżej. Co do szczepek. jak będzie rósł tak jak rośnie, czyli bujnie-będę musiała go strzyc

A dzisiaj na tapecie dwie hojki, podobno mega trudne, ale chyba udało mi się z nimi dogadać

H. imbricata

Tak prezentuje się ta hoja u mnie..ładny gąszczyk nieprawdaż? Rośnie cały czas w mchu, bo nie miałam pomysłu na podłoże. Ponieważ hoja ta lubi odpowiednią wilgotność powietrza, trzymam ją w akwarium gdzie ma odpowiednie warunki wilgotnościowe, doświetlana świetlówkami do uprawy roślin w akwarium. Kto nie ma akwarium może ją sobie hodować np. w słoiku na ogórki, postawionym na parapecie- też zdaje egzamin

Hoja ta w naturze jest epifitem o długich, cienkich, wspinających się po zmurszałych pniach i drzewach, łodygach, które lgną do pni i gałęzi,
ma bardzo "soczyste" liście, które przylegają pionowo do powierzchni, na których rosną.
Liście te z reguły rosną dość blisko siebie, nakładając się na siebie jak dachówki ;-)
Istnieje wiele odmian tego gatunku w naturalnym środowisku, liście mogą mieć jednolite zabarwienie jasno zielone, albo ciemnozielone, albo upstrzone marmurkiem tak jak na fotce powyżej..
Kwiaty u tej odmiany są bardzo atrakcyjne, mają "puszyste" zielono-kremowe płatki.
Zapach słaby: jest lekko słodki, z odrobiną stęchlizny

Krótki dzień, zmniejszona wilgotność powietrza, inicjują kwitnienie, czyli w zasadzie powinna ta hoja kwitnąć w naszej strefie klimatycznej, późną jesienią..
Może się doczekam kiedyś..Obecnie zamierzam część tej imbricaty przełożyć do seramisu, a część do uprawy ziemnej z dodatkami, pozostałą część zostawić w mchu. Po obserwować, zobaczyć jak się będzie zachowywać. Jedno jest pewne:lokalizacji akwariowej nie zmieni na bank

Drugą hoją jest:
H. mitrata big leaves(Malaysia)

na tym zdjęciu widać, że hoja podjęła wzrost..

Aby na końcu wyprodukować gigantyczny liścior: aksamitny

hoja ta jest stosunkowo niedawno u mnie..Trochę się bałam jej uprawy, bo wiadomo:trudna, na dodatek wiosenny import z TH.. Przygotowałam dla niej podłoże składające się z ziemi, perlitu, drobnego i grubego keramzytu. Widać, że podłoże jej się spodobało. Jak podniosłam doniczkę do góry, zobaczyłam, że już zaczyna przerastać pięknie substrat jaki jej przygotowałam.Jest nadzieja i tego się trzymajmy.

Uprzedzając pytanie, na razie rośnie sobie w growboxie..W lipcu zmieni kwaterę, ale o tym później..
H. mitrata Pochodzi z Tajlandii, Sumatry, spotykana jest też na Borneo.
Ma ciemno zielone liście o kształcie jakby czółna, albo "urny", wąskie skręcone do dołu, które służą jako schronienie dla mrówek - podobnie jak h. darwinii, która nawet produkuje urocze "domki" dla mrówek.
Purpurowe przebarwienia i różne plamki dodają jej urody.
Kwiaty tej odmiany wydzielają słodki zapach.
H. mitrata big leaves jest jedną z ładniejszych odmian tego gatunku. Mam jeszcze dwie inne odmiany, o zupełnie innym pokroju liści. Pokażę-jak się z nimi dogadam

Reasumując nie taki diabeł (diabły) straszny(e)

A na koniec coś spoza hojozy, żeby nie było, że tylko liście u mnie i liście..
Ripsalidopsisy zwane potocznie kaktusami wielkanocnymi..kwitły już u mnie w tym roku, a teraz wznawiają kwitnienie od nowa. Bardzo je lubię

c.d.n
- hen_s
hoja imbricata - brawo dla Ciebie!
Wiem o czym piszę, sprawa uprawy bynajmniej nie jest prosta...

Wiem o czym piszę, sprawa uprawy bynajmniej nie jest prosta...
Ewuś super,że opisałaś troszkę o hojkach;).
H. imbricata wiem,że jest trudna w uprawie od moich hojkowych koleżanek więc trzymam łapki aby twoja cudnie rosła i niebawem kwitła;).
H. imbricata wiem,że jest trudna w uprawie od moich hojkowych koleżanek więc trzymam łapki aby twoja cudnie rosła i niebawem kwitła;).

-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Dzięki 
Dzisiaj z z innej beczki, ale też liściowej
Moja nowa
Alokasia-Alokazja
Alocasia reginula Black Velvet

Alocasia cuprea

Alocasia cuprea "Dragon scale"

I młodziutka, ale już pełna werwy
Alocasia "Midori sour"

I na koniec szalony, bo wciąż niesamowicie rośnie:
Cissus discolor ponownie..

Wszystkie rośliny cudnie rosną w growboxie..Dla rozsady pomidorów warunki były średnie, a dla roślin ozdobnych widać wymarzone
c.d.n

Dzisiaj z z innej beczki, ale też liściowej

Alokasia-Alokazja

Alocasia reginula Black Velvet

Alocasia cuprea

Alocasia cuprea "Dragon scale"

I młodziutka, ale już pełna werwy

I na koniec szalony, bo wciąż niesamowicie rośnie:
Cissus discolor ponownie..

Wszystkie rośliny cudnie rosną w growboxie..Dla rozsady pomidorów warunki były średnie, a dla roślin ozdobnych widać wymarzone

c.d.n
-
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:52
Alokazje owszem piękne. Ale wiadomo - ja tam hoje kocham najmocniej
więc muszę pokłonić się przed Twoją imbricatą - takiej jeszcze NIGDZIE nie widziałam 

Pozdrawiam Agata
Moje rośliny
Moje rośliny
- hen_s
Bez kwiatów a też pięknie u Ciebie. Wzory na liściach i ich kolory - urzekające! Brawo! 

Witam
Ewuś roślinki z kolorowymi listkami wspaniałe, gdzie Ty to wszystko pomieścisz?
Powodzenia
Ewuś roślinki z kolorowymi listkami wspaniałe, gdzie Ty to wszystko pomieścisz?
Powodzenia
Pozdrawiam Stefanek
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54

Ewo,
jak dobrze, że Opisałaś uprawę h.imbricata.
Spodobała mi się ona bardzo, ale o uprawie tej hoi, informacji, bardzo mało w necie.
Może gdzieś, kiedyś się na nią skuszę.
Pewnie - docelowo u mnie by rosła, razem ze żłobkiem hojowym - w mnożarce, pojemniku plastikowym.
Napisz proszę jeszcze, jak duże ma liście?
Druga hoja - (nazwy nie pamiętam) - piękna. Uwypuklone liście, błyszczące i grube. Gratuluję aklimatyzacji

No a... alokazje... takie, to ja pierwszy raz na oczy widzę.
Każda, inna, każda -piękna.