Storczykowa przygoda Katki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowa przygoda Katki

Post »

Wow, świetne postępy czyni Twój reanimek. Mój zdechlak puszcza coś co być może będzie pędem ^^, a o wielu korzonkach budzących sie do wzrostu nie wspomnę :D
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21

Post »

Wow, zazdroszczę Tobie udanej reanimacji!!
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p
Od: 18 mar 2011, o 21:48

Post »

Staram się opiekować storczysiami jak mogę ;:180 a one mi się odwdzięczają ;:168

A to moje maleństwo z keiki, które już wcale takie małe nie jest ;:138 nie wiem tylko czemu te pierwsze listki pousychały :?
Obrazek

A tu mój najpierwszy, najdłużej kwitnący - aktualnie przekwitł, ale za to śliczny listek puszcza, czekam kiedy znów zakwitnie ;:65

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p

Post »

Przed chwilką zajrzałam do szklanki z obciętymi pędami od reanimowanego białaska no i mnie zupełnie zaskczył! Stoi sobie samotnie na półce przy oknie i postanowił wypuścic odbicia z oczek, aż 2 i chyba 3 też będzie, ale jeszcze tycie tycie jest

Obrazek

Obrazek

no a niżej nad powierzchnią wody chyba korzonki idą! ;:215 albo nie wiem co bo straszny laik ze mnie jest w tym temacie :oops:

Obrazek

] Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

korzonki z pędu nie wyrosną, wiec albo odbicia albo keiki ;) Sama też dwa dni temu wstawiłam do szklanki z wodą dwa pędy od reanimków. Powiedz mi, dodajesz do wody ukorzeniacza lub nawozu? W jakiej ilości? :roll:
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p

Post »

Będzie cudownie jak to się okaże keiki ;:oj
Do wody wstwiłam w sierpniu zaraz po odcięciu z zalanego storczyka i wtedy jeszcze były kwiaty na pędach, dolewałam wody jak widziałam, że ubyło i to zwykłą kranówke nie odstaną. Raz chlupnełam z nawozem biopon do kwitnących, bo akurat fiołki podlewałam ( pół nakrętki na litr). Nawet się wtedy przez chwilę zastanawiałam czy aby nie zaszkodzi, ale jak widać chyba nawet pomogło ;:oj
Stoi obok zachodniego okna w sypialni i właściwie to nie ma dużo światła, w dzień często mamy rolety spuszczone, bo mąż po nockach śpi.
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Udają Ci się storczyki, nie powiem ;:215
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

w sierpniu? ;:oj uuu.. to zdaje się, ze trochę poczekam ;:224
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p

Post »

No to z lekka zachorowałam i dziś hurtem nabyłam okazjonalnie zupełnie 4 little lady one (tak mają na naklejce napisane) przecenione z 22.90zł na 5zł, bo niestey zalane i przekwitnięte-mam nadzieję, że uda mi się doprowadzić je do kwitnienia.
Oto one, trzy mają jeszcze po jednym zdechłym kwiatku -białożółtawy, bladoróżowy i fioletowy w żyłki. Czwarty będzie niespodzianką ;:oj dwa mają pięknie nakrapiane listeczki! ;:3

Obrazek

Niestety strasznie były przelane w tym spagnum i korzonki im pogniły częściowo, ale już się nimi zajęłam. Powycinałam pognite, umyłam pod wodą, posypałam cynamonem i dwa włożyłam do mokrego keramzytu, a dwa gdzie miały lepsze korzonki do mieszanki kory, ale nie mam na razie tych maleńkich doniczek, więc włożyłam do pojemników po lodach -trochę za duże, ale zamówie takie tycie przezroczyste doniczki i spagnum w kostkach i w przyszłym tygodniu wsadze je tak jak powinny rosnąć. Oto one po przesadzeniu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p

Post »

hah gratuluję wspaniałych zakupów!! teraz jest tyle storczyków po przecenie, w tak niskich cenach, że się Tobie nie dziwię! Ciężko się powstrzymać :):D
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05

Post »

Ciekawe jaka będzie niespodzianka ;)
Ja mam jedną Little Lady :D i kurcze chcę kolejne mini, ale nigdzie nie jadę na zakupy...
A może pojemniczki po jogurtach byłyby lepsze?
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p

Post »

No właśnie nie mam żadnych mniejszych pojemniczków, więc muszą chwilowo tak siedzieć :wink: po wekeendzie przyjdzie spagnum i pojemniczki to posadzę je w mchu i już ;:oj mam nadzieję, że dadzą radę! Boję się jednak trochę tego mchu, bo ten w którym je kupiłam był jak gąbka i obciekał wodą! Czy ja będę potrafiła nad tym zapanować. :oops:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Wspaniale Ci się trafiło ;:oj ;:138
Wcale się nie dziwie,że złapałaś 4 sztuki ;:306
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p

Post »

Ciku pisze:hah gratuluję wspaniałych zakupów!! teraz jest tyle storczyków po przecenie, w tak niskich cenach, że się Tobie nie dziwię! Ciężko się powstrzymać :):D
Obeszłam dziś trzy wielkie sklepy ogrodnicze w poszukiwaniu właśnie mini storczyków, bo od dawna mi się marzyły. Jak na złość wszędzie same duże były, oglądałam wszystkie, nawet miałam już w koszyku taką łaciatą krówkę, potem zamieniłam na pachnące chyba zygo coś się nazywało? Ślicznie pachniało i miało takie gwiazdkowate żółto fioletowe kwiaty, ale zobaczyłam w końcu te małe mini zdechlaczki i musiałam je wziąść! Dumna pędem do domu wracałam, żeby przesadzić z tego mokrego mchu! :heja
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p

Post »

Tymbardziej gratuluję, jeżeli były poszukiwane przez Ciebie:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”