Zarośla - co się nadaje wokół muru odgradzającego ogród

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
alette
100p
100p
Od: 11 kwie 2013, o 17:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tworzenie zarośli wokół muru odgradzającego ogród

Post »

robertP2 pisze:Aronia ma liście zbliżone bardzo do wiśni. Bardzo pożyteczny krzak ( wino wychodzi pierwsza klasa , chociaż łapy brudne tydzień od rwania :lol: ) . Bez czarny trzymany w ryzach potrafi się dostosować. (...)Sąsiedzi wyklną ciebie razem z bzem, lilakami i innymi łatwo wymykającymi się spod kontroli roślinami :lol:
robertP2 Moja aronia już ma teraz zielone listki, i jak ładnie roślnie, a dostałam w paczce same badyle bez liści i zastanawiałam się, czy na pewno to będzie rosło, czy uschnięte :) Ale jednak rośnie pięknie. Nie na wino ta aronia ma u mnie rosnąć :lol: CHodzi mi o ptaki, owoce aronii mają być dla nich. Chciałabym, żeby ta aronia dorosła choć do 3m wysokości po wielu latach. Porobię zdjęcia dziś i wstawię, jaka jest mała teraz.
A co do bzu czarnego i lilaków - to mój ogród ;) Z jednej strony mam takich młodych buców, którzy nazywają mnie denną laską chociaż roślinki malutkie, więc... mogą mnie wyklnąć ;:333

Postanowiłam, że właśnie od strony, gdzie ci sąsiedzi mają ogródek ( cięzko tak to nazwać naprawdę, co oni tam namieszali, małe tuje, 0,5m od choiny 2 m, do tego kwiatki, róże... wszystko na powierzchnii ok 16m2) to ode tej strony na jesień posadzę dziki bez, obok ok 3m dalej rośnie pięnie kolejny dziki bez, hehe :) No i będę musiała przesadzić lilaka pod mur gminny, a aronię odsunąć z 5 m do 8 m od pnia orzecha. To chyba powinno wystarczyć? Od południa zawsze będzie miała pełne słońce. Na końcu przy murze gminnym pozostawię tego derenia. Rośnie ładnie. Przesunę go tylko o 2 m od siatki o ogrodzenia gminnego, skoro wyczytałam że dorosły dereń ma 5 m szerokości i wysokości. Zrobię mapkę i wrzucę dziś.

kaLo Właśnie dlatego postanowiłam pozostawić aronię przy południowej stronie. Zanim orzech będzie duży, ja będę już babcią :D A póki jest mały aronia jeśli będzie od orzecha 8m powinna się rozrosnąć. Trudno, nie będzie ten mój dziki żywopłot zbyt piękny :roll: Ale skoro uparłam się, żeby zostawić orzecha włoskiego tam gdzie jest, to dookoła niego mogą rosnąc tylko dzikie bzy. Nie będzie to za fajnie wyglądać chyba: do połowy ogrodzenia same dzikie bzy, a potem aronia i dereń... :roll:

ps. robertP2 Twój dziki bez jest cudowny ;:3

Mam jeszcze pytanie ile lat trzeba czekać, aż aronia tak urośnie?
Obrazek
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
Awatar użytkownika
alette
100p
100p

Post »

Znalazłam dziś fotkę derenia i nie podoba mi się.... Taki łysy jest tzn - prześwitujący, a mnie zależy, na tym, by żywopłot od drogi niemal zupełnie zasłaniał widok na nasz ogród. Czy Wasze derenie, też tak wyglądają:

Obrazek

Ten jest świetny taki gęsty - domyślam się, że chodzi o cięcie, które powoduje zagęszczanie się krzewów?

Obrazek
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Przycinaniem można zagęscić, to taka doraźna pomoc. Zależy od wielu czynników : od samej sadzonki, jej wyglądu z początku, jak to nazywam ,, silną '' sadzonką, systemu korzeniowego jaki posiada , miejsca w jakim rośnie, od warunków w jakich rośnie, latach w jakich została posadzona ( suma naturalnych opadów, słońca etc ). Także to złożony proces.

Inną kwestią jest fakt, że siewka, która wyrosła sama zawsze będzie inna od tego co wyhodował człowiek i posadził. Będzie silniejsza, mniej chorowita i bardzo często idzie do przodu wręcz hula , gdzie nawet taka sama sadzonka posadzona przez człowieka potraf ,,siedzieć w miejscu '' przez długi czas.

Co do samych zdjęć, taka sama roślina, ale dwie różne :lol: pierwsza kreowana na drzewo, drugie typowe krzak i zawsze będą różnice w pokroju/ i nie tylko.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
alette
100p
100p

Post »

robertP2 Wolę mieć krzak :lol: Jak już postanowiłam posypać trochę wapnem ogrodowym wokół derenia, to okazało się, że za późno się obudziłam :wink: Więc teraz pozostają skorupki jajek i myślę też o tym, żeby otoczyć mojego małego derenia cegłami. Nie wiem czy to coś da, ale mamy na ogrodzie stertę gruzu - tato nie chce go usunąć, ponieważ zamierza remontować podwórko od nowa i uważa, że ten gruz mu się przyda pod nową nawierzchnię. I okazuje się, że ziemia w pobliżu tych gruzów ma odczyn zasadowy. Ale to chyba logiczne, bo w składzie cegłówek jest wapno hehe :D
Co do tej aronii... :roll: Przedwczoraj porozmawiałam z takim znajomym panem z mojej wioski i on powiedział, że miał aronię u siebie - nalewka, czy jak on to nazwał była cierpka i musiał do niej wsypać tony cukru, a ptaki owoców w ogóle nie ruszały :roll: To już teraz myślę, czy w ogóle tę aronię trzymać na ogrodzie...
Na pewno kupię głóg nie wiem tylko którą odmianę, jedno, czy dwu szyjkowy czy jeszcze inny? Chodzi mi o taki, którego owoce ptaki jedzą najchętniej. Kupię różę pomarszczoną, agrest i porzeczkę czarną.
Na szczęście świdośliwy rosną pięknie pod zachodnim murem gminnym ;:167

A to fotka głogu, raj dla ptaszków:
Obrazek
Marcin Luter
terecha
100p
100p
Od: 11 wrz 2012, o 13:36

Post »

alette - czy to nie aby forsycja w pełni kwitnienia na Twym drugim zdjęciu?
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też tak pomyślałem.

Niepotrzebny cytat, pomid.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
alette
100p
100p

Post »

terecha pisze:alette - czy to nie aby forsycja w pełni kwitnienia na Twym drugim zdjęciu?
:lol: Jasne, że forsycja, tylko, ja nie wchodziłam na stronę fotki... Wpisałam dereń, pokazało się to foto i uznałam, że to dereń :)
O matko, to czy wszystkie derenie są takie prześwitujące jak ten pierwszy? :? Mam nadzieję, że jednak nie?
Marcin Luter
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Jest tak, jak napisał Robert.
Wszystko zależy od tego jak jest prowadzony.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jak by nie był prowadzony,to zanim nie wyrosną mu liście,będzie trochę "przezroczysty".Reszta krzewów liściastych ma tak samo,a z iglastyh, modrzew.
Awatar użytkownika
alette
100p
100p

Post »

Witajcie ;)

Ostatnio nie zajmowałam się planowanie ogrodu, teraz mam trochę czasu, i przyznaję rację osobom, które uważały, że ten orzech włoski nie powinien rosnąć od strony płd - wsch. Na dniach muszę go wyciąć :( Niestety działka ma tylko 4 ary, a ptaki potrzebują innych roślin by zamieszkać w moim ogrodzie.

Zrobiłam nowy plan więc. Jeśli napiszecie mi co o takim układzie roślin sądzicie, będę Wam bardzo wdzięczna :) Brak mi talentu do projektowania ogrodów niestety. No i mam też problem, z usytuowaniem roślin, które jak wyczytałam mogą rosnąć w słońcu lub półcieniu. Na jednej stronie w sieci piszą że taka roślinka znosi zacienienie, na innej że wymaga 100% słońca :? Znalazłam bardzo fajną stronę w sieci, o tym, jak zwabić ptaki do ogrodu,Oferta usunięta. i ustaliłam,że chciałabym mieć takie rośliny na ogrodzie (wszystkich nie pomieszczę):
irgi
berberys kwaśnica
jabłoń ozdobna (rajskie jabłuszka)
rokitniki (1 męski 2 żeńskie)
tarnina
głóg jednoszyjkowy i dwuszyjkowy
jarzębina
trzmielina
bez czarny
dzikie róże,
ligustr pospolity,
mahonia pospolita,
ognik szkarłatny
CZEREMCHA ZWYCZAJNA

Załączam mój plan obecny - będą bardzo wdzięczna za wszelkie porady ;:3

Obrazek

Pozdrawiam, Basia.

zmod, pomid.
Marcin Luter
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Strony świata stronami, ale jak z temperaturami ?

Ognik lubi przemarzać, podobnież mahonia. Nie wiem czy berberys jest stołówką, ok napiszę co u mnie schodzi.
Winorośl/ w tym roku było pełno żercia to i zostało. Aronia nie ruszyły podobnież berberysu .
Dzika róża no cóż została, nie wiem może jakieś wybredne :;230 dziki bez obżerty. Wiśnia, czereśnia obżerta, żeżarły nawet porzeczkę ale czerwoną, czarnej nie ruszyły.
Siedzą w thujach / brabancie/ oraz ostatnio w smaragdzie, na świerku oraz kuropatwy się zadomowiły w różach bo tam trawa nie pielona,szkoda mi rękawów. Atkinide posadziłem na próbe,wiciokrzewów pilnują prędzej pszczoły i inne latające.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
alette
100p
100p

Post »

robertP2
Mieszkam w woj. opolskim a tam jest strefa 6B, minusowe temperatury sięgają max. 20 stopni. Aronię wyrzuciłam, bo dowiedziałam się, że ptaki jej owoców nie jedzą. Tak samo chyba wyrzucę świdośliwy, autorzy artykułów dotyczących tego co smakuje ptakom nie wymieniają świdośliwy. Berberysy mają być kryjówką dla ptaków, tak jak śliwa tarnina. Czy dziki bez będzie rósł w cieniu? Wiśnię mam dziką, mogą całą objeść - na razie jest taka metrowa, ale rośnie szybko :) Aha, czyli trzeba posadzić porzeczkę czerwoną kilka krzaczków.
Robert musisz mieć ogromny ogród, skoro przebywają na nim nawet kuropatwy?

Czy tak ogólnie ten plan jest ok? Zastanawiam się też nad tym, żeby usunąć kasztana i posadzić lipę, lub dęba czy buka. Kasztan nie jest chyba drzewem lubianym przez małe ptaki.
Marcin Luter
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Czarny bez rośnie i w cieniu. Jest prawie jak "chwast'.

Może i ptaki nie jadają kasztanów, ale nalewki z kwiatów kasztanowca są wspaniałym lekiem na bolące stawy, kręgosłup. To drzewo to prawdziwy skarb, bardzo teraz zagrożony przez szrotówka kasztanowcowiaczka.
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07

Post »

Bardzo ciekawy wątek. W moim ogrodzie próbuję stworzyć "dziki zakątek" w miejscu, gdzie składujemy kamienie i kompost. Pewnie robię coś nie tak, bo na razie nie mogę pochwalić się sukcesami, poza jednym - dużą ropuchą, która zrobiła sobie domek pod kamieniami.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

U mnie bordowolistny berberys jest dobrą stołówką, szczególnie kos sobie go upodobał.Nie może być jednak cięty, bo będzie słabo owocował, a na kilka kuleczek na krzyż ptaki zimą się nie skuszą, bo muszą obliczać energię gdzie warto się wybrać :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”