robertP2 Moja aronia już ma teraz zielone listki, i jak ładnie roślnie, a dostałam w paczce same badyle bez liści i zastanawiałam się, czy na pewno to będzie rosło, czy uschnięterobertP2 pisze:Aronia ma liście zbliżone bardzo do wiśni. Bardzo pożyteczny krzak ( wino wychodzi pierwsza klasa , chociaż łapy brudne tydzień od rwania) . Bez czarny trzymany w ryzach potrafi się dostosować. (...)Sąsiedzi wyklną ciebie razem z bzem, lilakami i innymi łatwo wymykającymi się spod kontroli roślinami

A co do bzu czarnego i lilaków - to mój ogród ;) Z jednej strony mam takich młodych buców, którzy nazywają mnie denną laską chociaż roślinki malutkie, więc... mogą mnie wyklnąć

Postanowiłam, że właśnie od strony, gdzie ci sąsiedzi mają ogródek ( cięzko tak to nazwać naprawdę, co oni tam namieszali, małe tuje, 0,5m od choiny 2 m, do tego kwiatki, róże... wszystko na powierzchnii ok 16m2) to ode tej strony na jesień posadzę dziki bez, obok ok 3m dalej rośnie pięnie kolejny dziki bez, hehe

kaLo Właśnie dlatego postanowiłam pozostawić aronię przy południowej stronie. Zanim orzech będzie duży, ja będę już babcią

ps. robertP2 Twój dziki bez jest cudowny

Mam jeszcze pytanie ile lat trzeba czekać, aż aronia tak urośnie?