Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cukinia - uprawa cz.2
U mnie przyszedł najpierw na ogórki i fasolę. Potem złapał i cukinie, kabaczki, patisony. Ale co dziwne krzaki zaatakowało bardzo wybiórczo. Na wiosnę muszę je bardziej porozsadzać, by łatwiej było zrobić oprysk.
- Mlody_Ogrodnik
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 19:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nabyłem mix nasion z Legutko.. Mam nadzieję że nie będzie problemu z kiełkowaniem. Jeszcze tylko moja ulubiona Soraya która obowiązkowo gości w warzywniaku i koniec zakupów "cukiniowych" 

"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
W ubiegłym sezonie kupiłam też ten mix. Z tego co pamiętam nie wykiełkowały dwa nasiona z paczki. Było ich chyba 17.
Mam na imię Ilona...
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
Pierwszy raz będę wysiewał w tym roku cukinie. Mam pytanie, czy sadzi się je jak ogórki, tzn. po trzy nasionka w dziurce czy pozostawia się tylko po jednej roślinie? I czy robicie wcześniej rozsadę, czy wysiewacie bezpośrednio do gruntu? Bo na opakowaniu mojej Soray'i jest tylko informacja "wysiewać w maju" i to wszystko na temat uprawy :P
Z góry dziękuję za informacje
Pozdrawiam
Z góry dziękuję za informacje

Pozdrawiam
Pozdrawiam Mateusz
-
1 nasionko co kawałek u mnei jest. Ale w tym roku planuję z rozsady - będą szybciej i śmietka nie zje.
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
W tym roku też będę miała cukinie z rozsady.
W ubiegłym roku chyba 4 czy 5 razy siałam bezpośrednio do gruntu i albo nie wykiełkowały, albo ślimaki zjadły młode roślinki. W końcu sie udało, urosły 2 "krzaki" i na jesień miałam kilka dorodnych cukinii.
W ubiegłym roku chyba 4 czy 5 razy siałam bezpośrednio do gruntu i albo nie wykiełkowały, albo ślimaki zjadły młode roślinki. W końcu sie udało, urosły 2 "krzaki" i na jesień miałam kilka dorodnych cukinii.
Pozdrawiam Kaśka
-
Sprawdzałaś czy śmietki nie masz? Teściowa brata siała dwa razy po dwie paczki i nie miała cukinii. Ja znalazłam winowajcę i lałam chemią - dzięki temu miałam ogórki, patisony, kabaczki i dwie odmiany cukinii. Ale się przekonałam, że już tylko rozsada, bo zbyt duża strata nasion.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 sty 2014, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
Jestem nowy na forum a zawitałem tutaj ponieważ w tym roku mam zamiar rozpocząć "uprawę" swoich warzyw... Niestety do dyspozycji mam póki co dość spory balkon. Przestudiowałem 86 stron wątku (cz. I i II) i jestem pod wielkim wrażeniem Waszej wiedzy, doświadczenia i chęci dzielenia się nimi z innymi forumowiczami
W swoim warzywnym "ogrodzie" mam zamiar między innymi posadzić cukinię. Mam wrażenie, że dzięki temu wątkowi moja wiedza teoretyczna jest wystarczająca by mój plan się ziścił. Mam jednak pytanie do Was o to czy możecie mi polecić jakieś odmiany o szczególnie zwartej budowie. Chodzi mi o to by za bardzo się nie rozrastały na boki na balkonie, bo choć duży ma jednak ograniczoną powierzchnię
Z góry dziękuję za podpowiedź

Z góry dziękuję za podpowiedź

Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
Więc najlepiej jeśli będą to oryginalne nasiona.
Po zebranych własnoręcznie cukinie często stają się płożące jak dynie.
Po zebranych własnoręcznie cukinie często stają się płożące jak dynie.
-
- 10p - Początkujący
Dziękuję za informację. Myślałem, że to zależy od odmiany jakoś też ale skoro nie to super 

Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Marcinie skoro swoje uprawy będziesz mieć na balkonie, polecam zatem byś zajrzał to wątków, gdzie jest więcej osób, którzy uprawiają swoje warzywa/ mini ogródki właśnie w ten sposób 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... t=balkonie

-
- 10p - Początkujący
Ha
Dzięki Dziunia87
Muszę jeszcze bardziej wnikliwie "zaprzyjaźnić" się z opcją "szukaj"

Muszę jeszcze bardziej wnikliwie "zaprzyjaźnić" się z opcją "szukaj"

Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Z wyszukiwarką też miałam na początku problem... dopiero po jakimś czasie zauważyłam, że można wybrać tam opcję Szukaj w "Tytuł i treść postu", to zwiększyło znacząco ilośc wyników 

-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
W ubiegłym roku miałam 4krzaczki cukini zielonej , nazwy nie pamiętam , plenna , dużo miała owoców, nasion nie zebrałam bo pamiętam że miała napis F . W tym roku także będę siać , i tak myślę nad zrobieniem sobie rozsady ...nigdy nie robiłam jej 

Bożena