Minibotanik Jacka cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.8

Post »

Jacku
Ciekawa roślina = cefalaria, podobna do driakwi, to nie ten sam gatunek :?:
Bardzo mi się widzą Twoje ścieżki z naturalnych materiałów :D
U mnie teraz z konieczności mniej romantyczne z worków po nawozach w warzywniku :;230
Liliowce z ciemnych odcieniach nadal mnie strasznie urzekają. :wit
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Marysiu, witaj :!: Zatem czekam na Twoje fotki 8-)

Grażynko, "otwarcie wątku" to sprawa umowna. Nadal są strony początkowe więc załóżmy, że dotarłaś ;:136
Mi też bardzo podobają się "inszości" i ostatnio zachwyciłem się miniaturkami liliowców ale typem, który jeszcze nie znałem - kwiatki na bardzo cienkich łodygach. Roślina wygląda filigranowo i bardzo zwiewnie. I inaczej niż znane mi do tej pory :)

Loki, będzie dobrze ;:136

Iza, to dobrze, że się wpisałaś, bo pomyślałbym, że już mnie nie odwiedzasz :wink:
Kropliki lubią cały czas mokro. Może to było przyczyną, że nie chciały rosnąć? No i ja się nie dziwię ich wilgociolubności, bo bardzo płytko się korzenią.
Męczennica zastrajkowała? :shock: Moja wypuszcza jedną łodygę, która we wszystkich kolankach ma pączki. Więc jestem spokojny.
Można czasem zidentyfikować starsze odmiany, ale trzeba się naszukać. Ale zawsze jest prawdopodobieństwo, że nasz liliowiec pochodzi z siewki i będzie tylko podobny do odm.

Agnieszko, ciemne liliowce są świetne, bo kontrastują z żółtymi, których mam najwięcej, więc do kompozycji liliowcowej niezbędne.
Ścieżki wymyślam z materiałów, jakie mam pod ręką - kamień, cegła, piasek, czy jakiś tłuczeń. Gdy ma się czas, można fajnie zaaranżować takie materiały.
Cephalaria należy do tej samej rodziny co driakiew - szczeciowate. Dlatego podobne. Natchnęłaś mnie, by kiedyś zrobić przegląd moich szczeciowatych. To ulubione kwiaty motyli i ogólnie - miododajne.

Z liliowcami konkurują teraz lilie. I w jednej kategorii na pewnoz nimi wygrywają - zapachu! Już nawet płomyków nie czuję, bo wszędzie unosi się zapach lilii OT:
Obrazek

Obrazek

inne lilie choć nie pachną też kuszą swym pięknem:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacek
Kiedyś, całkiem niedawno nie lubiłam lilii i róż :roll:
Jak nie lubić tych pierwszych :!:
Zapach ich w starym ogrodzie witał mnie już na ulicy :)
Jacku cudniaste masz lilie, zapach już czuję :D
Podobną do ''White trumphator'' wykopałam i zmarnowała mi się w altance w donicy. Na szczęście jedna z cebul została w ogrodzie córki. :)
''Yellow tiger'' to chyba dość stara odmiana, kojarzy mi się z babciowymi ogródkami :D
Ostatnio mam jazdę na floksy wiechowate, pokażesz swoje ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, róż czy lilii nie można nie lubić :!: Ale niekoniecznie trzeba je mieć w ogrodzie. U mnie znalazły się i jedne i drugie tylko dlatego, że zostały mi podarowane :)
'Yellow Tiger' to stara odm. lilii tygrysiej, choć ja ją mam od niedawna. W moich stronach były tylko pomarańczowe tygrysie.
Co do zapachu - jest niezwykły i żadne perfumy nie dorównają intensywnością liliom 8-) Jednak w pomieszczeniu ten zapach jest zbyt duszący i dla mnie nie do wytrzymania.
Masz rację - czas najwyższy pokazać płomyki wiechowate, bo kwitną bardzo obficie! Ale chciałbym najpierw zakończyć pokaz liliowców. Oprócz późnej 'Quanso' wszystkie już zakwitły, większość pokazałem więc to już ostatnia sesja z nimi:

Obrazek

myślałem, że już nie uda mi się pokazać tego pająka, bo kwitł, kiedy nie robiłem zdjęć, a sporo pąków było chorych i w ogóle nie zakwitło. Na szczęście się udało :tan
Obrazek

i na koniec liliowiec, którego przygarnąłem. Od pół roku był wykopany i przeznaczony na kompost. Zlitowałem się, jak zobaczyłem, że pomimo tego wypuścił łodygi kwiatowe. Momentalnie zakwitł po posadzeniu i podziękował ;:168
Obrazek

A teraz cudaczna sesja - od tygodnia w moich liliowcach zadomowiły się żekotki. Mam z nimi sporo zabawy - siedzą wyłącznie w kielichach liliowców i czasem muszę przenosić je do świeżego kwiatu, jak chcę zerwać przekwitły :;230
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

:wit Jacku
Liliowców już Ci się sporo nazbierało i to całkiem ciekawych, ja dopiero ma z 5 ale na pewno powiększę ich stan tylko muszę im znaleźć odpowiednie miejsce. Ja znowu lilie bardzo lubię i co roku dokupuję choć kilka cebul, ale tej żółtej tygrysiej jakoś nie spotkałam, u nas też w okolicy tylko pomarańczowe.
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Jacku lilie uwielbiam i mogę na nie patrzec bez końca,za równo na te w ogrodzie jak i na fotkach u innych :)
Mój "White Triumphator" jakby trochę inny jest....muszę fotki poszukac i dokładniej się przyglądnąc,bo już przekwitł.
Super sesja liliowców z żabkami...wdzięczne modelki z nich ;:333
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonka, moje liliowce to głównie stare odmiany. Czasem tylko zdarzy się jakaś perełka. Ale ja je wszystkie lubię 8-)
Lilii też zaczyna mi przybywać. Właśnie skończyłem sadzić wysokie lilie azjatyckie, które dostałem :tan
Z popularnością lilii zależy często od regionu. Np. w moich rodzinnych stronach najpopularniejszą jest lilia biała. Gdzie indziej raczej rzadka. Teraz to się zmienia, bo można kupować wysyłkowo.

Grażynka, może ja źle podpisałem tę lilię? Bo 'White Triumphator' powinien być całkiem biały a na tej jest trochę żółtego :idea:
Rzekotki to super modelki! Jaskrawo zielone, nie trzeba się schylać i dość spokojnie pozują. Mam mnóstwo żab ziemnych ale płochliwe są i plączą się pod nogami.

Płomyki wiechowate najpierw kwitły nieśmiało, pojedynczymi kwiatkami, a teraz rozkręciły się na dobre:
ten jest dla mnie ważny, bo to stara odmiana, co widać po budowie kwiatostanu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

ten zawsze zakwita pierwszy już w czerwcu; dzięki temu jest najbardziej obwąchiwany, bo zdąża przed liliami pachnącymi :)
Obrazek

Obrazek

stara odmiana, wyższa od innych ale bardzo go lubię za żarówiasty róż
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku spora kolekcja floksa

A mnie wyginął ten floks

Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie dość, że dałeś po oczach piękną serią żab i liliowców ;:224 to jeszcze pokazałeś moje najukochańsze floksy ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Moje floksy tez zaczynają kwitnąć . myślałam że stracę czerwony ale pomału nabiera liści i może jeszcze pokaże i kwiaty .. Śliczny ten biały z różowym środkiem co wyginął Genii .. Moje lilie trąbkowe najmocniej pachną , nie da się przy nich długo postać ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Ale świetne te rzekotki w liliowcach :D
Z annabelką nie będzie problemu :wink:
a ta lilia to nie jest 'White Triumphator'
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, nareszcie odnalazłam Twój wątek ogrodowy i chciałam się przywitać po długiej nieobecności :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudny ten floksik z czerwonym oczkiem.
Ja z chęcią przyjmę nadmiar rzekotek.
U mnie ich nie uświadczysz, no ale to miasto i smrodki miejskie nie dla nich.
A poza tym koty na pewno by je wyłapały.
Kiedyś też były u mnie, ale to dawne dzieje.
Przyznam, że trochę Ci ich zazdroszczę. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Powaliłeś na kolana tymi liliowcolubnymi rzekotkami... Za to floksy wzbudzają moją niekłamaną zazdrość. Siałem, siałem i siałem, a wykiełkowała cała jedna sztuka, którą się zresztą już w swoim wątku pochwaliłem...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, z floksów to dopiero połowa kolekcji. Muszę przyznać, że dobrze u mnie rosną.
Takich białych z oczkiem mam dwa różne.

Aniu, floksy to piękne kwiaty, dlatego nie dziwię się Tobie. Odkrywam kolejne piękne odmiany. Za miesiąc wystawa 'Zieleń to Życie', gdzie jest sporo nowości floksowych ;:65

Janeczko, u mnie omal nie wygnił floks 'Orange Perfection'. Na szczęście jedyny, który rósł w strefie zalewowej i odratowany i już się odbudowuje.
Lilii orientalnych nie mam, dlatego prym zapachowy wiodą OT.

Przemek, też cieszę się z tych rzekotek i ich upodobań liliowcowych.
Co do lilii OT, to Ty jedynie możesz mi pomóc, jaka to odmiana, jeśli nie 'White Triumphator'. Może sobie przypomnisz, znajdziesz? :D
Cieszę się na obiecaną 'Anabelkę', bo moja to prawdopodobnie 'Grandiflora'. Choć teraz kolejne kwiatostany już robią się inne :idea:

Witaj Moniko :!: Cieszę się, że jesteś :tan

Grażynko, na razie na nadmiar rzekotek nie narzekam, bo doliczyłem się 5 szt. ale liczę na więcej ;:173 Koty (mój i dziki) już chyba przywykły do żab i je ignorują. Jest dużo żab ziemnych więc te niech się mają na baczności :twisted:
A wczoraj przepełz mi majestatycznie przez ścieżkę kolejny zaskroniec. Choć zżyłem się już z tym widokiem, to jednak obserwuję je z fascynacją za każdym razem ;:oj Mają sporo pokarmu więc przychodzą jak do stołówki :lol:

Loki, wszystko przed Tobą w temacie floksów. Jak już się zadomowią, to będziesz ich miał mnóstwo! U mnie się sieją. Ale nie wiem, jakiego koloru są siewki więc raczej wywalam.
Rzekotki czasem dadzą się pogłaskać albo wziąć na palec. Ich lepkie łapki są jak z silikonu. Fajne uczucie 8-)

Zostawiam lilie i uciekam do ogrodu :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”